ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Νοέμβρη 2013
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Η βδέλλα

Οταν ο Νίκανδρος ο Κολοφώνιος ήδη από τον 7ο π.Χ. αιώνα στα «Αλεξιφάρμακά» του ανακάλυπτε τις θεραπευτικές ιδιότητες της βδέλλας (από το βδάλλω που σημαίνει βυζαίνω, απομυζώ) δε φανταζόταν μήτε την ιατρική μήτε την καπιταλιστική της χρήση και κατάχρηση. Για την πολιτική πρακτική δε, της αφαίμαξης, που επί αιώνες ήταν δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, έως θανάτου συχνά, ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν «δαιμόνια» και «δηλητήρια» από το κορμί των δυστυχών ασθενών, ουδεμίαν ευθύνη φέρει ο Νίκανδρος. Η λαϊκή ρήση «κόλλησε πάνω και μου πίνει το αίμα σαν βδέλλα» που αποδίδεται στην Εφορία, τον εκάστοτε νόμιμο ή μη τοκογλύφο, τις τράπεζες, τ' αφεντικά εκμεταλλευτές, δεν έχει εκτός της οδυνηρότατης εμπειρίας, καμία σχέση με την αρχαία ποίηση και τις πραγματικές θεραπευτικές ιδιότητες της βδέλλας.

Η βδέλλα πίνει αίμα δυο φορές το χρόνο. Ποσότητα έξι εφτά φορές το βάρος της. Το χαράτσι, ο ενιαίος φόρος ακινήτων αύριο, όσο πίνει τόσο θέλει. Αχόρταγος ο ταξικός ιδιοκτήτης του ευρωκρατιδίου Ελλάδα που τυγχάνει να βρίσκεται σε κρίσιμη, εύφορη γη, με γεωστρατηγικής σημασίας στίγμα στον πραγματικό και πολιτισμικό χάρτη. Κι όμως, το φορομπηχτικό κράτος - ιδιοκτησία μιας φούχτας αστικομονοπωλιακών οικονομικών και πολιτικών αφεντάδων, αυτή η βδέλλα στο κορμί του εργαζόμενου λαού, δε σταματάει να ρουφάει αίμα ούτε κι όταν το κορμί πεθάνει όπως κάνει το υδρόβιο ζώο.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν δημοσιευόταν η αξεπέραστη για την υγεία της εργατικής τάξης θεραπευτική συνταγή του κομμουνιστικού μανιφέστου, η Γαλλία εισήγαγε εξήντα εκατομμύρια βδέλλες ετησίως από τα εκατό που σ΄όλην την Ευρώπη έσωζαν ή σκότωναν κατά το δοκούν, τη γνώση και τη χρήση, ασθενείς. Η αφαίμαξη των πληθυσμών από κάθε πλούτο που παράγουν έγινε σύγχρονη πολιτική. Αιμοβόρα, εξοντωτική, παγκοσμιοποιημένη, ευρωπαϊκή, ένας φόνος με σωτηριολογική νομιμοποίηση, απ' αυτούς που οι καπιταλιστές παράγουν πουλώντας λύσεις σε πεθαμένους. Εβλεπα, λοιπόν, τις προάλλες τον Στουρνάρα να δέχεται βουλευτές που τον στηρίζουν ως τώρα στο τάισμα της φοροβδέλλας, αυτούς που διαπραγματεύονται αν το ζώο θα κολλήσει στο ποδάρι του αγρότη ή στο κωλομέρι του ιδιοκτήτη τριαριού στην πόλη, και κατάλαβα γιατί δεν τολμάει να έρθει στη Βουλή ν' απαντήσει στο ΚΚΕ. Πώς να πουλήσει βδέλλες σ' αιμοδότες της εργατικής τάξης; Με τη βοήθεια του Αδωνη που θα ζητάει από τους αρρώστους σε λίγο και δέκα ευρώ για πνευματικά δικαιώματα στο Νίκανδρο αναδρομικά από το εφτακόσια προ Χριστού;

Χρόνια έλεγε, όμοιος των ομοίων του, ότι θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα πέσουν στα σπίτια σας σαν βδέλλες και θα τα πάρουν. Τώρα τι να απαντήσει που οι κομμουνιστές, αυτοί που έφτιαχναν σπίτια σ' αυτούς που δεν είχαν, λένε να φύγουν οι βδέλλες απ' την πρώτη κατοικία. Την αποκτημένη με αίμα, δάκρυα, δάνεια, χαράτσια και βάσανα. Τι να πει σ' αυτούς που φωνάζουν πως οι βδέλλες πρέπει να πάνε στη μεγάλη ιδιοκτησία. Τη φουσκωμένη από το αίμα κι αχόρταγη. Κρύφτηκε. Οπως ακριβώς αποκρύπτεται η χρήση βδελλών σήμερα στα καλλυντικά για να μην προξενεί αηδία...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2013
Η ανταπόκριση του κόσμου γεννά αισιοδοξία

Χρήσιμη πείρα από τη δουλειά της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ

Ο πολιτικός εξοπλισμός ενισχύει την αισιοδοξία, συμβάλλει στην αντιμετώπιση δυσκολιών (φωτ. από πρόσφατο «κλείσιμο» στο Πέραμα)
Ο πολιτικός εξοπλισμός ενισχύει την αισιοδοξία, συμβάλλει στην αντιμετώπιση δυσκολιών (φωτ. από πρόσφατο «κλείσιμο» στο Πέραμα)
Με την αισιοδοξία που γεννούν οι δεσμοί του ΚΚΕ με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα ξεκίνησε η μάχη της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος. Αισιοδοξία που πατάει στα θετικά αποτελέσματα που ήδη καταγράφει η δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων, με ισχυρό «όπλο» τον έγκαιρο σχεδιασμό και τον ολοκληρωμένο έλεγχο. Ετσι ώστε όχι μόνο να υπερκαλυφθούν τα πλάνα που έχουν τεθεί αλλά και να βαθύνει η πολιτική επαφή με ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, νέους και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, να αναδειχθεί η σημασία που έχει η οικονομική αυτοτέλεια του ΚΚΕ ως προϋπόθεση για να δυναμώσουν ολόπλευρα οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες.

Χρήσιμη στην παραπάνω κατεύθυνση είναι η εμπειρία που καταγράφει ήδη η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ.

«Οπλο» μας ο ολοκληρωμένος εξοπλισμός

Κρίσιμο ζήτημα είναι ο αποφασιστικός εξοπλισμός των μελών και των φίλων του Κόμματος με επιχειρήματα, να κατανοηθεί ολόπλευρα ο ίδιος ο χαρακτήρας της οικονομικής εξόρμησης ως πολιτικής μάχης. Εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει στην Πελοπόννησο συσκέψεις με οπαδούς αποκλειστικά για την οικονομική εξόρμηση, ώστε να συζητηθούν η σημασία αλλά και οι δυσκολίες της μάχης. Οπως εξηγεί στο «Ρ» ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης, βασικό χαρακτηριστικό της δουλειάς ήταν η έγκαιρη προετοιμασία και συζήτηση στα κομματικά όργανα και τις ΚΟΒ. «Με καλή ενημέρωση σε όλο το κομματικό δυναμικό κατανοείται η αναγκαιότητα να πετύχει η εξόρμηση, διαμορφώνεται αγωνιστικό κλίμα, καλλιεργούνται συνθήκες ώστε με πείσμα να μπουν φιλόδοξα πλάνα και οργανώνεται η δουλειά για να καλυφθούν, με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή συμβολή» τονίζει.


Οσο πιο πλατιά φτάσει το κουπόνι τόσο πιο πλούσια θα είναι η συζήτηση με την πολιτική πρόταση του Κόμματος, τόσο πιο ελπιδοφόρα θα είναι η δουλειά για την υπερκάλυψη των πλάνων, γι' αυτό και ήδη η Οργάνωση έχει «χρεώσει» πολύ κόσμο με κουπόνια.

Η ευρηματικότητα μπορεί να επιδράσει σημαντικά στην επιτυχία της εξόρμησης, γι' αυτό και σχεδιάζονται πολύμορφες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα η Επιτροπή Περιοχής θα εκδώσει ατζέντα με αναφορές σε σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς του κινήματος σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ επίσης προετοιμάζεται εκδήλωση μπροστά στη συμπλήρωση 95 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος κ.ά.

Επιπλέον, η δουλειά ενισχύεται με την άμιλλα μεταξύ των Τομεακών Οργανώσεων, που ανεβάζει ρυθμούς, δίνει αέρα αισιοδοξίας ώστε να αντιμετωπίζονται και οι δυσκολίες, οι καθυστερήσεις που εντοπίζονται.

Προσφέρουν από το υστέρημά τους

Μεγάλη σημασία στη δουλειά της Οργάνωσης έχει η αξιοποίηση των συμπερασμάτων από τους αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, ώστε να δυναμώνει το ταξικό κριτήριο των εργαζομένων, να αναδεικνύεται γιατί ένα ισχυρό ΚΚΕ δίνει δύναμη σε κάθε τους αγώνα, άρα και γιατί η μάχη της οικονομικής εξόρμησης πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε εργάτη. Σ' αυτή την κατεύθυνση δουλεύει και ο Εργατικός Τομέας Αχαΐας που έχει ήδη καλύψει το 38,6% του πλάνου του.

«Οργανώνουμε τη δουλειά έγκαιρα για να εξασφαλίσει την υπερκάλυψη του πλάνου, πηγαίνουμε καλά και αυτό μέχρι στιγμής οφείλεται στον καλό σχεδιασμό, στον καθημερινό έλεγχο και στις οικονομικές εισφορές κομματικών μελών, οπαδών και φίλων του Κόμματος», σημειώνει στο «Ρ» ο Διονύσης Κλάδης, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής.

Στο άνοιγμά της η Οργάνωση ιεραρχεί χώρους όπου το προηγούμενο διάστημα βγήκαν συμπεράσματα από κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια εργοδοτών - κυβέρνησης, αναδείχτηκε καθαρά ποιες δυνάμεις είναι αυτές που στηρίζουν και ποιες αυτές που υπονομεύουν τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Υπάρχει ήδη θετική ανταπόκριση, επισημαίνει ο Διον. Κλάδης, καθώς τα εργατικά - λαϊκά στρώματα αναγνωρίζουν το ΚΚΕ ως τη δύναμη εκείνη που βρίσκεται στο πλευρό τους. Γι' αυτό και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εργαζομένων από χώρους (π.χ. νοσοκομεία, τοπική διοίκηση, βιομηχανία) όπου παρά την επιβολή αντεργατικών μέτρων (π.χ. μειώσεις μισθών) είτε έχουν ήδη δώσει οικονομική ενίσχυση είτε προγραμματίζουν πολύ άμεσα και συγκεκριμένα τη δική τους συμβολή.

Ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται και από την Εδαφική Οργάνωση της Αχαΐας. Η ανταπόκριση του κόσμου από φτωχογειτονιές είναι σημαντική. Στα σπίτια που η Οργάνωση απευθύνθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας, μια κατεξοχήν λαϊκή περιοχή, δε βρέθηκε κανείς μέχρι τώρα που να αρνηθεί να συνεισφέρει. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, όπου η μάχη δίνεται με επιμονή και πείσμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ