ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Αλλη μια επιβεβαίωση

Γρηγοριάδης Κώστας

«Τι πιο εύκολο τώρα, με το ΠΑΣΟΚ νίλα, να σηκωθούν να φύγουν βουλευτές του, να ανεξαρτητοποιηθούν, να κάνουν μια καινούργια ομάδα και να πάνε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κουβέλη, με τον Καμμένο και με διάφορους, για να κάνουν μια κυβέρνηση. 'Η άλλοι να στηρίξουν, να δώσουν ψήφο στήριξης χωρίς να συμμετάσχουν. Αυτές οι αλλαγές και οι εξελίξεις, που θα συμβούν κατά τη γνώμη μας και μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, από τη μια μεριά δείχνουν ότι ξεφτίζουν αυτά τα κόμματα - ιδιαίτερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - πάνω σε αυτό το ξέφτισμα εμφανίζονται νέα κόμματα που πολύ γρήγορα θα ξεφτίσουν όσον αφορά τα συνθήματά τους, είναι ένα θετικό στοιχείο. Αλλά αυτό που χρειάζεται είναι οι μετακινήσεις του λαού. Οι πολιτικές, οι ιδεολογικές ή από ιδεολογήματα. Αν ο λαός παρακολουθεί τις μετακινήσεις των κομμάτων μόνο και πηγαίνει και άγεται και φέρεται από ένα παλιό ή νέο κόμμα, τότε οι διεργασίες που θα υπάρχουν μέσα στο λαό θα είναι εγκλωβισμένες μέσα στα τείχη».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, δυο μέρες πριν τις εκλογές της 6ης του Μάη. Την εκτίμηση αυτή το ΚΚΕ την επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης προεκλογικής περιόδου. Και ήδη επιβεβαιώνεται απ' τις εξελίξεις που ακόμα δεν έχουν ξεδιπλωθεί στο σύνολό τους. Αναδεικνύεται σήμερα σε επιτακτική ανάγκη, ο λαός να δώσει μεγάλη προσοχή στα όσα έλεγε και λέει το ΚΚΕ, να μην περιορίσει τις μετακινήσεις του στα αδιέξοδα στενά των αστικών πολιτικών κομμάτων και όσων ορέγονται να διαχειριστούν την αστική εξουσία.

Η μετακίνησή του πρέπει να είναι οριστική και αμετάκλητη στην πλευρά που προστάζουν τα συμφέροντά του και αυτή δε βρίσκεται στους νυν και επίδοξους διαχειριστές του συστήματος, που του επιφυλάσσουν πικρή απογοήτευση και διάψευση των όποιων προσδοκιών του καλλιεργούν. Βρίσκεται με το ΚΚΕ, με τις ταξικές δυνάμεις στο κίνημα. Χρέος των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου να πάρουν τη θέση τους στην πάλη για να πάρουν τελικά το παρόν και το μέλλον τους στα χέρια τους.

Η πραγματική διαχωριστική γραμμή

Να ταυτίσει το ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ επιχείρησε κατά τρόπο φαιδρό και άθλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος τη συζήτηση για την πρόταση νόμου του Κόμματος σχετικά με την κατάργηση μνημονίων - δανειακών συμβάσεων. Σε δήλωσή του, ο Σ. Κεδίκογλου αναφέρει συγκεκριμένα: «Την ώρα που ο κ. Τσίπρας αποκαλύπτει το πρόγραμμά του και συντάσσεται με το ΚΚΕ, υπερψηφίζοντας πρόταση νόμου για "κατάργηση των μνημονίων", με στόχο τη δραχμή, τη χρεοκοπία και την έξοδο από την ΕΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Παν. Λαφαζάνης δηλώνει πως δεν θέλει να κοροϊδεύει το λαό και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει». Γνωρίζει πολύ καλά ο εκπρόσωπος ότι δεν υπάρχει καμία ιδεολογικοπολιτική ταύτιση ή σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ. Σκόπιμα, όμως, προχωρά σε αυτήν την προβοκατόρικη ταύτιση, για δύο λόγους: Αφενός για να αποδυναμώσει την ουσία της πρότασης νόμου του Κόμματος, η οποία στρέφεται ενάντια σε κάθε μορφή αστικής διαχείρισης της κρίσης, είτε αυτή ασκείται από μια κυβέρνηση σαν τη σημερινή, είτε από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου, για να ενισχύσει την τεχνητή πόλωση και την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού στη βάση του διλήμματος «κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Ομως, το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει με επιτακτικό τρόπο σήμερα είναι αυτό που τίθεται και με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ: «Με τα μονοπώλια ή με το λαό». Αυτό το δίλημμα καθορίζει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο ΚΚΕ, από τη μια, και τα κόμματα της διαχείρισης, από την άλλη.

Οι ... διαπραγματεύσεις της «Χρυσής Αυγής»

«Η εγχώρια τρόικα ουδέποτε διαπραγματεύθηκε με τους ξένους, παίζει απλά θέατρο για να παραπλανήσει τους αδαείς».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της «Χρυσής Αυγής» την περασμένη Τρίτη. Τι λέει; Οτι έπρεπε να γίνει διαπραγμάτευση ή καλύτερη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σπέρνει αυταπάτες λοιπόν, όπως ακριβώς κάνει και μερίδα των αστικών επιτελείων, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά και τα αστικά ΜΜΕ ότι μπορεί ο λαός να ζήσει χωρίς εξαθλίωση, εάν οι διαπραγματευτές τα έκαναν καλύτερα.

Και σπέρνει αυταπάτες, αφού το ζήτημα δεν είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης αλλά είναι πράγμα που αφορά την καπιταλιστική οικονομική κρίση και σε τελική ανάλυση το πώς με την πάλη τους οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, τα λαϊκά στρώματα θα ξεσηκωθούν και θα παλέψουν, με άμεσο στόχο να μην περάσουν τα μέτρα και με προοπτική να διώξουν μια και καλή τους ίδιους τους καπιταλιστές και την Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων για να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν. Αυτή η προπαγάνδα που χρησιμοποιεί τώρα και η ναζιστική «Χρυσή Αυγή», αποδεικνύει - όπως και όλα όσα λέει και κάνει - ότι είναι συστημική μέχρι το μεδούλι. Οτι είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, με αποστολή να πλήττει τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δύο δρόμοι υπάρχουν

Τι ανέδειξε η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή της Πρότασης Νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, των εφαρμοστικών νόμων και των μεσοπρόθεσμων; Οτι στην πολιτική και στο κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές, στη βάση του δρόμου ανάπτυξης που υπηρετεί και προτείνει το κάθε κόμμα, η κάθε δύναμη. Το γεγονός ότι τα αυτοαποκαλούμενα «αντιμνημονιακά» κόμματα δήλωσαν στη συζήτηση ότι συμφωνούν γενικά με την Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ - με δεδομένο μάλιστα ότι αυτή δεν μπαίνει σε ψηφοφορία, λόγω της απαράδεκτης ερμηνείας του Συντάγματος - είναι κενό γράμμα για το λαό, που πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον του στην επιχειρηματολογία την οποία ανέπτυξαν.

Ξεχωριστή μνεία χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχείρησε να παρουσιάσει την Πρόταση Νόμου σαν προσπάθεια του ΚΚΕ να ανοίξει «διάλογο» με τα λεγόμενα «αντιμνημονιακά» κόμματα, στην προοπτική μάλιστα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του κατηγόρησαν ακόμα το ΚΚΕ ότι με την πρόταση για λαϊκή εξουσία τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό, ενώ κατέθεσαν την αντίθεσή τους στη μονομερή διαγραφή του χρέους και την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων. Την ίδια ώρα, βέβαια, έλεγαν ότι συμφωνούν με την Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ (!) η οποία - όπως είπαν - θα μπορούσε να είχε ήδη υλοποιηθεί, αν στις προηγούμενες εκλογές είχε γίνει μια κυβέρνηση της αριστεράς, όπως διακήρυττε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια να κοροϊδέψουν το λαό βγάζει μάτι.

Το ΚΚΕ λέει μονομερή κατάργηση όλων των συμφωνιών που υπογράφτηκαν με τους δανειστές - εταίρους της ντόπιας αστικής τάξης, γεγονός που αντικειμενικά οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ. Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το μετά την κατάργηση των μνημονίων. Μιλάει για αποδέσμευση από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και μονομερή διαγραφή του χρέους. Οι αντικειμενικές συνθήκες για να γίνει αυτό στην Ελλάδα είναι υπερώριμες, αρκεί ο λαός να το αποφασίσει και να το επιβάλει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ενάντια στα μνημόνια - τα οποία αποσυνδέει από τη γενικότερη στρατηγική της ΕΕ - και ζητάει επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας με την ΕΕ για την «ανασυγκρότηση» της ελληνικής (καπιταλιστικής) οικονομίας, με άλλο μείγμα διαχείρισης. Δε θέλει μονομερή διαγραφή του χρέους, δε θέλει αποδέσμευση από την ΕΕ, αλλά συνεννόηση μαζί της.

Το σημαντικότερο, δε θέλει κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, αλλά ενίσχυση των καπιταλιστών με χρήμα, για να κάνουν επενδύσεις και να έρθει ανάπτυξη. Η πρότασή του οδηγεί αναπόφευκτα σε νέα μέτρα και βάσανα για το λαό, τα συμφέροντα του οποίου είναι ασυμβίβαστα με αυτά των καπιταλιστών, που ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει σαν κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Η στρατηγική αυτή αντικειμενικά υπηρετεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπως και των αστικών κομμάτων. Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται το ΚΚΕ. Η Πρόταση Νόμου του Κόμματος και οι στόχοι πάλης που προβάλλει, αν γίνουν υπόθεση του κινήματος, μπορεί να δώσουν ώθηση στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών αγώνων. Να συμβάλουν στο δυνάμωμα της πάλης για αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ