ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αναγγέλλουν από τώρα τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Είτε με «κούρεμα», είτε με επαναγορά χρέους, τα νέα μνημόνια είναι δεδομένα σε βάρος του λαού

Κάτω από το φως των εξελίξεων, το σύνθημα του ΚΚΕ στην Ακρόπολη γίνεται πιο επιτακτικό και επίκαιρο

Eurokinissi

Κάτω από το φως των εξελίξεων, το σύνθημα του ΚΚΕ στην Ακρόπολη γίνεται πιο επιτακτικό και επίκαιρο
Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στη λίστα με τα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση στη Βουλή, ξεκίνησε ήδη η συζήτηση για το επόμενο δανειακό πακέτο και τις νέες αντιλαϊκές ανατροπές που θα το συνοδεύουν, στο πλαίσιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, με εξαθλίωση του λαού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της «Commerzbank» Γιοργκ Κρέμερ, όπως μεταδίδει η «Deutsche Welle», οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν ένα τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που συνεπάγεται η επιμήκυνση του λεγόμενου προγράμματος προσαρμογής. Στη βάση αυτή, φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν η εκδοχή του να γίνει νέο «κούρεμα» του χρέους, το οποίο αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στο ΔΝΤ και μερίδα της Ευρωζώνης, κύρια τη Γερμανία.

«Οι διεθνείς δανειστές δε θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης και πιστεύω ότι αυτό δε θα είναι το τελευταίο», ισχυρίζεται με νόημα ο Κρέμερ.

Για διαγραφή πιέζουν οι ΗΠΑ

Το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» εκτιμά από την πλευρά του ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή και όχι επαναγορά χρέους, ενώ σχεδόν αναπόφευκτη χαρακτηρίζει μία νέα αναδιάρθρωση και ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και σύμβουλος της Α. Μέρκελ, Κ. Λάουκ.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενόψει της διάσκεψης των G 20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού την Κυριακή και τη Δευτέρα, δήλωσε στο «Reuters» πως η «μείωση του χρέους είναι ένα παγκόσμιο καθήκον» και κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να επωμισθούν την ίδια ευθύνη που ανέλαβε η Ευρώπη και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στην σταθερότητα. Οι δηλώσεις του είναι ενδεικτικές της ανησυχίας των αστών για το βάθος της συγχρονισμένης κρίσης και των ανταγωνισμών που μεγαλώνουν εξαιτίας της.

Σύμφωνα επίσης με στέλεχος της γερμανικής «Bundesbank», η Ελλάδα είναι «πολύ πίσω» στο να πετύχει τους στόχους του λεγόμενου «προγράμματος διάσωσης» και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να αποφασίσουν «αμερόληπτα» εάν θα δώσουν περαιτέρω βοήθεια.

Σκόνη τα περί «υποτέλειας»

Στο μεταξύ, αναταράξεις συνεχίζει να προκαλεί η δήλωση της Α. Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Ε. Κένι στο Βερολίνο, ότι «με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα και για την ίδια τη Γερμανία.

Στην πραγματικότητα, η Α. Μέρκελ περιγράφει την ανισομετρεία στον καπιταλισμό, που οξύνεται σε συνθήκες κρίσης, όπως γίνεται τώρα και στην ΕΕ. Η δήλωσή της κάνει φύλλο και φτερό την προπαγάνδα των αστικών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάνε για «υποτέλεια» της Ελλάδας, ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, που εθελοντικά και από υποδεέστερη θέση συμμετέχει στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Απέκλεισαν το ΚΚΕ από συνέδριο για την Ενέργεια

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του Κόμματος

Τον αποκλεισμό του εκπροσώπου του ΚΚΕ από τους ομιλητές του Συνεδρίου που διοργάνωσε το γραφείο της ΕΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, την 1η Νοέμβρη, με θέμα: «Ενέργεια και Περιβάλλον - Προοπτικές για την ανάπτυξη», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει, ο αποκλεισμός δεν είναι τυχαίος αλλά «επιβεβαιώνει πως τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και οι πολιτικοί τους υπηρέτες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλέγουν προνομιακούς συνομιλητές όπως τους εκπροσώπους της ΝΔ, των Οικολόγων Πράσινων, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑ.Ο.Σ, που οι θέσεις των κομμάτων τους εναρμονίζονται με τις στρατηγικές τους επιλογές, στην προκειμένη περίπτωση στον τομέα της Ενέργειας».

Συμπληρώνει ότι οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια και το Περιβάλλον «βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ και των ευρωκομμάτων της, αποκαλύπτουν τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους στον κλάδο, για τα λαϊκά νοικοκυριά, για το περιβάλλον η παράδοση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στα μονοπώλια».

«Οι θέσεις του ΚΚΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - δίνουν τη φιλολαϊκή προοπτική, τη δυνατότητα να είναι η Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την επιβολή της κοινωνικής ιδιοκτησίας για την κατανομή τους με κεντρικό σχεδιασμό, με τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί φθηνή λαϊκή κατανάλωση, μόνιμη σταθερή δουλειά με ασφάλεια, αξιοποίηση των εγχώριων πηγών της χώρας, η συστηματική έρευνα για νέες πηγές, η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

Η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα στο λαό της περιοχής να παλέψει για μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, για κατάργηση του «πράσινου» τέλους ΑΠΕ , για το δικαίωμα στη δουλειά και την ασφάλεια, για την προστασία των ενεργειακών αποθεμάτων και δυνατοτήτων της χώρας από τη ληστρική εκμετάλλευση των μονοπωλίων, αλλά και «να δώσει προοπτική στον αγώνα του για Ενέργεια - κοινωνικό αγαθό με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής».

Τι διδάσκει η Αργεντινή;

Σύμφωνα με τα ειδησιογραφικά πρακτορεία, η Αργεντινή βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, ύστερα από απόφαση Εφετείου της Νέας Υόρκης που έκρινε παράνομη την απόφαση της τότε κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της χώρας, δίνοντας προτεραιότητα στους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην ανταλλαγή χρέους το 2005 και 2010. Εξαιτίας αυτής της επιλογής, δύο αμερικάνικα «hedge funds» που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις του χρέους, κατέφυγαν στο δικαστήριο, ζητώντας να τους καταβληθεί το αντίτιμο για τα χρεοκοπημένα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους, ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. δολ.

Το εφετείο έκρινε ότι δικαιούνται ίσης μεταχείρισης οι κάτοχοι των νέων ομολόγων που εκδόθηκαν το 2005 και 2010 και εκείνοι που αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με καινούργιους και διεκδικούν δικαστικά την πληρωμή της ονομαστικής τους αξίας στο ακέραιο. Αν το Μπουένος Αϊρες υποχρεωθεί να πληρώσει και αυτούς, τότε σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία κινδυνεύει να μην επαρκέσουν τα χρήματα για να πληρώσει τους κατόχους των νέων ομολόγων. Υπενθυμίζουμε ότι η αστική τάξη της Αργεντινής επέλεξε να διαχειριστεί τη βαθιά καπιταλιστική κρίση με αποσύνδεση του εθνικού νομίσματος από το δολάριο και με αναδιάρθρωση του χρέους, σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Τι επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις; Οτι στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της αστικής διαχείρισης της κρίσης, όποια ρύθμιση/συμβιβασμός κι αν γίνει ανάμεσα στην αστική τάξη της μιας και της άλλης χώρας, δεν μπορεί να λύσει, αλλά αντίθετα οξύνει τα λαϊκά προβλήματα. Το ίδιο έγινε και στην Αργεντινή, όπου ο λαός εμπιστεύτηκε την τύχη του σε μια αστική κυβέρνηση, η οποία υποσχόταν (και εφάρμοσε) ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης της κρίσης από τις προηγούμενες, χωρίς όμως να θίξει τα ντόπια μονοπώλια. Αντίθετα τα ενίσχυσε και ιδιαίτερα εκείνα που είχαν εξαγωγικό προσανατολισμό. Ο διακανονισμός του χρέους, που τότε προβλήθηκε σαν σωτηρία, επανέρχεται τώρα σαν βρόχος στο λαιμό του λαού της Αργεντινής, που παγιδεύτηκε στην αυταπάτη ότι με συνεννοήσεις μεταξύ των αστών και νομικές συμφωνίες στα πλαίσια του καπιταλισμού, είναι δυνατόν να σωθεί και να ευημερήσει.

Το παράδειγμα της Αργεντινής είναι διδακτικό και επίκαιρο. Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει διαγραφή μέρους του χρέους και αναδιάρθρωση του υπόλοιπου σε συνεννόηση με τους δανειστές. Λέει ακόμα λεφτά στους καπιταλιστές για να έρθει ανάπτυξη. Ετοιμάζεται παράλληλα να αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης από κυβερνητικό πόστο, αν επιλεγεί για την Ελλάδα η λύση της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσει ο λαός με τη μία ή την άλλη εκδοχή της διαχείρισης, αν ο ίδιος δεν γίνει ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής. Αν δεν γκρεμίσει τους αστούς και την εξουσία τους, για να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και να διαγράψει μονομερώς το χρέος.


Π.

Περιοδεία στο ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ) θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, στις 12.30 μ.μ., αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τη βουλευτή του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου. Θα συναντηθεί με τους ηθοποιούς, τους εργαζόμενους και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ