ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «STAGE»
Εντείνουν την πάλη τους ενάντια στη σύγχρονη δουλεία

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, η πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση, την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στην Αθήνα, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Νέα απεργία την Παρασκευή, 6 Νοέμβρη

Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα, την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι με «stage» από όλη τη χώρα, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους, κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην Ομόνοια. Την άλλη μέρα, στις 6 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέα απεργία και θα διαδηλώσουν έξω από τις υπηρεσίες τους καθόλη τη διάρκεια του ωραρίου.

Οι απεργίες αποφασίστηκαν την προηγούμενη Τρίτη σε σύσκεψη όλων των φορέων και των συντονιστικών εργαζομένων με «stage» όπου συγκροτήθηκε Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Στην κατεύθυνση της επιτυχίας των κινητοποιήσεων της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, τοπικές συντονιστικές επιτροπές και σύλλογοι των εργαζομένων με αυτά τα προγράμματα πραγματοποιούν σε όλη τη χώρα συσκέψεις και εξορμήσεις για την προπαγάνδισή τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι συγκροτήσεις νέων τοπικών συντονιστικών επιτροπών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία βδομάδα έχουν γίνει με επιτυχία μια σειρά κινητοποιήσεις, μικρότερης κλίμακας, στην Αθήνα και σε πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας. Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν και διεκδικούν είναι:

Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Να καταργηθούν όλες οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα. Αμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων σε «stage» χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καταβολή όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων με «stage» και να μην απολυθεί κανείς.

Την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, απεργούν και οι 455 συμβασιούχοι έργου στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Επίσης, την Τετάρτη 11 Νοέμβρη, συμβασιούχοι έργου και χρόνου προχωρούν σε νέα κινητοποίηση.

Παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων

Την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων με «stage» εκφράζουν οι ταξικές δυνάμεις με μια σειρά δραστηριότητες και παρεμβάσεις.

Σήμερα η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ οργανώνει πικετοφορία διαμαρτυρίας, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου, καλώντας σε συμμετοχή τους εργαζόμενους με «stage». Χθες στελέχη της Γραμματείας πραγματοποίησαν εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε διοικήσεις οργανισμών που απασχολούν «stage».

Επίσης, σήμερα, σύσκεψη εργαζομένων σε stage, διοργανώνει στις 6 μ.μ., στην καφετέρια «Παλιά Βιβλιοθήκη», η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ.

Σύσκεψη οργανώνει την Πέμπτη 5 Νοέμβρη και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, καλώντας τους συμβασιούχους έργου στο πλαίσιο του συντονισμού της δράσης τους με το σύνολο των συμβασιούχων κάθε μορφής. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (στη διασταύρωση των οδών Δαβάκη και Βαλαωρίτου).

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Το μέλλον σας δεν είναι τα μισά δικαιώματα

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τους εργαζόμενους στα προγράμματα stage

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΤΩΝ STAGE,

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Ψηλά το κεφάλι. Μη δεχτείτε να σας αφήσουν άνεργους. Το μέλλον σας δεν μπορεί να είναι τα stage, οι συμβάσεις, η μερική απασχόληση. Δηλαδή, μισά δικαιώματα, μισή ζωή. Ελάτε μαζί να οργανώσουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μη δίνετε δικαίωμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, χρησιμοποιώντας την πολιτική της ΝΔ, χτυπάει το δικαίωμά σας στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αν την ενδιέφεραν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με stage, με μερική απασχόληση, με όλες τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, θα τις καταργούσε και θα παρείχε σε όλους τους εργαζόμενους πλήρη και σταθερή εργασία.

Συνάδελφοι,

Η μόνη πάγια και διαρκής ανάγκη είναι το δικαίωμα στη δουλειά, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Είναι ανάγκη να δοθεί αποφασιστική απάντηση και να υπάρξει συντονισμός όλων των εργαζομένων με όποια σχέση εργασίας δουλεύουν, για να καταργηθούν τα stage, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου, οι ωρομίσθιοι και όποια άλλη αντεργατική μορφή απασχόλησης.

Μετά το άφθονο προεκλογικό δακρύβρεχτο μελάνι που χύθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους με την άθλια μορφή εργασίας των stage, σήμερα ως κυβέρνηση πλέον το κόμμα αυτό αποφασίζει και διατάζει την αποπομπή αυτών των εργαζομένων στον Καιάδα της ανεργίας.

Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση σ' αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες νέους εργαζόμενους στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, που είχαν την "τύχη" να εργαστούν σε καθεστώς γαλέρας για δύο, τρία, τέσσερα και περισσότερα χρόνια, με αμοιβή 350 και 400 ευρώ και, πλέον, ανασφάλιστοι, χωρίς άδειες, επιδόματα και όλα τα άλλα δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση δήλωσε πως κατάργησε τα stage στο δημόσιο, τα διατήρησε περήφανα και αξιοκρατικά στον ιδιωτικό τομέα, ως τζάμπα εργασία για τους εργοδότες, στα οποία θα δώσει νέα ώθηση μέσα από την ανάπτυξη των προγραμμάτων "μαθητείας". Ταυτόχρονα βέβαια διατηρεί ατόφιες και όλες τις άλλες βάρβαρες ευέλικτες και ελαστικές μορφές "απασχολησιμότητας" τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα (συμβασιούχοι, μερική απασχόληση, κλπ.).

Η κυβέρνηση δικαιολογεί αυτές τις αντεργατικές επιλογές της στο όνομα της ισονομίας. Επιλέγει έτσι την ισονομία στη ζούγκλα της ανεργίας και όχι την ισονομία στην εργασία για όλους. Αποκρύβει ότι αυτές οι αντεργατικές της επιλογές υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, τη διαβόητη ανταγωνιστικότητα και την έξοδο από την οικονομική καπιταλιστική κρίση. Αποκρύβει ότι με αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές της θα ξεκινήσει ένα νέο κύκλο ανακύκλωσης της ανεργίας και ρουσφετοκρατίας.

Τεράστιες ευθύνες γι' αυτές τις μεσαιωνικές ευέλικτες εργασιακές σχέσεις της εργασιακής και πολιτικής ομηρίας έχουν όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που τις επικρότησαν και τις επικροτούν αυτές τις εργασιακές σχέσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βαρύτερες είναι οι ευθύνες αυτών των πολιτικών δυνάμεων γιατί στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 ψήφισαν να υπάρχουν τέτοιες εργασιακές σχέσεις που δε θα έχουν ποτέ προοπτική μονιμοποίησης. Οι εργαζόμενοι να μη δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Εχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ για το πέταγμα στο δρόμο των εργαζομένων (stage). Εχουν συμφωνήσει με τις άθλιες μορφές των συμβασιούχων, της μερικής απασχόλησης. Γιατί υπηρετούν με συνέπεια την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι στα stage και στις άλλες μορφές ελαστικής εργασίας πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να παραμερίσουν αυτές τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που συμπράττουν ενάντια στους εργαζόμενους. Είναι άμεση ανάγκη μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με δυναμικούς αγώνες να ανοίξουμε το δρόμο για την κατάκτηση του δικαιώματος στη μόνιμη, σταθερή, πλήρη και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην προοπτική γενικότερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών. Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε:

  • Καμία απόλυση.
  • Να καταργηθούν όλα τα stage και οι άλλες ελαστικές μορφές εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται σε αυτά.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ.
  • Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα».
ΔΑΚΕ ΓΙΑ «STAGE»
Ανυπόστατοι ισχυρισμοί

Nα βρει συνένοχους ψάχνει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, που εδώ και πάνω από δέκα χρόνια προσυπογράφει και στηρίζει την πολιτική γενίκευσης των ελαστικών μορφών εργασίας, μεταξύ αυτών και τα «stage».

Χτες ο Φ. Ταυρής, στέλεχος της ΔΑΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή του ισχυρίστηκε ότι υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ του ΛΑΕΚ για έγκριση προγραμμάτων «stage», απ' ολες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις. Στην προσπάθειά του αυτή, καταφεύγει σε λαθροχειρίες, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι το ΠΑΜΕ έχει πάντα καθαρή θέση ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία. Οταν με κάθε τρόπο, και με διαδηλώσεις παλεύει τώρα μια δεκαετία για να καταργηθεί το αίσχος των «stage».

Αποκαθιστώντας την αλήθεια ο Π. Πολυμενάκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΛΑΕΚ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, απαντώντας στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του στελέχους της ΔΑΚΕ σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ ήταν και είναι πάντα υπέρ της κατάργησης των "stage" και όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Παλεύει για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Αυτή τη θέση εξέφραζα και εγώ προσωπικά στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΛΑΕΚ. Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου της ΔΑΚΕ, Φ. Ταυρή, που στοχεύουν και στη συκοφάντηση του ΠΑΜΕ, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι ψευδείς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ