ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Μετανάστευση υποταγμένη στα κέρδη

Απερίγραπτο το μέγεθος της υποκρισίας των καπιταλιστών που ασχολούνται, δήθεν, μαζί με τις ΜΚΟ τους, με τα προβλήματα των μεταναστών στις εργασίες της λεγόμενης Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίες ξεκίνησαν χτες στην Αθήνα

Το πώς θα αυξήσουν την κερδοφορία τους τα μονοπώλια από τους μετανάστες εξετάζεται στο Παγκόσμιο Φόρουμ

Icon

Το πώς θα αυξήσουν την κερδοφορία τους τα μονοπώλια από τους μετανάστες εξετάζεται στο Παγκόσμιο Φόρουμ
Μια παγκόσμια διαβούλευση της λεγόμενης Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) για τη διαχείριση της μετανάστευσης προς όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης ξεκίνησε, χτες, στο πλαίσιο του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιείται φέτος στην Αθήνα.

Xτες και σήμερα, συζητούν οι εκπρόσωποι της διεθνούς ΚτΠ, δηλαδή μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), εργοδοτικές και συνδικαλιστικές ενώσεις, επιχειρηματίες, κλπ., ενώ στις 4 και 5 του Νοέμβρη το Φόρουμ θα είναι σε επίπεδο εκπροσώπων των κυβερνήσεων. Ολοι αυτοί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το πώς θα διευρυνθούν τα οφέλη της μετανάστευσης. Δηλαδή, πώς η μετανάστευση θα είναι ελεγχόμενη, κυκλική, χωρίς να προκαλούνται κοινωνικές εντάσεις και με ποιες πολιτικές η μετανάστευση θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, στις χώρες προορισμού και στις χώρες προέλευσης. Οι προτάσεις της ΚτΠ θα κατατεθούν στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων τις δύο επόμενες μέρες.

Από την έναρξη των εργασιών δόθηκε το στίγμα: Οσοι μετανάστες συμβάλλουν στην ανάπτυξη, όσοι είναι χρήσιμοι για την αγορά, για τις επιχειρήσεις, δεν αποτελούν απειλή και πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές ένταξής τους. Για τη «μη νόμιμη» μετανάστευση εντείνονται η καταστολή και η πρόληψη. Οπως είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, είναι απαραίτητη η φύλαξη των συνόρων και η συνδιαχείριση των μεταναστευτικών ροών με άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα ούτε μπορεί να δεχτεί και να χωρέσει όλο αυτό τον όγκο μεταναστών. Ο υφυπουργός μίλησε για εξορθολογισμό της διαδικασίας του Κώδικα Ιθαγένειας για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, χωρίς όμως να πει αν θα αρθούν τα πολλά εμπόδια που μπαίνουν από τη σχετική κοινοτική Οδηγία για τη νομιμοποίηση των παιδιών αυτών. Επιπλέον, είπε ότι το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Παγανή στη Μυτιλήνη κλείνει για να αναμορφωθεί και θα βρεθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, άλλος χώρος.

Παίρνοντας το λόγο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε την οικονομική καπιταλιστική κρίση και τη διαχείριση της μετανάστευσης σαν τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα, αποκαλύπτοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για το κεφάλαιο παγκόσμια η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η χειραγώγηση της ντόπιας και ξένης εργατικής τάξης, προκειμένου να βγουν πιο δυναμωμένες οι επιχειρήσεις. Eκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του Βασίλης Μουλόπουλος αναφέρθηκε στο ρατσισμό και τα ξενοφοβικά σύνδρομα της κοινωνίας, χωρίς να αναζητήσει τις ρίζες τους, ενώ αναρωτήθηκε πώς μπορούν να βρεθούν τρόποι να ελεγχθούν τα μεταναστευτικά κύματα και να δεχόμαστε τους μετανάστες χωρίς να τους εκμεταλλευόμαστε, τη στιγμή που η μετανάστευση δημιουργείται σε μια κοινωνία εκμεταλλευτική και αυξάνεται στο βαθμό που βαθαίνει η εκμετάλλευση.

Mετανάστευση - «γάντι» στις ανάγκες της αγοράς

Στις χτεσινές συζητήσεις ακούστηκαν όλες οι δυνατές πρακτικές διαχείρισης της μετανάστευσης, ώστε αυτή να ενισχύει την κερδοφορία των πολυεθνικών. Συγκεκριμένα:

  • Αναδείχθηκε η ανάγκη από τη μία να ενισχυθεί η διεθνής κινητικότητα, όπως και η κινητικότητα υψηλής ειδίκευσης και επιπλέον η μετανάστευση να γίνεται εθελούσια ώστε να μειωθεί το κόστος πρόνοιας και φροντίδας των άπορων μεταναστών, των ανηλίκων, των μητέρων, κλπ.
  • Σημειώθηκε πως για να είναι επιτυχημένη η μετανάστευση, δηλαδή να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στην αναζωογόνηση της αγοράς, πρέπει να μειωθεί η ροή των μεταναστών, να μπουν ορισμένοι περιορισμοί. Οσο σημαντικό είναι αυτό, άλλο τόσο σπουδαίο ρόλο για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του παίζει η ενσωμάτωση των μεταναστών στη χώρα προορισμού. Βέβαια, κουβέντα δεν έγινε για το ότι ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων είναι η αιτία των πολέμων, των συγκρούσεων, της εξαθλίωσης ολόκληρων λαών, δηλαδή η ίδια η αιτία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.
  • Προτάθηκε σαν λύση η ανάπτυξη των χωρών προέλευσης, οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού, η εξαθλίωση, ο πόλεμος και η πείνα που επικρατούν σε πολλές από αυτές τις χώρες.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την κυκλική μετανάστευση, την εισαγωγή εργατικών χεριών από τρίτες χώρες για ένα διάστημα κάποιων μηνών, όπως 12 - 18 μήνες, που ισχύει στον Καναδά κι έπειτα οι μετανάστες επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Αυτού του είδους η μετανάστευση κρίνεται ιδιαίτερα επικερδής για το κεφάλαιο, καθώς μπορεί να είναι μικρής διάρκειας, περιοδική μετανάστευση ή μακροπρόθεσμη (σ.σ. πάνω από 18 μήνες) και να ανακυκλώνεται συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών. Οπως ειπώθηκε, η κυκλική μετανάστευση κάνει πολύ μεγάλους τζίρους στις επιχειρήσεις, γιατί μετά από κάποια χρόνια δουλειάς μπορούν να διώξουν τους παλιότερους μετανάστες και να πάρουν άλλους πιο φθηνούς και νεότερους. Δε δίστασαν, μάλιστα, κάποιοι εκπρόσωποι της ΚτΠ να προτείνουν να υπάρχει μια βάση δεδομένων με μετανάστες που αφού εργαστούν σε ένα μέρος να προσλαμβάνονται σε άλλο..!

ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας υπέρ μεταναστών και προσφύγων

Σήμερα στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια η συνάντηση. Θα ακολουθήσουν παράσταση στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τη διοργάνωση του Φόρουμ

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα το απόγευμα το ΠΑΜΕ στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη με αφορμή τη διοργάνωση του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση που πραγματοποιείται στην Αθήνα από χτες και θα ολοκληρωθεί στις 5 Νοέμβρη. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους μετανάστες και πρόσφυγες να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας. Η συνάντηση για την παράσταση διαμαρτυρίας θα είναι στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Για την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας, εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο οδηγούνται στην προσφυγιά και στη μετανάστευση, οδηγούνται στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και τον ξεριζωμό. Για την παραπέρα αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, από τις 2 έως τις 5 Νοέμβρη οργανώνεται στη χώρα μας το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση. Η θεματολογία είναι ξεκάθαρη. Στρέφεται γύρω από την αξιοποίηση των μεταναστών για την ανάπτυξη της οικονομίας. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει η λέξη ανάπτυξη για τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια και τι συνέπειες έχει η καπιταλιστική ανάπτυξη για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αντιπαλεύει τις πολιτικές που γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, που δημιουργούν τη φτώχεια, την ανεργία και συσσωρεύουν προβλήματα στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, από όποια χώρα και αν προέρχονται. Το ΠΑΜΕ θέλει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ενωμένους με τους Ελληνες εργάτες, γιατί είναι το ίδιο το σύστημα και ίδιες οι αιτίες που μας φορτώνουν όλο και περισσότερα προβλήματα και δυσκολίες.

Το ΠΑΜΕ αγωνίζεται για:

1. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και οι φυλακίσεις γιατί οι μετανάστες δεν έχουν χαρτιά. Να υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας, μέχρι να τακτοποιηθούν και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.

2. Νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών διαμονής, των παραβόλων και προστίμων. Διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης κόντρα στη σχετική οδηγία.

3. Ασυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων κόντρα στις σχετικές οδηγίες.

4. Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Οχι στο φακέλωμα της Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

5. Κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες. Να γίνει επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό.

6. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Οχι στη φυλάκισή τους και την επαναπροώθηση.

7. Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Νομιμοποίηση χωρίς όρους και περιορισμούς όσων παιδιών ενηλικιώνονται. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση και μόνο εφόσον το επιθυμούν.

8. Οχι στα μέτρα παραπέρα στρατιωτικοποίησης των συνόρων και φρούρησής τους από την FRONTEX και το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων».

Ποια είναι η «Κοινωνία των Πολιτών»

Ενδεικτικό, ωστόσο, του τι θεωρείται «Κοινωνία των Πολιτών» (ΚτΠ) είναι, ότι το πρώτο αυτό μέρος του Φόρουμ διοργανώνεται από το Κοινωφελές Ιδρυμα «Α. Ωνάση». Η έναρξη των διαβουλεύσεων έγινε με βίντεο για τη ζωή του «πρόσφυγα Αριστοτέλη Ωνάση» και εκ μέρους της ελληνικής ΚτΠ συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο Δήμος Αθηναίων, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ΓΣΕΕ, ΜΚΟ κ.ά.

Ενδεικτική επίσης είναι η συμμετοχή άλλων εκπροσώπων της παγκόσμιας αγοράς, όπως της πολυεθνικής εταιρείας διακίνησης εργατικού δυναμικού «Μanpower», με περίπου 4.000 γραφεία σε 80 χώρες, ή της πετρελαϊκής εταιρείας «Avic Oil Group» από τη Νιγηρία. Προεδρεύων του Φόρουμ έχει οριστεί ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ