ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό για το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης

«Διαχρονικά, με τον Προκρούστη κανένας δεν έκανε διάλογο. Γιατί ο Προκρούστης, όταν τοποθετούσε στην κλίνη του κάποιον, ξεκινούσε τον ακρωτηριασμό. Και στη συζήτηση για το ποιο θα είναι το ποσοστό του ακρωτηριασμού κοινωνικών δικαιωμάτων, εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Αυτός έχει το χειρουργικό νυστέρι».

Με τη χαρακτηριστική αυτή αποστροφή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής απάντησε χτες στον πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε συμμετοχή - συνενοχή στον προσχηματικό «διάλογο» για το Ασφαλιστικό. Η ξεκάθαρη αυτή θέση του ΚΚΕ επαναδιατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ προς τον Κ. Καραμανλή σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για το «τσεκούρεμα» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Χωρίς δογματισμούς» το πετσόκομμα δικαιωμάτων

Ο πρωθυπουργός, ενοχλημένος από το γεγονός ότι το ΚΚΕ μαχητικά αποκάλυψε τις κυβερνητικές προθέσεις, είπε ότι το Κόμμα διέπεται από μια γενικότερη άρνηση και ισχυρίστηκε ότι η αποκάλυψη του προσχηματικού χαρακτήρα του διαλόγου «είναι η εύκολη πρόφαση για μια προαποφασισμένη άρνηση συμμετοχής». Κατά τον Κ. Καραμανλή, «κάθε πολιτική δύναμη που νοιάζεται για τους εργαζόμενους, οφείλει να μετέχει στην αναζήτηση λύσεων» για το Ασφαλιστικό. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο διάλογος για το Ασφαλιστικό - το χτύπημα δηλαδή των δικαιωμάτων - «θα γίνει χωρίς δογματισμούς και προειλημμένες αποφάσεις» για να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα απαλλαγμένο από «τις παθογένειες του παρελθόντος».

Επαναλαμβάνοντας τις κυβερνητικές θέσεις, είπε ότι επιδιώκεται η «αναδιάρθρωση των ταμείων» και ο «εξορθολογισμός της λειτουργίας τους», η ενοποίηση για να «περιοριστεί η σπατάλη», η αξιοποίηση της περιουσίας, η αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, η εξυγίανση των κλάδων ασθενείας.

Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων, είπε ότι θα θεσπιστούν «κίνητρα για την προαιρετική παραμονή στην εργασία όσων το επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης», ενώ το ίδιο έκανε και με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, λέγοντας ότι θα υπάρξει «εκσυγχρονισμός» του σχετικού καταλόγου.

Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι από το 2009 θα καθιερωθεί η κατώτατη εθνική σύνταξη πάνω από τα όρια της φτώχειας και ισχυρίστηκε ότι η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από τον προϋπολογισμό «εξασφαλίζεται με τη σταθερά ανοδική πορεία της οικονομίας χωρίς πρόσθετες εισφορές, χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας και χωρίς μείωση των συντάξεων».

Διαχρονικές και δικομματικές οι ευθύνες

Σήμερα υπάρχει και ανάγκη και δυνατότητα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τόνισε στην παρέμβασή του ο Σ. Χαλβατζής. Υπάρχουν, είπε, χρέη του κράτους πάνω από 7,8 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, η εισφοροδιαφυγή είναι πάνω από 3,2 δισ. ευρώ, ενώ το 24% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι. Και υπογράμμισε:

«Οι ευθύνες είναι συνολικά του κράτους και διαδοχικά όλων των κυβερνήσεων. Ολα τα χρόνια, από τον αναγκαστικό νόμο του 1950 για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, που δεσμεύτηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για τη βιομηχανική ανάπτυξη, από τότε λοιπόν λεηλατούνταν και ληστεύονταν τα ταμεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και έπρεπε να πάμε στο 1985, να δοθεί ένας τόκος στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, που υπολειπόταν κατά πολύ από τον τόκο που έδιναν οι τράπεζες».

Ο Σ. Χαλβατζής είπε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και σήμερα η κυβέρνηση «θα πρέπει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, γιατί δεν είναι δυνατόν να μιλάει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για εθελοντική παραμονή στην εργασία μετά τη συνταξιοδότηση. Δεν είναι εθελοντική αυτή η παραμονή, είναι καταναγκασμός, είναι εκβιασμός, γιατί αυτός που παίρνει 500 ή 600 ευρώ δεν έχει άλλη επιλογή και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».

Ο βουλευτής, σχολιάζοντας τη λαίλαπα μέτρων που προτείνουν οι Αναλυτής και Γκαργκάνας, είπε πως «θα πρέπει όλοι να σκεφθούν ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν έχουν το πρωί να δώσουν στο εγγόνι τους ένα ευρώ για να πάρει ένα κουλούρι. Και μη λέμε μεγάλες κουβέντες ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζεται ρήξη, χρειάζεται πάλη του λαϊκού κινήματος, γιατί διαφορετικά κανένας δεν ακούει, ούτε οι κυβερνήσεις και πολύ περισσότερο η εργοδοσία».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ
Ενιαία η πάλη για εργασιακά και Κοινωνική Ασφάλιση

Εργαζόμενοι και νεολαίοι απέκλεισαν χτες την εταιρεία εύρεσης εργασίας «Manpower», καταγγέλλοντας το σύγχρονο δουλεμπόριο

Από το χτεσινό αποκλεισμό της «Manpower»
Από το χτεσινό αποκλεισμό της «Manpower»
Σε μια μαζική πανεξόρμηση στο κέντρο της Αθήνας για το συλλαλητήριο στις 7 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο) εξελίχθηκε ο χτεσινός αποκλεισμός από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ της «εταιρείας εύρεσης εργασίας» «Manpower», στην οδό Ξενοφώντος, δίπλα στα γραφεία του ΣΕΒ. Δεκάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι μπλόκαραν από το πρωί την είσοδο της επιχείρησης, για να καταγγείλουν τη σαρωτική ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις. Μια επίθεση που πάει χέρι χέρι τόσο με τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, όσο και με το σύγχρονο δουλεμπόριο, το οποίο νομιμοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, διατήρησε και επέκτεινε η ΝΔ.

Η «Manpower» διαφημίζεται σαν «ο μεγαλύτερος Οργανισμός Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στον κόσμο», με έδρα τις ΗΠΑ και «με περισσότερα από 4.400 γραφεία σε 73 χώρες». Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ηλεκτρονική της σελίδα, «προσφέρει εργασία σε 2 εκατομμύρια υπαλλήλους, σε 400.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο». Για να κατανοήσει κανείς το πώς αντιλαμβάνονται τον εργαζόμενο τέτοιου είδους εταιρείες, αρκεί να διαβάσει τις «εγγυήσεις» που προσφέρει στους πελάτες της.

Η εταιρεία εγγυάται (!) τη «δωρεάν αντικατάσταση (σ.σ. του εργαζόμενου) σε περίπτωση παρατεταμένης ασθένειας, αποχώρησης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής απομάκρυνσης» και τη «δωρεάν αντικατάσταση από 90 έως 120 ημέρες μετά την πρόσληψη ανάλογα με τη θέση»! Σαν να πρόκειται να αντικαταστήσει κάποιο έπιπλο ή οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα από το οποίο η επιχείρηση - πελάτης δεν έμεινε ευχαριστημένος!

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν και έγραψαν με σπρέι τα συνθήματά τους στον τοίχο της «Manpower» και του ΣΕΒ: «Σταθερή δουλιά ζητάει η εργατιά, να καταργηθούν τα δουλεμπορικά», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, των μονοπωλίων είναι εντολή». Το μεγάλο πανό που η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ ανάρτησε στην είσοδο της εταιρείας έδινε το στίγμα της κινητοποίησης: «Οχι στο σύγχρονο δουλεμπόριο. Μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους».

Από την ντουντούκα της συγκέντρωσης συνδικαλιστές των ταξικών συνδικάτων της Αθήνας καλούσαν τους εργαζόμενους και κύρια τους νέους να σηκώσουν το κεφάλι στο εμπόριο της ελπίδας και της εκμετάλλευσης, που στόχο έχει να παρέχει φτηνή εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, παράλληλα με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση που εξυπηρετούν την ίδια ακριβώς στόχευση.

Εξορμήσεις και περιοδείες

Στις 66 έχουν φτάσει οι πόλεις σε όλη τη χώρα όπου στις 7 Νοέμβρη το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήρια για την Κοινωνική Ασφάλιση, δίνοντας το σύνθημα της κλιμάκωσης της πάλης, ενόψει της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 12 του Δεκέμβρη. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο) και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Το πρόγραμμα των εξορμήσεων συνεχίζεται τη Δευτέρα στις επιχειρήσεις «Παυλίδης», ΤΖΟΝΣΟΝ και ΧΕΛΑΦΑΡΜ, την Τρίτη σε ΜΕΒΓΑΛ, ΚΛΕΒΑ και «Στανίτσας» και την Τετάρτη στην ΓΚΑΠ. Σήμερα Σάββατο, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ θα κάνει μαζική εξόρμηση στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 11.30 π.μ. Αύριο Κυριακή, στις 10 π.μ., το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση με θέμα το Ασφαλιστικό. Επίσης την Κυριακή, στις 11 π.μ., σύσκεψη διοργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στα γραφεία του.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχουν οριστεί για τις 5 μ.μ. στα παρακάτω σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Πλατεία Ομόνοιας: Επιτροπές Αγώνα και μαζικοί φορείς συνοικιών.

Προπύλαια: Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ