ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο για μέτρα προστασίας σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία

Σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και αύριο στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας

Κινητοποίηση σήμερα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών διοργανώνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η Επιτροπή Καθαριστριών Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), απαιτώντας «τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας παιδιών και εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία».

Τα αιτήματα που προβάλλουν είναι: Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς, δημιουργία ολιγομελών τμημάτων. Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καμία απόλυση συμβασιούχων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης, προσλήψεις παιδιάτρων σε όλους τους παιδικούς σταθμούς και γιατρών Εργασίας, ενταγμένων στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των σχολικών καθαριστριών, οι οποίες εργάζονται με καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Χορήγηση των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και των παιδικών σταθμών, για το παιδαγωγικό προσωπικό κ.λπ.

Αντίστοιχα, σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας αύριο, 4 Νοέμβρη, στις 2 μ.μ., για μέτρα προστασίας στα σχολεία, καλεί η ΕΛΜΕ Πειραιά, απαιτώντας να σταματήσει η κοροϊδία και τονίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και τη μόρφωση των μαθητών και του λαού». Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση πήρε και το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης».

Την πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Πειραιά στηρίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), που στην πρόταση πάλης της προς τα ΔΣ των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των ΕΛΜΕ καλεί επιπλέον και σε παναττική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη 10/11, στις 2 μ.μ. Η ΑΣΕ σημειώνει ότι στην οριακή κατάσταση για τη δημόσια υγεία που έχει διαμορφωθεί, «δεν ξεφεύγουν τα σχολεία, όσο και αν τις τελευταίες μέρες, σχεδιασμένα η κυβέρνηση προσπαθεί να "αποδείξει" ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν κινδυνεύουν. Παρουσιάζει τη μαγική εικόνα ότι "στο σχολείο ο ιός δεν κολλάει". Η πραγματικότητα που ζούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές αλλά και οι γονείς, τους διαψεύδει οικτρά! Το πρόβλημα είναι μέσα στα σχολεία και γιγαντώνεται! Αυτήν τη στιγμή πάνω από 1.000 σχολεία ή τμήματα έχουν κλείσει λόγω αποδεδειγμένων κρουσμάτων, ενώ άγνωστη παραμένει η πραγματική διάδοση του κορονοϊού», σημειώνει η ΑΣΕ και δίνει με συγκεκριμένα στοιχεία παραδείγματα για το πόσο αθωράκιστα είναι τα σχολεία.

ΣΟΦΕΘ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Κοινές δράσεις για την εκρηκτική κατάσταση στις Εστίες

Με δράσεις ενημέρωσης και ανάδειξης της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στις Φοιτητικές Εστίες του ΑΠΘ συνεχίζει την πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας και βελτίωσης της διαβίωσης ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, έχοντας στο πλάι του τους Φοιτητικούς Συλλόγους Νομικής, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Παιδαγωγικού, Ψυχολογικού και ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ.

Εκπρόσωποι των Συλλόγων παρέθεσαν το Σάββατο συνέντευξη Τύπου, ενώ στη συνέχεια οι φοιτητές προχώρησαν σε εξόρμηση στον Λευκό Πύργο, όπου ενημέρωσαν το λαό και τη νεολαία της πόλης για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους.

Στη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ Αντζελα Λάρδα ανέφερε ότι οι φοιτητές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενώ στην παρέμβασή της κατήγγειλε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις Εστίες της Θεσσαλονίκης, όπως και την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των φοιτητών.

«Ο ΣΟΦΕΘ, έπειτα από την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους στη Σύγκλητο», είπε μεταξύ άλλων, «καταγγέλλει την προκλητική πολιτική που ακολουθείται ακόμα και τώρα, που τα κρούσματα του ιού αυξάνονται κατακόρυφα, και η οποία στέκεται εμπόδιο στη διασφάλιση της υγείας των εστιακών».

Οπως εξήγησε, το μοναδικό μέτρο που έχει ληφθεί για τις Εστίες, ενόσω η διασπορά του ιού συνεχίζεται, ήταν η μερική απολύμανση των χώρων των Εστιών, ενώ τα τεστ για τα οποία η Πρυτανεία είχε δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιούσε στους φοιτητές, αφού πρώτα μειώθηκαν από 600 σε 50, τελικά ακυρώθηκαν, λόγω «φόρτου εργασίας» του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα συνεχίζεται ο εμπαιγμός για τους εστιακούς φοιτητές, καθώς το «μπαλάκι» των ευθυνών για τα αιτήματά τους μεταφέρεται προκλητικά από την Πρυτανεία στον ΕΟΥΔΥ, στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ ή ακόμα και στον ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας).

Από την πλευρά του ο Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας του ΦΣ Νομικής, εκπροσωπώντας τους Συλλόγους που συμπαραστέκονται στον ΣΟΦΕΘ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας των φοιτητών για μόρφωση και υγεία δεν σταματά, μάλιστα τώρα είναι που πρέπει να δυναμώσει.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχωρούν αύριο Τετάρτη σε κινητοποίηση στον ΕΛΚΕ και σε εκ νέου κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, ενώ προηγήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΟΦΕΘ στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ την Παρασκευή 30 Οκτώβρη.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Να δυναμώσει παντού η πάλη για την προστασία της ζωής

Πλούσια προπαγανδιστική δραστηριότητα για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της υγείας του λαού και της νεολαίας ανέπτυξαν την Κυριακή μέλη της ΚΝΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ με την πρωτοβουλία αυτή έστειλαν μήνυμα ότι ιδιαίτερα τώρα σε συνθήκες αύξησης των κρουσμάτων, της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία της πόλης, η οργανωμένη δράση δεν μπορεί να ανασταλεί! Τώρα είναι ώρα ο αγώνας, η διεκδίκηση, η πάλη για την προστασία της ζωής να δυναμώσουν σε κάθε χώρο μόρφωσης, δουλειάς, ψυχαγωγίας του λαού και της νεολαίας.

Ανησυχία από τα κρούσματα στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς

Αναβρασμός επικρατεί στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, όπου από την περασμένη Πέμπτη έχουν επιβεβαιωθεί 5 κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ηδη βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας 3 τμήματα Γενικής Παιδείας και 6 τμήματα Ειδικότητας, και επιπλέον 9 καθηγητές μπήκαν σε καραντίνα. Μετά από επίμονες παρεμβάσεις γονέων, μαθητών και της Ενωσης Γονέων Καλαμαριάς, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεσμεύτηκε ότι μέχρι και την Παρασκευή θα ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου. Μέχρι χτες το βράδυ, πάντως, το σχολείο δεν είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο του υπουργείου Παιδείας με τα κλειστά τμήματα και σχολεία, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που κλειστά τμήματα δεν εμφανίζονται στη λίστα του υπουργείου, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα...

Με ανακοίνωσή τους, γονείς και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ καταγγέλλουν ότι «μαθητές και εκπαιδευτικοί αφέθηκαν χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από την πολιτεία, να φέρουν σε πέρας την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από υγειονομικά πρωτόκολλα που αποδεικνύονται σε πολλές περιπτώσεις ασαφή και ανεφάρμοστα μέσα στους χώρους μάθησης».

Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν περίπου 800 μαθητές και εργάζονται σχεδόν 100 εκπαιδευτικοί στην πρωινή βάρδια, όπου:

«Οι τάξεις που είναι Γενικής Παιδείας μετά συνενώνονται στις Ειδικότητες, με αποτέλεσμα, αν κάποιος νοσεί, να μεταφέρεται και στις τάξεις Ειδικοτήτων, όπου ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται.

Οι μαθητές του σχολείου έρχονται από όλες τις περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ δύο φορές τη μέρα (η πλειοψηφία των οποίων μετεπιβιβάζονται σε περισσότερα από ένα οχήματα), στα οποία δεν τηρείται το 65% της χωρητικότητας βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα μαθητές, εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες όλων να βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού.

Το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί να καλύψει το μέγεθος του σχολικού συγκροτήματος και τις αυξημένες ανάγκες ειδικά των εργαστηρίων (π.χ. τάξεις Η/Υ, τάξεις Υγείας κ.λπ.), που χρήζουν ιδιαιτέρων μέτρων υγιεινής».

Γονείς και μαθητές ζητούν ανάμεσα σε άλλα: Προγραμματισμένη απολύμανση κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού καθαριότητας, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος. Μαζικά δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Αμεση πρόσληψη σχολιάτρου.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Καμία συμμετοχή στις ηλεκτρονικές ψευδοεκλογές

«

Καμία συμμετοχή, μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές ψευδοεκλογές για αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια!», καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), απέναντι στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών στις 7 Νοέμβρη μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του υπουργείου, που επιμένει στη διενέργεια των εκλογών, ενάντια στις θέσεις και αποφάσεις των Σωματείων και Ομοσπονδιών, η ΑΣΕ σημειώνει: «Κωφεύει απέναντι στις ενστάσεις σύσσωμου του κλάδου για την παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου, τη δυνατότητα να παραποιηθούν τα αποτελέσματα, τη δυνατότητα εξαναγκασμού και εξαγοράς ψήφων. Δεν σέβεται το δικαίωμα των συναδέλφων να ελέγχουν διά ζώσης τους εκπροσώπους τους στα όργανα διοίκησης, να επιλέγουν αυτοί τον τρόπο με τον οποίο θα τους εκλέξουν (...)

Το υπουργείο, λοιπόν, προχωρά σε μία κίνηση - πραξικόπημα, που θυμίζει εποχές φίμωσης, διοργανώνοντας εκλογές όπου οι υποψήφιοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν και οι συνάδελφοι δεν θέλουν να ψηφίσουν, ούτε να ελέγξουν την εγκυρότητα της ψηφοφορίας μέσω των εφορευτικών επιτροπών», αναφέρει η ΑΣΕ, τονίζοντας πως «οι μέρες που απομένουν μέχρι τις ψευδοεκλογές στις 7/11 είναι πραγματικά κρίσιμες. Οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα μπορούν και πρέπει να ενημερώσουν μαζικά τους συναδέλφους για τη στάση του υπουργείου, αλλά και για τις αποφάσεις σύσσωμου του κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές δεν θα νομιμοποιηθούν από τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία, όπως δεν τις νομιμοποιεί και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, που προβλέπει τη μυστικότητα και τη διά ζώσης ψηφοφορία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ