ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 4 Νοέμβρη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απεργιακό μέτωπο απέναντι στην αντεργατική επίθεση και την υπονόμευση των αγώνων

Το απεργιακό μέτωπο που διαμορφώθηκε και ενισχύεται συνεχώς μέσα στη μάχη, με την πρωτοβουλία 12 Ομοσπονδιών, 19 Εργατικών Κέντρων και 236 πρωτοβάθμιων συνδικάτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και πήραν αποφάσεις για κήρυξη απεργίας, δείχνει τις πολύ σοβαρές δυνατότητες για ενίσχυση της οργάνωσης και της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα ξεμπροστιάζει ακόμα πιο αποφασιστικά τον υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων», οι εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα που πήραν απόφαση για ενιαία απεργιακή απάντηση της εργατικής τάξης και δουλεύουν για την επιτυχία της, ξεσκεπάζουν την απατηλή προπαγάνδα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών επιτελείων περί «τέλους των μνημονίων» και «δίκαιης ανάπτυξης», παλεύουν για την κατάργηση του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο οποίος με δόλωμα τις εξαγγελίες για ορισμένα ψίχουλα καθηλώνει μόνιμα τον κατώτατο μισθό στα άθλια επίπεδα που επιβάλλει η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, μάχονται για την κατάργηση συνολικά του μνημονιακού αντεργατικού πλαισίου που παραμένει άθικτο και αξιοποιείται από τη μεγαλοεργοδοσία για να επιβάλει τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα.

Το γιγαντοπανό που ανάρτησαν ταξικά συνδικάτα στην πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ την Πέμπτη, την ώρα που συνεδρίαζε η διοίκησή της
Το γιγαντοπανό που ανάρτησαν ταξικά συνδικάτα στην πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ την Πέμπτη, την ώρα που συνεδρίαζε η διοίκησή της
Πολύ περισσότερο, αυτό το απεργιακό μέτωπο, αξιοποιώντας κάθε συλλογική διαδικασία, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, δίνοντας συνέχεια σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς, καλεί τους εργαζόμενους να μη μείνουν θεατές, βγάζει στο προσκήνιο τις δικές τους ανάγκες, την πάλη για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν Υγεία - Παιδεία, για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Στην αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού «απογειώνουν» την υπονόμευση των αγώνων σε νέα επίπεδα, με μια στάση που τους αφήνει από παντού έκθετους στους εργαζόμενους της χώρας.

Αφού δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση απεργίας, όπως επιχείρησαν αρχικά, παίζουν πλέον και πάλι «τα ρέστα τους» για να βάλουν εμπόδια στο ενιαίο απεργιακό μέτωπο που διαμορφώθηκε ήδη στην πράξη κόντρα στην απεργοσπαστική τους τακτική.

Χαρακτηριστικά, οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις του εργατοπατερισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ):

-- Στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, όταν δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα είχαν ήδη πάρει αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη, απέρριψαν συνολικά την πρόταση για απεργία.

-- Στη συνέχεια, στις συνεδριάσεις της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, καθώς το απεργιακό μέτωπο για τις 8 Νοέμβρη είχε ήδη δυναμώσει, ψήφισαν τελικά απεργία για τις 14 Νοέμβρη...

-- Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 1/11, καθώς ήδη όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις δούλευαν ενιαία για τις 14 Νοέμβρη, οι ίδιες και πάλι δυνάμεις που είχαν προτείνει αυτήν την ημερομηνία, αποφάσισαν τώρα πανεργατική απεργία σε άλλη ημερομηνία, στις 28 Νοέμβρη!

Το «παιχνίδι της κολοκυθιάς» με τις ημερομηνίες που παίζουν από κοινού αυτές οι δυνάμεις δεν είναι βέβαια τυχαίο: Πρόκειται για επεξεργασμένη τακτική για την υπονόμευση των αγώνων, σε άμεση σύνδεση με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας.

Απέναντι σε αυτόν τον σχεδιασμό, Ομοσπονδίες πήραν ήδη πρωτοβουλία και καλούν σε σύσκεψη την Τετάρτη 7/11 όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει απόφαση για απεργία, προκειμένου να συζητήσουν την αντιμετώπιση αυτής της υπονομευτικής τακτικής που στόχο έχει να μην υπάρχει ενιαίο απεργιακό μέτωπο.

Οι εκατοντάδες απεργιακές αποφάσεις έδωσαν την πρώτη απάντηση στον απεργοσπαστικό σχεδιασμό

Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ ούτε ήθελε ούτε και θέλει την πραγματοποίηση πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Αυτό που έκανε τους εργατοπατέρες να αλλάξουν τακτική, να βάλουν τη φορεσιά του «αγωνιστή» και να πάρουν απόφαση για πανεργατική απεργία είναι η δραστηριότητα των ταξικών συνδικάτων, οι εκατοντάδες απεργιακές αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, με ολοένα αυξανόμενες μάλιστα τις αποφάσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου δεν πλειοψηφούν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η επιχειρηματολογία και οι ισχυρισμοί των εργατοπατέρων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι χαρακτηριστικοί για τις πραγματικές τους προθέσεις:

  • Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 10 Οκτώβρη, όταν απέρριψαν την πρόταση για απεργία, συνιστούσαν... «υπομονή», συμβάλλοντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να καλλιεργήσουν κάλπικες προσδοκίες στους εργαζόμενους για τη «μεταμνημονιακή περίοδο», να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Ισχυρίζονταν προκλητικά ότι «δεν συντρέχει λόγος για απεργία», την ίδια ώρα που αντάλλασσαν κείμενα και εκθέσεις με την επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση για την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, για τη μονιμοποίηση του χτυπήματος στον κατώτατο μισθό.
  • Ακόμα και στην ίδια την συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ όπου πήραν την απόφαση για πανεργατική απεργία, έδωσαν και πάλι ρεσιτάλ στην αναπαραγωγή της γνωστής θεωρίας περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», μίλησαν για... «απεργομανία» (!), χαρακτήρισαν «πεπατημένη» τις απεργίες...

Η εκάστοτε στάση τους καθορίζεται με αποκλειστικό κριτήριο τι μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα την υπονόμευση των αγώνων των εργαζομένων: Βλέπουν ότι δεν μπορούν πια να αποτρέψουν την πραγματοποίηση απεργίας, όπως επιδίωξαν αρχικά, γι' αυτό προσπαθούν τώρα με κάθε τρόπο να βάλουν εμπόδια στο απεργιακό μέτωπο που διαμορφώθηκε, να ποδηγετήσουν το περιεχόμενο της απεργιακής μάχης.

Πίσω από τις ξεδιάντροπες δηλώσεις τους του τύπου «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να συμφωνήσουμε σε ημερομηνία για απεργία που ανακοινώθηκε από τον "Ριζοσπάστη"», στην πραγματικότητα βρίσκεται η προσπάθειά τους να χτυπήσουν τη δουλειά εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων που ήδη έχουν πάρει αποφάσεις και δουλεύουν για την επιτυχία της απεργίας.

Πίσω από τις προκλητικές ανακοινώσεις τους ότι «οι αποφάσεις των συνδικάτων παίρνονται από τα συνδικάτα» και όχι από «κομματικούς σχεδιασμούς» (ανακοινώσεις που εκδίδουν αυτοί που παίρνουν αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, κόντρα στις αποφάσεις εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αυτοί που συναντιούνται κρυφά από τους εργαζόμενους στην Ουάσιγκτον με την Λαγκάρντ και τους αξιωματούχους του ΔΝΤ!), βρίσκεται ο πραγματικός καημός των εργατοπατέρων να συκοφαντήσουν και να υπονομεύσουν κάθε αγώνα που ξεφεύγει από τη γραμμή και το αντιλαϊκό σχέδιο των κομμάτων τους, που επιδιώκουν σιγή ασυρμάτου, υποταγή των εργαζομένων στην αντεργατική επίθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Σε ενιαίο μπλοκ και με καταμερισμένους ρόλους, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αντανακλούν τη στρατηγική ταύτιση των κομμάτων τους, η οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα σε κάθε εμβληματική πτυχή της αντιλαϊκής επίθεσης για τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου. Η ταύτιση των κομμάτων τους π.χ. στην εφαρμογή του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τη μόνιμη καθήλωση των μισθών, στο «ξέπλυμα» όλων των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις για... «λόγους δημοσίου συμφέροντος», στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή, δεν θα μπορούσε να μην εκφράζεται και στη στάση αυτών των δυνάμεων μέσα στο κίνημα απέναντι στους αγώνες που στοχεύουν αυτήν την πολιτική.

Σημαντικά αποτελέσματα που πρέπει να αξιοποιηθούν

Κόντρα στους σχεδιασμούς τους, όμως, η επιχείρηση υπονόμευσης των αγώνων δεν θα περάσει! Ηδη, η δράση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα για να διαμορφωθεί στην πράξη το σημερινό απεργιακό μέτωπο έχει σημαντικά αποτελέσματα που πρέπει να αξιοποιηθούν:

-- Η ίδια η προκήρυξη πανεργατικής απεργίας είναι αποτέλεσμα αυτής της πίεσης των εκατοντάδων απεργιακών αποφάσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι εργατοπατέρες δεν την ήθελαν, γιατί ξέρουν ότι όσο και να εντείνουν την υπονομευτική τακτική τους, η απόφαση για πανεργατική απεργία αποτελεί για τις ταξικές δυνάμεις εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα πιο αποφασιστικά για την προετοιμασία μαζικής απεργιακής απάντησης της εργατικής τάξης.

-- Αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη το γεγονός ότι σταθερά πλέον ένα πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων βγαίνουν μπροστά με απεργιακές αποφάσεις, κόντρα στις απεργοσπαστικές προσπάθειες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η δυνατότητα αυτή, που φάνηκε και κατά την ψήφιση του χτυπήματος του απεργιακού δικαιώματος τον περασμένο Γενάρη στη Βουλή, όταν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα οργάνωσαν επιτυχημένη απεργία κόντρα στην απεργοσπαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αποτυπώθηκε ακόμα πιο έντονα στην τωρινή απεργιακή μάχη, με ακόμα περισσότερες δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να παίρνουν απεργιακές αποφάσεις.

-- Η επικείμενη απεργία δεν γίνεται «στα μουγκά», όπως θα επιθυμούσαν οι εργατοπατέρες από τη στιγμή που αναγκάστηκαν να την προκηρύξουν, δεν γίνεται... «γενικώς και αορίστως» ως μια εθιμοτυπική διαδικασία «για τον προϋπολογισμό». Εχει ήδη προηγηθεί και εντείνεται μια πλατιά δουλειά «από τα κάτω», με συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τα ταξικά συνδικάτα, για να γίνονται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων τόσο η οργάνωση της απεργίας όσο και το περιεχόμενό της, έχει ήδη ανοίξει πιο πλατιά η αντιπαράθεση με τον υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα

Από την πρώτη στιγμή, το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα έδωσαν τη μάχη για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου απεργιακού μετώπου, με συνέπεια και χωρίς τυχοδιωκτισμούς, για να δοθεί μαζική αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας, σε διαπάλη με την απεργοσπαστική στάση και την υπονομευτική τακτική των εργατοπατέρων.

Στην αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού κάνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή ό,τι περνά από το χέρι τους για να μη διαμορφωθεί αυτό το ενιαίο απεργιακό μέτωπο.

Απέναντι σε αυτόν τον σχεδιασμό, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα συνεχίζουν τη μάχη με το ίδιο σκεπτικό, για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη στάση που θα κρατήσει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός: Θα προσπαθήσει να υπονομεύσει την απεργία, όπως έκανε και με όλες τις προηγούμενες απεργίες που αναγκάστηκε να κηρύξει, για να καταλήξει σε «συγκεντρώσεις» - φιάσκο που αποκαλύπτουν τη γύμνια του.

Είναι σαφές ότι η επιτυχία της απεργίας βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων, ενώ σημαντικό στοιχείο για τη διασφάλισή της θα είναι να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε κλάδο και κάθε χώρο δουλειάς η πείρα από όλη αυτήν την αντιπαράθεση, για να γίνονται κοινό κτήμα των εργαζομένων τα χρήσιμα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν, για να συνειδητοποιείται ακόμα πιο πλατιά η ανάγκη να ξεμπερδεύουμε με τους ανθρώπους της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και την Τράπεζα Πειραιώς

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε την Πέμπτη 2/11 το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει μπροστά στην επικείμενη απεργία, προτάσσοντας την αναγκαιότητα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, με όρους που απαντούν στις ανάγκες τους.

Παράλληλα, η χτεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη παρέμβαση συνδικάτου με τη συμμετοχή εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς μετά το υπουργείο ακολούθησε πορεία στα κεντρικά γραφεία της. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη τράπεζα, πριν από λίγες μέρες, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να προτείνει στους εργαζόμενους «εθελούσια» άδεια άνευ αποδοχών ή «εθελούσια» μερική απασχόληση, με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να εμφανίζονται στα λόγια να αντιδρούν, αλλά να σιωπούν στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεση αγωνιστική απάντηση.

Τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, το κλαδικό Συνδικάτο ζήτησε να γίνουν συναντήσεις, όμως η απάντηση και στις δύο περιπτώσεις ήταν πως «απουσίαζαν οι αρμόδιοι». Να σημειωθεί μάλιστα ότι από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ζητηθεί συνάντηση εδώ και ενάμιση μήνα, ωστόσο εκείνη αρνείται να δεχτεί το κλαδικό Συνδικάτο...

Η πρόεδρος του Σωματείου, Εφη Χαλιού, σημείωσε πως η απεργία που έχουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει να γίνει δική τους υπόθεση. Επισήμανε ότι βρίσκονται μπροστά σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για τις ΣΣΕ σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, όπως και ότι η υπάρχουσα κλαδική ΣΣΕ που λήγει σύντομα, δεν αφορά το σύνολο του κλάδου. Η πρόταση του κλαδικού Συνδικάτου για ΣΣΕ αφορά όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Ακόμα, αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της Τράπεζας Πειραιώς, που στόχο έχουν τις απολύσεις, οδηγώντας ταυτόχρονα σε παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας. Αυτά τα ζητήματα, επεσήμανε, αναδεικνύουν και την αναγκαιότητα της απεργίας.

Καθημερινή δράση για την επιτυχία της απεργίας

Συνεχίζονται καθημερινά οι πρωτοβουλίες με τις οποίες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα και άλλοι μαζικοί φορείς που ανταποκρίνονται στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, προετοιμάζουν την απεργία.

Στο πρόγραμμα αυτών των ημερών περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων οργανώνει σύσκεψη το Σάββατο 3/11 στο Καραβόσταμο (8 μ.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης οργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Φθιώτιδας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τραγάνας.

-- Οι φορείς και τα σωματεία της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση την Κυριακή 4/11 (Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά), στις 11 π.μ., στην πλατεία Δαβάκη.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 4/11, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/11, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/11, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 4/11, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/11, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας οργανώνει εκδήλωση για την Υγεία την Κυριακή 4/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 5/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΦΕΕ (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι) την Παρασκευή 9/11, στις 6 μ.μ., για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να γίνει το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου υπόθεση των εργαζομένων

Τις διαδικασίες - εξπρές, με τις οποίες η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ) σχεδιάζει να το οδηγήσει σε εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, καταγγέλλει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Απευθυνόμενη με ανακοίνωσή της στα σωματεία και τους εργαζόμενους, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα να δώσουν μάχη για ένα συνέδριο που θα συζητήσει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και θα γίνει χωρίς νόθους αντιπροσώπους, με τις διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό του ΕΚΗ.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί σε μαζική παρουσία στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την Τετάρτη 7/11, με προσυγκέντρωση των σωματείων στις 5.30 μ.μ., στο πάρκο Γεωργιάδη.

Η πλειοψηφία της διοίκησης επιταχύνει τις διαδικασίες για πρόωρο συνέδριο με αντικαταστατικές διαδικασίες - εξπρές. Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία, η διεξαγωγή του συνεδρίου ανακοινώθηκε στα τοπικά ΜΜΕ «χωρίς απόφαση του ΔΣ του ΕΚΗ, κατά παράβαση του καταστατικού του». Επιπλέον, η πλειοψηφία της διοίκησης «αρνείται να συγκαλέσει διαπαραταξιακή επιτροπή προκειμένου να ελεγχθούν τα πρακτικά των αρχαιρεσιών των σωματείων, να διασφαλιστεί η νομιμότητα των αντιπροσώπων», «κωλυσιεργεί στην πραγματοποίηση ΔΣ» και «επιμένει στην αντικαταστατική σύγκληση του Συνεδρίου».

«Η εργατική τάξη του νομού δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, όσο και αν προσπαθούν να την κρατήσουν ναρκωμένη οι εκπρόσωποι των εργοδοτών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί εργαζόμενους και σωματεία να κάνουν το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου δική τους υπόθεση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Συγκεντρώσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής διοργανώνει συγκέντρωση την Πέμπτη 8 Νοέμβρη στις 5 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, απευθύνοντας κάλεσμα σε «όλους τους συναδέλφους και ειδικά αυτούς που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία».

Σε ανακοίνωσή του για την κινητοποίηση, σημειώνει: «Η εργασιακή ανασφάλεια και η εντατικοποίηση δεν ξεχωρίζει εργασιακές σχέσεις (...) Αυτή η "κανονικότητα" δεν έχει ίχνος "δικαιοσύνης" για όλους εμάς και τις οικογένειές μας, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες (...) Να απαιτήσουμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».

Κινητοποίηση με αντίστοιχο περιεχόμενο διοργανώνει την ίδια μέρα και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Διευκρίνιση

Στο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» την Παρασκευή 2/11 για την συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ την προηγούμενη μέρα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Θ. Βασιλόπουλος, αναφέρεται ως «επικεφαλής του ΜΕΤΑ». Σε επιστολή που λάβαμε από το ΜΕΤΑ, διευκρινίζεται ότι η εν λόγω παράταξη μετά την οργανωτική της ανασυγκρότηση δεν στηρίζει την ΕΑΚ που δραστηριοποιείται σε ΓΣΕΕ και ΕΚΑ, δεν εκπροσωπείται στα όργανά τους και ο εν λόγω συνδικαλιστής δεν είναι επικεφαλής της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ