ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Με μεγάλη συμμετοχή συνεχίζεται η απεργία στα πλοία

Δεν έλυσε κάβος χτες στα λιμάνια όλης της χώρας. Πρωτοστατούν στην οργάνωση και την περιφρούρηση οι ταξικές δυνάμεις

Από την προσυγκέντρωση στον Πειραιά των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων
Από την προσυγκέντρωση στον Πειραιά των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων
Μια πρώτη απεργιακή απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύουν σε βάρος τους κυβέρνηση - ΕΕ και εφοπλιστές, δίνουν από χτες οι ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα, συμμετέχοντας καθολικά στη 48ωρη απεργία του κλάδου, η οποία ολοκληρώνεται στις 6 π.μ. αύριο Τετάρτη.

Συνολικά, 54 πλοία στον κεντρικό άξονα σύνδεσης του Πειραιά με Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο έμειναν ακινητοποιημένα. Ανάλογη επιτυχία είχε η απεργία σε Ραφήνα και Λαύριο. Στον άξονα Πάτρα - Ιταλία ακινητοποιήθηκαν πέντε επιβατικά - οχηματαγωγά πλοία με ελληνική σημαία, πέντε επιβατικά - οχηματαγωγά με ιταλική και τρία οχηματαγωγά (RO/RO) με ιταλική σημαία, με πάνω από 700 ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην απεργία. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στο πορθμείο Ρίο - Αντίρριο, όπως και στις γραμμές Πάτρα - Κεφαλονιά, Κυλλήνη - Ζάκυνθο, Κυλλήνη - Κεφαλονιά.

Στην οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας τόσο στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και στα άλλα λιμάνια, πρωτοστάτησαν οι ταξικές δυνάμεις, που συνεχίζουν εντατικά την προετοιμασία και της νέας απεργίας, στις 12 Νοέμβρη. Ζητήματα αιχμής για τους ναυτεργάτες είναι το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, η μεθοδευόμενη κατάργηση των οργανικών συνθέσεων.

Συγκέντρωση στον Πειραιά

Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της απεργίας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών πραγματοποίησαν χτες το πρωί προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ και με πορεία έφτασαν στο ύψος του Αγίου Διονυσίου, όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών. Εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε στην κινητοποίηση η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Μιλώντας, ανάμεσα σε άλλους, στην απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών, ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, σημείωσε ότι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, επομένως και των εφοπλιστών, συνθλίβει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Γι' αυτό το λόγο, επεσήμανε, απαιτείται να απομονωθούν όσοι καλλιεργούν την αυταπάτη του «κοινωνικού εταιρισμού».

«Εμείς λέμε - συνέχισε - "τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει συνείδηση στα λαϊκά στρώματα, να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η ανάπτυξη της πάλης σε ταξική κατεύθυνση. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου σε συνάντηση με τον Θ. Δρίτσα, οι ναυτεργάτες εισέπραξαν μόνο ...συμπάθεια.

Μηνύματα αλληλεγγύης

Συνδικάτα και οργανώσεις από το εξωτερικό εκφράζουν τη στήριξη και αλληλεγγύη τους στο διήμερο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών. Την Παρασκευή, επισκέφτηκε το ΠΑΜΕ ο πρόεδρος της Διεθνούς Κλαδικής Μεταφορών της ΠΣΟ. Η Διεθνής εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην απεργία και τα ναυτεργατικά σωματεία ενημέρωσαν για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης. Μηνύματα, επίσης, έστειλαν η Ομοσπονδία Μεταφορών Κύπρου ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ καθώς και η Συνομοσπονδία CTB Βραζιλίας.

Επίσης, μήνυμα αλληλεγγύης στέλνει στους ναυτεργάτες και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού. Οπως σημειώνει, «οι επαγγελματίες οδηγοί εκφράζουν την αλληλεγγύη και συμπαραστέκονται στη 48ωρη απεργία των ναυτεργατών. Καλούμε τους συναδέλφους οδηγούς να σταθούν δίπλα στους ναυτεργάτες, στον αγώνα που δίνουν για τα Εργασιακά, ενάντια στη διάλυση του ΝΑΤ και την κατάργηση οργανικών θέσεων. Ο αγώνας θα δοθεί στους καταπέλτες των πλοίων».

Αναβλήθηκε η δίκη στην Καβάλα

Για τις 27 Ιούνη 2016 αναβλήθηκε η δίκη των 44 ναυτεργατών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) και άλλων εργαζομένων που διώκονται με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που είχαν προκηρύξει η ΠΝΟ και η ΓΣΕΕ τον Οκτώβρη του 2010 και τον Απρίλη του 2014. Η δίκη ήταν να γίνει χτες στα δικαστήρια της Θάσου. Η βιομηχανία διώξεων που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές που ελέγχουν την πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Θάσου συνεχίζεται, καθώς μέσα στον Νοέμβρη είναι προγραμματισμένες να γίνουν άλλες τρεις δίκες και συγκεκριμένα στις 6/11, στις 23/11 και στις 26/11.

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Σκληρή δουλειά κάτω απ' τη γη για τους μηχανοδηγούς

Συνάντηση του σωματείου τους με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Δουλειά στο μισοσκόταδο και σε εξαντλητικές συνθήκες για τους μηχανοδηγούς του μετρό
Δουλειά στο μισοσκόταδο και σε εξαντλητικές συνθήκες για τους μηχανοδηγούς του μετρό
«Δουλειά δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη, με τεχνητό φωτισμό, τεχνητό αερισμό, ένταση, άγχος, σκοτάδι κι ένας εργαζόμενος μόνος στο πιλοτήριο του τρένου να μεταφέρει χιλιάδες ανθρώπους». Σ' αυτές τις λίγες λέξεις συμπυκνώθηκε η πραγματικότητα που βιώνουν οι μηχανοδηγοί του μετρό στην Αθήνα, στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της διοίκησης του σωματείου τους με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς σε παλιά προβλήματα προστίθενται και νέα, με τα μέτρα που προωθούνται σε εφαρμογή των μνημονίων. Οκτώ χρόνια χωρίς ένταξη στα βαριά και ανθυγιεινά, μεγάλες διακρίσεις στη μισθολογική εξέλιξη, προσπάθειες της διοίκησης να χτυπηθεί η συνδικαλιστική δράση, μεροκάματο που ξεκινά από τις 3.30 τη νύχτα, είναι μερικά απ' αυτά που «καίνε» τους εργαζόμενους.

Σ' αυτά, προστίθενται η διαρκής εντατικοποίηση που προκύπτει από την ίδια την οργάνωση των δρομολογίων (π.χ. επέκταση των νυχτερινών δρομολογίων χωρίς αύξηση του αριθμού των εργαζομένων) και η ανησυχία για τα θέματα που προκύπτουν από το «ενιαίο μισθολόγιο» και τις ενοποιήσεις στο μεταφορικό έργο. Οχι τυχαία, όπως ανέφεραν, κανείς από τους εργαζόμενους στο μετρό δεν θέλει να κατέβει στο «υπόγειο» κι όσοι βρίσκονται εκεί, προσπαθούν να βρουν τρόπο να μετατεθούν στην επιφάνεια.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σημείωσε ότι «εμείς δεν θέλουμε να πεθαίνουν οι εργάτες στη δουλειά, θέλουμε η ζωή των εργατών να μπαίνει πάνω απ' όλα. Αντίθετα, η πολιτική που εφαρμόζεται, μιλώντας για πιο φτηνούς και παραγωγικούς εργάτες, σαρώνει δικαιώματα. Πρέπει να δοθεί, λοιπόν, βάρος στην ανασύνταξη του κινήματος. Θέλουμε να πείσουμε τους εργαζόμενους να βάλουν απέναντι όποιον υποβαθμίζει τη ζωή τους. Να μη δεχτούν αυτό που λέει η κυβέρνηση, πως τα μνημόνια τα ψήφισε ο λαός και άρα πρέπει να υποταχθεί σ' αυτά. Αυτά τα μέτρα πρέπει να μείνουν στα χαρτιά».

Από την πλευρά του, ο Γ. Πρωτούλης, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, σημείωσε ότι το ΚΚΕ επιδιώκει μια μόνιμη επαφή με το οργανωμένο κίνημα και θέλει να αναδειχθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Σημείωσε ειδικά την ανάγκη να αντιμετωπιστούν από το κίνημα οι κατευθύνσεις της ΕΕ για τον «ενεργό» και «ανενεργό» χρόνο εργασίας, που αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και αφορούν όλους τους εργαζόμενους, στο σύνολο των μεταφορών, οι οποίοι με ενιαίο μέτωπο πρέπει να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική.

Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Σε κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση καλούν η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Πειραιά. Η κινητοποίηση θα γίνει σήμερα, Τρίτη 3 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15) και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Για τα ιδιαίτερα ζητήματα που επιδιώκουν να αναδείξουν, τα Σωματεία επισημαίνουν: «Η απαξίωση που παρατηρείται στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ αποτελεί τον προάγγελο για το τι θα ακολουθήσει. Ηδη υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων στη Δ' Διεύθυνση, που για να καταβληθούν γίνεται δανειοδότηση από άλλο κλάδο. Είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των νέων συντάξεων και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων».

Στάση εργασίας σήμερα στα Μέσα σταθερής τροχιάς

Στάση εργασίας σήμερα Τρίτη, από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της κυκλοφορίας, έχουν κηρύξει τα σωματεία στα Μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας. Τα Σωματεία Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ (ΣΗΕΚ), Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (ΣΗΤΑ), Σύλλογος Εργαζομένων Τραμ (ΣEΤ) και Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ αντιδρούν στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ