ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Νοέμβρη 2013
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Απλώνουν τη δράση τους στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού

Στιγμιότυπο από τη συλλογή υπογραφών στην Καλλιθέα, ώστε η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ να είναι κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες
Στιγμιότυπο από τη συλλογή υπογραφών στην Καλλιθέα, ώστε η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ να είναι κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες
Στη μία μετά την άλλη γειτονιά απλώνουν τη δράση τους οι Λαϊκές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με άμεσο στόχο την αγωνιστική αντιμετώπιση καυτών προβλημάτων που βιώνουν στην καθημερινότητά τους πλατιά λαϊκά στρώματα. Ο «Ρ» αναδεικνύει σήμερα μερικά χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της πολύπλευρης δράσης:

Την Πέμπτη, Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας και Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Καλλιθέας, απευθύνοντας κάλεσμα στους άνεργους να οργανωθούν στην Επιτροπή Ανέργων και τα εργατικά σωματεία, να κάνουν και δική τους υπόθεση το πλαίσιο πάλης για τους ανέργους, να διεκδικήσουν: Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας. Χρονική επέκτασή του για όσους ήδη το λαμβάνουν. Πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Πάγωμα των δανείων και των πλειστηριασμών. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ να είναι κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

Μάλιστα, ειδικά για το τελευταίο αίτημα έγινε μαζική συλλογή υπογραφών και κάλεσμα στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται για τις 14 Νοέμβρη στο Υπουργείο Μεταφορών. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας κάλεσε όλους τους ανέργους της ευρύτερης περιοχής σε σύσκεψη προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα 4/11 7 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης Συνταξιούχων, Αριστείδου 92, Καλλιθέα, αλλά και στην απεργία στις 6 Νοέμβρη και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια με το μπλοκ της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας.

***

Για τη σημερινή απεργία στα εμποροκαταστήματα, πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, παράλληλα με το αίτημα για κλαδική Σύμβαση, με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ, όπως ζητάνε οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου, απεργιακές συγκεντρώσεις διοργανώνουν και Λαϊκές Επιτροπές με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ξάνθης όπου στη σημερινή συγκέντρωση (10.30 π.μ., εμπορικό κέντρο «Flamingo», περιοχή στη Φελώνη) καλεί μεταξύ άλλων και η εκεί Λαϊκή Επιτροπή.

Στην ίδια ρότα, για την προετοιμασία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη, πικετοφορίες προπαγάνδισής της διοργάνωσαν την Πέμπτη η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου (στο παλιό τέρμα) και χτες Σάββατο η Λαϊκή Επιτροπή 5ου-6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας στην πλατεία Αμερικής.

Πάντα με γνώμονα τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες, τα λαϊκά προβλήματα, στον Ασπρόπυργο η τοπική Λαϊκή Επιτροπή μαζί με το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας και το Σύλλογο Γυναικών Ασπροπύργου, έκαναν συγκέντρωση και διαδήλωση για την Υγεία στην πλατεία Δημαρχείου.

Αντίστοιχα, συγκέντρωση - εξόρμηση στην πύλη του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μεσοβδόμαδα η Λαϊκή Επιτροπή Ε' Δημοτικού Διαμερίσματος της πόλης. Κατήγγειλαν την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κλινικών, καθώς και τις διαθεσιμότητες του προσωπικού. Καταδίκασαν τα απανωτά χαράτσια σε βάρος των ασφαλισμένων στα νοσοκομεία και απαίτησαν πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αναβαθμισμένες με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές, λαϊκές ανάγκες για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, Λαϊκές Επιτροπές μαζί με σωματεία συμμετείχαν την Πέμπτη σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς εργαζόμενους της κλινικής αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» του ομίλου «Euromedica» που απαιτούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία.

Αγώνας παντού και για όλα

Από παλαιότερη παρέμβαση στη ΔΕΗ Κηφισιάς των Λαϊκών Επιτροπών Αμαρουσίου, Ηρακλείου και Νέας Ιωνίας
Από παλαιότερη παρέμβαση στη ΔΕΗ Κηφισιάς των Λαϊκών Επιτροπών Αμαρουσίου, Ηρακλείου και Νέας Ιωνίας
Η δραστηριότητα των Λαϊκών Επιτροπών αγκαλιάζει το σύνολο της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, προσπαθεί να στηρίξει το λαϊκό νοικοκυριό σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, ειδικά για την κάλυψη βασικών κοινωνικών αγαθών όπως το ρεύμα και η θέρμανση, η μετακίνηση.

Στην Ξάνθη, για παράδειγμα, η Λαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, αντιδρώντας στο κόψιμο του ρεύματος σε εργατικές λαϊκές οικογένειες. Την Παρασκευή έκανε κινητοποίηση και στην Αντιπεριφέρεια για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στη Λάρισα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας και η Λαϊκή Επιτροπή Ιπποκράτη - Αλκαζάρ προχώρησαν σε παρέμβαση στην εταιρεία φυσικού αερίου, με αφορμή τη διακοπή παροχής σε οικοδόμο, μακροχρόνια άνεργο, που ζει με την τετραμελή οικογένειά του στη συγκεκριμένη συνοικία. Ζήτησαν από την εταιρεία το διακανονισμό του χρέους και να μην πληρώσει ο οικοδόμος τα τέλη επανασύνδεσης και την εγγύηση. Μετά την παρέμβαση, οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν δεκτό το αίτημα.

Στο Αιγάλεω, η Λαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε το γεγονός ότι ελεγκτές στον τοπικό σταθμό του μετρό, υλοποιώντας τις κυβερνητικές αποφάσεις περί μείωσης της «λαθρεπιβίβασης» όπως την παρουσιάζουν, επέβαλαν πρόστιμο σε 16χρονη μαθήτρια, παιδί ανέργων, που δεν είχε λεφτά για εισιτήριο.

«Το νέο αυτό περιστατικό δείχνει τη βαρβαρότητα του "κράτους δικαίου" στο οποίο με ευλάβεια υποκλίνονται όλοι εκείνοι που με τις πολιτικές τους έχουν χρεοκοπήσει τα λαϊκά νοικοκυριά και έχουν οδηγήσει εκατομμύρια στην απελπισία και την απόγνωση», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή. Προσθέτει πως «το πρόστιμο "έπεσε" παρά τις εκκλήσεις της μαθήτριας, παρά το γεγονός ότι εξήγησε πως έχει γονείς μακροχρόνια άνεργους και ότι αναγκάζεται παράλληλα με το σχολείο να μοιράζει διαφημιστικά φυλλάδια για ένα χαρτζιλίκι, κι αυτό περιστασιακά».

Με αφορμή το περιστατικό, η Λαϊκή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες να διεκδικήσουν δωρεάν συγκοινωνίες για τους ανέργους και τα παιδιά τους και φθηνό εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλο το λαό.

Εμπρακτη πολύμορφη αλληλεγγύη

Συγκέντρωση υλικού στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Συγκέντρωση υλικού στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Σε μια συνδυασμένη κίνηση, την προηγούμενη Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, η ΚΝΕ παρέδωσε στη Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας, τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα και σχολικά είδη. Υλικό που συγκεντρώθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν στην περιοχή Πατησίων - Κυψέλης - Γαλατσίου, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στις λαϊκές οικογένειες που έχουν οξυμένες ανάγκες, το υλικό μοιράζεται ήδη (μέσα από συνδικάτα και άλλους φορείς που συγκροτούν τη Λαϊκή Επιτροπή).

Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος έχει αναπτύξει σημαντική τέτοια δράση. Ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες, οργανώνει Λαϊκό Φροντιστήριο για μαθητές, ενώ ανά τακτά διαστήματα ενισχύει με τρόφιμα περίπου εξήντα οικογένειες που έχουν ανάγκη, κυρίως ανέργους και μετανάστες.

Ακόμα, για πέμπτη χρονιά φέτος, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα σχολείο, το οποίο παρακολουθούν δεκάδες μετανάστες και μετανάστριες μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ