ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να τους φοβίσει ο λαός με την πάλη και την ψήφο του

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής

Ο λαός να πει ένα συντριπτικό «όχι» στους ωμούς εκβιασμούς της κυβέρνησης και ένα αγωνιστικό «ναι» στη λαϊκή εξουσία, στην έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, επισήμανε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη Βουλή, την πρώτη μέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σήμερα θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Θ. Παφίλης, «απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες, που βλέπουν τη ζωή τους κυριολεκτικά να καταστρέφεται. Τους καλούμε να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων, ενάντια στην εντεινόμενη τρομοκρατία, δυναμώνοντας τους αγώνες και την ανυπακοή στη μεσαιωνική πολιτική». Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι κάποιοι φοβούνται το δημοψήφισμα, είπε ότι «εμείς δε φοβόμαστε το λαό. Εσείς τον φοβάστε όταν βγαίνει στους δρόμους, αυτή όμως είναι και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ δήλωσε ότι σήμερα «έχει συσσωρευθεί μεγάλη πείρα στον ελληνικό λαό, εμείς δε θέλουμε να τον ερμηνεύσουμε, λέμε ότι υποφέρει» επισημαίνοντας πως σήμερα «είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση με καλύτερη διαχείριση, έχουν τελειώσει πια τα ψέματα. Είτε νεοφιλελεύθερη είτε κεντροαριστερή δεν μπορεί να φέρει το λαό σε καλύτερη θέση».

Τώρα να γίνουν εκλογές

Ειδικά για το αντικείμενο της χτεσινής συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση «ζητά ψήφο εμπιστοσύνης», ενώ «έχει κάνει ποιοτικό άλμα, σε δύο χρόνια πήρε πίσω όσα κέρδισε ο εργαζόμενος με αιματηρούς αγώνες από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Ανέφερε ότι «ο κάθε βουλευτής θα πάρει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό», αφού «αυτό που έχει σίγουρο η κυβέρνηση είναι τη συντριπτική απόρριψη της πολιτικής της. Ιδού η Ρόδος, εκλογές εδώ και τώρα, να καταγραφεί όπως μπορεί στο σύστημα η ίδια η λαϊκή θέληση».

Ο Θ. Παφίλης συνέχισε ζητώντας «με αγωνιστική στάση ο λαός να επιβάλει εκλογές που μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι εφαλτήριο καταδίκης των δυο κομμάτων και των εξαπτέρυγών τους με ενίσχυση μεγάλη του ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για γενικότερες αλλαγές, ώστε όποια κυβέρνηση προκύψει είτε εθνικής σωτηρίας είτε ενότητας να είναι αδύναμη, να μην μπορεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική».

Αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι είναι «ένας ωμός εκβιασμός», λέγοντας πως θα υπάρξει «ιδεολογική τρομοκρατία» και «θα επιστρατευτούν όλοι οι μηχανισμοί για να αποσπαστεί το "ναι"». Παράλληλα είπε ότι η διαδικασία «γίνεται με νόμο αντιδραστικό και απαράδεκτο», αφού «το όχι του ΚΚΕ με το όχι της ΝΔ και υπόλοιπων κομμάτων μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι. Εμείς λέμε όχι δημοψήφισμα, αλλά να γίνουν εκλογές» διευκρινίζοντας πως «αν όμως γίνει, καλούμε να συμμετάσχει μαζικά ο λαός, να πει ένα συντριπτικό "όχι" στο ίδιο το σύστημα και ένα συντριπτικό "ναι" στη λαϊκή εξουσία και στην έξοδο από το ευρώ».

Ο Θ. Παφίλης πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήδη άρχισε ο εκβιασμός το "ναι ή όχι στη σύμβαση" έγινε "ναι ή όχι στο ευρώ". Ο λαός να αδιαφορήσει, να κλείσει τα αυτιά του. Αυτό που τον συμφέρει είναι να πάρει την εξουσία στα χέρια του, να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ, να διαγραφεί μονομερώς το χρέος, να αναπτυχθεί η χώρα με γνώμονα τις ανθρώπινες ανάγκες». Επίσης, αναρωτήθηκε για την κυβέρνηση «πώς τολμά να μιλά για τις επόμενες γενιές, όταν το 45% νέων είναι άνεργοι». Οπως είπε, «μία είναι η λύση για τις επόμενες γενιές: Αλλη εξουσία, ανατροπή, σοσιαλισμός. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω».

Ενιαία συμμετέχουν στον εκβιασμό

Eισηγούμενος την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι η ψήφος υπέρ της κυβέρνησης είναι «ψήφος σωφροσύνης, δικαιοσύνης και ευθύνης» (!) και επανέλαβε ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ήταν «εξαιρετικά θετική» για την Ελλάδα, αφού εκτός των άλλων διασφαλίζει τη θέση της χώρας στο ευρώ. Απαντώντας στην κριτική ότι με τη συμφωνία εκχωρείται «εθνική κυριαρχία», ομολόγησε ότι τα θέματα εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ ρυθμίζονται ήδη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Προσπαθώντας να κοροϊδέψει και να αποπροσανατολίσει το λαό, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι από την πρόσφατη συμφωνία για το ελληνικό χρέος θίγονται συγκεκριμένα συμφέροντα που αντιδρούν και είπε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα δώσει «αυξημένη διαπραγματευτική ικανότητα στην κυβέρνηση». Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είπε ότι δοθεί η ευκαιρία στο λαό να δώσει τη δική του απάντηση, ενώ για τις εκλογές είπε ότι εάν γίνουν θα οδηγήσουν σε «εσωστρέφεια και απόσυρση της χώρας από τις κρίσιμες εξελίξεις στην ΕΕ».

Ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι παίζουν με τους θεσμούς όσοι ζητάνε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψουν την κυβέρνηση και αναφερόμενος στις πρόσφατες κρίσεις και την αποστρατεία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ότι αυτές έγιναν με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο με βάση όσα προβλέπουν οι διατάξεις του Συντάγματος. Δεν παρέλειψε δε να επιτεθεί προκλητικά στις λαϊκές αντιδράσεις στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι ζήσαμε «φαινόμενα εκφασισμού που επωάζουν το αυγό του φιδιού». Κατά τον υπουργό, όσοι καλούν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν την κυβέρνηση «παίζουν με τους θεσμούς».

Εμμεσα κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος τάχθηκε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, αγωνιώντας για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και το ευρώ, την οποία την εμφάνισε ως σωτήρια για τον τόπο. Η ένταξη στην ΕΕ και το ευρώ είναι «εθνικός στρατηγικός στόχος και δεν είναι αντικείμενο πολιτικού παιγνίου», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι δεν έχει κανένας δικαίωμα να σταματήσει αυτήν τη στρατηγική. Η ΕΕ, ανέφερε, είναι το «πολιτικό μας σπίτι» και είπε ότι αυτά υποστήριξε και στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι δε θα πει τίποτα παραπάνω τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκονται στο εξωτερικό. Κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Βαρδίκος, λέγοντας ότι είναι «επικίνδυνο».

Τα άλλα κόμματα

Από την ΝΔ ο Κ. Μαρκόπουλος έκανε λόγο για «ανώριμη κυβέρνηση», που εκβιάζει το λαό και ανέφερε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα με το προτεινόμενο δημοψήφισμα να βάλει σε αμφισβήτηση την «κατάκτηση» της συμμετοχής στην ΕΕ και το ευρώ. Ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

Ο Α. Γεωργιάδης του ΛΑ.Ο.Σ. είπε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν «πατριωτικό καθήκον» να καταψηφίσουν τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όπως ανέφερε είναι επικίνδυνος για τον τόπο και πρόσθεσε ότι η θέση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα είναι «ανόητη». Ο ίδιος επιτέθηκε δε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή, αποκαλώντας τον «άχρηστο και ανίκανο».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της και είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε, αφού μεταξύ άλλων υποσχέθηκε ότι με το μνημόνιο θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος, ενώ αυτό αυξήθηκε κατακόρυφα...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ψευτοδιλήμματα εκβιάζει για συναίνεση

Το δημοψήφισμα υπηρετεί τη νομιμοποίηση μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, που θα βυθίσουν το λαό ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια

Ο εκβιασμός της κυβέρνησης να γίνει μπούμερανγκ. Ο λαός μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και πλουτοκρατίας, την πολιτική που συνυπηρετούν με τα άλλα αστικά κόμματα
Ο εκβιασμός της κυβέρνησης να γίνει μπούμερανγκ. Ο λαός μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και πλουτοκρατίας, την πολιτική που συνυπηρετούν με τα άλλα αστικά κόμματα
Τα εκβιαστικά και αποπροσανατολιστικά διλήμματα, στο φόντο της εξαγγελίας για δημοψήφισμα σχετικά με τη νέα δανειακή συνθήκη, εναλλάσσει η κυβερνητική προπαγάνδα, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να σύρει χειροπόδαρα στην πτώχευση τα λαϊκά στρώματα για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε συνθήκες βαθιάς κρίσης.

Στη διάρκεια του πολύωρου προχτεσινού υπουργικού συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αμετακίνητος στην απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο μνημόνιο, εξασφάλισε την ομόφωνη στήριξη των υπουργών - παρά τις διαδικαστικές ενστάσεις - και προϊδέασε για τα εκβιαστικά και ψευδεπίγραφα διλήμματα που θα τεθούν στο δημοψήφισμα.

Περιγράφοντας το πλαίσιο του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το δίλημμα δεν είναι "αυτή ή άλλη κυβέρνηση", το δίλημμα είναι "ναι ή όχι στη σύμβαση", "ναι ή όχι στην Ευρώπη", "ναι ή όχι στο ευρώ"». Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» που ουσιαστικά έθεσε ο πρωθυπουργός είναι αποπροσανατολιστικό για το λαό. Η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ξεκάθαρα σαν μέσο εκβιασμού, προκειμένου να υφαρπάξει συναίνεση για την κλιμάκωση της βάρβαρης πολιτικής, μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει - από την όξυνση της λαϊκής πάλης - στην αστική διαχείριση της κρίσης και στην επιτάχυνση των σφαγιαστικών μέτρων.

Σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλ. Μόσιαλο, συντάχτηκε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπουργική επιτροπή θα επεξεργαστεί το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ερώτημα και στη συνέχεια θα προβεί σε σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο». Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει επίσπευση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

«Επιδιώκουμε να αποφανθούν οι πολίτες στο δημοψήφισμα μέσα στο πρώτο Δεκαήμερο του Δεκέμβρη», σημείωναν χαρακτηριστικά. Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε να συνεδριάσει και πάλι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο «τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Απόλυτη συμφωνία σε στρατηγικές αποφάσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Α. Λοβέρδος, η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης, που έχουν συγκροτήσει άτυπη εσωκομματική ομάδα, εξέφρασαν φραστικά την αντίθεσή τους στη διενέργεια δημοψηφίσματος, παρέχοντας όμως απόλυτη στήριξη στον πρωθυπουργό. Οι Λοβέρδος και Ραγκούσης σημείωσαν ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα οδηγείται η χώρα στην αβεβαιότητα για τη συμμετοχή της στο ευρώ. «Με την απόφαση αυτή συνομολογούμε για πρώτη φορά ότι υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής μας. Πρέπει να μείνει ανοιχτό με ποιο ερώτημα, πότε και αν θα γίνει το δημοψήφισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ραγκούσης, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει θέμα πρόωρων εκλογών.

Η αναφορά του Γ. Ραγκούση έγινε ενώ στο ΠΑΣΟΚ πυκνώνουν οι φωνές των βουλευτών που ζητούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ή τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, που αποτυπώνουν τις έντονες διεργασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τους ανταγωνισμούς μεταξύ τμημάτων της εγχώριας άρχουσας τάξης, αλλά και τα συνολικά αδιέξοδα που υπάρχουν στα αστικά κόμματα για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Επιδιώκοντας ακριβώς να συγκαλύψει αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός απέδωσε τις αντιδράσεις για το δημοψήφισμα και τις έντονες διεργασίες στους τραπεζίτες και συγκροτήματα του Τύπου, τα οποία υπηρετεί με την πολιτική της η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

«Πλην όμως, ακόμα και μετά από τις αποφάσεις της Συνόδου, ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, του πολιτικού συστήματος, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια για να αποδομήσει το αποτέλεσμα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, καθώς έκανε ταυτόχρονα ό,τι μπορούσε και για να φανατίσει με μίσος ένα μέρος του πληθυσμού, για να μην μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας. Να δημιουργήσει δηλαδή την αίσθηση του χάους, όπως είδαμε παραδείγματος χάρη στις πρόσφατες παρελάσεις, όπου υπήρξε και η προσπάθεια υπονόμευσης και η προσβολή του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Στάχτη στα μάτια τα περί «αποστασίας»

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «λύσσαξαν τα άλλα κόμματα, καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή», γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «μετά την συμφωνία για το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Οσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή. Προφανώς, αυτά είναι που άλλαξαν - και όχι μόνο - το κλίμα».

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανίσει την κυβέρνηση σαν «δύναμη εξυγίανσης» του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετεί, αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις ώστε να νομιμοποιήσει μέσω του δημοψηφίσματος την κλιμάκωση της βάρβαρης πολιτικής. Σε αυτή την επιχείρηση εντάσσονται και τα σενάρια που διακινεί το Μέγαρο Μαξίμου για «σκηνικό αποστασίας» που στήνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «παρακινούμενοι από ομάδες συμφερόντων», ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τα περί «αποστασίας» που ανακινεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, έρχονται να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιτάσσονται στο δημοψήφισμα και χτες επανήλθαν με νέες δηλώσεις και τοποθετήσεις (Μ. Αποστολάκη, Εύα Καϊλή, Χ. Κεφαλίδου, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης) ζητώντας πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση συνεργασίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, αναπαράγουν ανάλογους εκβιασμούς και υποστηρίζοντας ότι η διενέργειά του θα οδηγήσει στη χρεοκοπία. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι «η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο χτες για μπαράζ συναντήσεων, τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που πλέον χωρίζονται σε «στρατόπεδα». Πληροφορίες ήθελαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προσφέρουν την Παρασκευή ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά να ετοιμάζουν «κίνηση ανατροπής» του πρωθυπουργού όταν θα έρθει για κύρωση στη Βουλή η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να «αποστατήσει» ο λαός από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την «αποστασία και τους αποστάτες», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει: «Τα περί αποστασίας που ξαναθυμήθηκαν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση μόνο με ηχηρά γέλια πρέπει να αντιμετωπιστούν από το λαό. Και οι υποτιθέμενοι αποστάτες και οι μη αποστάτες δεν αλλάζουν μετερίζι, το κεφάλαιο υπηρετούν. Για το λαό είναι συμφέρουσα η αποστασία από τα αστικά κόμματα και το πέρασμα στην όχθη της εργατικής τάξης. Αυτή την "αποστασία" πρέπει να πραγματοποιήσουν τώρα οι λαϊκές δυνάμεις που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ετσι θα επιστρέψουν στο φυσικό τους στρατόπεδο, σε συμπόρευση και δράση με το ΚΚΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ