ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΒΑΘΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Περικοπές αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων των ΑμΕΑ

Κινητοποίηση την Τρίτη στη 1μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΣΕΕΑΝ
Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΣΕΕΑΝ
Το βασικό εργαλείο για μαζικές περικοπές αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων των ΑμΕΑ θεσπίζεται με υπουργική απόφαση σχετικά με το «Νέο Κανονισμό Εκτίμησης του Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ)». Σύμφωνα με τον ΚΕΒΑ, εισάγεται η έννοια της «λειτουργικότητας», δηλαδή αυξάνονται τα εμπόδια για τα ήδη περιορισμένα και πενιχρά επιδόματα. Η έννοια της «λειτουργικότητας» αφορά τόσο την αυτοεξυπηρέτηση των αναπήρων, τη δυνατότητά τους για ένταξη στην κοινωνία - παρότι η ανεργία «σαρώνει» - όσο και εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον, με την Κάρτα Λειτουργικότητας ή Αναπηρίας και τον κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η έννοια της λειτουργικότητας συνδέεται και με την οικογενειακή κατάσταση του ανάπηρου, με το κατά το πόσο ο ίδιος έχει αποδεχτεί το πρόβλημά του, ενώ καταργείται η έννοια της επαγγελματικής ασφάλισης κινδύνου, αφού αν κάποιο άτομο με αναπηρία (σ.σ. από επαγγελματική ασθένεια ή «ατύχημα») μπορεί να ασκεί το ίδιο ή συναφές επάγγελμα ή έχει άλλους οικονομικούς πόρους, δεν θα δικαιούται αναπηρική σύνταξη, παρότι γι' αυτό πλήρωνε ασφάλιστρο ως τότε.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν από καιρό καλλιεργήσει το έδαφος γι' αυτήν την εξέλιξη, είχαν γνωστοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα κινείται ο ΚΕΒΑ, «γι' αυτό ξεσήκωσαν αυτό τον κουρνιαχτό για τους ανάπηρους - μαϊμού, για να πέσει στα μαλακά το έγκλημα που ετοίμαζαν».

Αλλωστε, ήδη από την 1η του Σεπτέμβρη, στήθηκαν τα λεγόμενα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, που διαμόρφωναν ξεκάθαρα το ζοφερό τοπίο για το τσάκισμα των δικαιωμάτων και των αναγκών των αναπήρων που ακολουθείται. Επιπλέον, η κυβέρνηση στο τέλος Σεπτέμβρη συγκρότησε Επιτροπή για την επανεκτίμηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων.

Ολες τις παραπάνω εξελίξεις έχουν στηρίξει οι συμβιβασμένες ηγεσίες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), είτε διά της σιωπής, είτε ζητώντας άμεσα να εφαρμοστούν οι εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές. Αναφέρεται στην ιστοσελίδα της: «Η ΕΣΑμεΑ έχει πρωτοστατήσει για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της Κάρτας Αναπηρίας (...) Η Συνομοσπονδία κατέθεσε για πρώτη φορά το 1991 την πρότασή της για την Κάρτα Αναπηρίας και από τη θέσπισή της (Ν.2430/96 άρθρο 4) έως σήμερα εκπρόσωποί της συμμετείχαν στις επιτροπές για την εφαρμογή της. Σήμερα η ΕΣΑμεΑ υποστηρίζει (...) την εισαγωγή του διεθνούς συστήματος Tαξινόμησης της Λειτουργικότητας της Αναπηρίας και της Υγείας (ICF) στη χώρα μας με το θεσμό της Κάρτας Λειτουργικότητας».

Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους σε ξεσηκωμό, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους τα συνδικάτα να ξεσηκώσουν τα μέλη τους, ενάντια στο νέο μαζικό έγκλημα που ετοιμάζουν ενάντια στην εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες. Την Τρίτη, 8 Νοέμβρη, στη 1 μ.μ. θα γίνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Κινητοποίηση νέων και ειδικευόμενων γιατρών

Αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή βρέθηκαν χτες οι συγκεντρωμένοι στο υπουργείο Υγείας

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το μεσημέρι νέοι και ειδικευόμενοι γιατροί, καθώς και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, ενάντια στο νομοσχέδιο για «την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση ιατρών» και διαμαρτυρόμενοι για τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών. Το νομοσχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για την απόκτηση ειδικότητας τις εξετάσεις, δημιουργώντας γιατρούς «πολλών ταχυτήτων», που θα υπηρετούν τους «εμπόρους» της Υγείας.

Στο μεταξύ, ενώ οι διαδηλωτές ζητούσαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή, με αποτέλεσμα ένας φοιτητής της Ιατρικής να τραυματιστεί στο χέρι από χτύπημα αστυνομικού κλομπ.

Τελικά, οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στο υπουργείο, όπου και συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα, Νίκο Πολύζο, ο οποίος επιχείρησε να τους καθησυχάσει λέγοντας πως δεν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του έτους. Με τον ίδιο σκοπό, σε τηλεφωνική του επικοινωνία, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως δεν πρόκειται για νομοσχέδιο, αλλά για κείμενο διαβούλευσης, ρίχνοντας τη «φάκα» ενός ακόμη «κοινωνικού διαλόγου». «Φάκα», στην οποία οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες επιχείρησαν να ρίξουν για ακόμη μια φορά τους εργαζόμενους, ζητώντας «διάλογο από μηδενική βάση».

Από την πολιτική της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία προκύπτει και ο ρόλος που επιφυλάσσουν στους γιατρούς, τόνισε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Θοδωρής Πιτσόλης. Ετσι, στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση μιας μεγάλης μάζας φθηνού και ευέλικτου ιατρικού προσωπικού με περιορισμένες δυνατότητες στο επίπεδο της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων, και μίας μικρής ελίτ γιατρών με υψηλή ειδίκευση, στο πλαίσιο ενός συστήματος Υγείας που πουλά «υπηρεσίες».

Το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το νομοσχέδιο είναι το ίδιο που κλείνει περίπου 1.000 κλινικές, το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο στο «Αγία Σοφία» κ.λπ., σημείωσε ο Νίκος Χονδρόπουλος, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Οπως τόνισε, η μάχη πρέπει να δοθεί στα νοσοκομεία, στις σχολές, στους τόπους δουλειάς, ώστε να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων η ρήξη με τα μονοπώλια στον κλάδο της Υγείας, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου σημειώνεται πως θα προχωρήσει κανονικά η καταβολή των υπόλοιπων για το 2011 εφημεριών και των αντίστοιχων υπερωριών, νυχτερινών - εξαιρέσιμων κλάδου γιατρών και του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ – ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Κλιμάκωση και συνέχιση του αγώνα ενάντια στη διάλυση κοινωφελών δημόσιων φορέων, στις απολύσεις - εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο και στα εφιαλτικά μέτρα κυβέρνησης - τρόικας. Αυτό επανέλαβαν και χτες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του Συντονιστικού Ομοσπονδιών και Σωματείων στους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου και κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους στο χώρο σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών με ταυτόχρονες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε όλους τους χώρους εργασίας.

Τα μέλη του Συντονιστικού διατράνωσαν για μια ακόμα φορά την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να βγει κανένας εργαζόμενος σε εφεδρεία-απόλυση, «μπλοκάροντας» τις διαδικασίες όπου προχωρήσουν, με τη στήριξη του Συντονιστικού. Επανέλαβαν ταυτόχρονα το αίτημα από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν νέα 48ωρη απεργία.

«Α-Β ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ»
Εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή

Στην απόλυση του συνδικαλιστή Νίκου Τζελά, γραμματέα του κλαδικού συνδικάτου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και συμβούλου του ΚΚΕ στο τοπικό δημοτικό διαμέρισμα Αυλίδας του Δήμου Χαλκιδέων, προχώρησε η εργοδοσία στην «Α-Β Βασιλόπουλος» στις αποθήκες της στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Πρόκειται για απόλυση αυθαίρετη, τρομοκρατική και εκδικητική, αφού η «δικαιολογία» της εργοδοσίας ήταν ότι «ωθούσε τους εργαζόμενους να μην είναι παραγωγικοί».

Να σημειωθεί πως η ίδια η εργοδοσία πριν από την απόλυση, έλεγε στον εργαζόμενο πως ...δεν έχουν παράπονα απ' τη δουλειά του και ότι ήταν συνεπής στα δυο χρόνια που εργαζόταν στην εταιρεία. Στις αποθήκες της «Α-Β Βασιλόπουλος» στα Οινόφυτα εργάζονται περίπου 300 εργαζόμενοι. Την απόλυση καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και απαιτεί την ανάκλησή της.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και δύο μέρες οι εργαζόμενοι στη διακίνηση των σχολικών βιβλίων του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ). Οι εργαζόμενοι αυτοί του ΟΕΔΒ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ενάμιση μήνα. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους βρίσκεται η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.

Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία στην οποία επικαιροποίησαν παλαιότερη απόφασή τους. Η απόφαση αυτή λέει ότι αν μπει έστω και ένας εργαζόμενος στην εργασιακή εφεδρεία τα λεωφορεία αποσύρονται άμεσα, την επομένη γίνεται γενική συνέλευση και προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Ακόμα στη χτεσινή συνέλευση εξουσιοδότησαν τη διοίκηση του Συνδικάτου να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες για το ζήτημα της ΣΣΕ, του κανονισμού προσωπικού και του οργανογράμματος. Στα τρόλεϊ, η γενική συνέλευση δεν έγινε λόγω μη απαρτίας, ωστόσο και εκεί είναι σε ισχύ ανάλογη απόφαση για την εργασιακή εφεδρεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ