ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο ηλεκτρονικός χαφιές σωριάστηκε στο έδαφος...
  • Οι ταξικές δυνάμεις αποκαθήλωσαν χτες την κάμερα που παρακολουθούσε τον αποκλεισμό της «Manpower»
  • Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στο υπουργείο Εσωτερικών
  • Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από συνδικάτα και φορείς

Λίγο πριν ο καμεροχαφιές πέσει στο έδαφος
Λίγο πριν ο καμεροχαφιές πέσει στο έδαφος
«Το κράτος του νόμου του χαφιεδο-καμερο-αστυνόμου δε θα περάσει», ξεκαθαρίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει τη γνωμοδότηση Σανιδά που ανάβει και επίσημα πλέον το πράσινο φως για το φακέλωμα των διαδηλωτών. Και αυτή τη θέση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος φρόντισαν να την επιβεβαιώσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι εργαζόμενοι και οι νεολαίοι που συμμετείχαν χτες το πρωί στον αποκλεισμό της εταιρείας «Manpower» στο κέντρο της Αθήνας. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση αποκαθήλωσαν την κάμερα, η οποία, στραμμένη στην οδό Σοφοκλέους, επιτηρούσε τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο.

Η ένταση του κλίματος τρομοκρατίας και παρακολούθησης του λαϊκού κινήματος, μέρος του οποίου αποτελεί και η εγκύκλιος Σανιδά, όπως και η ένταση του αυταρχισμού ενάντια στο μαθητικό κίνημα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι.

«Πλανάται η κυβέρνηση "πλάνην οικτράν" αν νομίζει ότι το ταξικό κίνημα θα μουδιάσει και θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα. Ισα - ίσα που τέτοια μέτρα που δείχνουν και τον τρόμο αυτών που τα απεργάζονται, ατσαλώνουν και πεισμώνουν το αγωνιστικό, δυναμικό, συνδικαλιστικό κίνημα σε τέτοιο βαθμό που με το δυναμισμό του θα μπορέσει να καταστήσει και πάλι παλιόχαρτα τέτοιες εγκυκλίους, όπως το έκανε και παλιότερα», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ, με αφορμή την εγκύκλιο Σανιδά, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια της 7ης Νοέμβρη.

«Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Οι συγκεκριμένες θέσεις είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους τρομονόμους και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και της ΕΕ. Είναι συνέχεια της παρουσίας ασφαλιτών μέσα σε συγκεντρώσεις, συσκέψεις σωματείων. Της αστυνομικής καταστολής», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, ενώ την άμεση απόσυρση της γνωμοδότησης ζητούν, με κοινή τους ανακοίνωση, η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) και η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας (ΕΤΙΤΒΕ).

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Τώρα και με συνεργείο φωτογράφων - εικονοληπτών

Πέρα από τις κάμερες παρατήρησης και παρακολούθησης που «κοσμούν» από το 2004 τους δρόμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, στο εξής ειδικό συνεργείο φωτογράφων και εικονοληπτών της Αστυνομίας θα καταγράφει διαδηλωτές. Παράλληλα, θα αναβαθμιστούν δορυφορικά κάμερες που ανήκουν στο σύστημα C4i.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Εθνος» και «Ελεύθερος Τύπος», το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται σχετική διαταγή του αρχηγείου της Αστυνομίας που θα καθορίζει τη λειτουργία αυτής της ομάδας. Θα συσταθεί με τη διαδικασία του απορρήτου και θα καταγράφει μόνο με εντολή του παριστάμενου υπεύθυνου εισαγγελέα. Η ομάδα αυτή θα έχει την ευθύνη για τη διασφάλιση του σχετικού υλικού, το οποίο θα παραδίνεται στον εισαγγελέα μαζί με τη δικογραφία, χωρίς να κρατείται αντίγραφο. Ωστόσο, τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν στη μνήμη της συσκευής. Οι αστυνομικοί της ομάδας αυτής θα φορούν πολιτικά. Θα αποτελείται από τέσσερα άτομα τα οποία δε θα προέρχονται από την Ασφάλεια ή τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων.

Παράλληλα, δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» αναφέρει πως η Αστυνομία σκοπεύει να αντικαταστήσει 65 παλιές κάμερες που διαθέτει με δορυφορικές. Ηδη έχουν χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά. Το σύστημα δε χρειάζεται ενσύρματο εξοπλισμό και δεν εκθέτει τις μονάδες του σε κίνδυνο φθορών, αφού οι κάμερες είναι τοποθετημένες σε απρόσιτα σημεία και διακινούν τις λήψεις μέσω δορυφόρου και κεντρικών κεραιών.

Προχτές ο αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Α. Δημοσχάκης, μιλώντας στο 15ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών, είπε πως υλοποιείται το έργο πληροφορικής Police on line που βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση και ότι «όλα τα κέντρα C4i τα οποία έχουν απεγκατασταθεί από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θα εγκατασταθούν με ένα πρόγραμμα, το οποίο σχεδόν έχει τελειώσει, σε όλες τις έδρες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας». Το τελευταίο θα γίνει για να «μπορούν οι αστυνομικοί διευθυντές να κατευθύνουν, σε κάθε περίπτωση και κυρίως σε περίοδο κρίσης, όλες τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είναι υπό τις διαταγές τους». Απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ο αρχηγός της Αστυνομίας διευκρίνισε πως τα κέντρα επιχειρήσεων αφορούν στην ασύρματη επικοινωνία των αστυνομικών δυνάμεων. Είναι, όμως, γνωστό πως οι κάμερες αποτελούν υποσύστημα του C4i, κάτι που δεν αποκλείει μελλοντική τους εγκατάσταση και λειτουργία.

Πάντως, ο Α. Δημοσχάκης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν κάμερες σε επαρχιακές πόλεις παρά μόνο σε τμήματα των εθνικών δρόμων όπου παρατηρείται υψηλός δείκτης τροχαίων ατυχημάτων. Παράλληλα, απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν συνεργείο αστυνομικών θα βιντεοσκοπεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οσον αφορά στις δορυφορικές κάμερες υποστήριξε πως στη χώρα μας δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να καταργηθούν οι χαφιεδοκάμερες

Την κατάργηση των χαφιεδοκαμερών και του συστήματος «C4i», που επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, όπως και να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για το σπάσιμο της κρατικής βίας και τρομοκρατίας, ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η εισαγγελική γνωμοδότηση Σανιδά αποβλέπει στη νομιμοποίηση της χρήσης του «C4i», ενόψει μεγάλων λαϊκών αγώνων. Εντάσσεται δε στην προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού, προκειμένου να αποτραπεί η συμμετοχή του στην πάλη για τα δικαιώματά του. Επισημαίνει ότι η γνωμοδότηση έρχεται ως συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής και της πρακτικής των διωκτικών αρχών, πολιτικής που υπηρετείται σταθερά από τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη να επιδείξει σπουδαίο σχετικό έργο. Οτι το περιεχόμενο της «έννομης τάξης», την οποία επικαλείται, είναι η επιβολή των νόμων και των σχεδίων που διαμορφώνουν την εργασιακή ζούγκλα, οδηγούν στην κατάργηση των κοινωνικών, ασφαλιστικών, εργασιακών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ για κατάπνιξη της λαϊκής πάλης, για ενίσχυση του κράτους καταστολής.

Θυμίζει, άλλωστε, τα πρώτα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης:

  • «Κινητά φράγματα» και πρόσθετος «ειδικός εξοπλισμός» της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών (π.χ. χρωμόσφαιρες, οχήματα «κανονάκια» για εκτόξευση νερού κ.ά.)
  • Θεσμοθέτηση του χαφιεδισμού μέσω σύνδεσης των Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας με τα τοπικά παραρτήματα της Ασφάλειας
  • Χρησιμοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας για τρομοκράτηση και καταστολή των μαθητικών αγώνων
  • Χρήση των χαφιεδοκαμερών και αγνόηση ακόμα και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που αναγκάστηκε, μετά τις καταγγελίες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», να επιβάλει πρόστιμο στην κυβέρνηση για τη χρήση τους
  • Επέκταση του συστήματος «C4i» σε όλη την Ελλάδα, στην έδρα κάθε περιφέρειας!
  • Νωπή είναι ακόμα και η αστυνομική εγκύκλιος για δραστικό περιορισμό των διαδηλώσεων

Σε αυτό το πλαίσιο η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τα συνδικάτα, τις άλλες κοινωνικές οργανώσεις να αντιταχθούν αποφασιστικότερα στον ογκούμενο αυταρχισμό και στα μέτρα με τα οποία υλοποιείται. Να ζητήσουν την κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου που καταργεί στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Να κάνουν δική τους υπόθεση τα μέτρα που απαιτούνται για να «σπάει» η κρατική βία και τρομοκρατία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ