ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η πανδημία, η πίεση των οικονομικών απωλειών και οι φίλαθλοι

Οι μεγάλες απώλειες κερδών που επιφέρουν τα άδεια γήπεδα στην αθλητική βιομηχανία μεγαλώνουν την πίεση στους εμπλεκόμενους με αυτή

Associated Press

Οι μεγάλες απώλειες κερδών που επιφέρουν τα άδεια γήπεδα στην αθλητική βιομηχανία μεγαλώνουν την πίεση στους εμπλεκόμενους με αυτή
Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αποδεδειγμένα πλήττονται από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, στον τομέα των αθλητικών διοργανώσεων στη γηραιά ήπειρο ξανάρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Ζήτημα που ακόμα και πολύ πριν από την έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν, κυρίως στο ποδόσφαιρο απασχολούσε έντονα τους υπεύθυνους των αντίστοιχων οργανισμών.

Με την αθλητική κίνηση να φουντώνει για τα καλά, αφού η σκυτάλη για την έναρξη της δράσης εκτός του ποδοσφαίρου περνάει πλέον και σε άλλα αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο), το θέμα της επιστροφής των φιλάθλων βρίσκεται συνεχώς στο τραπέζι των συζητήσεων. Και οι λόγοι για αυτό είναι προφανείς... Μπορεί σε γενικότερο επίπεδο, τουλάχιστον όσον αφορά την Ευρώπη, η κατάσταση με την πανδημία να ξαναβρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, ωστόσο για τους εμπλεκόμενους με την αθλητική βιομηχανία των τεράστιων τζίρων (ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο) άλλα πράγματα είναι που «καίνε».

Ο εφιάλτης της χασούρας

Η απώλεια εσόδων που επιφέρουν τα άδεια γήπεδα σε όλους τους τομείς (εισιτήρια, διαφημίσεις κ.ά.), και μάλιστα εδώ και ένα εξάμηνο, αποτελεί σημαντικό πλήγμα στους υπολογισμούς των πολυεθνικών, των επιχειρηματιών που εμπλέκονται στο χώρο μέσω συμβολαίων συνεργασίας, χορηγιών κ.λπ. Την ίδια ώρα το «καμπανάκι» χτυπάει και για τους αθλητικούς οργανισμούς σε διοικητικό επίπεδο (ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες, εγχώριες λίγκες, ομάδες κ.λπ.), που βλέπουν συνεργασίες αξίας εκατομμυρίων ευρώ να παραμένουν «στον αέρα», χώρια οι δικές τους απώλειες. Με άλλοθι την άρση του lockdown και το άνοιγμα των περισσότερων τομέων της καθημερινότητας σε όλη την Ευρώπη, η πίεση είναι ιδιαίτερα έντονη το τελευταίο διάστημα προς τους υγειονομικούς αρμόδιους, τόσο σε κάθε χώρα ξεχωριστά όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την επιστροφή των φιλάθλων.

Το γερμανικό πείραμα λειτουργεί ως οδηγός στις γενικότερες βλέψεις για επιστροφή των φιλάθλων στις εξέδρες

Associated Press

Το γερμανικό πείραμα λειτουργεί ως οδηγός στις γενικότερες βλέψεις για επιστροφή των φιλάθλων στις εξέδρες
Το τι ακριβώς διακυβεύεται αναδεικνύεται από την επιστολή της διοργανώτριας αρχής του αγγλικού πρωταθλήματος, της Premier League, προς τη βρετανική κυβέρνηση, όταν τα αρχικά σχέδια για είσοδο περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στις εξέδρες των γηπέδων στις αρχές Οκτώβρη άρχισαν να «θολώνουν» λόγω της νέας φάσης της πανδημίας. Οι υπεύθυνοι της Λίγκας κάλεσαν την κυβέρνηση να τηρήσει τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς όπως τόνιζαν στην επιστολή «η συνεχιζόμενη απώλεια εσόδων έχει σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, σε όλη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου και στις τοπικές και εθνικές οικονομίες». Επισήμαιναν μάλιστα ότι οι μέχρι τώρα απώλειες για κάθε σύλλογο στη μεγάλη κατηγορία ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.

Πειραματισμοί με άγνωστες συνέπειες

Με την κατάσταση να είναι ρευστή και σίγουρα όχι ικανοποιητική για τους επιχειρηματικούς ομίλους του αθλητικού χώρου, σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά από εγχειρήματα πειραματικού χαρακτήρα, στην κατεύθυνση να λειτουργήσουν ως μπούσουλας για το επόμενο διάστημα. Ρόλο οδηγού, σε ό,τι αφορά τα μεγάλα πρωταθλήματα, παίζει αυτήν την περίοδο το γερμανικό ποδόσφαιρο, στις δύο πρώτες κατηγορίες του οποίου επιτρέπεται τη σεζόν που ξεκίνησε η παρουσία έως 10.000 φιλάθλων σε κάθε αγώνα. Για την επιλογή αυτή εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις από μια σειρά από ειδικούς, οι οποίοι τόνισαν ότι το προσεχές διάστημα ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στον αθλητισμό μετά την επανέναρξη της δράσης καθιστά επιφυλακτικούς τους ειδικούς για επιστροφή στην «κανονικότητα» των γηπέδων

Associated Press

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στον αθλητισμό μετά την επανέναρξη της δράσης καθιστά επιφυλακτικούς τους ειδικούς για επιστροφή στην «κανονικότητα» των γηπέδων
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η UEFA επέτρεψε πρόσφατα την παρουσία 20.000 φιλάθλων στον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup στη Βουδαπέστη, μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Σεβίλλης. Και εδώ προκλήθηκαν αντιδράσεις, καθώς άλλωστε στις εξέδρες δεν βρέθηκαν μόνο Ούγγροι φίλαθλοι αλλά και οπαδοί των δύο ομάδων: 1.200 από το Μόναχο και άλλοι 500 από τη Σεβίλλη, για τους οποίους μάλιστα ίσχυαν διαφορετικά μέτρα πρόληψης και πραγματοποίησης τεστ κορονοϊού. Προς το παρόν πάντως το πείραμα της Βουδαπέστης δεν φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, καθώς η UEFA δεν έχει πάρει απόφαση για εφαρμογή αντίστοιχου μέτρου στις κύριες διοργανώσεις της, Champions League και Europa League, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Α` γύρου.

Σε ό,τι αφορά το μπάσκετ, στο ξεκίνημα της νέας σεζόν της Ευρωλίγκας επιτράπηκε σε 7 από τις 18 ομάδες της διοργάνωσης να δίνουν εντός έδρας αγώνες με την παρουσία φιλάθλων τους. Οπως εξήγησε η διοργανώτρια αρχή, προχώρησε σε αυτό το μέτρο λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα σε καθεμιά από τις 11 χώρες που εκπροσωπούνται στην Ευρωλίγκα. Ανακοινώθηκε όμως και «σχέδιο β'», που προβλέπει τη διεξαγωγή των αγώνων σε στιλ «φούσκας» του ΝΒΑ, σε περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση επιδεινωθεί.

Να καταγραφεί και η περίπτωση του τένις. Στο «Ρολάν Γκαρός», ένα από τα σημαντικότερα διεθνή τουρνουά, το οποίο διεξάγεται αυτήν την περίοδο στο Παρίσι, αρχικά είχε προγραμματιστεί να επιτραπεί η είσοδος σε 15.000 θεατές, λόγω της γενικότερης κατάστασης στη Γαλλία όμως το πλάνο αναπροσαρμόστηκε και ο αριθμός των φιλάθλων στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος μειώθηκε στους 500, οι οποίοι θα βρεθούν μόνο στο κεντρικό γήπεδο.

Το άγχος για το επόμενο καλοκαίρι

Την ίδια στιγμή, ενόψει του καλοκαιριού του 2021 εκκρεμεί η διεξαγωγή μιας σειράς σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων, όπως το ποδοσφαιρικό Euro, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, παγκόσμια πρωταθλήματα αθλημάτων ή και προ-Ολυμπιακά τουρνουά, που ήταν να γίνουν φέτος αλλά μετατέθηκαν λόγω πανδημίας. Σε όλες αυτές τις διοργανώσεις τα χρήματα που «παίζονται» γύρω από τη διεξαγωγή τους αγγίζουν αστρονομικά ποσά, και ήδη η μετάθεσή τους έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στα κέρδη πολυεθνικών και χορηγών, εντείνοντας την πίεση σε ΔΟΕ, UEFA, FIFA και παγκόσμιες ομοσπονδίες αθλημάτων.

Πιθανή νέα αναβολή στις διοργανώσεις αυτές, ή ακόμα και η ματαίωσή τους, όπως και λύσεις λιγότερο «αποδοτικές» (απουσία θεατών ή μειωμένος αριθμός τους), θεωρούνται καταστροφικά ενδεχόμενα. Ετσι, μια όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή στην αθλητική «κανονικότητα», μέσα από τη δοκιμή που θα έχει γίνει στις μέχρι τότε διοργανώσεις, αντιμετωπίζεται ως μονόδρομος προκειμένου να προστατευτούν από περαιτέρω απώλειες τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εμπλέκονται με τους πλέον προσοδοφόρους τομείς της αθλητικής βιομηχανίας.

Οι ενστάσεις των ειδικών

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί στο χώρο της Υγείας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι έχουν εκφράσει ενστάσεις σε μια πιθανή επιστροφή των φιλάθλων στους αγώνες τη δεδομένη περίοδο. Για αυτό μάλιστα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα κορονοϊού σε ομάδες βρίσκονται σε αυξητική πορεία, παρά τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται (εβδομαδιαία τεστ, ιατρική παρακολούθηση, κανονισμοί λειτουργίας στα αποδυτήρια κ.ο.κ.).

Μιλώντας στους «Times» για το ζήτημα, ο Αμερικανός επιδημιολόγος Ζακ Μπιένεϊ προειδοποίησε για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η πιθανή μαζική επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα και εκτίμησε ότι πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες προτού επιτραπεί η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων με κόσμο στις εξέδρες. Παράλληλα ανέφερε ως καλύτερη συνθήκη για την επιστροφή στην αθλητική «κανονικότητα» την ανακάλυψη ενός εμβολίου για τον κορονοϊό.

Ενστάσεις για τα γεμάτα γήπεδα εξέφρασαν οι ειδικοί και στην Ιταλία, θυμίζοντας μάλιστα τις συνέπειες που είχε η διεξαγωγή του αγώνα Champions League μεταξύ Αταλάντα και Βαλένθια στο Μιλάνο με παρουσία κόσμου τον περασμένο Μάρτη, την ώρα που άρχιζε η έξαρση της πανδημίας στη βόρεια Ιταλια. Την περασμένη Τετάρτη, μάλιστα, η Ιταλίδα υφυπουργός Υγείας Σάντρα Τζάμπα έφτασε να ζητήσει τη διακοπή του πρωταθλήματος, εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού σε παίκτες και μέλη των ομάδων. Στην Ισπανία, τέλος, οι ενστάσεις των ειδικών οδήγησαν στο να μετατεθούν για του χρόνου οι όποιες συζητήσεις για κόσμο στα γήπεδα.


Μπ. Τσ.


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE 1
Γεμάτη Κυριακή

Για την Κυριακή 4/10 μεταφέρεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην 4η αγωνιστική της Super League 1 αφού τότε θα διεξαχθούν τα περισσότερα και πιο σημαντικά παιχνίδια του προγράμματος.

Το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ 3/10: Παναιτωλικός - Αστέρας Τρίπολης (19.30 NS1). ΚΥΡΙΑΚΗ 4/10: Παναθηναϊκός - Αρης (16.00 ΣΚΑΪ), Απόλλων Σμύρνης - ΑΕΛ (18.15 ΝS3), ΠΑΟΚ - ΟΦΗ (18.15 NS2), ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός (20.30 NS1), Ατρόμητος - ΑΕΚ (21.45 NS2). ΔΕΥΤΕΡΑ 5/10: Λαμία - Βόλος (19.30 NS1).

EUROPA LEAGUE
Οι όμιλοι για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Βατός για τον ΠΑΟΚ και με αρκετές ..παγίδες για την ΑΕΚ θεωρούνται οι όμιλοι των δύο ελληνικών ομάδων στο Europa League μετά την κλήρωση της UEFA. O ΠΑΟΚ θα βρεθεί στον 5ο όμιλο κόντρα σε Αϊντχόφεν, Γρανάδα και Ομόνοια ενώ η ΑΕΚ στον 7ο με Μπράγκα, Λέστερ, Ζόρια (Ουκρανία).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ