ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σχέδιο Ράμα - Χαραντινάι για «ενοποίηση»

Ενώ η νέα κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο προωθεί σχέδια για δημιουργία «στρατού»

Ο Ραμούς Χαραντινάι, πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ, προβάλλει ανοιχτά την ένωση των αλβανικών πληθυσμών

Copyright 2017 The Associated

Ο Ραμούς Χαραντινάι, πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ, προβάλλει ανοιχτά την ένωση των αλβανικών πληθυσμών
ΤΙΡΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο «λάδι στη φωτιά» του αλβανικού εθνικισμού στα Δυτικά Βαλκάνια ρίχνουν οι πρωθυπουργοί Αλβανίας Εντι Ράμα και Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, καθώς εμφανίστηκαν έτοιμοι να προωθήσουν τη λεγόμενη «ενοποιητική πλατφόρμα» με στόχο την κατάργηση των μεταξύ τους συνόρων (με πρότυπο τη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ, ώστε να επιτευχθεί η ελεύθερη κίνηση προσώπων, προϊόντων και υπηρεσιών), τη θέσπιση κοινών ακαδημαϊκών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια και τη δημιουργία κοινών πρεσβειών και προξενείων αμφοτέρων πλευρών στο εξωτερικό.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών έγιναν με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που ολοκλήρωσε την περασμένη Παρασκευή στα Τίρανα ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός (πρώην διοικητής των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ που καταζητείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου) Ρ. Χαραντινάι.

Τα επόμενα στάδια υλοποίησης της «ενοποιητικής πλατφόρμας» αναμένεται να συζητηθούν στην τέταρτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας - Κοσσόβου στις 27 και 28 Νοέμβρη στην Κορυτσά, ημερομηνία που συμπίπτει (διόλου τυχαία) με την 105η επέτειο από την κήρυξη ανεξαρτησίας της Αλβανίας.

Τα σχέδια για τη δημιουργία κοσσοβάρικου «στρατού»

Πριν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Αλβανίδας υπουργού Αμυνας Ολτα Τζάσκα με τον Κοσσοβάρο Αλβανό «υπουργό Δυνάμεων Ασφαλείας», Ρούστεμ Μπερίσα.

Η Τζάσκα δήλωσε πως η Αλβανία είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία της με το Κοσσυφοπέδιο «σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο» και να μοιραστεί μαζί του «την εμπειρία από την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι στο Κοσσυφοπέδιο προωθεί αυτό το διάστημα σχέδιο για τη μετεξέλιξη των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε κανονικό στρατό.

Το στόχο αυτόν προσπάθησε να προωθήσει, μεταβαίνοντας την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, και ο Πρόεδρος του Κοσσόβου (πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς. Ο Θάτσι ενημέρωσε τον Πενς για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης και σε σχέση με τη μετεξέλιξη των «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε στρατό αλλά και για το διάλογο με τη Σερβία για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου.

Ο Θάτσι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησής του «για τη φιλία και τις εταιρικές σχέσεις» με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι άνοιξε μαζί με τις ΗΠΑ «το μονοπάτι του Κοσσόβου προς την ελευθερία, ανεξαρτησία και τη δημιουργία κράτους».

Ο Μ. Πενς δεν αντέδρασε, επί της ουσίας, στα σχέδια «μετεξέλιξης» των «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε στρατό, απαιτώντας ωστόσο αυτά να γίνουν «μέσω Συντάγματος». Να προχωρήσουν, δηλαδή, μόνο εφόσον συναινέσει σε αυτό το σχέδιο και η σερβική μειονότητα, που δίχως αυτήν δεν μπορούν να προχωρήσουν συνταγματικές αλλαγές στο Κοσσυφοπέδιο... Επίσης, ο Μ. Πενς άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση στην Πρίστινα να προωθήσει άμεσα τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων Κοσσυφοπεδίου - Μαυροβουνίου, δυο μέρες αφότου ο νέος πρωθυπουργός Ρ. Χαραντινάι είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει κανένα «χρονικό τελεσίγραφο» για την προώθηση και εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας με το Μαυροβούνιο, την οποία τον κόμμα του απορρίπτει και υπονομεύει. Τέλος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία. Ωστόσο, ο Θάτσι του πρότεινε να εμπλακούν και οι ΗΠΑ ως μεσολαβητής στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, ρόλο που έως τώρα παίζει αποκλειστικά η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η απάντηση του Μ. Πενς σε αυτό το ζήτημα δεν έγινε άμεσα γνωστή.

Οι «συμβουλές» του Αμερικανού πρέσβη στα Τίρανα

Σαφή «προειδοποίηση» κατά της κυβέρνησης του Εντι Ράμα φαίνεται πως απηύθυνε το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αλβανία Ντόναλντ Λου, στο πλαίσιο συνάντησής του με νεολαιίστικες οργανώσεις σε πόλη της αλβανικής περιφέρειας. Οταν οι νέοι τού είπαν πως θέλουν να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και να δημιουργηθούν καλές θέσεις εργασίας, ο Λου τους πρότεινε να ρίξουν την κυβέρνηση εάν αυτή δεν μπορέσει να προωθήσει σημαντικές «μεταρρυθμίσεις» ή εξακολουθήσει να διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα σε «ακριβά, ωραία κτίρια, πολυτελή αυτοκίνητα και ταξίδια στο εξωτερικό». Είπε χαρακτηριστικά: «Αν απαιτήσετε, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει. Αλλιώς θα την κάνετε να πέσει», φέρεται να είπε ο Ντ. Λου, προσθέτοντας ότι η νέα γενιά Αλβανών είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή που κυβερνά. Προέβλεψε, τέλος, ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η Αλβανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ.

Τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αλβανία αξιοποίησε στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης ο αρχηγός του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπασά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαφθορά.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε «ετοιμότητα» για συνέχιση του παζαριού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χτες ότι η «περίοδος περισυλλογής» για πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών αναμένεται «να ολοκληρωθεί όταν η Τουρκία είναι έτοιμη για συνέχιση της διαπραγμάτευσης», προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε καθαρά «την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς, όταν δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες συνθήκες, να υπάρξει συνέχιση της προσπάθειας». Μέσα σε αυτό το φόντο, όξυνσης των διεργασιών για προώθηση όχι μόνο της διχοτόμησης της Κύπρου αλλά και ευρύτερων αντιλαϊκών σχεδιασμών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως επιβάλλουν ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα, χτες συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Εκεί έγινε ενημέρωση για τις πρόσφατες επαφές που ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης είχε στις ΗΠΑ, ενώ ο Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως μετά τις τελευταίες επαφές στο Κρανς Μοντάνα «έχουν επιτευχθεί για πρώτη φορά σημαντικότατες εξελίξεις».

Είχαν προηγηθεί, την Κυριακή, οι εκδηλώσεις για την 57η επέτειο από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας μεταξύ άλλων για έναν «άξονα σταθερότητας» που δημιουργείται «στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» και υποστηρίζοντας ότι «η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες», όπως και ότι «για την Ελλάδα, η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά». Στην παρέλαση συμμετείχαν και δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, για πρώτη φορά από το 2001.

Τέλος, έχει αξία να καταγραφεί και η παρέμβαση του πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζακ Στρο, που με άρθρο του στην εφημερίδα «The Independent» εκτίμησε ότι «μόνο ένα διχοτομημένο νησί θα θέσει τέλος στη διένεξη μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων». Δικαιολογώντας ανοιχτά την τουρκική εισβολή του 1974, ο Στρο είπε ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως «οι Τούρκοι υπερέβαλαν με τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν εγκατεστημένους στο νησί έκτοτε», αλλά «είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι η τουρκική κυβέρνηση έπρεπε απλώς να μείνει άπραγη. Σίγουρα η Βρετανία δεν θα έμενε άπραγη αν μια βρετανική μειονότητα βρισκόταν υπό μία τέτοια απειλή». Μεταξύ άλλων, επέκρινε την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους το 2004, και περιέγραψε ως «θεμελιώδες πρόβλημα» το «ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κίνητρο να αποδεχτούν τη συμφωνία», ενώ κατέληξε: «Είναι ώρα, κατά την άποψή μου, η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να εγκρίνει τη διχοτόμηση του νησιού. Αυτό θα ήταν πολύ πιο πιθανό να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

  • «Δεν σχολιάζω θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Χριστοδουλίδη σε ερώτημα δημοσιογράφου για πληροφορίες που φέρουν Τούρκο αξιωματικό να έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις κυπριακές αρχές, αφού έφτασε στη Λάρνακα μαζί με τη γυναίκα του.
ΡΩΣΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Αναπτύσσονται οι ήδη στενές διμερείς σχέσεις

Ενώ σερβική εφημερίδα βάζει στο κάδρο πιθανές ΝΑΤΟικές ασκήσεις σε σερβικό έδαφος εντός του 2018

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Σερβίας και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής τους επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποδεχόμενος στη Μόσχα τον Σέρβο ομόλογό του, Ιβιτσα Ντάσιτς. Ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις γνωρίζουν «άνοδο σε όλους τους τομείς», ότι οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν τακτικές επαφές και ότι ο διμερής διάλογος βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας. Τόνισε ότι την ίδια αίσθηση αποκόμισε πριν από μερικές μέρες όταν συνάντησε τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Ο Ντάσιτς, από την πλευρά του, εξήρε επίσης τη διμερή συνεργασία τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων οι οποίες πέρσι ξεπέρασαν σε αξία τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος προήδρευσε αργότερα της ρωσο-σερβικής διακυβερνητικής Επιτροπής Εμπορίου και Οικονομίας.

Δημοσίευμα για ΝΑΤΟική άσκηση σε σερβικό έδαφος

Το ίδιο διάστημα, πάντως, φαίνεται πως η σερβική αστική τάξη, και η κυβέρνηση, προχωρά στην σύσφιξη των σχέσεων και με το ΝΑΤΟ, κάτι που φυσικά δεν βλέπει με καλό μάτι η Ρωσία. Ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΜΠΛΙΤΣ» του Βελιγραδίου υποστήριξε ότι Σέρβοι αξιωματούχοι μελετούν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν το 2018 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ σε σερβικό έδαφος.

Σέρβοι αξιωματούχοι φέρεται πως αξιοποίησαν μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο το παράδειγμα των ΝΑΤΟικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Τούζλα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με την επωνυμία «BOSNA I HERCEGOVINA 2017», που διοργανώθηκαν από κοινού από το ΝΑΤΟικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών (EADRCC) και το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με τη συμμετοχή 1.400 στρατιωτικών από ΝΑΤΟικές χώρες...

Το σενάριο δεν φαίνεται διόλου απίθανο, καθώς παρά τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις του 1999 (με πρόσχημα τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών) η Σερβία έχει συμφωνήσει από το Γενάρη του 2015 να εμβαθύνει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ μέσω ενός «Σχεδίου Δράσης». Εκτοτε έχει συμμετάσχει σε 23 στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» (PFP).

  • Επίσης, επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε χτες στη Σερβία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην οποία πρόβαλε την ΕΕ και τις «αξίες» της.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ