ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Συνεχίζουν τον αγώνα για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους

Καμιά απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων από το υπουργείο Εργασίας και την εργοδοσία και στη χτεσινή Τριμερή

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Χωρίς το υπουργείο Εργασίας και οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας να δώσουν καμία συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων στο πρακτορείο Τύπου «Ευρώπη», πραγματοποιήθηκε χτες άλλη μια τριμερής συνάντηση.

Οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο, διεκδικώντας τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, καθώς η μεθόδευση της εργοδοσίας να οδηγήσει την επιχείρηση σε πτώχευση απειλεί να τους πετάξει στην ανεργία. Διεκδικούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται και πλέον φτάνουν τους 2,5 μήνες, τη χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος και άλλα μέτρα ανακούφισης από την κυβέρνηση.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Τα πρακτορεία «Ευρώπη» και «Αργος» παρέστησαν στην Τριμερή μόνο τυπικά, μέσω νομικών συμβούλων που αρκούνταν να απαντούν πως «δεν γνωρίζουν» και «δεν μπορούν» να απαντήσουν στα ζητήματα που τέθηκαν. Η εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης της «Ευρώπης» έχει οριστεί στις 8 Νοέμβρη.

Η δε υπουργός Εργασίας περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές πως το υπουργείο «εξετάζει» τα αιτήματα των απλήρωτων εργαζομένων.

Καταγγέλλουν την «περίοδο χάριτος» που δίνει η κυβέρνηση στην εργοδοσία

Την «περίοδο χάριτος» που δίνει η κυβέρνηση στην εργοδοσία κατήγγειλε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος του Σωματείου στα Πρακτορεία και της Ομοσπονδίας του κλάδου. Στόχος της πολιτικής που από κοινού υπηρετούν εργοδότες και κυβέρνηση, υπογράμμισε, είναι να «ξεμπερδέψουν» με τα εργασιακά δικαιώματα και να επεκτείνουν την εργολαβική εργασία συνολικά στα πρακτορεία. Ετσι, εξήγησε, η «επόμενη μέρα», είτε με τη «νεκρανάσταση» της «Ευρώπης» είτε με τη σύσταση νέου πρακτορείου, θα φέρει επίθεση και στους εργαζόμενους στο «Αργος». «Θα τους βάλουμε δύσκολα, θα διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα», κατέληξε, προσθέτοντας πως το Σωματείο θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις με ενωμένο και διαρκή αγώνα κάλεσε τους εργαζόμενους ο Μ. Συντυχάκης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πτωχευτική διαδικασία, μέσα από την οποία ωφελημένοι βγαίνουν επιχειρηματίες και τράπεζες, ενώ χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, που έρχονται τελευταίοι στη λίστα για να πληρωθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση πρόσφατα απέρριψε τροπολογία με την οποία το ΚΚΕ ζητούσε να προηγούνται οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Με ανάλογο τρόπο, στη χτεσινή συνάντηση, η υπουργός χαρακτήρισε «μνημονιακή δέσμευση» τη μη αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συσκέψεις προετοιμασίας του πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου

Με συσκέψεις εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων κι άλλων μαζικών φορέων, που πραγματοποιούνται σήμερα, Τρίτη, στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, προχωρούν οι προετοιμασίες για το αγωνιστικό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, που θα γίνει τη μέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στο «περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο», το οποίο διοργανώνουν η κυβέρνηση και η περιφέρεια Θεσσαλίας στις 10 - 11 Οκτώβρη.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση του συλλαλητηρίου πήραν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι κι άλλοι μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας.

Οι σημερινές συσκέψεις προετοιμασίας θα πραγματοποιηθούν:

-- Στη Λάρισα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου. Εχει προηγηθεί συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, η οποία αποφάσισε συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο με τρακτέρ.

-- Στο Βόλο, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

-- Στα Τρίκαλα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Στην Καρδίτσα, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της πρώην ΤΕΔΚ.

Οι διοργανωτές του πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου επισημαίνουν ότι η «δίκαιη ανάπτυξη», την οποία «διαλαλεί» η κυβέρνηση στα «αναπτυξιακά συνέδρια», που διοργανώνει ανά την ελληνική επικράτεια, με τη στήριξη περιφερειών, δήμων, μεγαλοεργοδοτικών οργανώσεων και κυβερνητικών - εργοδοτικών συνδικαλιστών, θα φέρει νέα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, πρόσθετα προβλήματα στους μικρομεσαίους αγρότες κι άλλα βάσανα στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Καλούν το λαό της Θεσσαλίας να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο διεκδικώντας κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, μέτρα στήριξης των ανέργων, άμεση υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, κατάργηση της βαριάς έμμεσης και άμεσης φορολογίας, κατάργηση όλων των μέτρων της ΕΕ και των μνημονίων που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία.

Σύσκεψη σωματείων της Δυτικής Ελλάδας

Σε σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας καλούν επίσης σωματεία της Αχαΐας, με θέμα την οργάνωση αγωνιστικής απάντησης στο «περιφερειακό συνέδριο Δυτικής Ελλάδας», το οποίο οργανώνει η κυβέρνηση στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Αχαΐας και ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Νομού Αχαΐας καλούν όλα τα εργατικά σωματεία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, σε σύσκεψη την Πέμπτη 5/10, στις 19.00 στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών (Φωκαίας 26).

Ο

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Δίωρες στάσεις εργασίας έχει προκηρύξει για σήμερα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στο δήμο Χαλανδρίου και στα έργα ανακαίνισης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η στάση εργασίας στο δήμο Χαλανδρίου (8 - 10 π.μ.) γίνεται από τους εργαζόμενους στα 8μηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μέτρα ατομικής προστασίας και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Στο εργοτάξιο του Αστέρα Βουλιαγμένης η στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) γίνεται για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

«STAFF SA»: Εμπαίζοντας τους εργαζόμενους που έχει απλήρωτους για πάνω από τρεις μήνες, η διεύθυνση της επιχείρησης «Staff SA» στη Λάρισα αποφάσισε να πληρώσει τις χρωστούμενες υπερωρίες με... κουπόνια σουπερμάρκετ! Την απαράδεκτη αυτή τακτική καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, καλώντας κάθε εργαζόμενο του κλάδου να προβληματιστεί με τις εξελίξεις και να οργανωθεί, να δραστηριοποιηθεί μέσα από το συνδικάτο του, απέναντι στα σχέδια των εργοδοτών.

«DIAMONT PRINT»: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Diamont Print», με έδρα τη Μάνδρα Αττικής, εδώ και πολύ καιρό πληρώνονται με έναντι και οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν φτάσει περίπου στους 4 μήνες, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Το σωματείο αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχουν και μία σειρά από άλλες καταγγελίες που πρόσφατα ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του σωματείου στη διοίκηση του εργοστασίου για σχέδιο αποπληρωμής των δεδουλευμένων, δεν έχει δοθεί λύση. Οι εργαζόμενοι, μαζί με τη Σωματειακή Επιτροπή, πραγματοποίησαν συνέλευση και αποφάσισαν πως αν μέχρι σήμερα δεν πληρωθούν έναν μισθό, θα προχωρήσουν άμεσα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ: Με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τον αγώνα οι 32 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Δράμας, που πετιούνται στην ανεργία μετά από 22 χρόνια δουλειάς. Μέσα από συνέλευσή τους αποφάσισαν αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 6/10, στη 1 μ.μ. Επίσης, ζητούν από την ΠΟΕΔΗΝ να τους στηρίξει να κλιμακώσουν τον αγώνα τους προκηρύσσοντας 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση. Ολες οι καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, όλοι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και τις υπόλοιπες υπηρεσίες να παραμείνουν στα νοσοκομεία με μόνιμη σταθερή δουλειά, με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας με ανακοίνωσή του στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου.

ΟΜΙΛΟΣ «ΝΗΡΕΑΣ» - ΕΥΒΟΙΑ: Αρχαιρεσίες ξεκίνησαν χτες στο Σωματείο Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες του Ομίλου «Νηρέας» στην Εύβοια. Τις επόμενες μέρες οι εκλογές θα γίνουν ως εξής: Αύριο Τετάρτη, 12 μ. Κανατάδικα, 4 μ.μ. Γιάλτρα, 5 μ.μ. Ιστιαία. Την Παρασκευή 6/10, 1 μ.μ. Συσκευαστήριο Αλιβερίου, 5 μ.μ. Αλιβέρι στο Εργατικό Κέντρο. Τη Δευτέρα 9/10, 4 μ.μ. στη Λίμνη, 7 μ.μ. Χαλκίδα στο Εργατικό Κέντρο.

Νέα απεργία σήμερα στα ΜΜΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ

Απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή 24ωρη απεργία, εκφράζοντας την καθολική εναντίωσή τους στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας για τον ΕΔΟΕΑΠ, καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους του κλάδου το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, μπροστά και στις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που μεθοδεύονται σε βάρος των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, με τη στήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 11 π.μ., και καλεί όλους τους απεργούς να διεκδικήσουν: Καμιά περικοπή στις παροχές. Τη μη μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο, με κεφαλαιοποιητικό σύστημα και άνισες παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης. Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Στις παροχές των Ταμείων να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση. Καμιά αύξηση του ποσοστού 3% των εισφορών των εργαζομένων. Συλλογική Σύμβαση που να αποκαθιστά τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής ή ανασφάλιστης εργασίας. Επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, με πλήρη κάλυψη των κοινωνικο- ασφαλιστικών αναγκών των ανέργων. Να εγγραφούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στις Ενώσεις και στα Ταμεία. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία και να δοθούν πίσω τα κλεμμένα από το «κούρεμα».

Τη συμπαράστασή της στη σημερινή απεργία εκφράζει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους στην εκτύπωση εφημερίδων να αρνηθούν να τυπώσουν απεργοσπαστικά φύλλα σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ