ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Μνημόνιο με περίβλημα «παράλληλου προγράμματος» οι προγραμματικές

Για «αναβαθμισμένη θέση» στα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια κάνει λόγο η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων βρίσκεται στο επίκεντρο διαβουλεύσεων σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου, με δεδομένα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου. Απ' ό,τι φαίνεται έμφαση θα δοθεί στο περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα», που κατά κύριο λόγο συντίθεται από προσπάθεια προπαγανδιστικής προβολής ορισμένων δράσεων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που κι αυτές θα προχωρήσουν μόνο αν δεν προσκρούουν σε προβλέψεις του μνημονίου.

Χτες, συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Για σήμερα το πρωί σχεδιαζόταν συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται η συνεδρίαση της ΚΕ για πλήρωση των κενών θέσεων στην ΠΓ και εκλογή νέου γραμματέα.

«Ραπόρτο» στο κεφάλαιο για την επίσκεψη στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, από την κυβέρνηση «διαρρέει» η ικανοποίησή της απ' το ταξίδι στις ΗΠΑ, παρότι δεν στάθηκε δυνατή μια κανονική συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Μπ. Ομπάμα και παρά την «εμπλοκή» που παρουσιάστηκε στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΠΑ για τους τζιχαντιστές, εξαιτίας τις αμερικανικής πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ να συμμετάσχει σε αυτήν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Παρά ταύτα, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βεβαιώθηκε η ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προκειμένου να εξασφαλίσει μερίδιο στη «λεία» η αστική τάξη. «Πλέον η χώρα είναι αναβαθμισμένη μέσω των επαφών σε υψηλό επίπεδο, με ηγέτες χωρών που παίζουν ρόλο (...) η Ελλάδα επανατοποθετείται στο διεθνές πλαίσιο ως χώρα που έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση διεθνών κρίσεων, αλλά και στο πεδίο δικών μας ανοιχτών μετώπων όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό», κομπάζει η κυβέρνηση, επιχαίροντας για το «δυναμικό come back που κάνει η Ελλάδα».

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι στόχος εφεξής είναι η «επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης», ώστε να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία απομείωσης του χρέους δεν θα καθυστερήσει. «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε γρήγορα και να ολοκληρωθεί στις επόμενες τρεις βδομάδες η αξιολόγηση. Εως τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αυτοί οι κασσανδρικοί φόβοι για καθυστερήσεις», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να «τρέξει» στο μέγιστο βαθμό τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Η δε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας χτες στο «Κόκκινο» εκτίμησε πως «επιβεβαιώθηκε και αναγνωρίστηκε η προσπάθεια που έχει γίνει από το πρώτο κιόλας επτάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των διεθνών επαφών της χώρας στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής όπως δεν μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει μια σαφής αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο και μάλιστα βλέπουμε τη χώρα μας να στέκεται στα διεθνή φόρα όχι ως μια, θα έλεγα "προβληματική", χώρα που επιζητεί τη διεθνή στήριξη, αλλά πλέον ως ένας κρίσιμος παράγοντας του ευρωπαϊκού σκηνικού ο οποίος με βάση και τη γεωστρατηγική του θέση μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» ακολουθεί πλήρως τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης - για αυτό και «κορόνα» στο κεφάλι της έχει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ - για τα συμφέροντα της οποίας μπλέκει το λαό βαθύτερα σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, παίζοντας συστηματικά το περιβόητο «χαρτί» της «γεωστρατηγικής θέσης»...

Στο ίδιο πλαίσιο, σε κυβερνητικό σημείωμα που έφτασε χτες στα δημοσιογραφικά γραφεία, επιχειρείται μια αποτίμηση του ταξιδιού απ' τη σκοπιά των προταγμάτων της αστικής τάξης. Ενώπιόν της η κυβέρνηση κομπάζει για τη «στρατηγικής σημασίας διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους, ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για την απομείωσή του». Κάνει λόγο για «εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας, σαν πόλου σταθερότητας στην περιοχή» και για «σημαντική προώθηση των τριμερών συνεργασιών της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και τις προοπτικές που ανοίγονται στον οικονομικό και εμπορικό τομέα», όπως και για «προώθηση της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην αρχή των πολύπλευρων και επωφελών για τη χώρα συνεργασιών».

Ειδική αναφορά γίνεται στη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου για την οποία αναφέρεται πως «επιβεβαιώθηκε η αντίληψη ότι χωρίς παραχωρήσεις στα σημαντικά για τη χώρα θέματα, μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις επενδύσεις, η κυβέρνηση εξηγεί ότι για την προσέλκυσή τους αξιοποίησε «επαφές με τον κόσμο της ομογένειας», αλλά και τις «διμερείς επαφές με τις αντιπροσωπείες άλλων χωρών».

Μ. Φύσσα: Η Χρυσή Αυγή εκπαιδεύει δολοφόνους

Η μητέρα του δολοφονημένου μουσικού κατέθεσε χτες στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Η κατάθεσή της θα συνεχιστεί την Τρίτη

Το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό «έδειξε» ως εντολέα των όσων συνέβησαν το βράδυ της δολοφονίας του γιου της η Μάγδα Φύσσα, σημειώνοντας ότι ο Γ. Λαγός είχε και τηλεφωνική επικοινωνία για τη δολοφονία με τον αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο. Η μάρτυρας, στη χτεσινή κατάθεσή της στο δικαστήριο, δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση που εκπαιδεύει δολοφόνους.

Η Μ. Φύσσα περιέγραψε όλα όσα αποκαλύφτηκαν για την αλληλουχία των τηλεφωνημάτων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτέμβρη 2013:

Πρόεδρος: Ξέρετε εσείς ποιος μπορεί να έδωσε αυτή την εντολή;

Μ. Φύσσα: Γνωρίζω από τη δικογραφία, για τα τηλεφωνήματα που έγιναν. Ο Αγγος κάνει το πρώτο τηλεφώνημα στον Καζαντζόγλου, ο Καζαντζόγλου ενημερώνει τον Πατέλη, πυρηνάρχη της Νίκαιας. Ο Πατέλης ενημερώνει τον Λαγό και με sms ενημερώνει τα μέλη της τοπικής. Αν δεν πάρουν το ΟΚ από τον Λαγό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν τίποτε. Τίποτε δε θα έκαναν αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης, χωρίς εντολή. Είναι φανερό, κυρία πρόεδρε, για το πώς δρουν.

Πρόεδρος: Μα ποιο ήταν το κίνητρο;

Μ. Φύσσα: Είναι εγκληματική οργάνωση, είναι τέτοια η δομή της οργάνωσης. Δείχνουν την ισχύ τους έναντι οποιουδήποτε είναι αντίθετος. Καθετί αντίθετο πρέπει να τελειώνει. Εχω δει σε βίντεο τον Πατέλη να λέει «ό,τι κινείται, σφάζεται». Και δεν κουνιούνται από τη θέση τους αν δεν πάρουν εντολή.

Η μάρτυρας επισήμανε ότι το ίδιο συνέβη και με τη δολοφονία του Λουκμάν, για να τονίσει: «Εκπαιδεύουν δολοφόνους, κυρία πρόεδρε».

Πρόεδρος: Ξέρετε άλλα παρόμοια περιστατικά;

Μ. Φύσσα: Τον Λουκμάν, το μικρό Φοίβο από το Φάληρο (...) Πώς μπορώ να ξεχάσω και τα χαστούκια του Κασιδιάρη στην Λ. Κανέλλη; Τα είδαμε όλοι.

Η Μ. Φύσσα περιέγραψε ότι η ομάδα των χρυσαυγιτών που βρισκόταν απέναντι από την καφετέρια, όταν τελείωσε ο αγώνας κινήθηκε επιθετικά για να φοβηθεί η παρέα των παιδιών. Είπε, μάλιστα, ότι όταν φάνηκε να εκτραχύνεται η κατάσταση, ο γιος της είπε στην παρέα του να τρέξουν, να φύγουν. «Ο Παύλος, όμως, δεν έτρεξε. Τότε ανά ομάδες άρχισαν να τον χτυπούν. Τον εγκλώβισαν για να έρθει ο δολοφόνος να τον μαχαιρώσει», είπε.

Κατέθεσε, επίσης, πως η φίλη του Παύλου Φύσσα, Χρύσα, είχε πάει στους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί και τους παρακαλούσε να κάνουν κάτι. Εκείνοι, όμως, της έλεγαν ότι δεν μπορούν να επέμβουν. Αφού μαχαιρώθηκε ο Π. Φύσσας και αμέσως μόλις το περιπολικό είχε πιάσει τον Ρουπακιά, όπως είπε η Μ. Φύσσα επικαλούμενη τη φίλη του γιου της, ακούστηκε μια αστυνομικός να λέει: «Ε όχι, δεν είπαμε και μαχαιριές».

Πρόεδρος: Γιατί το επισημαίνετε αυτό;

Μ. Φύσσα: Γιατί Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα.

Ενταση προκλήθηκε στο δικαστήριο, όταν συνήγορος Πολιτικής Αγωγής ζήτησε την προβολή συγκεκριμένου βίντεο του 2012, στο οποίο ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γ. Πατέλης, μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας ότι αναμένουν εντολή από τον Γ. Λαγό. Το αίτημα του συνηγόρου προκάλεσε αντιδράσεις της υπεράσπισης, αλλά και την αμηχανία της έδρας, η οποία, αν και έχει ζητηθεί από την αρχή η εξασφάλιση τεχνικών υποδομών, βρέθηκε απροετοίμαστη στην προβολή του υλικού.

Η εισαγγελέας έδρας πρότεινε στο δικαστήριο να προβάλει φωτογραφίες και να ακουστούν τα ηχητικά κατά την ανάγνωση των αναγνωστέων, όταν δηλαδή έχουν ήδη καταθέσει στο δικαστήριο όλοι οι μάρτυρες. Στην αρχή το δικαστήριο δεν τοποθετήθηκε αμέσως στο αίτημα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων των θυμάτων, οι οποίοι απαίτησαν μία απάντηση «εδώ και τώρα» και όχι μια «σιωπηρή άρνηση δια της επιφυλάξεως».

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η εξέταση της Μ. Φύσσα θα συνεχιζόταν με ερωτήσεις που δε θα αφορούσαν οπτικοακουστικό υλικό της δικογραφίας, ότι η κατάθεση δε θα ολοκληρωνόταν χτες και ότι στην επόμενη συνεδρίαση, την Τρίτη, που θα ξαναβρεθεί στο βήμα του μάρτυρα η μητέρα του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο θα αποφανθεί.

Εμπόδια στη δημοσιότητα της δίκης προσπάθησαν να θέσουν συνήγοροι υπεράσπισης. Συγκεκριμένα, έβαλαν θέμα για τους φωτογράφους που στην αρχή κάθε συνεδρίας φωτογραφίζουν μάρτυρες και για τη δημοσίευση αυτούσιων διαλόγων, η οποία γίνεται με τη μαγνητοφώνηση που κάνουν δημοσιογράφοι.

Προκλητικά μηνύματα στο διαδίκτυο

Στο μεταξύ, οργή και αντιδράσεις προκάλεσαν τα άθλια σχόλια που ανάρτησε στο διαδίκτυο το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), Πέτρος Κορμικιάρης, σε βάρος της Μ. Φύσσα, χαρακτηρίζοντας την κατάθεσή της «δακρύβρεχτο μελό», υποστηρίζοντας ότι «ο γιος της προκαλούσε με τα τραγούδια του» και χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία ως «ατύχημα Φύσσα», ενώ ανάλογα σχόλια έκανε και για την κατάθεση του πατέρα του δολοφονημένου μουσικού.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, η ΓΓΕΕ δήλωσε ότι καταδικάζει τις δηλώσεις του στελέχους της, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, παρέπεμψε τον Π. Κορμικιάρη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

Η εκλογή του προεδρείου της Βουλής και οι προγραμματικές δηλώσεις

Σήμερα,, Σάββατο, ορκίζονται οι νέοι βουλευτές και αύριο η Βουλή θα εκλέξει το νέο της πρόεδρο, με τον Ν. Βούτση να αποτελεί την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στις διαδικασίες θα προεδρεύσει ο Ν. Κακλαμάνης, ως ο παλαιότερος από τους επανεκλεγέντες αντιπροέδρους της προηγούμενης Βουλής. Αφού ο νέος πρόεδρος της Βουλής αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διεξαχθεί συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων, που θα απαρτίζουν το νέο προεδρείο του Κοινοβουλίου.

Τη Δευτέρα 5/10 θα ξεκινήσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη μέρα της τριήμερης διαδικασίας. Την Τρίτη 6/10 και την Τετάρτη 7/10 οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας θα συνεχιστούν με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7/10, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ