ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Απεργία και συγκεντρώσεις χτες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή έκαναν χθες το μεσημέρι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.

Μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, ο Ηλίας Σιώρας υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι η «αξιολόγηση» υπαλλήλων και νοσοκομείων χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να απολυθούν εργαζόμενοι και να κλείσουν νοσοκομεία. Χαρακτήρισε ύπουλη την αντίληψη που διαχέεται από παρατάξεις και στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ ότι μπορεί να υπάρξει «καλή αξιολόγηση» σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Για τη θεσμοθέτηση της Ανώνυμης Εταιρίας Αμοιβών Νοσοκομείων, είπε ότι καταργεί οριστικά την έννοια του ασθενή, ο οποίος μετατρέπεται πλέον ολοκληρωτικά σε πελάτη, ενώ για τους εργαζόμενους αυτό σημαίνει αύξηση των ωρών εργασίας, κατάργηση δικαιωμάτων, εντατικοποίηση της δουλειάς, μείωση των μισθών και επέκταση της ελαστικής εργασίας. «Αυτά λέει η ΕΕ, αυτά γίνονται στον καπιταλισμό, αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία», τόνισε. Πριν την ομιλία του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου νοσηλευτή στην ψυχιατρική δομή του «Σισμανόγλειου».

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους υγειονομικούς και όλο το λαό σε πάλη με βασικά αιτήματα: Καμιά αξιολόγηση - καμιά απόλυση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση των πληρωμών σε Υγεία - Πρόνοια και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Οι υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ, της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου, όπου οι γιατροί συνεχίζουν τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους, πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία, εκπρόσωποι των συνταξιούχων και της Λαϊκής Επιτροπής Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. Μετέφεραν τη συμπαράσταση των εργαζομένων και των συνταξιούχων στον αγώνα των γιατρών του «Ιπποκράτειου». Σημείωσαν ότι όσο η υγεία είναι εμπόρευμα τόσο θα οξύνονται τα προβλήματα των ίδιων και των ασθενών. Γι' αυτό και ο αγώνας για τα δικαιώματά τους πρέπει να συνδέεται με την πάλη να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία και παντού.

Αυτή την απάντηση δεν μπορούν να την οργανώσουν ούτε η ΠΟΕΔΗΝ ούτε η ΟΕΝΓΕ, γιατί στηρίζουν την επιχειρηματική δράση στην υγεία, την ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα. Συμβάλλουν στο συντεχνιασμό, στην απαξίωση και στον εκφυλισμό του κινήματος των υγειονομικών.

Και κάλεσαν σε συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε υγεία και πρόνοια, για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας. Για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει.

Οι γιατροί του «Ιπποκράτειου» αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα τους με αιτήματα την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Οι ειδικευόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, οι ειδικοί έως και τις 14 Οκτώβρη, θα πραγματοποιούν καθημερινά στάση εργασίας 8 π.μ. με 12 το μεσημέρι και αποκλεισμό του εισπρακτικού μηχανισμού του νοσοκομείου.

Συναυλία ενάντια στο κλείσιμο του ΨΝΑ

Κινητοποίηση για την Ψυχική Υγεία και από τη Λαϊκή Επιτροπή Χαϊδαρίου

Συναυλία αλληλεγγύης ενάντια στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων και την επιχειρούμενη αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που υλοποιείται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί) τη Δευτέρα 6/10 στις 6 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου. Καλούν τους συγγενείς των χρηστών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, άνεργους, συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

Στη συναυλία συμμετέχουν αλφαβητικά οι εξής καλλιτέχνες: Αλκαίου Λένα, Ανδρεάτος Γεράσιμος, Ανεστόπουλος Θάνος («Διάφανα Κρίνα»), Δήμας Βασίλης, Θαλασσινός Παντελής, Λέκκας Βασίλης, Παρίσης Κώστας («Υπόγεια Ρεύματα»), Σαρρής Γιώργος, Στίγκα Θεοδοσία, Χαλκιάς Λάκης, Χατζηευσταθίου Σταμάτης, ενορχήστρωση από τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη. Συγκροτήματα: «ΑΜΥΜΩΝΗ» - τα κορίτσια της Αμυμώνης με τη Μουσικοθεραπεύτρια, Ευαγγέλλου Πελίνα - «Ρεμπετοκαφενές» (Αιγάλεω), «Υπεραστικοί», Μουσικό συγκρότημα 18 ΑΝΩ, Μουσικό συγκρότημα Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων - Φίλων ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, απαγγελία ποιημάτων από τους ηθοποιούς Καραγιώργη Νίκο και Παπαδημητρίου Μάνια, ο Γραικούσης Αρης στο πιάνο.

Την Πέμπτη 9/10 η Λαϊκή Επιτροπή Χαϊδαρίου και μαζικοί φορείς της περιοχής, με τη συμμετοχή των συλλόγων Εργαζομένων των νοσοκομείων ΨΝΑ και «Αττικόν», διοργανώνουν κινητοποίηση για την Ψυχική Υγεία στις 7 μ.μ. στο Παλατάκι.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Σημαντικά ενισχυμένες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Σε σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, και αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνδικαλισμού, οδήγησαν οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ έλαβε 88 ψήφους, από 47 το 2011. Καταλαμβάνει 2 έδρες στο ΔΣ (από 1) και εκλέγει 3 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο (από 2) και 1 στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (δεν είχε κανέναν). Μάλιστα, για 8 μόλις ψήφους δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη.

Η παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα», στην οποία συμμετέχουν στελέχη του κυβερνητικού συνδικαλισμού, πήρε 96 ψήφους, από 127 που είχε λάβει το 2011, και εκλέγει 3 αντιπροσώπους στο ΔΣ (από 4), 4 στο Εργατικό Κέντρο (από 5) και 1 στην Ομοσπονδία (από 2).

Στην ανακοίνωσή τους η ΔΑΣ και η Γραμματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων του ΠΑΜΕ στο Ρέθυμνο, σημειώνουν πως το θετικό αποτέλεσμα σημειώθηκε κόντρα στο κλίμα παθητικοποίησης και γενικευμένης απαξίωσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, «κόντρα στη μούχλα της αδράνειας και της διάλυσης, που, εδώ και πολλά χρόνια, έχει επιβάλλει στο σωματείο μας η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνδικαλισμού». Σχετικά με το ρόλο της πλειοψηφίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «στα 3 τελευταία χρόνια συνεδρίασε η διοίκηση μια φορά όλη κι όλη». Ως προς το αποτέλεσμα σημειώνει ότι επιβεβαιώνει πως «παράλληλα με το φόβο και την παθητικοποίηση ενισχύεται και η διάθεση» και ανοίγει το δρόμο ώστε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι «να αποκτήσουμε επιτέλους τη δική μας φωνή, τη δική μας παρέμβαση στα πράγματα, ενωμένοι πάνω στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας και οργανωμένοι μέσα στο σωματείο μας».

Ο

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ: Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής πραγματοποιεί συνεστίαση σήμερα Σάββατο 4/10, στις 8 μ.μ., στο χώρο του γηπέδου του Αγιαξ Ταύρου (Χαμοστέρνας και Πειραιώς). Θα διεξαχθεί και τουρνουά αγώνων 5Χ5.

ΕΠΙΠΛΟΞΥΛΟΥΡΓΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Σε εκλογές προχωρά ο Σύνδεσμος Επιπλοξυλουργών Ηρακλείου, στις 8 Οκτωβρίου, στα γραφεία του. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ καλούν τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης».

ΡΕΘΥΜΝΟ: Την απόλυση εργαζόμενης, μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου καταγγέλλει ο Σύλλογος της ΟΓΕ στο Ρέθυμνο. Σημειώνει ότι ο Δήμος χρησιμοποιεί «άλλοτε τους λεγόμενους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς άλλοτε τους εργολάβους» για να εξολοθρεύσει τα εργασιακά δικαιώματα. «Η συναγωνίστρια Βούλα Κλάδου, άψογη στη δουλειά της, απολύθηκε πρώτη γιατί κρατούσε αγωνιστική στάση και απαιτούσε τη σύμβαση με βάση την οποία προσλήφθηκε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Αλωνίζει μπράβος της εργοδοσίας

Μπροστά σε μπράβο των εργοδοτών της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» των Α/φών Σαράντη βρέθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων - Ποτών Λάρισας και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, (ΕΚΛ), Πάρις Λιόλιος, όταν πήγε στο χώρο όπου οι εργαζόμενοι κάνουν διάλειμμα, για να μοιράσει την πρόσκληση για τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτώβρη και το κάλεσμα του ΕΚΛ για το αυριανό συλλαλητήριο κατά της ανεργίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο μπράβος, ο οποίος είναι άγνωστο με ποια εργασιακή σχέση βρίσκεται στην «ΟΛΥΜΠΟΣ», αφού ούτε κάρτα εργασίας έχει, ούτε στις καταστάσεις που κατατίθενται στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ είναι καταχωρημένος, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία του συνδικαλιστή άρχισε να τον απειλεί και να του ζητά να βγει έξω από το εργοστάσιο, γιατί «απαγορεύεται στο εργοστάσιο να μοιράζονται ανακοινώσεις». Μετά τις απειλές, πήγε στο χώρο όπου ήταν οι ανακοινώσεις του σωματείου και τις εξαφάνισε!

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος μπράβος εμφανίστηκε στο εργοστάσιο λίγο μετά την απεργία του 2012 ενάντια στην ετσιθελική απόφαση της εργοδοσίας για μείωση στους μισθούς των εργαζομένων έως και 50% και έκτοτε περιφέρεται στους χώρους εργασίας, με στολή παραλλαγής και χρυσαυγίτικο στιλ, απειλώντας τους εργαζόμενους κι όποιον δεν ...του αρέσει η φάτσα του, τον απολύει!

Αυτά καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας, καλώντας τους εργαζομένους της επιχείρισης να οργανωθούν στο συνδικάτο τους και να παλέψουν όχι μόνο για να μη ζουν με τα ψίχουλα των 400 και 600 ευρώ που τους πετά η εργοδοσία την ώρα που αυτοί συγκεντρώνουν αμύθητα πλούτη, αλλά και να εξαλείψουν τα φαινόμενα τρομοκρατίας, για να εργάζονται με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε κάθε εργαζόμενο που βγάζει τίμια το ψωμί του.

Χωρίς βαπόρι πάλι

Κάθε άλλο παρά τελείωσαν με το τέλος της θερινής σεζόν, τα προβλήματα με τα καράβια της Ικαρίας και της Σάμου. Δεν πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο για την Τετάρτη 1η Οκτώβρη, δρομολόγιο του «European Express», της πλοιοκτήτριας εταιρείας ΝΕΛ. Οπως καταγγέλλουν επιβάτες του, μετά από ώρα αναμονής και ενώ το πλοίο είχε φορτώσει κανονικά για να αναχωρήσει στις 5 μ.μ., τους ανακοινώθηκε πως το δρομολόγιο δεν θα γίνει. Οι επιβάτες ίσως φύγουν σήμερα με άλλο πλοίο...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ