ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η Ιδρυτική Διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας»

Από τη συνάντηση για τη συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας»
Από τη συνάντηση για τη συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας»
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα την Ιδρυτική Διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης» που συγκρότησαν την Τρίτη 1 Οκτώβρη, 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, στη Συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για βήμα μπροστά, στην κατεύθυνση της ενότητας του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος, για μια πολύ σημαντική προσπάθεια ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που μπορεί να δώσει ώθηση στην πάλη του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, να επιδράσει θετικά και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Η ιδρυτική διακήρυξη της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» έχει ως εξής:

«Τα παρακάτω Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών μελών της ΕΕ, των κρατών συνδεδεμένων με αυτήν και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που:

Στηριζόμαστε στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και μας ενώνει το όραμα μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Θεωρούμε την ΕΕ επιλογή του κεφαλαίου. Προωθεί μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ενισχύει τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, εντείνει τους εξοπλισμούς, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή, περιορίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα.

Εκτιμάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, στηρίζει επιθετικά σχέδια ενάντια στους λαούς και ευθυγραμμίζεται με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ο μιλιταρισμός είναι δομικό της στοιχείο.

Θεωρούμε πως υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα το δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αποδέσμευσης από τις πολυεπίπεδες εξαρτήσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και της σοσιαλιστικής επιλογής.

Δεν είμαστε πλήρη μέλη των λεγόμενων "ευρωπαϊκών κομμάτων", μεταξύ αυτών και του λεγόμενου "Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς".

Αποφασίσαμε με αυτή την Ιδρυτική Διακήρυξη να ιδρύσουμε την "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δραστηριότητάς τους".

Στην "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ" αυτή μπορεί να συμμετάσχει κάθε Κομμουνιστικό και Εργατικό Κόμμα, από χώρα μέλος της ΕΕ ή χώρα συνδεδεμένη με αυτήν, και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αποδέχεται αυτή τη Διακήρυξη και τους όρους της.

Στόχος της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ" είναι να συμβάλει στην έρευνα και τη μελέτη ζητημάτων της Ευρώπης, ιδιαιτέρα σχετικά με την ΕΕ, της πολιτικής που χαράσσεται στα πλαίσιά της κι έχει επίδραση στη ζωή των εργαζομένων, καθώς και να βοηθήσει στην επεξεργασία κοινών θέσεων των κομμάτων και στο συντονισμό της αλληλεγγύης και άλλων δραστηριοτήτων τους.

Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ", που απευθύνεται πρωτίστως στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών της ΕΕ, είναι επίσης ανοικτή σε Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών που δεν είναι μέλη ή είναι συνδεδεμένα μέλη της ΕΕ.

Κάθε χρόνο πραγματοποιεί τουλάχιστον μια συνεδρίαση των μελών της και συμφωνείται σχετική Γραμματεία, για το συντονισμό της δράσης της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ".

Οι συνεδριάσεις της Γραμματείας γίνονται εκ των προτέρων γνωστές και είναι ανοιχτές και για τα άλλα μέλη της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ".

Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ" έχει:

Κοινό σύμβολο: Εναν εργάτη που σπάει τις αλυσίδες του.

Ιστοσελίδα, για την προβολή των θέσεών της και των θέσεων των κομμάτων που την απαρτίζουν. Την κοινή ιστοσελίδα τη διαχειρίζεται η Γραμματεία την οποία θα συμφωνήσουν τα κόμματα που συμμετέχουν στην "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ"».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην παράδοση των δασικών οικοσυστημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους

Με ανακοίνωσή της ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τα δάση

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα δάση που έφερε στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το οποίο καταργεί ό,τι απέμεινε από το καθεστώς προστασίας των δασών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης", είναι ένα ακόμη βήμα στην εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και του δημόσιου πλούτου και γι' αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητά την άμεση απόσυρσή του.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που ξεκίνησε με τον Ν. 998/1979 με στόχο την "απελευθέρωση" εκατομμυρίων στρεμμάτων από τη δασική προστασία με τη μετονομασία τους σε "χορτολιβαδικές" και τη θέσπιση της δυνατότητας αλλαγής χρήσης ακόμη και δασών και συνεχίστηκε με το νόμο 1734/1987 με τη μετονομασία τους σε "βοσκότοπους" και τη μεγάλη διεύρυνση της δυνατότητας αλλαγής χρήσης τους. Μέχρι την εμφάνιση του υπό κρίση νομοσχεδίου, τον τίτλο του πιο μελετημένου αντιδασικού νόμου είχε κατακτήσει επάξια ο νόμος 3208/2003, ο οποίος αλλάζοντας τον ορισμό του δάσους και αξιοποιώντας τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των δασικών οικοσυστημάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις είχε στόχο να διευκολύνει την παράδοση εκατομμυρίων στρεμμάτων δημόσιας δασικής γης σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Τώρα η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο έρχεται να άρει όλα τα εμπόδια για τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, που θέλει να αρπάξει όλο και περισσότερη δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής και θέλει να αυξήσει τα κέρδη του με τίμημα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα:

-- Στο όνομα της βιώσιμης ανάπτυξης παραδίδει τα δασικά οικοσυστήματα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιαίτερα στο τουριστικό (διεύρυνση μορφών και χώρου δραστηριοποίησης), βιομηχανικό, κατασκευαστικό κεφάλαιο, εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της κτηνοτροφίας, σε βάρος της μέχρι σήμερα παραγωγικής μορφής με τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ και τις ενισχύσεις που συνδέονται με τις βοσκήσιμες - χορτολιβαδικές εκτάσεις.

-- Αντιμετωπίζει τα δασικά οικοσυστήματα ως διέξοδο στα λιμνάζοντα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, παραχωρώντας τους το δικαίωμα επενδύσεων χωρίς δαπάνες στη γη.

-- Νομιμοποιεί και αναγνωρίζει δικαιώματα ιδιοκτησίας καταπατήσεων, εκχερσώσεων, επεκτάσεων σε χιλιάδες στρέμματα δημοσίων δασικών οικοσυστημάτων, δικαιώνοντας τον εμπρηστή και καταπατητή.

Από τις διατάξεις του κερδισμένο είναι μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, αφού τους παραχωρούνται τα δασικά οικοσυστήματα και η δημόσια λαϊκή περιουσία υπονομεύοντας τη ζωή, την υγεία, το μέλλον της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Τα δασικά οικοσυστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων με μια δασική πολιτική που θα εξασφαλίζει την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, την ανάπτυξή τους ως βασικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την οικολογική τους ανόρθωση, αφού αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του φυσικού περιβάλλοντος.

Προϋπόθεση είναι μια άλλη πολιτική που θα προβλέπει την κατάργηση της ιδιοκτησίας στα δασικά οικοσυστήματα και την κοινωνικοποίησή τους, την προστασία, διαχείριση και ανάπτυξή τους στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας».

Συγκέντρωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ίδρυση του ΕΑΜ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν συγκέντρωση, τη Δευτέρα 14/10, στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, για να τιμηθεί η Απελευθέρωση της Αθήνας (12/10/1944) και η 72η επέτειος της ίδρυσης του ΕΑΜ.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Σάββατο 12/10, στις 10.30 το πρωί, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θα καταθέσει στεφάνια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή», διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Σήμερα, Πέμπτη

  • Στις 6.30 στην Αμφιάλη (πολιτιστικό κέντρο Μ. Μερκούρη, Εμ. Μπενάκη 70) με την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 6.30, στο 5ο Διαμέρισμα (πεζόδρομος οδού Παλαμηδίου - Συντριβάνι), με τον Θανάση Ευαγγελάκη, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

  • Στις 11 π.μ. περιοδεία στην εταιρεία OLYMPIC CATERING και στη 1 μ.μ. στην εταιρεία NEWREST με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ.

Την Κυριακή 6/10

  • Στις 11.30 π.μ., στα Ανω Λιόσια (πλατεία Δημαρχείου), με τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ.

Συγκέντρωση για την Παιδεία:

  • Την Κυριακή 6/10, στις 7 μ.μ., στη Νίκαια (Δημαρχείο) με τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ