ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Αποφασισμένη να «τρέξει» μέχρι τέλους τα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια

«Κυβέρνηση των λύσεων» χαρακτηρίζει ο Ν. Κοτζιάς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βαφτίζοντας «παράγοντα σταθερότητας» την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Eurokinissi

«Κυβέρνηση των λύσεων» χαρακτηρίζει ο Ν. Κοτζιάς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βαφτίζοντας «παράγοντα σταθερότητας» την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάει μέχρι τέλους τους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια - στους οποίους εντάσσεται και η συμφωνία των Πρεσπών - έδειξε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ.

Οπως είπε, η συμφωνία θα κυρωθεί από την παρούσα Βουλή γιατί η κυβέρνηση «είναι κυβέρνηση των λύσεων», επιμένοντας μάλιστα να παρουσιάζει ως παράγοντα «σταθερότητας» την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Την ξεκινήσαμε εμείς τη διαπραγμάτευση, την κάναμε εμείς, διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την επιρροή τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φιλικές μας σε συγκεκριμένους κύκλους των Βαλκανίων», συμπλήρωσε, αναπαράγοντας ότι η ΝΑΤΟική διευθέτηση έγινε με «πρωτοβουλία» της κυβέρνησης και χωρίς «εξωτερικές πιέσεις».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν η μεγάλη αποχή, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν όρος, ούτε προϋπόθεση, ούτε νομική απαίτηση για την υλοποίηση της συμφωνίας. Ως προς τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, προσπάθησε να την προσπεράσει, με το επιχείρημα πως ο Πρόεδρος της χώρας Ιβάνοφ έχει εκλεγεί με 520.000 ψήφους, ενώ το «Ναι» στο δημοψήφισμα συγκέντρωσε 610.000 ψήφους.

Παράλληλα, τόνισε πως αν η συμφωνία των Πρεσπών δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση Ζάεφ θα πάει σε εκλογές εντός 45 ημερών, τις οποίες και θα κερδίσει, όπως εκτίμησε ο ΥΠΕΞ. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ, θα γίνει «άμεσα» η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς για τη διαφορετική στάση του Π. Καμμένου, χαρακτήρισε «αναρμόδιο» τον υπουργό Αμυνας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Την εξωτερική πολιτική, τόνισε, την ασκούν ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο και ο υπουργός Εξωτερικών. «Ο κ. Καμμένος μιλάει διότι είναι αρχηγός του ενός από τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, δεν μιλάει ως συναρμόδιος στην εξωτερική πολιτική», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, περιέγραψε τη διαφωνία των ΑΝΕΛ ως «καβγαδάκι εντός γάμου (...) αν ο καβγάς αυτός πάρει άλλα χαρακτηριστικά, εδώ είμαστε να το δούμε».

Σχολιάζοντας το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση, ανέφερε πως «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, αλλά με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή, και τότε θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».

Ο Ν. Κοτζιάς συμπλήρωσε πως θεωρεί «δεδομένο» ότι θα βρεθούν 151 βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο οι οποίοι θα στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να επιτρέψει στους βουλευτές του να ψηφίσουν «κατά συνείδηση».

Κατά τ' άλλα, την πρόθεση των ΑΝΕΛ να συνεχίσουν να συμπορεύονται με την κυβέρνηση εξέφρασε ο Π. Καμμένος, μετά από χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, το οποίο, όπως υποστήριξε, «δικαιώνεται» μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια.

Οπως είπε, οι εξελίξεις στα Σκόπια αλλάζουν τα δεδομένα και έτσι η δική του συμφωνία με τον Αλ. Τσίπρα παρατείνεται για πολύ μετά το Μάρτη. Εκτίμησε, άλλωστε, ότι οι εκλογές του 2019 θα πραγματοποιηθούν μετά το Μάη.

«Δικαιωθήκαμε όταν λέγαμε ότι η υπόθεση αυτή είναι μια υπόθεση που θα τραβήξει πάρα πολύ. Είδαμε, όπως αποδείχθηκε από το δημοψήφισμα, ότι πλέον το 70% περίπου του λαού των Σκοπίων δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει στη σκληρή στάση της διεκδίκησης εδαφών και της παραχάραξης της Ιστορίας», δήλωσε.

Υποστήριξε, ακόμα, ότι οι ΑΝΕΛ δικαιώνονται που τον Ιούνη δεν ανέτρεψαν την κυβέρνηση, «όπως θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης, για να αποφύγει την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και παράλληλα την πάταξη της διαφθοράς».

Κοκορομαχία με τη ΝΔ

Την ίδια ώρα, αφορμή για άλλη μια δικομματική κοκορομαχία - μακριά από την ευρωατλαντική «ταμπακιέρα» - έδωσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «FAZ», σύμφωνα με το οποίο η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, κατ' εντολή Μητσοτάκη, είχε μυστικές συναντήσεις με τον Ζάεφ, κατά τις οποίες συζήτησαν για το ονοματολογικό. Η εκπρόσωπος της ΝΔ φέρεται να περιέγραψε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ τη δύσκολη θέση της ΝΔ ως προς το Σκοπιανό, καθώς αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της που δεν αποδέχονται συμφωνία με παραχώρηση του όρου «Μακεδονία».

Η κυβέρνηση έσπευσε να κατηγορήσει τη ΝΔ για υποκρισία, δειλία και εθνική ανευθυνότητα. Η ΝΔ απάντησε κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα για αθλιότητα, δειλία και εθνικά επιζήμια συμφωνία. Η ίδια η Μ. Σπυράκη σε δηλώσεις της έκανε λόγο για τυχαία συνάντηση σε ένα καφέ στις Βρυξέλλες.

Διαπραγματεύσεις με ΝΑΤΟικά χρονοδιαγράμματα και στόχους

Στο μεταξύ, χτες η «Καθημερινή» έφερε στη δημοσιότητα τα πρακτικά δύο συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, αναδεικνύοντας εκ νέου ότι τον «τόνο» των διαπραγματεύσεων τον έδωσαν τα ΝΑΤΟικά χρονοδιαγράμματα αλλά και η βούληση των δύο κυβερνήσεων, και πρώτα απ' όλα της ελληνικής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.

Η αποκάλυψη των πρακτικών των δύο συσκέψεων - η πρώτη στις 27 Γενάρη, δυο βδομάδες πριν από την έναρξη της διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς, και η άλλη στις 19 Μάη, όταν πλέον είχε πέσει στο «τραπέζι» η πρόταση για «Μακεδονία του Ιλιντεν» - δείχνει επίσης ότι μεγάλο μέρος των λεπτομερειών είχε ήδη συμφωνηθεί, έμεναν ωστόσο ανοιχτά τα ζητήματα που αφορούσαν το όνομα, την ταυτότητα και τη γλώσσα.

«Αν δεν βρούμε τώρα λύση, θα χάσουμε δέκα χρόνια», φέρεται να υποστηρίζει στην πρώτη σύσκεψη ο Ζάεφ, λέγοντας ότι τώρα «οι προϋποθέσεις (σ.σ. επίλυσης) είναι ευνοϊκές, αφού στην Ελλάδα είναι η Αριστερά στην εξουσία» και ότι «ο Τσίπρας θέλει λύση». Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο Πρόεδρος Ιβάνοφ: «Ο Τσίπρας είναι θετικότερος από τον Παπανδρέου. Θέλει λύση».

Το Γενάρη, εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τα σκοπιανά πρακτικά, ο Αλ. Τσίπρας εμφανιζόταν να θέλει να κλείσει γρήγορα τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και να πάει σε εκλογές, με κύριο επιχείρημα το «τέλος των μνημονίων».

Στη συνάντηση του Γενάρη συζητήθηκε και το θέμα της γλώσσας, με τον Ιβάνοφ να σημειώνει ότι «αν γίνουμε κάποια στιγμή μέλος της ΕΕ, τότε θα αναγράφεται εκεί "μακεδονική γλώσσα"».

Τέσσερις μήνες αργότερα, στη δεύτερη σύσκεψη, το Μάη, ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενημερώνοντας τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στα Σκόπια για τα όσα συζητήθηκαν στο Σούνιο στη συνάντηση που είχε με τον Ν. Κοτζιά, περιγράφει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» ως τη δημιουργική κατάληξη στην οποία κατέληξαν οι ειδικοί από τις δύο χώρες. Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ εμφανίζεται επίσης να είναι ιδιαίτερα επίμονος στο ζήτημα του ταχύτερου δυνατού χρόνου επικύρωσης, ενόψει προφανώς και των χρονοδιαγραμμάτων για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που επίκειτο.

Στη δεύτερη αυτή συνάντηση, επί τάπητος τέθηκε το θέμα του δημοψηφίσματος, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να αναρωτιέται «τι θα γίνει αν οι πολίτες αποφασίσουν να μην το δεχτούν; Θα είναι άκυρη η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ; Και θα μπλοκαριστούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ;».


ΠΓΔΜ
Πιέσεις και ζυμώσεις με επίκεντρο τη Βουλή

Η Ρωσία σχεδιάζει να φέρει τη συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Περιθώριο περίπου 10 ημερών φαίνεται πως δίνει η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά τη διάρκεια των διερευνητικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν χτες με βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξακριβώσει αν είναι εφικτή η εξασφάλιση των απαιτούμενων 80 ψήφων στο 120μελές κοινοβούλιο ώστε να προωθήσει τις συνταγματικές αλλαγές που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι ζυμώσεις αυτές καταβάλλονται παράλληλα με την όξυνση των ανταγωνισμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ με τη Ρωσία, μετατρέποντας για μία ακόμη φορά την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων σε πυριτιδαποθήκη.

Αναφερόμενος στις ζυμώσεις που έχουν ξεκινήσει στη Βουλή, ο Ζάεφ επανέλαβε και χτες πως αν οι προσπάθειες αυτές καταλήξουν σε αδιέξοδο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Πιο απρόθυμος εμφανίστηκε ο Αλί Αχμέτι, κυβερνητικός του εταίρος και αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αλβανικής μειονότητας, DUI, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για πρόωρες εκλογές επειδή «προτεραιότητα» είναι τα ενταξιακά σχέδια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αντίθετα ο Χρίστιαν Μίτσοσκι, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO - DPMNE, εμφανίστηκε «έτοιμος» για πρόωρες εκλογές.

Οι εσωτερικές διεργασίες στα Σκόπια «τρέχουν» παράλληλα με τον νέο κλοιό πιέσεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας «Nezavisen Vesnik», ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος ένταξης στο ΝΑΤΟ από την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών:«Εχω δει ότι μερικοί βλέπουν την πιθανότητα να απορρίψουν τη συμφωνία για το όνομα και ταυτόχρονα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Επομένως, θα αποφασίσουν ο λαός και η Βουλή των Σκοπίων. Αλλά είναι υποχρέωσή μου να ξεκαθαρίσω απολύτως ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ένταξης στο ΝΑΤΟ από την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα. Είμαστε έτοιμοι να σας καλωσορίσουμε στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να εφαρμόσετε τη συμφωνία».

Την «ανάγκη» να εξακολουθήσει να στηρίζεται η συμφωνία των Πρεσπών και να επιδιωχθεί η συνταγματική αλλαγή που προβλέπεται διέκρινε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η καθαρή πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία «αποτελεί βάση για αυτήν τη διαδικασία».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, προέβλεψε ότι αν χαθεί η «ευκαιρία» με τη συμφωνία των Πρεσπών τότε θα περάσουν «τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια» μέχρι να βρεθούν τα Σκόπια σε τροχιά ευρωατλαντικής ένταξης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναμενόταν, ερμήνευσε διαφορετικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας διαπιστώνει πως οι ψηφοφόροι «επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβλήθηκαν απέξω σε Σκόπια και Αθήνα, καθώς σημαντικοί πολιτικοί από ΝΑΤΟ και ΕΕ πήραν μέρος σε αυτήν τη μεγάλη εκστρατεία προπαγάνδας άμεσα, συμμετέχοντας ελεύθερα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας».

Επίσης σημειώνει ότι «η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το μακεδονικό σύνταγμα» και καταλήγει ότι «τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών με βάση την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του ΣΑ του ΟΗΕ, θα πρέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ