ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ/ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Διαδηλώνουν στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στην επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ.

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην πόλη
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην πόλη
«Ανεπιθύμητος»: Ετσι χαρακτηρίζεται ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, από σωματεία και φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με αφορμή τη σημερινή του επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη.

Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς διοργανώνουν μάλιστα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, σήμερα Τετάρτη 3 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., ενάντια στην προγραμματισμένη παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ.

Ο Τζέφρι Πάιατ επισκέπτεται άλλη μια φορά την Αλεξανδρούπολη, αυτήν τη φορά συνοδευόμενος από τον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ. Οι εκπρόσωποι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού θα συναντηθούν με τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εβρου και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι πριν από περίπου τρεις μήνες είχαν συναντήσει και πάλι τον Αμερικανό πρέσβη, στην Αθήνα.

Τα σούρτα - φέρτα του πρέσβη στην περιοχή συνδέονται με το γεγονός ότι μέσα στον Οκτώβρη θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται έντονα. Αλλωστε, σε εξέλιξη είναι τα επικίνδυνα για το λαό σχέδια για εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην περιοχή, με το «βλέμμα» στα Στενά του Βοσπόρου, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σε κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι «ο μακελάρης της Ουκρανίας, ο διαμεσολαβητής των ΝΑΤΟικών σφαγέων δεν έχει καμία θέση στην Αλεξανδρούπολη, ούτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Είναι ανεπιθύμητος».

Και εξηγούν ότι από τα «επενδυτικά σχέδια» και τις συμφωνίες που βρίσκονται στο επίκεντρο των συναντήσεων, «μοναδικοί κερδισμένοι θα βγουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι και τα ενεργειακά μονοπώλια», αφού στις «προτεραιότητες της κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχει θέση το αίτημα για φθηνή Ενέργεια για το λαό, αλλά τα όποια ανταποδοτικά οφέλη (...) αφορούν τους μεγαλοβιομήχανους της περιοχής και όχι τα λαϊκά στρώματα».

«Κι όσο θα προχωρούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη χώρα μας, ο λαός μας θα εμπλέκεται ακόμη περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η περιοχή ήδη μυρίζει μπαρούτι (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Αιγαίο, Κύπρος)», αναφέρουν χαρακτηριστικά και καλούν σε επαγρύπνηση και αγώνα ενάντια στη μετατροπή της Ελλάδας σε «ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Βασικά αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης είναι: «Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Εξω οι βάσεις και τα ορμητήρια θανάτου από τη χώρα μας».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνουν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης & Περιφέρειας, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εβρου. Σε ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε εμπειρία από την ανάπτυξη που μας υπόσχονται. Εντατικοποίηση, χαμηλοί μισθοί, για μικρό χρονικό διάστημα και μετά πάλι στην ανεργία, στη μετανάστευση. Ακόμα και όταν μας τάζουν 1 ευρώ, έχουν εξασφαλίσει ότι θα μας πάρουν από την άλλη τσέπη 10! Μας καλούσαν σε θυσίες την περίοδο της κρίσης και σε νέες θυσίες τώρα, για να μην τρομάξει η ανάπτυξη και φύγει. Ζυγά - μονά κερδισμένοι πάντα οι πλουτοκράτες, χαμένοι οι εργαζόμενοι. Το μέλλον μας δεν θα το καθορίσουν τα μονοπώλια».

Συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη αποφάσισε και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ. Προγραμματίζει αναχώρηση στις 5 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας της Ξάνθης.

Διέξοδος για το λαό η απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Κάλεσμα στα λαό να συμμετάσχει μαζικά στην κινητοποίηση απευθύνει από τη μεριά της και η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση, με την «προσήλωσή της στο ρόλο του σημαιοφόρου των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή», βυθίζει τη χώρα όλο και βαθύτερα στο τέλμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Προσθέτει ότι η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της «ρωσικής επιρροής» «μόνο ως προεόρτιο μπορεί να θεωρηθεί, αν σκεφτούμε το τι μπορεί πρακτικά να σημαίνει για τον λαό της πόλης σε μια όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας».

«Η εργατική τάξη πρέπει να απαντήσει, απορρίπτοντας τις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις ως "διέξοδο" και διεκδικώντας την απεμπλοκή της χώρας από τις λυκοσυμμαχίες των κυβερνήσεων και της αστικής τάξης».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η παρουσίαση της πρότασης του Κόμματος για την Προσχολική Αγωγή

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του Κόμματος «Για την Προσχολική Αγωγή των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων».

Την παρουσίαση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου της Νομικής (είσοδος από Σόλωνος, 1ος όροφος).

Συναυλία κλασικής μουσικής για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιεί συναυλία κλασικής μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, με έργα των Αλέκου Ξένου και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, την Τετάρτη 17 Οκτώβρη 2018 στις 19.30 (ώρα προσέλευσης 19.00), στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα έργα θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κολοβού.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ