ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αθωώθηκαν οι 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Κατέρρευσε όλο το εναντίον τους κατηγορητήριο

Από τη χτεσινή συγκέντρωση συνδικάτων στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Από τη χτεσινή συγκέντρωση συνδικάτων στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Με την κατάρρευση του κατηγορητηρίου και την αθωωτική απόφαση τερματίστηκε, χτες, η δίωξη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, η οποία ξεκίνησε το 2013 από τη ΝΔ και συνεχίστηκε ως ανεξόφλητο «γραμμάτιο» προς τη μεγαλοεργοδοσία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι 35 συνδικαλιστές, πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, διώκονταν για την κινητοποίηση που είχαν οργανώσει στις 30/1/2013 στο υπουργείο Εργασίας. Σκοπός της κινητοποίησης ήταν, όπως υπενθύμισαν και χτες οι συνδικαλιστές και η υπεράσπισή τους, να διαμαρτυρηθούν στον τότε υπουργό Εργασίας της ΝΔ, Γ. Βρούτση, για τις προκλητικές δηλώσεις που είχε κάνει για το Ασφαλιστικό.

Παρότι οι συνδικαλιστές είχαν ήδη δικαστεί και αμετάκλητα αθωωθεί για την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης», παρά το γεγονός ότι κατά τη συγκεκριμένη ακροαματική διαδικασία είχαν καταρριφθεί οι σχετικές κατηγορίες, συνέχιζαν μέχρι χτες να αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας».

Στη χτεσινή διαδικασία στο Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο, τόσο ο μάρτυρας κατηγορίας που κατέθεσε όσο και οι ένορκες καταθέσεις υπαλλήλων του υπουργείου που συλλέχθηκαν κατά την προανακριτική διαδικασία απέδειξαν το αβάσιμο των κατηγοριών. Στη βάση αυτή, η πρόταση του εισαγγελέα και η απόφαση του δικαστηρίου ήταν η απαλλαγή των 35 συνδικαλιστών από τις κατηγορίες.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια

Εξω από το κτίριο όπου γινόταν η δίκη, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, συγκεντρώθηκαν από το πρωί εργαζόμενοι από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Με το πανό που άνοιξαν απαίτησαν την απόσυρση όλων των κατηγοριών και έστειλαν μήνυμα: «Οχι στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει»: Το σύνθημα αυτό υπενθύμισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καλώντας τα συνδικάτα σε ετοιμότητα για τις μάχες του επόμενου διαστήματος.

«Ενα είναι σίγουρο: Οποια κι αν ήταν η απόφαση του δικαστηρίου εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους αμέσως μετά τη δίκη.

Ο Γ. Πέρρος ευχαρίστησε τους δικηγόρους που παλεύουν καθημερινά στις γραμμές των ταξικών δυνάμεων και συνέβαλαν με τις γνώσεις τους στην υπεράσπιση των διωκόμενων συνδικαλιστών, στη συγκεκριμένη και σε άλλες δίκες. Υπενθύμισε παράλληλα πως οι διώξεις ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν σταματούν εδώ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη δίκη των δύο νέων που είχαν συλληφθεί όταν οι δυνάμεις καταστολής υπερασπίστηκαν το άγαλμα του δολοφόνου των λαών Χ. Τρούμαν, στη διάρκεια αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε πως η οργάνωση της αλληλεγγύης μπροστά στη δίκη, που έχει οριστεί στις 10 Οκτώβρη, είναι υπόθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων.

Τέλος, κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προετοιμάσουν την απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 8 Νοέμβρη, αξιοποιώντας όλες τις μορφές προκειμένου να φτάσουν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις τους πλατιά στους εργαζόμενους.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις των καθαριστριών

Δίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) των εργαζομένων στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στον «Θόλο» οργανώνει, σήμερα Τετάρτη, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας, αντιδρώντας στην απόφαση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να παραδώσει την καθαριότητα του Ιδρύματος σε ιδιώτη εργολάβο, με απολύσεις των σχεδόν 30 καθαριστριών στα κτίρια του Βόλου και της Λάρισας.

Οι πρυτανικές αρχές, σε πλήρη εναρμόνιση με τη συνολική πολιτική της εμπορευματοποίησης, δημοσίευσαν προκήρυξη, καλώντας υποψήφιους εργολάβους καθαριότητας να αναλάβουν την καθαριότητα των χώρων του Πανεπιστημίου. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις αντεργατικές απαιτήσεις των μεγαλοεργολάβων, αναφέρουν ρητά στην προκήρυξη ότι οι εργαζόμενες που θα προσληφθούν πρέπει να είναι κάτω των 25 ετών και άγαμες! Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα του πώς αντιμετωπίζουν οι πρυτανικές αρχές, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση τους εργαζόμενους, τους οποίους θέλουν χωρίς δικαιώματα, με μισθό που δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ, σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου δίνουν εδώ και χρόνια αγώνα να μην υπάρχουν εταιρείες και εργολάβοι μέσα στις σχολές και οι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται από το Πανεπιστήμιο, απαιτώντας κάθε χρόνο όχι απλά τη συνέχιση και τη βελτίωση των συμβάσεών τους, αλλά μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας τονίζει ότι «η έναρξη της σπουδαστικής χρονιάς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρέπει να είναι η αφετηρία για την οργάνωση του κοινού αγώνα των φοιτητών, των καθαριστριών, των διοικητικών υπαλλήλων, για να μην μπει ούτε ένας εργολάβος στις υπηρεσίες της καθαριότητας, αλλά και της συντήρησης, της φύλαξης και της σίτισης των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και σε κανένα άλλο ίδρυμα σε όλη τη χώρα».

Το Σωματείο απαιτεί: Να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού, που προβλέπει επιστροφή των εργολάβων στην καθαριότητα του Ιδρύματος. Αμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μην γίνει καμία απόλυση. Λήψη άμεσων προληπτικών μέτρων προστασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων με βάση την εργατική νομοθεσία. Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Καμία μείωση μισθού, αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Συγκέντρωση στον Αστακό ενάντια στην κατρακύλα των τιμών παραγωγού

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό πραγματοποίησαν προχτές Δευτέρα κτηνοτρόφοι και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή κατρακύλα στις τιμές των προϊόντων τους. Ειδικά για την περίπτωση του γάλακτος, η μείωση αυτή απειλεί πλέον τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου, στο πλαίσιο της συνολικότερης αγωνιστικής δράσης για την ανάδειξη των προβλημάτων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και την διεκδικήσεων λύσεων για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Χαιρετισμούς στην κινητοποίηση απηύθυναν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, Πάνος Καλογιάννης, και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου, Θεόδωρος Γρίνος, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης.

Στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων βρέθηκε ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Στην παρέμβασή του ανέφερε ότι αύριο Πέμπτη θα συζητηθεί στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ με θέμα τα προβλήματα των κτηνοτρόφων από τη συνεχή πτώση της τιμής του γάλακτος.

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 8 Οκτώβρη, στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν στον κόμβο της Αμφιλοχίας.

Σύσκεψη σωματείων από την ΟΒΣΑ

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σύσκεψη Σωματείων - Ομοσπονδιών που διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στα παλιά γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24 - 3ος όροφος), για τον αγωνιστικό συντονισμό της δράσης τους στο πλαίσιο του 10ήμερου πανελλαδικής δράσης που καλεί η ΠΑΣΕΒΕ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αύριο Πέμπτη η παναττική συγκέντρωση

Σε παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση καλούν αύριο Πέμπτη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ - ΠΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην Αθήνα.

Η συγκέντρωση είναι ενταγμένη στο νέο γύρο κινητοποιήσεων με τις οποίες συνεχίζεται η πάλη ενάντια στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη γίνει μαχητικές συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Πάτρα, Γιάννενα και Κοζάνη, ενώ μετά την Αθήνα η σκυτάλη περνά στις επόμενες πόλεις:

Την Παρασκευή 5/10 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Τρίκαλα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ την Τρίτη 9/10 συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, και Βόλο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org