ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ρυθμίσεις κομμένες και ραμμένες για τα κέρδη των μονοπωλίων

Παρέμβαση της Δ. Μανωλάκου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Μοναδικό μέλημα του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων

Eurokinissi

Μοναδικό μέλημα του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων
Ρυθμίσεις που ωφελούν τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι τις λαϊκές ανάγκες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο επί της αρχής η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε καταρχήν ότι πίσω από τις ΑΠΕ τις οποίες προωθεί η ΕΕ, αξιοποιώντας ως πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, βρίσκονται μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι, ακριβώς γιατί αποτελούν πεδίο μεγάλης κερδοφορίας.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, και οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι στα πλαίσια της ζούγκλας της απελευθερωμένης αγοράς. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιλέγουν με μόνο γνώμονα τη μέγιστη κερδοφορία τους το πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, ποιο το καύσιμο που θα επιλέξουν. Το νομοσχέδιο, είπε, δε στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στη διασφάλιση φθηνής και επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, στην ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων της οικονομίας, στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά έχει ένα και μόνο μέλημα, να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων και να διαχειριστεί παράλληλα τον ανταγωνισμό τους στην άναρχη διαπάλη τους για την κατάκτηση μεριδίων της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι καμία από τις ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με την πανάκριβη τιμή της ενέργειας στη λαϊκή οικογένεια, από την οποία επιδοτούνται οι επενδυτές των ΑΠΕ με το τέλος των 20 ευρώ κατά μέσο όρο στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά αντίθετα προωθείται η παραπέρα μείωση της τιμής της ενέργειας για τους βιομήχανους. Παράλληλα, εντάσσει τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις ΑΠΕ προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Α. Παπαγεωργίου, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι εγγυημένες τιμές με τις οποίες πουλούν το ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ οι παραγωγοί των φωτοβολταϊκών.

Νέες περικοπές χρηματοδότησης σε φορείς του Δημοσίου

Δε θα χρηματοδοτούνται για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους - Τα σπασμένα θα πληρώσει πάλι ο λαός

Νέο «μαχαίρι» στη χρηματοδότηση φορέων του Δημοσίου ετοιμάζεται να βάλει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να εμφανίσει μειωμένα ελλείμματα στον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

Αυτήν τη φορά, το πρόσχημα για τις νέες περικοπές αποτελούν οι εμφανιζόμενες παλαιότερης κοπής ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων, οι οποίοι χρωστάνε σε τρίτους, είτε λόγω «ολιγωρίας» των διοικήσεών τους είτε με το «έτσι θέλω» του υπουργείου Οικονομικών και τώρα απειλούνται με διακοπή χρηματοδότησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Τα ποσά αυτά θα αναλάβουν να τα πληρώσουν οι φορείς είτε μέσω των ιδίων εσόδων τους είτε μέσω των πιστώσεων που θα πάρουν από κρατικό προϋπολογισμό για το 2014.

Το μέτρο αφορά επιδοτούμενους φορείς του Δημοσίου, πρώτα και κύρια νοσοκομεία και ΟΤΑ, και όπως είναι κατανοητό τα «σπασμένα», για ακόμα μία φορά, θα φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, τόσο σε ό,τι αφορά την επάρκεια όσο και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Σταϊκούρα, προβλήματα «κανονικότητας» και «νομιμότητας» εντοπίζονται σε ορισμένες από τις εν λόγω δαπάνες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει υποβληθεί ούτε «αίτημα χρηματοδότησης». Στις κατηγορίες αυτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συγκαταλέγονται ληξιπρόθεσμα χρέη νοσοκομείων και ΟΤΑ σε ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες κ.ά.

Με αυτήν την κίνηση, το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να βρεθεί με...«περίσσευμα» ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Μετά και τα αλλεπάλληλα μέτρα αντιλαϊκής κλιμάκωσης, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών κάτω από το «δημοσιονομικό όριο», δηλαδή χαμηλότερα από το 3% του παραγόμενου ΑΕΠ.

ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ
Διαλύεται κατ' εντολή των κατασκευαστικών ομίλων

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Στον «αέρα» βρίσκονται οι περίπου 130 εργαζόμενοι του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), μετά την παύση του Διοικητικού Συμβουλίου της υπηρεσίας και την «εκκαθάριση εν λειτουργία», έπειτα από απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, η οποία έχει επισημάνει ότι πλέον το ΤΕΟ έχει «περιορισμένο ρόλο» καθώς και ότι «ουσιαστικά έχει εκλείψει ο λόγος ύπαρξής του». Πρόκειται ουσιαστικά για ομολογία ότι υπό το καθεστώς παράδοσης των δημόσιων έργων οδοποιίας στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, μία δημόσια υπηρεσία στο συγκεκριμένο τομέα είναι πλέον περιττή για το αστικό κράτος.

Οι εργαζόμενοι του ΤΕΟ, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία απασχολούνται σε σταθμούς διοδίων, παραμένουν υπό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας για όσο διάστημα λειτουργεί ο έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων του ΤΕΟ, ενώ δεν υπάρχει κανενός είδους ρητή δέσμευση για το αν θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Υπενθυμίζουμε ότι έχει διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα για κακοδιαχείριση στα οικονομικά της υπηρεσίας, για την περίοδο 2006 - 2011 έπειτα από σχετικό πόρισμα που εξέδωσε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

ΠΑΜΕ: Απαιτούμε τη διασφάλιση των εργαζομένων

Αναφορικά με όλα τα παραπάνω, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται:

«Η κυβέρνηση πιστή στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο, για να ξεπεράσει την κρίση, το δημόσιο πλούτο. Στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που καταργεί δημόσιους οργανισμούς, υπηρεσίες, απολύει εργαζομένους, ανατρέπει εργασιακά δικαιώματα, εντάσσεται και η "εκκαθάριση εν λειτουργία" του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ).

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση διαλύει το Ταμείο κατ' εντολή των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, χαρίζοντάς τους όλο το εθνικό οδικό δίκτυο και εκατομμύρια έσοδα που έχει το ΤΕΟ. Αφήνει μετέωρους τους εργαζομένους, που θα έχουν την ίδια τύχη των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που βγαίνουν καθημερινά σε διαθεσιμότητα. Για να μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδιά της, δεν διστάζει να χρεώνει στους εργαζομένους, οικονομικά σκάνδαλα, που δημιούργησαν οι δικές τους πολιτικές και διοικήσεις που διόριζαν διαχρονικά.

Το ΠΑΜΕ από θέση αρχής είναι ενάντια σε κάθε είδους οικονομικής αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος. Είναι ενάντια σε κάθε μορφή χαρατσιού, είναι ενάντια στην επιβολή διοδίων στα οδικά δίκτυα. Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου που διευκολύνεται με τη διάλυση του ΤΕΟ. Απαιτούμε τη διασφάλιση των εργαζομένων με μόνιμη σταθερή δουλειά - καμία διαθεσιμότητα - καμία απόλυση».

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ
Μοχλός για τη φιλομονοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης και συγκέντρωσης της εμπορικής αγοράς της χώρας στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων μικρών εμπορικών καταστημάτων και βιοτεχνιών.

Μοχλός της επιχειρούμενης βίαιης αναδιάρθρωσης, σε βάρος όσων μικρών ΕΒΕ έχουν καταφέρει και επιβιώνουν ακόμα, είναι η «απελευθέρωση» των εμπορικών μισθώσεων, μέτρο με το οποίο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και επαγγελματικών χώρων θα μπορούν να κάνουν εξώσεις χωρίς καμία συνέπεια.

Το ζήτημα της πλήρους «απελευθέρωσης» έθεσε η τρόικα στην τελευταία επίσκεψή της στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα επανήλθε εκ νέου τις τελευταίες μέρες, απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή του μέτρου.

Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση επιχειρεί με ελιγμούς να κερδίσει χρόνο, ώστε αρχικά να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και στη συνέχεια να μεθοδεύσει την εφαρμογή της «απελευθέρωσης». Το σκοπό αυτό εξυπηρετούν τόσο οι «συμβιβαστικές αντιπροτάσεις» που διατυπώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στις αιτιάσεις της τρόικας, όσο και η «αντίδραση» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου υποστηρίζουν ότι αν έλθει το μέτρο της «απελευθέρωσης» των μισθώσεων στη Βουλή δε θα το ψηφίσουν.

Χαρακτηριστικά, στις επαφές που είχε την προηγούμενη Τετάρτη με τους αντιπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Ανάπτυξης πρότεινε την καθιέρωση ενός ελάχιστου χρονικού διαστήματος προστασίας των μισθώσεων για τρία έτη, ενώ στις αρχικές προτάσεις που είχε υποβάλει, προβλεπόταν η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος για τις παλιές μισθώσεις και η καθιέρωση ενός καθεστώτος προστασίας για τις νέες για έξι χρόνια.

Με χτεσινή του δήλωση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, για το θέμα της «απελευθέρωσης» των εμπορικών μισθώσεων, καταφέρεται μόνο ενάντια στην τρόικα, την οποία κατηγορεί ότι «αγνοεί την ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα», ενώ απαλλάσσει από κάθε ευθύνη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης - και κατ' επέκταση και τη συγκυβέρνηση - με το επιχείρημα ότι η τρόικα απορρίπτει τις θέσεις της ΕΣΕΕ αλλά και τις προτάσεις του υπουργείου.

Από την πλευρά της, η ΠΑΣΕΒΕ με ανακοίνωσή της ήδη από την προηγούμενη βδομάδα καλεί σε άμεση απάντηση στα προωθούμενα σχέδια και πάλη για να παγώσουν τα ενοίκια στην επαγγελματική στέγη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ