ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ
Ολοι το Σάββατο στις 11 π.μ. στην Ομόνοια

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα συλλαλητήρια που διοργανώνει από χτες το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα και κορυφώνονται το Σάββατο, σε Αθήνα (11 π.μ., Ομόνοια) και Θεσσαλονίκη (11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου). Κάθε ώρα που απομένει, πρέπει να αξιοποιηθεί. Με εξορμήσεις, συνελεύσεις και περιοδείες, με συζήτηση σε βάθος για την ανάγκη βήμα το βήμα να κλιμακωθεί ο αγώνας, να κηρυχθεί και να οργανωθεί απεργία στις 23 Οκτώβρη, όπως προτείνει το ΠΑΜΕ. Να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο πλαίσιο της δουλειάς για την επιτυχία των συλλαλητηρίων εντάσσονται και οι παρακάτω δράσεις:

  • Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Τόνισαν την ανάγκη να οργανωθούν πιο επιθετικοί αγώνες. Σ' αυτή την προοπτική, κάλεσαν τα σωματεία του νομού να αποφασίσουν απεργία στις 23 Οκτώβρη.
  • Εξορμήσεις και περιοδείες στα καταστήματα «Πράκτικερ» και σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ («Βερόπουλος», «Βασιλόπουλος», «Σκλαβενίτης») έκανε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ακόμα, συζήτησε με εργαζόμενους στα καταστήματα της εταιρείας «SPRIDER» σε Μενίδι, Λυκόβρυση και Ελληνικό, που πετιούνται στην ανεργία μετά το λουκέτο που αποφάσισε να βάλει η εργοδοσία. Τους κάλεσε να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Ομόνοια.
  • Πανεξόρμηση στα υποκαταστήματα των τραπεζών, στα ΚΑΠΗ και τις γειτονιές διοργανώνουν καθημερινά η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και οι σύλλογοι της Αττικής. Οι συνταξιούχοι έχουν ορίσει την προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Περιοδείες σε μια σειρά τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες (ΑΛΦΑ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ, FIRST CALL) πραγματοποίησε χτες το κλαδικό Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού. Το πρόγραμμα δράσης συνεχίζεται σήμερα με εξορμήσεις σε καταστήματα της PROBANK και του ομίλου Πειραιώς.
  • Πικετοφορία για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου διοργανώνει σήμερα η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης.
  • Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων σε ΕΒΓΑ, ΦΑΓΕ, TASTY από τον κλάδο των τροφίμων, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας οργανώνει πικετοφορία σήμερα, Πέμπτη, στην πλατεία Σημηριώτη, στις 7 μ.μ.
Από Πελοπόννησο και Ζάκυνθο έγινε η αρχή

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Καλαμάτα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Καλαμάτα
Από Πελοπόννησο και Ζάκυνθο έγινε χτες η αρχή με τις συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ αυτή τη βδομάδα. Στην Καλαμάτα, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία προς το κλειστό κατάστημα της «Sprider» με τους απολυμένους εργαζόμενους της εταιρείας να προπορεύονται με το πανό τους. Νωρίτερα, εκπρόσωπος των απολυμένων απηύθυνε χαιρετισμό στη συγκέντρωση. Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στη Σπάρτη και την Τρίπολη. Στη Ζάκυνθο, μετά τη συγκέντρωση, έγινε πορεία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχίζεται η απεργία στην «Coca Cola 3Ε»

Με μαζική συμμετοχή συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Coca Cola 3E» στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας από την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις των 33 συναδέλφων τους από το τμήμα διανομής και να σταματήσει κάθε σχέδιο για παραπέρα συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της και την κατάργηση θέσεων εργασίας. Θυμίζουμε ότι η «Coca Cola 3Ε», τη Δευτέρα ανακοίνωσε το κλείσιμο του τμήματος διανομής και την απόλυση των 33 εργαζομένων που απασχολεί στο συγκεκριμένο τμήμα.

Οι εργαζόμενοι απεργούν μέχρι και αύριο Παρασκευή, ενώ καθημερινά πραγματοποιούν απεργιακές συγκεντρώσεις στο εργοστάσιο. Στο πλευρό τους βρίσκονται στελέχη του ΠΑΜΕ, ταξικών σωματείων και εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών. Το Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Βόρειας Ελλάδας, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απολυμένους συναδέλφους τους στην «Coca Cola 3Ε» προκήρυξε 24ωρες απεργίες σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΤΑΜΕΙΑ
Ερχονται εκβιαστικά ραβασάκια

Αντιμέτωποι με τον εκβιασμό της κατάσχεσης περιουσιακών τους στοιχείων για χρέη προς τα ασφαλιστικά τους Ταμεία θα βρεθούν τις επόμενες μέρες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες, καθώς από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ξεκίνησε η μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων για τακτοποίηση ασφαλιστικών οφειλών. Το ΚΕΑΟ αναλαμβάνει ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ, που είναι πάνω από 5.000 ευρώ.

Με δικό του έγγραφο, που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», ο ΟΑΕΕ ενημέρωνε τους αυτοαπασχολούμενους - οφειλέτες του να προσέλθουν στα τοπικά γραφεία για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα χρέη «θα βεβαιωθούν αρμοδίως», που σημαίνει ακόμα και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Η καμπάνα χτυπάει για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Από τους ενεργούς ασφαλισμένους, οι 380.000 περίπου είναι μικροοφειλέτες προς τον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, το 35% χρωστά μέχρι 5.000 ευρώ και το 65% έως 15.000 ευρώ.

Μόνο τους τελευταίους μήνες, 195.000 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους. Συνολικά, μόλις το 58% των αυτοαπασχολούμενων ανταποκρίνεται στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ σε 350.000 υπολογίζονται όσοι δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στις δημόσιες δομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λόγω χρεών προς τον ΟΑΕΕ.

Διαδήλωση στο Αίγιο για ΕΒΟ - ΕΑΣ

Σήμερα, στις 7 μ.μ., με κάλεσμα ταξικών συνδικάτων της Αχαΐας

Την αντίθεσή τους στη συρρίκνωση και το κλείσιμο της ΕΒΟ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ εκφράζουν τα ταξικά σωματεία στην Αχαΐα, που διοργανώνουν συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη 3/10, στην πλατεία Αγίας Λαύρας στο Αίγιο, στις 7 το απόγευμα. Για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο δρομολογούνται λεωφορεία από την Πάτρα, που θα αναχωρήσουν στις 5 το απόγευμα, από το γήπεδο της Παναχαϊκής.

Οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
Σήμερα, Πέμπτη 3/10

Ξάνθη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Αρτα, 8 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Πύργος, 7 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ

Κόρινθος, 7.30 μ.μ., Περιβολάκι

Αργος, 7 μ.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Χανιά, 8 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Αύριο, Παρασκευή 4/10

Κοζάνη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Δράμα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 7 μ.μ., πλατεία Λαού

Αλιβέρι, 7 μ.μ., πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Εμπορική Τράπεζα)

Ιστιαία, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λάρυμνα, 7 μ.μ., παραλία

Πρέβεζα, 7.30 μ.μ., Θεοφάνειο

Λευκάδα, 7.30 μ.μ., Αϊ - Μηνάς

Κέρκυρα, 7 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Αργοστόλι, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Σάμος, 7 μ.μ., πλατεία Καρλοβάσου

Το Σάββατο 5/10

Αθήνα, 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Πάρκου

Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λιβαδειά, 12 το μεσημέρι, κεντρική πλατεία

Γιάννενα, 11 π.μ., Δημαρχείο

Αγρίνιο, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Σκιάθος, 6 μ.μ., παραλία (Λαιμός - Μπούρτζι)

Σκόπελος, 7 μ.μ., παραλία (Δημοτικό Καφενείο)

Κως, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τη Δευτέρα 7/10

Ρέθυμνο, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Ρόδος, 6 μ.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ικαρία, 8 μ.μ., Εύδηλος

Η ΟΒΣΑ καλεί στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο της 5ης Οκτώβρη στην Ομόνοια απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας με ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Επιβάλλεται να ανοίξουμε μέτωπο με τις συμβιβασμένες Συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, διοικήσεις Ομοσπονδιών και Σωματείων που καλλιεργούν αυταπάτες, για την ανταγωνιστικότητα, τη χρηματοδότηση, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ότι θα έρθει η ανάπτυξη και τα προβλήματά μας θα αρχίσουν να λύνονται. Λένε ψέματα. Την κρίση και την ανάπτυξη την πλήρωσαν και την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Η πολιτική του ανταγωνισμού ενισχύει τα πολυκαταστήματα, κλείνει τα μικρομάγαζα, θέλει τους εργαζόμενους κακοπληρωμένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς σταθερό χρόνο εργασίας. Εφτασε η ώρα που πρέπει να σκεφτούμε ποια είναι η θέση μας, τι πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε ο πλούτος που παράγεται να χρησιμοποιείται για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών αυτών που τον παράγουν και όχι να πλουτίζει μια ομάδα επιχειρηματιών. Αυτό σημαίνει δυνάμωμα των σωματείων, να παραμερίσουμε τους συμβιβασμένους, αγώνας μέσα από την ΠΑΣΕΒΕ μαζί με το ΠΑΜΕ, τις γυναίκες και τα παιδιά μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ