ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Οπλο στα χέρια των εργαζομένων και του λαού

Η στήριξή της από το εργατικό - λαϊκό κίνημα δίνει διέξοδο για να εμποδιστούν τα χειρότερα, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές

Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει πραγματικό συμφέρον να στηρίξει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, να στριμώξει τη συγκυβέρνηση και τα κόμματα που θέλουν το λαό μοιρολάτρη, εγκλωβισμένο σε αυταπάτες
Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει πραγματικό συμφέρον να στηρίξει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, να στριμώξει τη συγκυβέρνηση και τα κόμματα που θέλουν το λαό μοιρολάτρη, εγκλωβισμένο σε αυταπάτες
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ΕΕ, σε ό,τι αφορά στην καπιταλιστική κρίση και στις συνέπειες που έχει για το λαό, η προσπάθεια των αστών να τη διαχειριστούν υπέρ τους, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ.

Οι διάφορες παραλλαγές στο μείγμα της διαχείρισης, με τις οποίες τα κόμματα του κεφαλαίου και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν προεκλογικά να υφαρπάσουν την ψήφο του λαού, αποδείχτηκαν ανίκανες να τον ανακουφίσουν από τα δεινά του, παρά τις θριαμβολογίες τους για την ΕΕ που δήθεν «αλλάζει», με μεγαλύτερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά του χρέους, με βάθεμα της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της ΕΕ και άλλα.

Η κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2013, που αποτελεί το πρώτο μέρος των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ για το 2013 - 2014 από την κυβέρνηση και την τρόικα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης που συνόδευε το PSI και του δεύτερου μνημονίου, καθιστούν επίκαιρη και αναγκαία την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στις 12 Ιούλη 2012, για «Κατάργηση των Μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015 και των Εφαρμοστικών τους νόμων - Καταγγελία των Δανειακών Συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των Μνημονίων».

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, το ΚΚΕ σημείωνε μεταξύ άλλων: «Στην ουσία, όλα αυτά τα μέτρα εκπορεύονται από τη στρατηγική της ΕΕ, τη στρατηγική του κεφαλαίου για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ανεξάρτητα από το χρέος και τα ελλείμματα.

Τα μνημόνια επιβλήθηκαν για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε μια φάση που εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός. Τα μνημόνια συμπεριλαμβάνουν πολλά μέτρα που προέβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ελληνικές κυβερνήσεις την προηγούμενη περίοδο, αλλά η εφαρμογή τους εμποδίστηκε, καθυστέρησε από την ανάπτυξη της εργατικής, λαϊκής πάλης.

Το ΚΚΕ κρίνει τις δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και τους σχετικούς νόμους με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Με αυτό το κριτήριο τονίζει ότι οι δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και οι σχετικοί νόμοι υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, είναι εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στη γραμμή κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική, λαϊκή εξουσία, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή και η προσπάθεια που θα καταβάλει να γίνει αυτή κτήμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, είναι μια συμβολή στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα. Ταυτόχρονα με την ανάγκη κατάργησης των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, το ΚΚΕ υποστηρίζει ένα συνεκτικό πλαίσιο με σημαντικούς στόχους πάλης που υπηρετούν τα άμεσα λαϊκά συμφέροντα και δίνουν ανακούφιση στο λαό».

Τα άρθρα της πρότασης νόμου

Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει τέσσερα άρθρα.

  • Με το άρθρο 1 ζητείται η κατάργηση του από 3 Μαΐου 2010 «Μνημονίου Συνεννόησης» (Μνημόνιο Ι), των αναθεωρήσεών του, των εφαρμοστικών του μνημονίου νόμων και λοιπών σχετικών ουσιαστικών διατάξεων - Καταγγελία της από 8.5.2010 «Σύμβασης δανειακής Διευκόλυνσης».
  • Με το άρθρο 2 ζητείται η κατάργηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και των εφαρμοστικών του νόμων.
  • Με το άρθρο 3, ζητείται η κατάργηση του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδας για τη μείωση του δημοσίου χρέους (Μνημόνιο ΙΙ), των εφαρμοστικών αυτού του Μνημονίου νόμων και των λοιπών σχετικών ουσιαστικών διατάξεων - Καταγγελία του πακέτου των δανειακών συμβάσεων και της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», που υπεγράφησαν στα πλαίσια του Μνημονίου ΙΙ.
  • Με το άρθρο 4 ορίζεται η έναρξη ισχύος του νέου νόμου.
Στηρίζουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Αποφάσεις και ψηφίσματα, με τα οποία στηρίζουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ και καλούν τους βουλευτές όλων των κομμάτων να την υπερψηφίσουν, όταν έρθει για συζήτηση στη Βουλή, έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής οι παρακάτω φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος:

Συνομοσπονδίες - Ομοσπονδίες - Εργατικά κέντρα - Σωματεία

-- Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

-- Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λάρισας, Αγρινίου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

-- Το Γενικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

-- Το Γενικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας.

-- Τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών) και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

-- Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Ζακύνθου.

-- Τα ΔΣ των Σωματείων Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιματισμού, Μετάλλου Αγρινίου.

-- Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ), που δραστηριοποιείται στη Δυτική Μακεδονία.

-- Το ΔΣ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Ζακύνθου.

-- Ο Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών Αγρινίου.

-- Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων.

-- Το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων ΟΤΑ του Δήμου Αγρινίου.

-- Το ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

-- Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

-- Τα Σωματεία των Εργαζομένων στα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Εκπαιδευτικοί - Φοιτητές

-- Οι ΕΛΜΕ: Πειραιά, Α' και Γ' Δυτικής Αττικής, Πειραιά, Ε' Αθήνας, Δ' και Ε' Ανατολικής Αττικής, Νότιας Αθήνας, Α', Β', Γ' , Δ', Ε' Θεσσαλονίκης, Α' και Β' Αγρινίου, Φωκίδας, Καρδίτσας, Λάρισας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Πιερίας, Εορδαίας.

-- Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Λιοσίων - Καματερού - Πετρούπολης «Δ. Γληνός», Πειραιά «Η πρόοδος», Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Αγ. Αναργύρων, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αθήνας «Αριστοτέλης», Ηλιούπολης, Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Αμαρουσίου, Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού «Θουκυδίδης», Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας, Καισαριανής - Βύρωνα - Παγκρατίου «Ρ. Ιμβριώτη», Μενιδίου «Σωκράτης», Νομού Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος».

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων».

-- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης.

-- Το ΔΣ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αγρινίου.

-- Οι Διδασκαλικός Σύλλογος Μεσολογγίου και ο Διδασκαλικός Σύλλογος Αγρινίου - Θέρμου.

-- Τα ΔΣ των παρακάτω Φοιτητικών Συλλόγων στην Πάτρα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μαθηματικό, Φυσικό, Βιολογικό, Ιατρική, Οικονομικό.

Σωματεία Συνταξιούχων

-- Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ/ΝΑΤ).

-- Ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από την Τοπική διοίκηση

-- Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών Λάρισας.

Από το χώρο της Υγείας

-- Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου.

Περιοδεία στο Κιλκίς

Στο νομό του Κιλκίς θα περιοδεύσει αύριο Πέμπτη ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Στις 9.30 π.μ. θα επισκεφθεί το δημαρχείο του Δήμου Παιονίας και στη συνέχεια το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Στις 12 μ. θα επισκεφθεί το νοσοκομείο του Κιλκίς.

Δραστηριότητα ΚΟ του Κόμματος

-- Σε αμαξοστάσια της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες» (Ο.ΣΥ.ΑΕ) θα περιοδεύσουν τις επόμενες μέρες κλιμάκια της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

  • Την Τρίτη 2/10, στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας, με επικεφαλής τον Γ. Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ.
  • Την Τετάρτη 3/10, στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού, με επικεφαλής τον Κ. Ζιώγα, μέλος της ΚΕ.
  • Την Παρασκευή 5/10, στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο της Λιοσίων, με επικεφαλής τον Γ. Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ. Επίσης, στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο του Κόκκινου Μύλου, με επικεφαλής τον Π. Παπαγεωργόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
  • Τη Δευτέρα 8/10, στις 7.30 π.μ., στο αμαξοστάσιο της πλ. Αττικής, με επικεφαλής τον Γ. Πέρρο, μέλος της ΚΕ. Επίσης, την Τετάρτη 10/10, στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη.

-- Την Παρασκευή 5/10, στις 11:30 π.μ. στην ΤΡΑΜ ΑΕ θα περιοδεύσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Περιοδεία στα σχολεία του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη στις 8.30 π.μ., αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τη βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ