ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις για τη «Διεθνή Μέρα Δράσης»

Στη Ρώμη θα γίνει συγκέντρωση με συμμετοχή και της αποστολής του ΠΑΜΕ. Παρεμβάσεις οργανώνονται και στην Ελλάδα, σε μεγάλες επιχειρήσεις

Η αποστολή του ΠΑΜΕ κατά την αναχώρησή της (προχτές)
Η αποστολή του ΠΑΜΕ κατά την αναχώρησή της (προχτές)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλες τις ηπείρους οργανώνονται στο πλαίσιο της σημερινής «Διεθνούς Μέρας Δράσης» της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για τα τρόφιμα, το νερό, το φάρμακο, το βιβλίο, τη στέγη.

Σήμερα, στη Ρώμη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην οποία θα πάρει μέρος και η αποστολή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που αναχώρησε από την πατρίδα μας, προχτές. Στην αποστολή του ΠΑΜΕ συμμετέχουν περίπου 100 εργαζόμενοι από τους κλάδους των οικοδόμων, των υγειονομικών, των τροφίμων, του μετάλλου, των τραπεζών, αλλά και άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες.

Το πρόγραμμα δράσης έχει ως εξής:

-- Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της αποστολής από συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών θα πάρει μέρος σε σύσκεψη - εκδήλωση που διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Τροφίμων της ΠΣΟ στη Ρώμη για τα διατροφικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και πολλοί λαοί και τα προβλήματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο των τροφίμων.

-- Στις 4 μ.μ. τοπική ώρα η αποστολή του ΠΑΜΕ μαζί με εργαζόμενους από τα Συνδικάτα Βάσης Ιταλίας θα διαδηλώσουν έξω από τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων.

Εκδηλώσεις και στην Ελλάδα

Το ΠΑΜΕ θα συμμετέχει στις σημερινές κινητοποιήσεις της ΠΣΟ, αναλαμβάνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σήμερα θα γίνει:

  • Συγκέντρωση των εργαζομένων στην αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων «Beringer» στις 12 το μεσημέρι, όπου θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ Γ. Μαυρίκος.
  • Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Φαρμάκου στην εταιρεία φαρμάκων «Farmasern Lili» αμερικάνικων συμφερόντων.
  • Συγκέντρωση των εργαζομένων το πρωί στην ΕΥΔΑΠ (τεχνικό Πειραιά).
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) στις 11 π.μ.
ΛΙΜΑΝΙΑ
Στα σαγόνια των μονοπωλίων οι πύλες της χώρας

Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό καλεί η «Δημοκρατική Ενότητα» ΟΛΠ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, οι διαδικασίες από την πλευρά της συγκυβέρνησης για την παράδοση των λιμανιών, δηλαδή τις πύλες της χώρας, στα σαγόνια των μονοπωλιακών ομίλων, με επίκεντρο τα 12 μεγάλα στρατηγικής σημασίας λιμάνια, ενώ θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα πάνω από 800 μικρότερα, εμπορικά και τουριστικά λιμάνια. Η αρχή, σύμφωνα με τις διαρροές από το υπουργείο Ναυτιλίας, θα γίνει από τα 4 μεγάλα λιμάνια, αυτά του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου της Κρήτης και έπεται συνέχεια.

Επιπλέον, στο φάκελο για τη «λιμενική πολιτική» που έχει από προχτές καταθέσει στον πρωθυπουργό ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, όπως διαρρέεται στο ναυτιλιακό Τύπο, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει δημιουργηθεί και η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, το εργαλείο δηλαδή που θα συντονίσει την όλη επιχείρηση της εισβολής των μονοπωλίων στο λιμενικό σύστημα της χώρας.

Η αγωνιστική παράταξη Δημοκρατική Ενότητα ΟΛΠ με ανακοίνωσή της σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις (όπως η εν κρυπτώ προχτεσινή συνάντηση στον ΟΛΠ που διοργάνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ομάδας «Task Force», του ΤΑΙΠΕΔ, ιδιωτικοποιημένων λιμένων της ΕΕ κ.ά.) επισημαίνει ότι «η συγκυβέρνηση υλοποιώντας το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που έχει συναποφασίσει με την ΕΕ για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου επιταχύνει τη διαδικασία παράδοσης του λιμενικού συστήματος στους μονοπωλιακούς ομίλους».

Προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι η θέση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού όπως αυτή αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ πως: «ο σχεδιασμός για τα λιμάνια δεν υπακούει σε κανένα συγκροτημένο σχέδιο λιμενικής πολιτικής» επιδιώκει να καλλιεργήσει αυταπάτες και να αποπροσανατολίσει από το γεγονός ότι «η αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης - ΕΕ είναι ξεκάθαρη και ειδικά όσον αφορά τα λιμάνια, η ιδιωτικοποίηση έχει ξεκινήσει και κλιμακώνεται πάνω από μια 15ετία με τη σφραγίδα αυτών των συμβιβασμένων πλειοψηφιών ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, οι οποίες έχουν προσυπογράψει την παράδοση του προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ στην COSCO.

Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν άμεσα αγωνιστική απάντηση, απαιτώντας γενικές συνελεύσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια σε κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, «για να αποκρουστεί η γενικότερη επίθεση».

«Αντιπαλεύουμε - καταλήγει - τα μέτρα, την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, τη γενικότερη επίθεση. Διεκδικούμε καταψήφιση του μνημονίου, των εφαρμοστικών νόμων, των δανειακών συμβάσεων. Στηρίζουμε - διεκδικούμε να περάσει η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ. Με οργάνωση από τα κάτω να ξεκινήσει η μεγάλη ταξική αντεπίθεση».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Διαχείριση ή σύγκρουση;

Υπάρχουν εργαζόμενοι, λαϊκοί άνθρωποι που μπροστά στον τυφώνα των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, μας επαναφέρουν το ζήτημα ότι αν το ΚΚΕ είχε συμβάλλει στη δημιουργία μιας «κυβέρνησης της αριστεράς», σήμερα δε θα προωθούσαν αυτά τα άγρια μέτρα. Χτες απ' αυτήν εδώ τη στήλη εξηγήσαμε ότι καμιά κυβέρνηση στον καπιταλισμό δε μπορεί να κάνει διαχείριση σε όφελος του λαού. Πολύ περισσότερο, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, όπου θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει πολιτική διεξόδου σε όφελος του κεφαλαίου. Και δεν υπάρχει κυβέρνηση που να ενισχύει και το κεφάλαιο και την εργατική τάξη. Με δεδομένη την ιδιοκτησία των καπιταλιστών, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας τους. Συμμετοχή του ΚΚΕ σε τέτοια κυβέρνηση σημαίνει απεμπόληση της γραμμής πάλης ενάντια στο κεφάλαιο, υποβιβασμό της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης και κατά συνέπεια ταξική πάλη στο μέτρο και στο επίπεδο διατήρησης του συστήματος.

***

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν το κρατικό χρέος, έστω και όχι όλο, έχουν επεξεργασμένη πολιτική για την αποπληρωμή του, δηλαδή να πληρώσει ο λαός... Το ΚΚΕ λέει καμιά αναγνώριση από το λαό του χρέους, μονομερής διαγραφή του, αποδέσμευση από την ΕΕ και να δημιουργήσει ο λαός τις πολιτικές προϋποθέσεις να πάρει την οικονομία από τους καπιταλιστικές στα δικά του χέρια του. Γιατί όσο υπάρχουν καπιταλιστές, όσο είμαστε στην ΕΕ, όσο αναγνωρίζουμε το χρέος και ψάχνουμε συνταγή για την αποπληρωμή του μόνο μέτρα σαν αυτά των μνημονίων θα επιβάλλονται. Πώς λοιπόν μια «κυβέρνηση της αριστεράς» θα δώσει λύσεις σε προβλήματα της εργατικής, λαϊκής οικογένειας όταν όλοι οι παράγοντες που τα γεννούν - μονοπώλια, η εξουσία τους στην Ελλάδα, η ΕΕ - παραμένουν στη θέση τους και υπηρετούνται από την «κυβέρνηση της αριστεράς»; Και πώς θα αντεπεξέλθει στους οξύτατους ενδομονοπωλιακούς ανταγωνισμούς, που εκδηλώνονται και στο έδαφος της Ελλάδας, ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία, γύρω από ζητήματα ενέργειας, μεταφορών, λιμανιών κλπ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά επενδυτές για να υπάρξει ανάπτυξη;

***

Υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα. Η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας συνδέεται άμεσα με την εσωτερική. Η Ελλάδα είναι ενταγμένη σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, ένας αυτούς είναι και το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι βαθιά ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ, συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και αυτό προκύπτει ως συμβατική της υποχρέωση ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Εχει στρατιωτικές βάσεις, όπως της Σούδας, με ενεργότατη συμμετοχή στους πολέμους. Ηδη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα με την «υπόθεση Συρία», εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο πολεμικής επέμβασης στη χώρα (ήδη υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση), αλλά και ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Επομένως, μια κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο ορισμένα ζητήματα όπως π.χ. τα αντιλαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά όλα όσα έχουν σχέση με τις υποθέσεις του κράτους. Και στο πιο πάνω ζήτημα, όπως και στα υπόλοιπα, η γραμμή του ΚΚΕ απέχει παρασάγγας, είναι αντίθετη απ' αυτήν του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

***

Τι λέει ο ΣΥΝ ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή; «Η ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα το κρισιμότατο γεωπολιτικό σταυροδρόμι της Ανατ. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής ζει έντονα τις διεθνείς ανακατατάξεις και τους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς που συνδέονται με τη βαθιά κρίση και του συστήματος των διεθνών σχέσεων, το οποίο εξυπηρετεί τη σημερινή άνιση, άδικη και άκρως εκμεταλλευτική τάξη στον κόσμο. Στην περιοχή αυτή βρίσκουν την έκφρασή τους όλες οι αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου και οι σημερινοί οξύτατοι διεθνείς ανταγωνισμοί. Η ΚΠΕ του ΣΥΝ θεωρεί καθήκον πρώτης προτεραιότητας για τις αριστερές δυνάμεις της περιοχής, της Ευρώπης και του κόσμου την υπεράσπιση της ειρήνης. Ο πολυαίμακτος εμφύλιος πόλεμος της Συρίας πρέπει να τερματιστεί με τον τερματισμό όλων των ξένων επεμβάσεων με συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που θα εγγυηθεί την ακεραιότητα της χώρας και θα οδηγήσει σε μια μεταβατική αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, η οποία θα οργανώσει ελεύθερες εκλογές, ώστε ο ίδιος ο Συριακός λαός να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του χωρίς ντόπιους δυνάστες και ξένους πάτρωνες. Λέμε κατηγορηματικά "ΟΧΙ" σε μια στρατιωτική επέμβαση τύπου Λιβύης στη Συρία». Ολη η παραπάνω τοποθέτηση είναι στον αέρα, από την άποψη της ουσίας, έστω και της πρότασης για μη εμπλοκή της Ελλάδας ή της «ειρήνης». Πουθενά ο ιμπεριαλισμός και ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Πουθενά το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ιδιαίτερα η Γαλλία, αλλά και οι άλλες χώρες - Τουρκία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία... Δεν κατονομάζεται δηλαδή η «ξένη επέμβαση» που υποδαύλισε τον «εμφύλιο». Είναι τυχαίο; Οχι για μια δύναμη που θέλει να κυβερνήσει και να διαχειριστεί τον καπιταλισμό. Πώς να εναντιωθεί στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ; Αλλωστε προεκλογικά έκανε συνάντηση με τους πρέσβεις και αυτών των κρατών. Μιλά για λύση στα πλαίσια του ΟΗΕ. Μα ο ΟΗΕ έχει γίνει «πλυντήριο» των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Τέλος, ζητά για τη Συρία, ό,τι ακριβώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ποια συνεργασία για κυβέρνηση με τέτοιες δυνάμεις που χαντακώνουν το λαό στην υποταγή της εκμετάλλευσης των μονοπωλίων;


Ι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ