ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ομόφωνη καταδίκη των σχεδίων της κυβέρνησης

Απόφαση 500 εκπροσώπων  των σωματείων από 130 δημόσια νοσοκομεία, σε πανελλαδική σύσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ

Δυο στιγμιότυπα απ' τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο Υγείας
Δυο στιγμιότυπα απ' τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο Υγείας
Στην ομόφωνη διαπίστωση ότι τα βασικά σημεία της λεγόμενης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ οδηγούν στην ανατροπή του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας, κατέληξαν οι 500 εκπρόσωποι από 130 σωματεία της χώρας που πήραν μέρος στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Κι όταν πήγαν στο υπουργείο Υγείας για να καταθέσουν την αντίθεσή τους αυτή, συνάντησαν ένα μακρύ μονόλογο του υπουργού Αλ. Παπαδόπουλου για το σχέδιο της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή τους τα σωματεία καταγγέλλουν ότι η αρνητική στάση του υπουργού φανερώνει πως ο διάλογος είναι προσχηματικός και κατ' επίφαση καθώς η εμμονή της κυβέρνησης στα βασικά σημεία υποβαθμίζει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, εμπορευματοποιεί τις υπηρεσίες υγείας και τις εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Τα σωματεία θεωρούν τα μέτρα ψευδεπίγραφα και δεν πρόκειται να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε έξι σημεία τα οποία θεωρούν αδιαπραγμάτευτα.

1. Κατάργηση της Νομικής υπόστασης των νοσοκομείων.

2. Δυνατότητα στα ΠΕΣΥ να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν υπηρεσίες των νοσοκομείων.

3. Η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ και το νομικό καθεστώς ως ΝΠΙΔ.

4. Η κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής εκπροσώπων εργαζομένων Τοπικής - Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα διάφορα όργανα διοίκησης.

5. Η δημιουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων συμβάλλει σε περαιτέρω ανισότητα στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.

6. Η απόρριψη όλων των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των εργαζομένων.

Με έναν μακρύ μονόλογο υπέρ του σχεδίου μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που έχει εξαγγείλει, απάντησε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος χτες στην ομόφωνη απόφαση των Διοικητικών και Περιφερειακών Συμβουλίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για απόσυρση του σχεδίου της μεταρρύθμισης, αλλά και στο αίτημά τους για διάλογο.

Η πανελλαδική σύσκεψη

Από νωρίς το πρωί 500 εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων από 130 δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα είχαν συγκεντρωθεί στο θέατρο «Αλφα» στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ για πανελλαδική σύσκεψη με σκοπό την ενημέρωση γύρω από το σχέδιο, αλλά και τον προγραμματισμό δράσης.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την εισήγηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρου Κουτσιουμπέλη, ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο δεν απαντά στα υπαρκτά προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά αντίθετα, εισάγει την εμπορευματοποίηση της υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πλήρη άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί έστω και ένα από τα αιτήματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και υπογράμμισε ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας είναι προσχηματικός, καθώς οι αποφάσεις είναι προειλημμένες.

«Βρισκόμαστε σε επικίνδυνο σταυροδρόμι και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να απαντήσουμε αγωνιστικά ώστε τα σχέδια του υπουργείου Υγείας, που οδηγούν στο γκρέμισμα και στην εμπορευματοποίηση της υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα να μείνουν στα χαρτιά», επισήμανε από την πλευρά της η Μαρία Κεφαληνού, μέλος της ΕΣΑΚ Υγειονομικών και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ.

Ομόφωνα οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο εκφράζεται η κάθετη αντίθεση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία τόσο στη φιλοσοφία όσο και στο γράμμα και πνεύμα των αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων του σχεδίου μεταρρύθμισης, ενώ απευθύνεται και αγωνιστικό κάλεσμα αντίστασης στα μέτρα.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπουργείο Υγείας, όπου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας φωνάζοντας συνθήματα κατά του σχεδίου, αλλά και της γενικότερης πολιτικής του υπουργείου Υγείας, ενώ επιδίωξαν και συνάντηση με τον υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο. Μετά από διαβουλεύσεις ο υπουργός δέχτηκε να συναντηθεί με τους υγειονομικούς.

Εκτός απ' το μακρύ μονόλογο, ο Αλ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των εργασιακών αιτημάτων των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι το υπουργείο «είτε δεν είναι ώριμο, είτε δε δύναται να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει για τις 10 του Οκτώβρη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αλλά και στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αμετακίνητος ο υπουργός

Υπέρμαχος του δημόσιου συστήματος υγείας προσπάθησε να εμφανιστεί ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος στη χτεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των ΔΣ και ΠΕΣΥ της ΠΟΕΔΗΝ, απαντώντας στις διαφωνίες που εξέφρασαν οι υγειονομικοί στους βασικούς πυλώνες του σχεδίου της «ανθυγιεινής» μεταρρύθμισης που θα οδηγήσει στο ξεθεμέλιωμα του ΕΣΥ.

«Η επέλαση του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας είναι πρωτοφανής στα παγκόσμια δεδομένα», παραδέχτηκε ο Αλ. Παπαδόπουλος στην προσπάθειά του να πείσει για την ανάγκη, αλλά και την ορθότητα της μεταρρύθμισης που έχει εξαγγείλει.

Ο υπουργός είπε ότι το ΕΣΥ που δημιουργήθηκε το '83 χρειάζεται να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί προσαρμοζόμενο στα νέα δεδομένα και αναφέρθηκε στην ανάγκη περιφερειοποίησης του συστήματος υγείας. Ο υπουργός σκόπιμα ξέχασε να πει έστω και μια κουβέντα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ολοκλήρωση του δημόσιου συστήματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζει τώρα ως λύση σε υπαρκτά προβλήματα τις νεοφιλελεύθερες στην κυριολεξία επιλογές.

«Εσείς οι εργαζόμενοι θέλετε μοναδικό και παγκυρίαρχο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι ασφαλισμένοι όμως δεν έχουν την ίδια γνώμη», υποστήριξε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ)ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι κλάδοι Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων δεν καταργούνται, καθώς τα ποσά που εγγράφονται σήμερα στους προϋπολογισμούς των ταμείων θα συνεχίσουν να εγγράφονται και ο ΟΔΙΠΥ δε θα διαχειρίζεται αποθεματικά, αλλά εγγεγραμμένα ποσά για διαχείριση. «Ο ΟΔΙΠΥ θα πληρώνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα και όχι το κάθε ασφαλιστικό ταμείο» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Κάτω από ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) δεν μπορούν να υπάρχουν άλλα ΝΠΔΔ», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην κατάργηση της νομικής μορφής των νοσοκομείων, ενώ τόνισε ότι τα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας (ΠΕΣΥ) θα παίζουν το ρόλο των σημερινών Διοικητικών Συμβουλίων των νοσοκομείων, αλλά με πιο επιτελικό χαρακτήρα. Τα νοσοκομεία, συνέχισε, θα λειτουργούν ως ανεξάρτητες μονάδες, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δικό τους κλειστό προϋπολογισμό. «Οι διορισμοί θα γίνονται στο κάθε νοσοκομείο και όχι στα ΠΕΣΥ. Κανένας εργαζόμενος δε θα πιεστεί να πάει κάπου που δε θέλει» είπε ο υπουργός στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, για να διευκρινίσει όμως στη συνέχεια, και μάλιστα με έντονο ύφος, ότι σε περιπτώσεις όπου συσσωρεύεται σε μια μονάδα περισσότερο προσωπικό απ' όσο χρειάζεται, η αξιοποίησή τους είναι μέσα στις υποχρεώσεις της πολιτείας για καλύτερη λειτουργία του συστήματος.

Ο υπουργός δήλωσε έκπληκτος και για την αντίθεση των εργαζομένων στη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών (ΑΕ) από τα ΠΕΣΥ και προσπάθησε να υπεραμυνθεί των επιλογών του, χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα την «αποτελεσματικότητα» των δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν ως ΑΕ. Μας ενδιαφέρουν οι ευέλικτες δράσεις κυρίως σε τομείς τεχνικού περιεχομένου ή βιοϊατρικής τεχνολογίας, συνέχισε ο υπουργός.

«Θέλουμε οι γιατροί να βγάζουν χρήματα νόμιμα και όχι παραοικονομώντας», είπε τέλος ο Αλ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη λειτουργία απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι η λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία και όχι έξω από αυτά θα διευκολύνει την ορθολογική λειτουργία τόσο των ίδιων των νοσοκομείων, όσο και των γιατρών.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
«Σχέδια ανατροπής της φιλοσοφίας του ΕΣΥ»

Απαντούν με απεργία στις 10 Οκτώβρη

Οι γιατροί ψηφίζουν την απόφαση της ΕΙΝΑΠ (πάνω το προεδρείο)
Οι γιατροί ψηφίζουν την απόφαση της ΕΙΝΑΠ (πάνω το προεδρείο)
Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία στις 10 Οκτώβρη θα πραγματοποιήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, αντιδρώντας στα σχέδια της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας.

Την απόφαση αυτή πήρε η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στις 28.9.2000 και χτες δημοσιοποίησε την απόφαση αυτή. Παράλληλα η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή των γιατρών στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ να κηρύξει οποτεδήποτε και οποιασδήποτε μορφής αγώνα και να διοργανώσει τοπικές συνελεύσεις και να ενημερώσει τους φορείς και τους χρήστες υγείας.

Οπως τονίζεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ, με τα σχέδια του υπουργείου επιχειρείται μια συνολική ανατροπή της φιλοσοφίας του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας, με σκοπό τελικά τη μετατροπή του σε μια μεγάλη επιχείρηση, που θα λειτουργεί με όρους κέρδους και όχι με σκοπό την πλήρη, ισότιμη, καθολική και δωρεάν κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτή τη χώρα.

Συγκεκριμένα:

Η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), δηλαδή του χρηματοδότη του συστήματος περίθαλψης ως ΝΠΙΔ, ουσιαστικά αίρει τη συνταγματική υποχρέωση του κράτους να καλύπτει τις ανάγκες υγείας των πολιτών. Η μετακύληση του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία που θα συμμετέχουν στον ΟΔΙΠΥ και τα οποία λόγω της γνωστής κακής οικονομικής κατάστασής τους αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτό το βάρος, θα σημάνει είτε ποιοτικά όρια στην παρεχόμενη περίθαλψη από κάθε υγειονομική μονάδα, με συνέπεια τη μη κάλυψη του πληθυσμού και χειροτέρευση των δεικτών υγείας, είτε άμεση καταβολή αυτού του κόστους από τον ασθενή.

Καμία ανάγκη περιφερειακής συγκρότησης του συστήματος υγείας με τη μορφή του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας (ΠΕΣΥ), τονίζει η ΕΙΝΑΠ, δεν επιτάσσει την κατάργηση των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ και των Οργανισμών, μετατρέποντας 100.000 εργαζόμενους σε πολιτικούς ομήρους της εκάστοτε κυβέρνησης για το πού, πώς και πόσο θα δουλεύουν στα πλαίσια του ΠΕΣΥ.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως η δυνατότητα των ΠΕΣΥ να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες με αυτό τον τρόπο θα βάλουν στο χέρι τις αναβαθμισμένες κλίνες των νοσοκομείων, αίρει την ισοτιμία της πρόσβασης και αντιμετώπισης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.

Επιπλέον ο νέος αυταρχικός, βαθιά αντιδημοκρατικός τρόπος διοίκησης και οργάνωσης του συστήματος σε όλα τα επίπεδα, από την κορυφή έως και τη βάση, που εισάγει το σχέδιο μεταρρύθμισης, προξενεί την οργή των νοσοκομειακών γιατρών. Η κατάργηση όλων των εκλεγμένων και αντιπροσωπευτικών οργάνων ή του «ενός ανδρός αρχή», ο πλήρης έλεγχος του συστήματος πρόσληψης και εξέλιξης από κυβερνητικούς παράγοντες, διαμορφώνει ένα πλαίσιο λειτουργίας που, αφού είναι αυταρχικό, δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκό.

Δεν μπορούμε να εξουσιοδοτήσουμε εν λευκώ, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, κανέναν για να σχεδιάσει εκ του μηδενός, κλείνοντας, συγχωνεύοντας ή αλλάζοντας χρήση των νοσοκομείων ή και των κλινικών.

Για μας, προσθέτουν, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι το πτυχίο της ιατρικής σημαίνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και δυνατότητα έναρξης ειδικότητας. Ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός του ιατρικού δυναμικού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις υγειονομικές ανάγκες της χώρας από τη μια και το δημόσιο, καθολικό και δωρεάν τρόπο κάλυψης από την άλλη.

Τέλος η ΕΙΝΑΠ τονίζει πως θα προσέλθει στο διάλογο υποστηρίζοντας τις πάγιες θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών για γενναία χρηματοδότηση του συστήματος περίθαλψης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για σύγχρονη κτιριακή ξενοδοχειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, για ενιαία εργασιακή σχέση για όλους τους γιατρούς σε όλα τα επίπεδα του συστήματος, για μαζική πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, για δημοκρατία και κοινωνικό έλεγχο στα νοσοκομεία και την ανάπτυξη μετώπου ενάντια στην παραοικονομία.

Απόσυρση εμπιστοσύνης σε κρίσιμη στιγμή

Την ίδια μέρα που ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος δημοσιοποίησε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης - αλλά και παραμονή της συνάντησης του σωματείου με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο - πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου - τρεις ανήκουν στην ΠΑΣΚ Γιατρών και δύο στην «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών» (ΑΕΓ, υποστηρίχτηκε από το ΣΥΝ) - απέσυραν την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο, με το επιχείρημα της παραβίασης της απόφασης για εναλλαγή στο προεδρείο.

Σε κοινή δήλωσή τους, αναφέρουν ότι ο Στ. Τσούκαλος «παραβίασε την απόφαση του ΔΣ για εναλλαγή του προεδρείου και το τελευταίο διάστημα διαχειρίζεται εν λευκώ, χωρίς την υπογραφή του γενικού γραμματέα, του αντιπροέδρου και του ταμία, τις υποθέσεις του σωματείου, ακυρώνοντας στην πράξη τη δυνατότητα της ΕΙΝΑΠ να παρέμβει σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Πάνω απ' όλα, παραβιάζει το καταστατικό, εκθέτει το σωματείο, καταρρακώνοντας κάθε έννοια συνδικαλιστικής νομιμότητας και υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα συσπείρωσης και δράσης».

Την ανακοίνωση υπογράφουν απ' την ΠΑΣΚ Γιατρών ο Θ. Νησιώτης (ταμίας), ο Γ. Στεφάνου (ταμίας) και η Τζ. Νέου και από την ΑΕΓ ο Π. Κοντολέων (αντιπρόεδρος) και ο Χρ. Μιχαηλίδης.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συγκροτήθηκε σε σώμα με καθυστέρηση οχτώ μηνών από τις εκλογές (έγιναν στις 28, 29 και 30 Μάρτη 1999) και μετά από πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, στη βάση του να υπάρξει εναλλασσόμενο προεδρείο ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΗΚΝΙ και με «μπαλαντέρ» την ΑΕΓ. Η πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) για αντιπροσωπευτικό προεδρείο απορρίφτηκε και προκρίθηκε η λογική της συναλλαγής.

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε στο «Ρ»: «Η ΔΗΠΑΚ, παρότι δε συμμετείχε στο προεδρείο γιατί είχε αποκλειστεί, εντούτοις συνέβαλε, ώστε να διαμορφωθεί αγωνιστική στάση του Σωματείου απέναντι στην αντι-ΕΣΥ μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Η ΔΗΠΑΚ δηλώνει ότι δεν επιτρέψει την απορύθμιση της ΕΙΝΑΠ σε μια κρίσιμη περίοδο».

Θυμίζουμε ότι η δύναμη των παρατάξεων στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ είναι η εξής: ΠΑΣΚ, ΔΗΚΝΙ και «Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία» έχουν από τρεις έδρες η κάθε μία. «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών» και «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» έχουν από δυο έδρες, ενώ οι «Νέοι Γιατροί» και η «Προοπτική» έχουν από μία έδρα.

Συμφωνεί η ΓΣΕΕ

Αργά χτες το βράδυ η ΓΣΕΕ δημοσιοποίησε μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνας που έστειλε χτες στον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο «προκειμένου να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου».

Στην εκτίμησή της η ΓΣΕΕ σημειώνει: «Η απαρίθμηση των στόχων της μεταρρύθμισης δε μας βρίσκει αντίθετους», ενώ σε 28 σελίδες που περιλαμβάνει η μελέτη, γίνονται επισημάνσεις σε επιμέρους πλευρές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ