ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα η πορεία καταδίκης

Στη πλατεία Κάνιγγος στις 6.30μ.μ. και στο φανάρι στο Δαφνί, η συγκέντρωση οχημάτων για την πορεία του ΠΑΜΕ προς την ΠΕΤΡΟΛΑ, ενώ κινητοποίηση έκαναν και οι συνταξιούχοι

Από τη χτεσινή πορεία των συνταξιούχων
Από τη χτεσινή πορεία των συνταξιούχων
Προς το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα θα πορευτούν σήμερα το απόγευμα αυτοκίνητα και μηχανάκια, αντιδρώντας έτσι στις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα. Η πορεία γίνεται με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και μετά από απόφαση που πάρθηκε σε κοινή σύσκεψη με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων ιδιοκτητών φορτηγών, εργαζομένων και αγροτών.

Εν τω μεταξύ, χτες, συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, καταγγέλλοντας τις επιπτώσεις των αυξήσεων στις πενιχρές συντάξεις που δίνει η κυβέρνηση, οδηγώντας τους στην εξαθλίωση.

Οσοι θα συμμετέχουν στην πορεία με δίκυκλα, θα συγκεντρωθούν στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ όσοι συμμετέχουν με αυτοκίνητα θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στο φανάρι, στο Δαφνί. Η πορεία θα καταλήξει έξω από τα διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ, όπου θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι η δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση του ΦΠΑ, ο περιορισμός των υπερκερδών των διυλιστηρίων και των πετρελαϊκών εταιριών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, διοργανώνει σήμερα στις 8 το απόγευμα και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Καλαμάτας στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στην Καλαμάτα.

Αίτημα η επιβίωσή τους

«Καύσιμα και τρόφιμα ανέβηκαν στα ύψη, πραγματικές αυξήσεις το χάσμα για να κλείσει», «απαιτούμε τώρα, καύσιμα φτηνά, για να μην ξεπαγιάσει η φτωχολογιά», «εδώ και τώρα φτηνό πετρέλαιο», «αυξήσεις, αυξήσεις και όχι ανατιμήσεις» βροντοφώναξαν χτες συνταξιούχοι στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια πικετοφορίας που πραγματοποίησαν ενάντια στις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα. Την πικετοφορία διοργάνωσαν από κοινού οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου.

Οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν από την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και πορεύτηκαν στις οδούς Αθηνάς, Σταδίου και Πανεπιστημίου, με τη συνοδεία αστυνομικών που φρόντισε να στείλει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση... Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να αποκλείσει με κλούβες των ΜΑΤ μέχρι και την είσοδο της Βουλής - αν και οι συνταξιούχοι ενημέρωσαν ότι δε θα πάνε στη Βουλή - για να λάβουν την απάντηση από τους συνταξιούχους: «Μπράβο στης ΕΛ.ΑΣ. τα παλικάρια, στους συνταξιούχους κάνουν τα λιοντάρια» και «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες».

Σε δήλωσή του πριν την πικετοφορία ο Χ. Τριάντης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και μέλος του γραφείου της Συντονιστικής Επιτροπής κατήγγειλε την κυβέρνηση για τη λαίλαπα των αυξήσεων στα καύσιμα. Οπως τόνισε, οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς οι αυξήσεις που έλαβαν εξανεμίστηκαν από τις αυξήσεις στα καύσιμα που έχουν συμπαρασύρει όλα τα προϊόντα, αλλά και τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, εισιτήρια λεωφορείων. Κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό - στον οποίο έχει αποσταλεί επιστολή - να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνταξιούχων για οικονομική ενίσχυση 150.000 δραχμών για τις συντάξεις μέχρι 250.000 δραχμές, κατάργηση της φορολογίας στα καύσιμα και κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης και υλοποίηση της προεκλογικής του υπόσχεσης για κύρια σύνταξη στις 152.000 δραχμές. «Αν η κυβέρνηση δε δώσει λύση στα αιτήματά μας θα προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε.

Μιλώντας στους συνταξιούχους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις αυξήσεις των καυσίμων, οι οποίες όπως είπε καλύπτουν ακόμα και τον «ψεύτικο» πληθωρισμό αλλά και για τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει και την κατεδάφιση του ασφαλιστικού. Κάλεσε επίσης τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην απεργία και συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στις 10 Οκτώβρη δίνοντάς της ταξικά χαρακτηριστικά.

Μπλόκα στις ιχθυόσκαλες

Πανελλαδικές διαστάσεις παίρνει ο αγώνας των ψαράδων μέσης αλιείας, μπρος στη συνεχιζόμενη πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης.

Με μπλόκα στις ιχθυόσκαλες απαντούν σε πρώτη φάση οι ψαράδες μέσης αλιείας στη συνεχιζόμενη πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης, τόσο στο θέμα του πετρελαίου όσο και σε άλλα ζωτικά αιτήματα του κλάδου. Από την προχτές Κυριακή έχουν αποκλειστεί οι ιχθυόσκαλες στο Κερατσίνι, στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, στην Πάτρα, στη Χαλκίδα, στη Χίο και αλλού, ενώ αντίστοιχα δεμένες στα λιμάνια παραμένουν οι μηχανότρατες.

Χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία των ψαράδων μέσης αλιείας, συναντήθηκε με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη, από τον οποίο έλαβε την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα του πετρελαίου, σε διυπουργική σύσκεψη που γίνεται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο υπουργός Γεωργίας: «Μετά τη σύσκεψη αυτή θα ανακοινώσουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε, ειδικά αυτή την περίοδο που πραγματικά οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλές». Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των ψαράδων δήλωσαν πως ο αποκλεισμός των ιχθυοσκαλών θα συνεχιστεί και θα περιμένουν μέχρι σήμερα να δουν τι θα ανακοινωθεί από τη διυπουργική σύσκεψη. Στην περίπτωση που δε δοθεί ικανοποιητική απάντηση ο αγώνας θα κλιμακωθεί με αποκλεισμό λιμανιών.

Η ουσία πάντως είναι ότι οι ψαράδες από συναντήσεις και υποσχέσεις έχουν χορτάσει. Ομως τα προβλήματά τους εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Η κατάσταση αυτή οδήγησε προχτές το μεσημέρι πολλές δεκάδες αλιέων και αλιεργατών στον εκ νέου αποκλεισμό της ιχθυόσκαλας στο Κερατσίνι. Με την έναρξη της κινητοποίησης αλιείς και αλιεργάτες συγκεντρώθηκαν μαζικά στην ιχθυόσκαλα, ενώ καθόρισαν και τις ομάδες περιφρούρησης της κινητοποίησης όλο το 24ωρο. Η αγανάκτηση και ο εμπαιγμός που δέχονται οι αλιείς από την κυβέρνηση αποτυπωνόταν σε αναρτημένο πανό που έγραφε: «Πέντε χρόνια υποσχέσεις, φτάνει πια». Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Ν. Μπουναφάτσος, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για μείωση της τιμής του πετρελαίου, για λύση του ασφαλιστικού προβλήματος, καθώς και να υπάρχει έλεγχος στις αθρόες εισαγωγές, τότε σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους αλιείς της χώρας θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό των λιμανιών.

Με την έναρξη της κινητοποίησης, στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Γιώργος Τούσσας, καθώς και ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Γ. Τούσσας δήλωσε τη συμπαράσταση των μηχανικών στον αγώνα τους, τονίζοντας ότι έχουν δύναμη στα χέρια τους να επιβάλουν λύσεις, απαιτείται ωστόσο ο συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική. Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους εξέφρασε και ο Β. Ξένος.

Στο μεταξύ χτες το πρωί αντιπροσωπεία της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) Κερατσινίου, με επικεφαλής την Ελένη Παπαδοπούλου, επισκέφτηκε τους απεργούς της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου. Σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο του συλλόγου τους, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή τους στα δίκαια αιτήματά τους. Η αντιπροσωπεία τόνισε πως το θέμα της αύξησης του πετρελαίου δεν αφορά μόνο κάποιους επαγγελματίες, αλλά το σύνολο του λαού που θα πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια σ' αυτή την κυβερνητική πολιτική. Στη συνάντηση συμμετείχαν και αντιπροσωπείες αλιέων από διάφορες πόλεις της χώρας που ήρθαν για να συναντηθούν με τον υπουργό Γεωργίας και να συντονίσουν τον αγώνα τους. Η αντιπροσωπεία της ΔΑΣ δεσμεύτηκε πως θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ζητήσει τη συμπαράσταση όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Σήμερα η συνέλευση των ιδιοκτητών φορτηγών

Σήμερα θα αποφασίσουν, σε έκτακτη γενική τους συνέλευση, οι ιδιοκτήτες φορτηγών εθνικών και διεθνών μεταφορών, καθώς και οι ιδιοκτήτες υγρών καυσίμων, αν θα συνεχίσουν ή θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, που άρχισαν από την περασμένη βδομάδα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πολιτική των εκβιασμών και απειλών, δίνει προθεσμία στους αυτοκινητιστές να αποφασίσουν μέχρι τις 12 σήμερα το μεσημέρι, προειδοποιώντας ότι, αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, τότε θα αναλάβει πρωτοβουλίες και όλα τα αναγκαία μέτρα (πολιτική επιστράτευση). Αυτό διαμήνυσαν χτες, τόσο η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου, που προήδρευσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι τέσσερις πρόεδροι των Ομοσπονδιών, που συμμετείχαν στη διυπουργική σύσκεψη(!), εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματά της και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να λήξει σήμερα το μεσημέρι η απεργία, μετά από την έκτακτη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 π.μ. Ελεγαν χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» και ακόμα ότι «πήραμε τις υπογραφές των υπουργών που θέλαμε». Οπως είναι γνωστό, οι γραπτές διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι αυτοκινητιστές από τους συναρμόδιους υπουργούς, είναι ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η έκδοση νέων αδειών φορτηγών ΔΧ και ότι παρέχεται στον κλάδο έκπτωση 50% στα τέλη κυκλοφορίας για ένα χρόνο. Οσον αφορά το άλλο αίτημα των αυτοκινητιστών, που αφορά τη μείωση της τιμής του καυσίμου, η κυβερνητική υπόσχεση είναι ότι από αύριο το πετρέλαιο θα πωλείται προς 238 - 240 δρχ. το λίτρο και ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, έτσι ώστε, σε περίπτωση ανοδικών πιέσεων, να απορροφώνται κατά σημαντικό μέρος από τους φορείς διακίνησης.

Από την πλευρά της, η Β. Παπανδρέου κράτησε χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη βούλησή της για θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου και ελπίζουμε αύριο το μεσημέρι να έχουμε μια θετική απάντηση». Διαφορετικά, πρόσθεσε, η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα.

Σε ερώτηση, αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε πολιτική επιστράτευση, η υπουργός απάντησε: «Θα περιμένουμε μέχρι αύριο (σήμερα) το μεσημέρι. Μας είπαν ότι στις 12 θα έχουμε απάντηση. Ελπίζουμε ότι η απάντηση θα είναι θετική. Δηλαδή, λήξη της απεργίας».

Στη σύσκεψη, η οποία ας σημειωθεί ότι από το χθες το πρωί «διαρρεόταν» ότι είχε στόχο τη λήψη μέτρων κατά των απεργών (επιστράτευση, επίταξη, κλπ.), συμμετείχαν ακόμα οι Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης, Μιχ. Σταθόπουλος και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Σε αποκλεισμό της ιχθυόσκαλας της Ν. Μηχανιώνας προχώρησαν χθες οι αλιείς της περιοχής. Πάνω από 60 μηχανότρατες της Θεσσαλονίκης και της Ν. Μηχανιώνας είναι δεμένες από την Κυριακή στις ιχθυόσκαλες, καθώς οι ιδιοκτήτες τους διαμαρτύρονται για την ανατίμηση του πετρελαίου, το οποίο, όπως τονίζουν, έχει πλέον τριπλάσια τιμή, σε σύγκριση με πέρσι.

Από το βράδυ της Κυριακής, οι αλιείς απέκλεισαν το δρόμο από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου προς την ιχθυόσκαλα, με αποτέλεσμα να παραλύσει κάθε δραστηριότητα. Επίσης, δεκάδες άλλα αλιευτικά είναι δεμένα από προχθές στα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι ψαράδες της Θεσσαλονίκης απειλούν με αποκλεισμό του λιμανιού της πόλης.

Περισσότερο έντονα είναι από χθες τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη καυσίμων στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου Βενζινοπωλών, στο 70% των σημείων πώλησης της Θεσσαλονίκης έχουν εξαντληθεί πλήρως τα αποθέματα. Επίσης ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων ΔΧ Β. Ελλάδας Ι. Γαβριηλίδης δήλωσε ότι θα διακόπτεται πλέον η καθημερινή τροφοδοσία ορισμένων πρατηρίων της πόλης με 500 τόνους βενζίνης, όπως συνέβαινε κατά την προηγούμενη βδομάδα.

Γενικολογίες για τις εισοδηματικές απώλειες

Δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας

Την απειλή ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο... βαθιά δημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης των απεργών ιδιόκτητων οχημάτων δημόσιας χρήσης, εκτόξευσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου. Ταυτόχρονα, ο υπουργός εξέφρασε για μια ακόμη φορά την περιφρόνηση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα φτωχά λαϊκά στρώματα - που τώρα πλήττονται και από το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και προβλέπεται να περάσουν δύσκολο χειμώνα - παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες το ενδεχόμενο μερικής αναπλήρωσης των εισοδηματικών απωλειών.

Ειδικότερα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε:

  • «Για το θέμα του κοινωνικού επιδόματος θέρμανσης, ισχύει ό,τι έχω πει, αλλά αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις προοπτικές που διαφαίνονται για την τιμή του πετρελαίου και ιδιαίτερα το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης».
  • Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει επίσης θέμα αναπλήρωσης των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζόμενων, μέσω των εισοδηματικών πολιτικών για το 2001, λόγω της ανόδου των τιμών που έχουν αρχίσει να καταγράφονται πλέον και στον επίσημο τιμάριθμο. Αν και ο πληθωρισμός προβλέπεται να κλείσει κοντά στο 4% - από 2% που πρόβλεπαν αρχικά - ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, απαξίωσε και να αναφερθεί στο θέμα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - δόθηκε πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων - με θέματα τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Πράγα και τη σύνοδο ΕΚΟΦΙΝ το προηγούμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες - ο Γ. Παπαντωνίου κάλεσε επίσης τους απεργούς (ιδιοκτήτες φορτηγών και ταξί) να σταματήσουν την απεργία και να συμβάλλουν στην «εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και γενικότερα της οικονομίας». Και αφού ξεμπέρδεψε με τις νουθεσίες, δήλωσε απερίφραστα ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας και της χώρας γενικότερα», ενώ τόνισε με νόημα: «Θέλουμε να αποφύγουμε την έλευση της επιστράτευσης, αλλά οφείλω να προσθέσω ότι είναι ένα από τα μέτρα, μιας από τις πολιτικές τις οποίες δεν μπορούμε να αποκλείσουμε».

Ειδικότερα, όσον αφορά τις παρενέργειες που θα έχει η πρόσφατη πετρελαϊκή κρίση, ο υπουργός εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος δηλώνοντας πως «θα έχει πολύ μικρές συνέπειες στην παγκόσμια (και ελληνική) οικονομία». Μεταφέροντας και το κλίμα των συζητήσεων από τη συνοδό του ΔΝΤ στην Πράγα και αμέσως μετά τη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε πως «το κεντρικό πολιτικό μήνυμα από τη συνοδό του ΔΝΤ είναι ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εξελίσσεται με ιδιαίτερα ισχυρό τρόπο».

ΚΚΕ
ΟΧΙ στις ληστρικές ανατιμήσεις

Ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του Κόμματος με αφορμή τις κινητοποιήσεις και την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα κατά των απανωτών και ληστρικών αυξήσεων στα καύσιμα. Τα αχαλίνωτα κέρδη των πολυεθνικών στο χώρο του πετρελαίου και η αβάσταχτη φορολογία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Την ίδια ώρα το εφοπλιστικό κεφάλαιο αγοράζει τράνζιτ το πετρέλαιο και θησαυρίζει, πνίγοντας με τα σαπιοκάραβά τους τον κόσμο. Μπροστά στο ογκούμενο κύμα αγανάκτησης και στις διαμαρτυρίες η κυβέρνηση ανακοινώνει τις τελευταίες μέρες το δήθεν πάγωμα των τιμών και τον έλεγχο των πρατηρίων. Τα λέει αυτά τη στιγμή που είναι γνωστό ότι για κάθε λίτρο πετρελαίου πληρώνουμε 68% φόρους. Επιπλέον οι πολυεθνικές θησαυρίζουν και τα κέρδη τους ξεπερνούν το 100% τον τελευταίο χρόνο. Παράλληλα, με την καθοδήγηση της ΕΕ προετοιμάζουν την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να μονοπωλήσουν και τις μεταφορές οι πολυεθνικές εταιρίες.

Η άνοδος των κερδών των πολυεθνικών, η υψηλή φορολογία, μαζί και η λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος, είναι το πρώτο βήμα να συγκεντρωθεί ο κλάδος των μεταφορών στα χέρια λίγων μονοπωλιακών ενώσεων και πολυεθνικών. Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας, πριν γίνει ο κλάδος μονοπώλιο κάποιου "Σφηνιά της ξηράς". Δυναμώστε τον αγώνα με όλους όσοι θίγονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Με τους εργάτες που τους σπρώχνουν να δουλεύουν περισσότερο με χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα. Γι' αυτό αγωνίζονται με συλλαλητήρια στις 5 Οκτώβρη, απεργία 10 Οκτώβρη και νέες απεργίες τον Οκτώβρη. Με τους αγρότες που τους διώχνουν από τη γη τους, με την ακρίβεια στο πετρέλαιο και τα εφόδια και κατεβαίνουν στους δρόμους στις 10 Οκτώβρη. Με τις λαϊκές οικογένειες που θα πληρώσουν τα σπασμένα με την ακρίβεια στη θέρμανση και τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Με την κοινή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική μπορούμε να μπλοκάρουμε να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα σήμερα. Να χαράξουμε έναν άλλο δρόμο, με προοπτική να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική για την κοινωνική ευημερία των οικογενειών μας και του λαού μας. Καμία υποχώρηση στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Πάλη διαρκείας για: μείωση άμεσα και δραστικά στους φόρους και τους δασμούς στα καύσιμα. Να περιοριστούν άμεσα τα τεράστια ποσοστά κέρδους των πολυεθνικών του πετρελαίου».

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μειώσεις... μετ΄ ελλείψεων

Ενώ από αύριο τα μεσάνυχτα, και μετά από αρκετό καιρό αναμένεται μια αισθητή μείωση των τιμών στα υγρά καύσιμα, λόγω διεθνών συγκυριών, η προμήθεια καυσίμων στο μεγαλύτερο τμήμα της περιφέρειας, καθίσταται πλέον πολύ δύσκολη. Εκτός από το Λεκανοπέδιο Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης που μέχρι αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, η περιφέρεια σχεδόν στο σύνολό της, έχει «ξεμείνει» από καύσιμα. Το «πλήγμα» το έχει δεχτεί η Κρήτη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, το 100% των πρατηρίων είναι πλέον κλειστά. Παρομοίου μεγέθους προβλήματα, αντιμετωπίζουν και τα Δωδεκάνησα, ενώ σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς φορείς των βενζινοπωλών, μέχρι τώρα, το 75% της περιφέρειας αντιμετωπίζει ελλείψεις.

Στο «μέτωπο» διαμόρφωσης των τιμών στα υγρά καύσιμα, από αύριο τα μεσάνυχτα (αν βέβαια όλα πάνε καλά), η τιμή των βενζινών σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα είναι χαμηλότερη κατά 8 δραχμές το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης χαμηλότερη κατά 10 δραχμές το λίτρο. Η παρενθετική αναφορά για το «αν όλα πάνε καλά», έγκειται στο γεγονός, ότι και την προηγούμενη βδομάδα με βάση τις διεθνείς συγκυρίες, ως την τελευταία στιγμή οι πληροφορίες «έδιναν» μειώσεις, ωστόσο οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες. Αυτό «δικαιολογήθηκε» στη βάση ότι, έπρεπε να αποδοθούν σε όσους είχαν απολέσει κέρδη τις δύο προηγούμενες βδομάδες, εξαιτίας των ανάλογων «απορροφήσεων».

Αν και η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών, βρίσκεται στην όγδοη μέρα, εντούτοις στην αγορά δεν έχουν υπάρξει αξιοσημείωτες ελλείψεις προϊόντων. Χτες εκπρόσωποι των κρεοπωλών της Βαρβακείου και της Λαχαναγοράς επισήμαιναν ότι δεν παρουσιάζεται κάποιο σημαντικό πρόβλημα, ωστόσο σημείωναν τις επιφυλάξεις τους για το τι θα γίνει αν η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, διαρκέσει επί μακρόν. Αντίθετα προβλήματα αυτή τη στιγμή παρατηρούνται στην επαρχία και πιο συγκεκριμένα η μεταφορά προϊόντων κυρίως από την Πελοπόννησο, εξαιτίας των μπλόκων στους δρόμους από τους απεργούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ