ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Περασμένες - ξεχασμένες οι απώλειες των εργαζομένων

MotionTeam

Μια υπόμνηση στο λαό να θεωρήσει περασμένα - ξεχασμένα όσα δικαιώματα και κατακτήσεις έχασε τα χρόνια της κρίσης ήταν η χτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ρ/σ «Real». Ουσιαστικά ομολόγησε ότι καμία ανάκτηση απωλειών δεν πρόκειται να φέρει για το λαό η έξοδος απ' τα μνημόνια. Μάλιστα, τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα που η κυβέρνησή του καρατόμησε σε συνέχεια των προκατόχων της, τα «τσουβάλιασε» σαν παθογένειες που πρέπει να ξεχαστούν οριστικά και αμετάκλητα!

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησής του να τα δώσει όλα ώστε το νέο έτος να σηματοδοτήσει την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται «με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», την ίδια στιγμή που ο λαός στενάζει από τα αποτελέσματα της πολιτικής του.

Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει, εκβιάζοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους, ότι πρέπει να τελειώσουν και οι «παθογένειες», αλλιώς «υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά στον ίδιο φαύλο κύκλο». Και ανέφερε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ότι η «καθαρή έξοδος» αφορά τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα: «Δεν οραματίζομαι το 2018 ως μία επιστροφή στα χρόνια του 2008 - 2009, λίγο πριν την κρίση (...) Αυτή λοιπόν την περιπέτεια, αυτήν την τραγωδία, πρέπει να την έχουμε ως μάθημα για να δούμε, το πάθημα δηλαδή να γίνει μάθημα υπό την έννοια του ότι δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ ξανά τη δυνατότητα ή την προοπτική η χώρα να ξαναμπεί σε μία τέτοια περιπέτεια. Να χάσει δηλαδή τον έλεγχο των οικονομικών της στοιχείων, των δημοσιονομικών της στοιχείων και άρα να παραδώσει ένα μεγάλο τμήμα της κυριαρχίας της στους όποιους δανειστές».

Σε ό,τι αφορά την εντεινόμενη φημολογία περί εκλογών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να παράσχει στην οικονομία πολιτική σταθερότητα και τοποθέτησε τις εκλογές στο 2019, «όχι μόνο γιατί τότε θα είναι πολύ ευνοϊκότερες οι συγκρίσεις σε σχέση με το πού βρισκόμασταν όταν παραλάβαμε και σε τι κατάσταση θα παραδώσουμε τη χώρα, έξω δηλαδή από τα μνημόνια, με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς, με μια οικονομία που θα μπορεί να δανείζεται ξανά, με τα μεγέθη της ανεργίας πολύ πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που παραλάβαμε, κυρίως όμως διότι αυτό που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει οριστικά την κρίση είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις της και με τους εταίρους της αλλά και με τις διεθνείς αγορές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διεργασίες γύρω από τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»

«Η ομαλή πρόοδος, που βλέπουμε με την τρίτη αξιολόγηση, με όλους τους εταίρους να συμμετέχουν εποικοδομητικά, είναι κάτι πολύ καλό για τα επόμενα βήματα», επισημαίνει ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ενόψει της κατάθεσης του νέου πολυνομοσχεδίου - εφαρμοστικού νόμου αλλά και των διεργασιών που θα ακολουθήσουν αναφορικά με τη μορφή των μνημονίων της «επόμενης μέρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλείσιμο της τρέχουσας «αξιολόγησης» στο προσεχές Γιούρογκρουπ (22/1) «θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για τα επόμενα βήματα» αναφορικά με «τις συζητήσεις για το χρέος και τις ρυθμίσεις για μετά το πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι τον Ιούνιο».

Σε αυτό το φόντο, ο Π. Μοσκοβισί, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει τις προχωρημένες συζητήσεις αναφορικά και με την επόμενη, 4η «αξιολόγηση» με τα ακόμη 82 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάη.

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της «εποικοδομητικής συμμετοχής όλων των εταίρων», στην οποία και εστιάζει ο επίτροπος της ΕΕ, αναμένεται να ξεκινήσει τη δική του παράλληλη «αξιολόγηση» με επίκεντρο τις νεότερες εκτιμήσεις αναφορικά με το ύψος των ματωμένων πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς για τη διετία 2019 - 2020, ενώ το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την πλευρά της Ευρωζώνης εμπεριέχει και την πρόσθετη «ρήτρα» του ΔΝΤ σχετικά με την ταχύτερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για την περίπτωση που δεν βγαίνουν οι στόχοι γύρω από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα, μέχρι το Μάη αναμένεται να ολοκληρωθεί και η «άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων» που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφορικά με το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας των 4 εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Σε κάθε περίπτωση, στο κεντρικό πλάνο και ως μόνιμο «προαπαιτούμενο» της «επόμενης μέρας» προβάλλει το ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και βέβαια σε μαζική κλίμακα, με γνώμονα τους στόχους που έχουν θέσει οι τράπεζες για τη διετία 2018 - 2019.

Μόνιμες οι θυσίες από τους εργαζόμενους

Σε αυτό το πλαίσιο, τα εγχώρια αστικά επιτελεία και επιχειρηματικοί όμιλοι προδιαγράφουν τα διαχειριστικά ζόρια αλλά και τα μνημόνια διαρκείας, στην προοπτική της βιώσιμης ανάκαμψης για το εγχώριο κεφάλαιο. Κάθε τοποθέτηση από εκπροσώπους των αστικών επιτελείων είναι και μια σαφής υπενθύμιση στο λαό ότι η «επόμενη μέρα», για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση, δεν αφορά τον ίδιο και τα δικαιώματά του, αφού αυτά θα θυσιάζονται μόνιμα για να μην αμφισβητείται η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων:

-- Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα», επαναλαμβάνει ότι «κυρίαρχο ζήτημα τους επόμενους μήνες είναι η διεύρυνση και εμπέδωση της εμπιστοσύνης και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που θα επιτρέψει την επάνοδο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με διατηρήσιμους όρους, μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018». Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν η μορφή της εποπτείας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής καθώς και το αν θα υπάρξει και με ποιους όρους χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων μετά την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

-- Ο όμιλος της Alpha Bank σε έκθεση για τις «προκλήσεις» του 2018 εστιάζει στην «ταχεία ολοκλήρωση» της 3ης και της 4ης «αξιολόγησης», στην «πλήρη εξειδίκευση» των ρυθμίσεων για το κρατικό χρέος, στην «επιτάχυνση» του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Αναφορικά με το «νευραλγικό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών, τονίζεται ότι «απρόσκοπτη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα θέματα των ακινήτωνμπορεί να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη» καθώς, όπως ομολογούν, «αναμένεται να υποστηρίξει την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών στο έργο της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

-- Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στ. Παπαδόπουλος, επισημαίνει ότι «ο όρος "καθαρή έξοδος" δεν είναι τεχνικός, δεν περιγράφεται σε κάποια νομικά κείμενα» και ότι «όλες οι χώρες που είχαν μνημόνιο, όταν το εγκατέλειψαν είχαν ένα πλαίσιο κανόνων παρακολούθησης και στόχων». Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασης του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές σημείωσε πως «οι αγορές πρέπει να είναι σίγουρες ότι η ατμομηχανή της οικονομίας, που είναι ο πιστωτικός τομέας, λειτουργεί, ότι υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση των capital controls, ότι η χώρα είναι παραπάνω από φιλική σε ξένες επενδύσεις, ότι το μοντέλο της οικονομίας έχει μεταβληθεί ή έστω μεταβάλλεται από καταναλωτικό σε εξωστρεφές και ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εξειδικευτούν πειστικά».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, διεθνείς «οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης» αναμένεται να προχωρήσουν σε μια ορισμένη «αναβάθμιση» των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με φόντο βέβαια το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης». Σε κάθε περίπτωση, η «βιώσιμη» έξοδος του ελληνικού κράτους στις χρηματαγορές θα απαιτήσει σειρά από περαιτέρω αναβαθμίσεις στη συνέχεια. Αυτές, με τη σειρά τους, έχουν όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, την αποκατάσταση της βεβαιότητας αναφορικά με την επίτευξη των στόχων για τα πλεονάσματα και βέβαια την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, πέρα και πάνω από «προγράμματα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα δίνει όλα για να είναι το 2018 χρονιά ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ρ/σ «Real»:

«Ο κ. Τσίπρας τα δίνει όλα για να είναι το 2018 η χρονιά ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, στόχος στον οποίο συναντιέται με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Απόδειξη η ομολογία του ότι η "μεταμνημονιακή" εποχή σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει για το λαό ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα θεωρεί "παθογένειες" τις κατακτήσεις των εργαζομένων, τις οποίες έχει αναλάβει να κατεδαφίσει πλήρως».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ