ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Με «δηλώσεις προθέσεων» συνεχίζεται η προετοιμασία εδάφους

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ

Copyright 2017 The Associated

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ
Με «δηλώσεις προθέσεων» αλλά και «αποφασιστικότητας» για το κατά το δυνατόν γρήγορο κλείσιμο του ονοματολογικού με τα Σκόπια, ώστε να ξεδιπλωθούν χωρίς «περιττά» εμπόδια οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα Δ. Βαλκάνια, όπως και τα σχετικά σχέδια μονοπωλιακών ομίλων, συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες η «προετοιμασία εδάφους» για τις διευθετήσεις που δρομολογούνται με τη γείτονα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αλβανία.

Ολα αυτά στο φόντο των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν στα γεμάτα στα τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη, κι ενώ ως «χρονικό» ορόσημο μπαίνει η σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλη. Η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε, στο πλαίσιο του ενεργού ρόλου που έχει αναλάβει στην προώθηση αυτών των σχεδιασμών, δεν χάνει ευκαιρία να υπερτονίζει την «ευνοϊκή συγκυρία» και τη διαλλακτικότητα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, για την επίλυση μιας «αχρείαστης εκκρεμότητας».

Επίσκεψη Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μετά τον Αλ. Τσίπρα, που πέρασε τις γιορτές των Χριστουγέννων στη Σερβία, ο Ζ. Ζάεφ επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη για την αλλαγή του χρόνου προσκεκλημένος του δημάρχου Γ. Μπουτάρη.

Σε δηλώσεις του, χτες, ο Ζ. Ζάεφ αποκάλυψε ότι είχε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Κοτζιά. «Εχουμε δημιουργήσει μια φιλική ατμόσφαιρα και τις προϋποθέσεις το 1ο εξάμηνο του 2018 και ουσιαστικά με τον σωστό τρόπο να προχωρήσουμε στην επίλυση του προβλήματος. Κατά τις διάρκειες των τηλεφωνικών επικοινωνιών άκουσα τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Κοτζιά να μου λένε τις δυσκολίες που έχει η ελληνική πλευρά», ανέφερε, και πρόσθεσε: «Αλλά με φιλική συμπεριφορά μπορούμε να πάρουμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Από τη μεριά του, ο Γ. Μπουτάρης φέρεται να επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και ειδικά στο σχέδιο της σύνδεσης του Αξιού με τον Δούναβη, όπως και σε άλλα επιχειρηματικά σχέδια. Σε συνέντευξή του χτες (ρ/σ «Πρακτορείο») δήλωσε για τη συνάντησή του με τον Ζ. Ζάεφ: «Με τους γείτονές σου πρέπει να τα έχεις καλά. Το θέμα της ονομασίας ξεστράτισε καθαρά από ανοησίες των πολιτικών. Οι άνθρωποι θέλουν να βρουν μια ταυτότητα. Με υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, αλλά και της αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι για συμβιβασμό. Ο κ. Ζάεφ είπε πως θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο, θα αλλάξει τις ταμπέλες που έχουν στους δρόμους».

Ενδεικτικά είναι και όσα έγραψε για τη συνάντηση και η βρετανική εφημερίδα «Guardian»: «Η απόφαση του Ζάεφ να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη είναι άλλη μία ένδειξη ότι τα αισθήματα αλλάζουν και, όπως λένε αξιωματούχοι του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα, απόδειξη ότι η κόντρα που φέρεται να έφερε κάποτε στο χείλος της σύρραξης τους γείτονες - και μπλοκάρισε το 2008 την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ - θα λυθεί σύντομα».

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ΜΜΕ της ΠΓΔΜ κατά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο της χώρας σημείωσε πως «ελπίζουμε στην επικείμενη διάσκεψη του ΝΑΤΟ να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος του ΝΑΤΟ και να μην είναι πλέον όμηρος από ένα κράτος - μέλος που νοιάζεται για το δικό της συμφέρον και όχι για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή», ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε την ετοιμότητα και την προσδοκία κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ να πάρουμε μια τελική ημερομηνία για το ξεκίνημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

Με την ατζέντα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ρωτήθηκε για το Σκοπιανό (ρ/σ «Real») και εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία», λέγοντας: «Ας καταγράψω μονάχα την αισιοδοξία μου και να περιμένουμε να δούμε, όχι λόγια αλλά απτά αποτελέσματα. Στην εξωτερική πολιτική πρέπει κανείς να είναι συγκρατημένος και να μη λέει πολλά λόγια».

Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real» δήλωσε ότι «στοιχεία της θετικής ατζέντας είναι να ξεπεράσουμε τα άλυτα προβλήματα του παρελθόντος (...) το Κυπριακό, είναι τα υπολείμματα της ιστορίας, θα έλεγα εγώ, με την Αλβανία, και το ονοματολογικό με τη γείτονα χώρα των Σκοπίων».

Ειδικότερα για το Σκοπιανό πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση αυτού του προβλήματος» και ότι προϋπόθεση γι' αυτό είναι «η γείτων χώρα να ρίξει τους τόνους που σχετίζονται - να τους εξαλείψει κατά τον καλύτερο τρόπο - με τον αλυτρωτισμό, όπως και η χώρα μας επέδειξε και επιμένει ότι εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτό το κράτος και δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να το διαμελίσουμε ούτε να το διαλύσουμε. Δηλαδή, μία αποκατάσταση εμπιστοσύνης».

Στο πλαίσιο «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» προανήγγειλε το άνοιγμα των συνοριακών διόδων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, στη λίμνη των Πρεσπών, με την αρωγή της ΕΕ, η οποία «έχει υποσχεθεί ισχυρά κονδύλια που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής».

Ο Ν. Κοτζιάς σκιαγράφησε μια λύση «ασφαλώς με συμβιβασμούς, αλλά όχι, όπως λέω εγώ, σάπιους συμβιβασμούς, αλλά δημιουργικούς και προσθετικούς», σπεύδοντας να προσθέσει πως «ασφαλώς δεν κοιτάμε την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο είτε στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας είτε στα μικροκομματικά συμφέροντα που υπάρχουν σε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στη Βουλή θα υπάρξει πλειοψηφία που θα στηρίξει την όποια πρόταση, καθώς, όπως είπε, θα είναι «εξαιρετικά καλή», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η πλειοψηφία θα είναι βουλευτών και όχι κομμάτων.

Παράλληλα, ξεδιπλώνοντας ολόκληρη τη «βεντάλια» των ρόλων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας» στην περιοχή, είπε πως ελπίδα αποτελεί «στα Βαλκάνια να λύσουμε όπως σας περιέγραψα το πρόβλημα με τους δύο βόρειους γείτονές μας και να στηρίξουμε όλοι μαζί την πορεία τους για την ενσωμάτωση στις δομές της υπόλοιπης Ευρώπης, την οικονομική τους ανάπτυξη και την καλύτερή μας συνεργασία. Εχουμε ξεκινήσει δύο μεγάλες συνεργασίες - τρεις θα έλεγα - δύο σαν υπουργείο Εξωτερικών, μία σε επίπεδο πρωθυπουργών και Προέδρων στα Βαλκάνια: Είναι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της χώρας για τη συνεργασία Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ελλάδας, είναι η συνεργασία των τεσσάρων, διασυνοριακή όπως την ονομάζουμε, μεταξύ Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας και Ελλάδας και είναι η συνεργασία των τεσσάρων κρατών - μελών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι κράτη - μέλη της, η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα».

«Ηχώ» των σχεδιασμών και στο αστικό πολιτικό σκηνικό

Στο μεταξύ, το ζήτημα λειτουργεί και ως μοχλός που ανακατεύει τη «σούπα» στο αστικό πολιτικό σκηνικό, όπου συνεχίζονται αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις για το ποιος και με ποιον τρόπο μπορεί να υπηρετήσει την «κοινή συνισταμένη» όλων, που δεν είναι άλλη από το στόχο για ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και την αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης στην περιοχή.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο βουλευτής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε χτες ότι «εμείς θα σεβαστούμε την αρχή της πλειοψηφίας εάν η πλειοψηφία μειοδοτήσει για τα εθνικά συμφέροντα».

Απ' την πλευρά της ΝΔ, η εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Σπυράκη, επέμεινε να θέτει θέμα εκλογών και απώλειας δεδηλωμένης, δηλώνοντας προχτές στην κυριακάτικη «Ελευθερία του Τύπου» ότι «εφόσον δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) για μια ενιαία θέση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση».

Ερωτηθείσα αν ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πει «όχι» εάν συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, απάντησε ότι «προϋπόθεση για κάθε επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση από την κυβέρνηση μιας ενιαίας θέσης για το ζήτημα του ονόματος που θα έχει την αποδοχή των βουλευτών των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που τη στηρίζουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευ. Βενιζέλος με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση μετατρέπει έτσι την εξωτερική πολιτική σε εσωτερικό πολιτικό τέχνασμα. Ζητά από την αντιπολίτευση να επιδείξει εθνική υπευθυνότητα, ενώ η ίδια επιδεικνύει προκλητική και πρωτοφανή εθνική και συνταγματική ανευθυνότητα».

Παράλληλα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για διεργασίες για τη συγκρότηση νέου κόμματος «στα δεξιά της ΝΔ» στη Βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο το ζήτημα αυτό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ