ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Κουβανική Επανάσταση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους τους καταπιεσμένους του κόσμου

Μήνυμα προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας για την 59η επέτειο

Στις 8 Γενάρη του 1959, ο Φ. Κάστρο και ο Κ. Σιενφουέγος μπαίνουν στην Αβάνα τις πρώτες μέρες νίκης της Επανάστασης

Fernando Garcia - Oscar Sola

Στις 8 Γενάρη του 1959, ο Φ. Κάστρο και ο Κ. Σιενφουέγος μπαίνουν στην Αβάνα τις πρώτες μέρες νίκης της Επανάστασης
Σε μήνυμά της προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας, η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει την 59η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης. Σε αυτό σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Σας μεταβιβάζουμε τους συντροφικούς μας χαιρετισμούς για την 59η επέτειο από τη νίκη της Επανάστασης στην Κούβα, που δημιούργησε την πρώτη ελεύθερη επικράτεια στην αμερικανική ήπειρο, απαλλαγμένη από την ιμπεριαλιστική καταπίεση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Το ΚΚΕ διαχρονικά έχει εκφράσει στην πράξη τη διεθνιστική του αλληλεγγύη με την Επανάσταση και το λαό της Κούβας. Καταδικάζουμε τα μέτρα και την αντικουβανική ρητορεία της κυβέρνησης Τραμπ, στηλιτεύουμε την ύπουλη υπονομευτική πολιτική της ΕΕ. Στηρίζουμε την πάλη του λαού σας για την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, για το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, για το σεβασμό του κυρίαρχου δικαιώματος του κουβανικού λαού να καθορίζει ο ίδιος το μέλλον του.

Η Κούβα, με εφόδιο τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τη βοήθεια της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών και τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών του κόσμου, άντεξε στις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, κατέγραψε επιτεύγματα πρωτοφανή για τα δεδομένα των χωρών της περιοχής και όχι μόνο.

Η νίκη της Κουβανικής Επανάστασης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου. Επιβεβαίωσε τη ζωτικότητα του μαρξισμού - λενινισμού, της επαναστατικής πάλης και του προλεταριακού διεθνισμού απέναντι στην ηττοπάθεια και την υποταγή στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, στις κοινοβουλευτικές και ρεφορμιστικές αυταπάτες που ταλάνιζαν το εργατικό κίνημα. Θα παραμένει πάντα στην καρδιά της εργατικής τάξης και των λαών που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Εκδηλώσεις σε όλη την Κούβα

Με μια ποικιλία εκδηλώσεων, πολιτιστικών και πολιτικών, γιορτάστηκαν σε όλη την Κούβα τα 59 χρόνια από τη νίκη της Επανάστασης. Ειδικά στην πρωτεύουσα Αβάνα πραγματοποιήθηκε τελετή για την παράδοση του βιβλιαρίου του ΚΚ Κούβας σε 300 νέα μέλη του Κόμματος, όπου υπογραμμίστηκε η σημασία της συμβολής κάθε μέλους στην προσπάθεια για τη βελτίωση της οικονομίας. Η Μερσέντες Λόπες Ασεα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Α' Γραμματέας της Οργάνωσης της Αβάνας, σημείωσε ότι αντιμετωπίζονται οι περιορισμοί που προέρχονται από τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, καθώς και οι εκτεταμένες ζημιές από τον κυκλώνα «Ιρμα», που χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Αβάνα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αιχμές και «αμφιβολίες» για έναν μεγάλο συνασπισμό

Την ερχόμενη Κυριακή ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στο ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Αγκελα Μέρκελ, με την ανοχή των σοσιαλδημοκρατών, αναφέρονται σε χτεσινές δηλώσεις τους στελέχη των κομμάτων. Θυμίζουμε πως λίγες μέρες απομένουν για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, στις 7 Γενάρη, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 12 του μήνα και να καταδείξουν αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού ενός μεγάλου συνασπισμού.

«Ο μεγάλος συνασπισμός δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένος. Η κυβέρνηση μειοψηφίας παραμένει μια πιθανότητα, έστω κι αν η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να το παραδεχτεί», δήλωσε χτες σε συνέντευξή του ο Τόρστεν Σέφερ - Γκίμπελ, αντιπρόεδρος του SPD. «Η CDU και η CSU εξαρτώνται από εμάς. Συνέχιση της ίδιας πολιτικής δεν επιτρέπεται να υπάρξει. Είναι εντελώς ανοιχτό αν κατά τις διερευνητικές συζητήσεις θα συμπέσουμε σε θέματα ουσίας και τρόπου διακυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Από αύριο Πέμπτη, η κοινοβουλευτική ομάδα της CSU θα συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών τις προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών. «Αν συμπέσουμε επί της ουσίας θα πρέπει να συναινέσουμε στο μεγάλο συνασπισμό», δήλωσε ο Γιόακιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, αποκλείοντας όμως αλλαγές στο Ασφαλιστικό: «Στο θέμα αυτό δεν βλέπω κανένα περιθώριο», τόνισε. «Για να μην συνεχίσει η Γερμανία να είναι πόλος έλξης των προσφύγων από όλον τον κόσμο θέλουμε να μειωθούν οι κοινωνικές παροχές για όσους αιτούνται ασύλου», δήλωσε επίσης ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της ΚΟ της CSU. Επιπλέον, η CSU «θέλει να λαμβάνουν οι πρόσφυγες παροχές μόνον εφόσον έχει διευκρινιστεί η ταυτότητά τους χωρίς καμιά αμφιβολία».

«Η Βαυαρία είναι σε άριστη οικονομική κατάσταση. Αν όμως στο Βερολίνο τεθούν οι λανθασμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, αυτό θα έχει συνέπειες. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας CDU και CSU είναι βέλτιστη μεταξύ των κακών εναλλακτικών για την χώρα μας», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, γγ της Οικονομικής Επιτροπής της CSU.

Θυμίζουμε πως και η «οικονομική πτέρυγα» της CDU έχει εκφράσει αμφιβολίες για έναν μεγάλο συνασπισμό και υποστηρίζει τη λύση της μειοψηφικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, στον πρωτοχρονιάτικο χαιρετισμό της, η Μέρκελ υποσχέθηκε στους Γερμανούς «γρήγορα μια σταθερή κυβέρνηση (...) διότι ο κόσμος δεν μας περιμένει». Επίσης «θα πρέπει να επενδύσουμε σε ένα ισχυρό κράτος που θα υπερασπίζεται τους κανόνες της συνύπαρξής μας και θα φροντίζει για την ασφάλεια όλων μας», σημείωσε. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εκφράσουν τις «αξίες τους με αλληλεγγύη και αυτοπεποίθηση τόσο εντός όσο και εκτός (σ.σ. ΕΕ)», είπε και πρόσθεσε: «Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να συνεργαστούν για να συμβεί αυτό και να βοηθήσουν την Ευρώπη να προσαρμοστεί στο μέλλον».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Απεργία στις μεταφορές

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Οι περιφερειακοί οδηγοί λεωφορείων και τρένων προγραμματίζουν 24ωρη απεργία αύριο, αν οι εταιρείες εξακολουθούν να απορρίπτουν υψηλότερες αμοιβές και βελτιωμένες συντάξεις. Σύμφωνα με το «τελεσίγραφο» των συνδικάτων μεταφορών FNV και CNV προς τους εργοδοτικούς φορείς, «αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά μας για λιγότερη εργασιακή πίεση, υψηλότερες αμοιβές και καλύτερη σύνταξη, το σύστημα μεταφορών θα "σταματήσει"».

Ο οργανισμός εργοδοτών VWOV, ο οποίος εκπροσωπεί τις περιφερειακές επιχειρήσεις μεταφορών, κάλεσε τα συνδικάτα να συμμετάσχουν σε περαιτέρω συνομιλίες.

Οι απεργίες εκτείνονται επίσης στον τομέα των αερομεταφορών. Οι πιλότοι της «Transavia» - θυγατρικής της KLM - δεν έχουν συνάψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εδώ και ένα χρόνο και η ολλανδική ένωση πιλότων VNV σχεδιάζει αγωνιστικές παρεμβάσεις. Επίσης η συνδικαλιστική οργάνωση FNV ανακοίνωσε απεργία των αεροσυνοδών της KLM την επόμενη βδομάδα.

ΣΟΥΔΑΝ
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε δύο πολιτείες

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Προεδρικό Διάταγμα για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για έξι μήνες στις πολιτείες Βόρειο Κορντοφάν (νότιο Σουδάν) και Κασσάλα (ανατολικό Σουδάν) υπέγραψε παραμονές Πρωτοχρονιάς ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ. Σουδανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η επιβολή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης ήταν απαραίτητη για να εφαρμοστεί εκστρατεία αφοπλισμού ένοπλων οργανώσεων και «εξάλειψης παρανόμων».

Ωστόσο, στις πολιτείες αυτές εδώ και χρόνια εξελίσσονται σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του σουδανικού στρατού και ένοπλες αντικυβερνητικές οργανώσεις, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Οκτώβρη εκστρατείες αφοπλισμού ένοπλων ομάδων στις πολιτείες Νταρφούρ και Μπλε Νείλο.

ΚΙΝΑ
Απαγορεύτηκαν 553 μοντέλα αυτοκινήτων

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Χτύπημα» από την κινεζική κυβέρνηση δέχεται η διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού και στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ετσι, από αυτήν τη χρονιά η Κίνα σταματά την παραγωγή 553 μοντέλων αυτοκινήτων (IΧ) που δεν πληρούν τα πρότυπα κατανάλωσης καυσίμων της κυβέρνησης.

Τα μοντέλα περιλαμβάνουν προϊόντα από αρκετούς μεγάλους εγχώριους παραγωγούς και κοινοπραξίες όπως η «FAW-Volkswagen», η «Beijing Benz Automotive», η «Chery» και η «Dongfeng Motor Corporation».

Μεταξύ τους θίγονται κοινοπραξίες στις οποίες εμπλέκονται γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς στα μοντέλα που απαγορεύονται είναι ένα «Αudi» της «Volkswagen» και ένα «Μercedes» μεγάλου κυβισμού της «Daimler». Επίσης αναφέρεται ένα «Chevrolet» της «General Motors». Σύμφωνα με την κινεζική ένωση αυτοκινητοβιομηχανίας, ο κατάλογος απαγόρευσης καλύπτει μόνο ένα μικρό ποσοστό όλων των οχημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα. Ωστόσο, η κίνηση σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ του Πεκίνου και της (ξένης βασικά) αυτοκινητοβιομηχανίας. Ειδικοί εκτιμούν πως θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια έγγραφα.

Η Κίνα έχει μπει δυναμικά στην κατασκευή ηλεκτροκίνητων και υβριδικών αυτοκινήτων και θέλει να ενισχύσει την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία με μια ολοκληρωμένη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μάλιστα, πρόσφατα, η κυβέρνηση παρέτεινε τις υψηλές επιδοτήσεις για αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών και μηδενικών εκπομπών κατά τρία χρόνια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ