ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αρπαξε το καρβέλι και μοιράζει ψίχουλα

Αφού πρώτα άρπαξε το καρβέλι του λαού με την επιβολή κάθε είδους φόρων και τελών κ.τ.λ., η δημοτική αρχή Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΛΑΕ κ.λπ.) έρχεται τώρα να μοιράσει ψίχουλα, με μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη ύψους 5% για τις κατοικίες και 20% για την επαγγελματική στέγη. Πρόκειται, δε, για μειώσεις που, με βάση τον νόμο για τα ανταποδοτικά της καθαριότητας, είναι υποχρεωτικές, καθώς τα πλεονάζοντα εισπραχθέντα έσοδα του προηγούμενου έτους αποτελούν στοιχείο προσδιορισμού μειωμένου συντελεστή για το επόμενο έτος. Μάλιστα, η δημοτική αρχή Λαρισαίων αποδεικνύεται ιδιαίτερα φειδωλή στις μειώσεις, όταν άλλες δημοτικές αρχές, π.χ. Πάτρας, έχουν προχωρήσει νωρίτερα, από την αρχή της θητείας τους, σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις και όχι μόνο στην κατηγορία αυτών των ανταποδοτικών τελών.

Συγκεκριμένα, από το πλεόνασμα των 2,4 εκατ. ευρώ που εισπράχτηκαν από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού το 2016, οι μειώσεις που προτείνει η δημοτική αρχή Λαρισαίων θα φτάσουν το πολύ το 1,5 εκατ., ενώ στον πρόσφατα ψηφισμένο προϋπολογισμό για το 2018 εγγράφτηκαν μόνο 700.000. Επιπλέον, οι μειώσεις αυτές είναι οριζόντιες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και δεν εξαιρούνται π.χ. τα ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων, ενώ εξαιρούνται της μείωσης τα μικρά καταστήματα καφέ και εστίασης που συμψηφίζονται με τις αλυσίδες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαλλαγές στα ποιμνιοστάσια, τις εκθέσεις επίπλου και αυτοκινήτων κ.τ.λ.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ψήφισαν υπέρ αυτής της ελάχιστης ανακούφισης για τα λαϊκά στρώματα της πόλης, σημειώνοντας, όμως, ταυτόχρονα ότι «η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους κομμουνιστές δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που ψηφίζουν αυτές τις μειώσεις και στους υπόλοιπους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, είναι ότι οι πρώτοι δεν αποδέχονται την ανταποδοτική λειτουργία των δήμων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λαρισαίων καλεί το λαό να οργανώσει τη διεκδίκησή του και απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στη δημοτική αρχή Λαρισαίων, παλεύοντας και διεκδικώντας:

Από την κυβέρνηση: Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων. Φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην Εκπαίδευση και στην Υγεία. Αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα κατάργηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και του φόρου μεταβίβασης της α' κατοικίας.

Από τη δημοτική αρχή: Μείωση κλιμακωτά 40% των τελών καθαριότητας, φωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης με οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, κάθε είδους ανταποδοτικής συμμετοχής των εργαζομένων και των οικογενειών τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικής παιδείας (π.χ. Πινακοθήκη, Ωδείο κ.τ.λ.). Να καταργηθούν οι προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς το δήμο. Να σβηστούν τα χρέη από ΠΟΕ (παρελθόντα έτη) για τους ανέργους, δικαιούχους του ΚΕΑ και κάθε λαϊκό νοικοκυριό που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Απαγόρευση διακοπής της υδροδότησης σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και διαγραφή τους για τους ανέργους, δικαιούχους ΚΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες κ.τ.λ. Μείωση κατά 30% στα τέλη κοινόχρηστων χώρων στην Α' ζώνη για τα μικρά καταστήματα εστίασης, κατάργηση για τα μικρά εμπορικά, μείωση 50% στη Β' ζώνη και κατάργηση για τις κοινότητες.

Σεισμική ακολουθία στο Κιλκίς

Δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4 και 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν χτες στο Κιλκίς, σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης, και συγκεκριμένα 75 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης και 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Δροσάτου Κιλκίς.

Από τις 12.13 της Τρίτης και καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, σημειώθηκαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις με το ίδιο επίκεντρο. Οι δύο ισχυρότερες που καταγράφηκαν ήταν μεγέθους 4 και 4,7 Ρίχτερ και έγιναν αισθητές στη Θεσσαλονίκη, σε περιοχές της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.

Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ είναι ο κύριος, καθώς σημειώθηκε σε περιοχή με υψηλή σεισμικότητα. Ανήκει στη γνωστή ως σερβομακεδονική ζώνη, μια ζώνη με βορειοδυτική - νοτιοανατολική διεύθυνση, που περνάει μέσα από την Ελλάδα ερχόμενη βόρεια από τα Βαλκάνια και που είναι η πλέον ενεργή σεισμικά ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου. Κατά το παρελθόν έχει δώσει αρκετά μεγαλύτερους σεισμούς, με πιο πρόσφατο το 1932, που ήταν μεγέθους 6 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο κοντά στη λίμνη Δοϊράνη.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής, που περιμένουν ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με το δήμο Κιλκίς, οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή και συνεργάζονται με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς.

Στον Κορινθιακό Κόλπο

Τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Δεκέμβρη επίσης, σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6.02 το πρωί, σε απόσταση 86 χιλιομέτρων δυτικά - βορειοδυτικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 33 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά της Κορίνθου, βόρεια από τις Αλκυονίδες, ήταν επιφανειακός και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το μικρό εστιακό βάθος ήταν η αιτία που ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο.

Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας διαβιβάστηκε χτες το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής», και με Πράξη του πρόεδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου, λόγω σπουδαιότητας, το επίμαχο σχέδιο Διατάγματος εισήχθη για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στην Ολομέλεια του δικαστηρίου. Σήμερα αναμένεται να οριστούν ο εισηγητής και η ημερομηνία συζήτησης, κεκλεισμένων των θυρών. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 22/12/2017, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα.

Συνέντευξη Μουζάλα για τη Μόρια

«Είναι δύσκολες οι συνθήκες στη Μόρια σήμερα, αλλά εξαρτώνται από τις ροές, όχι από εμάς», δήλωσε χτες, σε σχετική συνέντευξη για τις συνθήκες ζωής των προσφύγων στη Μόρια, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, αποδίδοντας ουσιαστικά στις ροές τα όσα συμβαίνουν, και αθωώνοντας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας την οποία συνυπέγραψε η κυβέρνηση και η οποία κρατά διπλά εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες στα νησιά. Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση στη Μόρια είναι κακή, αλλά βελτιώνεται διαρκώς και υπάρχει αποσυμφόρηση. Υπάρχει, όμως, πάντα ένας απρόβλεπτος παράγοντας: Αυτός των ροών».

«Δεν μπορεί κάποιος να τον προβλέψει και να τον προσδιορίσει. Οι δουλέμποροι βλέπουν τις συνθήκες και πιέζουν, αυξάνουν ή μειώνουν αναλόγως τις ροές», συμπλήρωσε.

Ο Γ. Μουζάλας υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα έχει 35.000 με 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, ενώ όπως είπε προχωράνε οι διαδικασίες ένταξης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ