ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΕΓΣΣΕ
Καθαγιάζει τη μεγαλοεργοδοσία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Αντί για την οργάνωση αγώνων, προτείνει στους εργαζόμενους να εμπιστευθούν στους εργοδότες την αύξηση του κατώτατου μισθού και την περιφρούρηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων!

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ζητά η ΓΣΕΕ, με πρόσκληση που απηύθυνε προς τους εργοδοτικούς φορείς. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία, που τον περασμένο Μάρτη συμφώνησε με τους εργοδότες να μείνουν απείραχτοι οι μισθοί πείνας που αποφάσισε η κυβέρνηση με την ΠΥΣ 6/2012, εμφανίζεται τώρα να ζητάει την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μάλιστα με πρόταση νόμου που θα ενσωματωθεί στο κείμενο της νέας ΕΓΣΣΕ!

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη ΕΓΣΣΕ υπογράφτηκε στις 26/4/2014, είχε ισχύ μέχρι την 31/12/2014, με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Σε εκείνη τη Σύμβαση, με τη βούλα της ΓΣΕΕ, ο κατώτερος μισθός παρέμεινε στα 586 ευρώ μεικτά και για τους νέους στα 511 ευρώ μεικτά, ενώ «παγωμένες» παρέμειναν και όλες οι τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%, όπως ορίζει ο σχετικός αντεργατικός νόμος.

Οι «κοινωνικοί εταίροι» συμφώνησαν να μη διαπραγματευθούν καθόλου το μισθολογικό κομμάτι της ΕΓΣΣΕ και αντ' αυτού κατέληξαν στην εξής διατύπωση: «Εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ (...) αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ 2010 - 2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ».

Με την ίδια σύμβαση, ακόμα και το επίδομα γάμου αφέθηκε στην «καλή θέληση» του ΣΕΒ, ενώ εργοδότες και συνδικαλιστική πλειοψηφία συμφώνησαν «να επεξεργαστούν πρόταση σύμπραξής τους με τον ΟΑΕΔ, με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική επιχειρηματικότητα κ.λπ.)». Καθαγίασαν, δηλαδή, από κοινού τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με τις οποίες εξασφαλίζεται στους εργοδότες φθηνό εργατικό δυναμικό από τη μεγάλη δεξαμενή των άνεργων νέων.

Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Εχοντας βάλει την υπογραφή της σ' αυτήν την κατάπτυστη και επικίνδυνη για τους εργαζόμενους σύμβαση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητάει τώρα «την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ και του κατώτατου ημερομίσθιου στα 33,57 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις, με προσαύξηση τριετιών». Οπως μάλιστα σημειώνει στο κείμενο της πρόσκλησης προς τους εργοδότες, θέλει η διάταξη αυτή να πάρει τη μορφή πρότασης νόμου συνημμένης στην ΕΓΣΣΕ και επικαλείται γι' αυτό την κοινή επιστολή που είχε στείλει η ΓΣΕΕ με τους «κοινωνικούς εταίρους» στον πρωθυπουργό το Φλεβάρη του 2012.

Την επιστολή αυτή η ΓΣΕΕ την παρουσιάζει τώρα «ως αφετηρία των διαπραγματεύσεων» με τους εργοδότες, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι οι βιομήχανοι και οι άλλοι εργοδότες συμφωνούν στο αίτημα για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και ότι αυτοί που «κλοτσάνε» είναι η κυβέρνηση και η τρόικα!

Στο ίδιο πνεύμα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητάει να ενσωματωθεί στην ΕΓΣΣΕ η πρόσφατη Συμφωνία της Γενεύης, στις 30/9/2014, και συγκεκριμένα να συμφωνηθεί ότι: «α) Το υφιστάμενο στην Ελλάδα νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, ευθυγραμμίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα και προς το παρόν το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έχει την εμπιστοσύνη των κοινωνικών εταίρων, για να δοκιμαστεί ο αναβαθμισμένος, πρόσφατα, ρόλος του σ' αυτό το θέμα, β) για την ανταπεργία, ότι δεν υφίσταται λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, γ) για τη συνδικαλιστική δράση ότι η εθνική νομοθεσία που διέπει τη δράση των συνδικάτων ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και τις πρακτικές της ΕΕ και πρέπει να τηρείται».

Την ίδια στιγμή που οι αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο τίθενται ως επείγον αίτημα από τους ίδιους του εργοδότες (βλέπε βιομήχανοι Βόρειας Ελλάδας) και την ώρα που η κυβέρνηση με την τρόικα έχουν συμπεριλάβει αυτές τις αλλαγές στα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση των δανείων, η ΓΣΕΕ βάζει το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα, καλώντας τους εργαζόμενους να δείξουν εμπιστοσύνη στους εργοδότες και να τους αναθέσουν επί της ουσίας την περιφρούρηση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων!

Το ΠΑΜΕ

Σχολιάζοντας την πρόσκληση της ΓΣΕΕ προς τις εργοδοτικές ενώσεις, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Το δήθεν ενδιαφέρον της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανταλλάσσοντας χαρτοπόλεμο με τον ΣΕΒ, βρίσκεται μακριά από τον τρόπο οργάνωσης, διεκδίκησης και δράσης που πρέπει να επιλέξουν σήμερα οι εργαζόμενοι, ώστε να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των μισθών, των συντάξεων και συνολικά των δικαιωμάτων που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, νέος και παλιός, έχει λερωμένη τη φωλιά του. Δίνει άλλοθι στην πολιτική των ψίχουλων, σπέρνει την ηττοπάθεια, καλλιεργεί την αναμονή κρατώντας τους εργαζόμενους σε απόσταση από τους αγώνες.

Μόνος δρόμος και ελπίδα για την εργατική τάξη, που θα βοηθήσει στο δυνάμωμα των διεκδικήσεων παντού, είναι η οργάνωση στα σωματεία, η ανάπτυξη αγώνων σε κάθε κλάδο, ένα ταξικό εργατικό κίνημα που μαζί με τους συμμάχους του θα είναι καρφί στο μάτι του κεφαλαίου και παράλληλα θα παραμερίσει τη σαπίλα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να πάρουν την υπόθεση υπογραφής της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συμβάσεων στα χέρια τους οι εργαζόμενοι στους κλάδους και σε κάθε χώρο δουλειάς».


ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ «NORMAN ATLANTIC»
Ακόμα δε βρέθηκε άκρη με τις λίστες των επιβατών

Το πλοίο τέθηκε υπό κατάσχεση και χτες ρυμουλκήθηκε στο Μπρίντεζι

Συνεχίζει να «ανεβοκατεβαίνει» ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων που ανακοινώνουν οι Αρχές σε Ελλάδα και Ιταλία, κάνοντας ακόμα πιο τραγική την πολύνεκρη ναυτική τραγωδία που άρχισε να εκτυλίσσεται τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, 28 Δεκέμβρη, 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών, όταν ξέσπασε φωτιά στο πλοίο «NORMAN ATLANTIC».

Από 11 νεκρούς που ανακοινώνονταν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, τώρα γίνεται λόγος για 10 και από σχεδόν 40 αγνοούμενους, μέχρι και χτες ο αριθμός που δινόταν ήταν «τουλάχιστον 18». Οσον αφορά τους Ελληνες, μέχρι και χτες ο επίσημος απολογισμός ήταν 2 νεκροί και 10 αγνοούμενοι, χωρίς να αποκλείεται από τις αρχές ότι μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα. Χτες το μεσημέρι, αναχώρησαν από τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι συγγενείς των αγνοουμένων για Ιταλία.

Χαρακτηριστικό του χάους, που επικρατεί με τον πραγματικό αριθμό και τα στοιχεία των επιβαινόντων στο πλοίο, είναι πως, από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά μέχρι και χτες, η ΑΝΕΚ, δηλαδή τη ναυλώτρια εταιρεία του πλοίου, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν, έχει εκδώσει πέντε λίστες με διαφορετικό αριθμό επιβατών!

Επιπρόσθετα, άγνωστο παραμένει σε ποιον ανήκει τελικά το πρώτο πτώμα που είχε εντοπιστεί τη νύχτα της 28ης Δεκέμβρη. Η σορός είχε ανακοινωθεί ότι ανήκε στον επιβάτη Γ. Ντούλη, όμως οι συγγενείς του δεν το αναγνώρισαν. Από προχτές το όνομα του Γ. Ντούλη πέρασε στη λίστα των αγνοουμένων. Εδώ και δύο μέρες, εξάλλου, οι αρχές έχουν αναφέρει ότι έχουν εντοπίσει στη θάλασσα δύο πτώματα τα οποία μέχρι και χτες το απόγευμα δεν είχαν κατορθώσει να ανασύρουν.

Χτες το κουφάρι του «NORMAN ATLANTIC» ρυμουλκήθηκε έξω από το Μπρίντεζι και μέχρι το μεσημέρι γινόταν σύσκεψη των ιταλικών αρμόδιων Αρχών για να αποφασιστεί σε ποιο ακριβώς σημείο θα πρέπει να οδηγηθεί. Η ρυμούλκηση έγινε με εντολή του εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες που οδήγησαν στο πολύνεκρο φονικό. Το πλοίο από την περασμένη Τρίτη έχει τεθεί υπό κατάσχεση.

Οι ειδικές δυνάμεις της Ιταλίας αναζητούν το WTR («μαύρο κουτί»), από το οποίο θα προκύψουν απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από το ναυτικό ατύχημα. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι έρευνες σε όλο το πλοίο για να εντοπιστεί αν υπάρχουν νεκροί. Σύμφωνα με την 5η και τελευταία -προς παρόν- λίστα της ΑΝΕΚ, στο πλοίο επέβαιναν 474 άτομα. Από αυτά, 56 είναι οι ναυτεργάτες του πληρώματος, όλοι σώοι σύμφωνα με το υπουργείο και τις ιταλικές αρχές.

Από τους επιβάτες, διασωθέντες είναι 427, αριθμός που, όπως έλεγαν οι αρχές, αναμένεται να αυξηθεί, καθώς συνεχίζεται το αλαλούμ με τα ονόματα και τις λίστες. Οι Ελληνες διασωθέντες είναι 236. Από αυτούς 33 είναι ναυτεργάτες του πληρώματος, οι οποίοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έφτασαν με πλοίο «ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ» από το Μπάρι Ιταλίας στην Πάτρα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org