ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινές αντιδράσεις στην αίτηση ένταξης των Παλαιστινίων στο Δικαστήριο της Χάγης

Με διαδήλωση με κεριά γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά οι Παλαιστίνιοι στη Ραμάλα με την ευκαιρία και της 50ής επετείου της ίδρυσης της «Φατάχ»
Με διαδήλωση με κεριά γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά οι Παλαιστίνιοι στη Ραμάλα με την ευκαιρία και της 50ής επετείου της ίδρυσης της «Φατάχ»
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Μεταφέροντας την τρομοκρατία, τη βία και την αλαζονεία των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε βάρος των Παλαιστινίων και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, ο Ισραηλινός απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απαίτησε χτες από το ΔΠΔ να απορρίψει την πρωτοχρονιάτικη αίτηση των Παλαιστινίων να ενταχθούν σε αυτό, με τον ισχυρισμό ότι το αίτημα αυτό δεν προέρχεται από ένα κράτος, αλλά μια «οντότητα», η οποία συνδέεται, τάχα, με... «τρομοκρατική» οργάνωση!

«Αναμένουμε από το ΔΠΔ ότι θα απορρίψει το υποκριτικό αίτημα που υπέβαλε η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία δεν είναι κράτος, αλλά μια οντότητα που σχετίζεται με την τρομοκρατική οργάνωση "Χαμάς", η οποία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Νετανιάχου, σε σχετική ανακοίνωση προς το δικαστήριο της Χάγης, η οποία εξεδόθη μετά τη συνάντηση που είχε με συνεργάτες του στο υπουργείο Αμυνας στο Τελ Αβίβ για να συζητήσουν την αντίδραση της κυβέρνησης στο αίτημα των Παλαιστινίων να ενταχθούν στο ΔΠΔ.

Ωστόσο, ένα 48ωρο νωρίτερα, ο Νετανιάχου είχε υποστηρίξει πως είναι οι Παλαιστίνιοι αυτοί οι οποίοι έχουν περισσότερο να «φοβούνται» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κι όχι το Ισραήλ, με «επιχείρημα» το γεγονός πως η Παλαιστινιακή Αρχή συγκρότησε κυβέρνηση με τη «Χαμάς», «μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική και η οποία, όπως και το "Ισλαμικό Κράτος", διαπράττει εγκλήματα πολέμου».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε έντονα πολωτικό κλίμα ενόψει των καλπών που θα στηθούν στο Ισραήλ στις 17 Μάρτη. Την Τετάρτη ο Νετανιάχου πήρε την υποστήριξη του 75% των εκλεκτόρων του κόμματός του, «Λικούντ», ώστε να ηγηθεί της παράταξης στις εκλογές την άνοιξη. Χτες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ τον κατηγόρησε για μία ακόμη φορά για διαφθορά αλλά και απόπειρα εξαγοράς ψήφων, επαναλαμβάνοντας ότι απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα επειδή κατήγγειλε τον πρωθυπουργό πως διασπάθισε 76.000.000 δολάρια δίνοντάς τα για ψηφοθηρικούς λόγους σε ακροδεξιούς εποίκους στη Δυτική Οχθη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αίτηση της Παλαιστινιακής Αρχής για ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφασίστηκε μετά την απόρριψη του αραβικού σχεδίου που είχε κατατεθεί την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μεταξύ άλλων στόχο το σταδιακό τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη σε μία τριετία.

Καταστροφή χιλιάδων ελαιοδέντρων από εποίκους

Τέλος, χτες, σημειώθηκε μία ακόμη βάρβαρη επίθεση δεκάδων Εβραίων εποίκων στην παλαιστινιακή αγροτική περιοχή Αλ Σαχράρ της κεντρικής Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα την καταστροφή χιλιάδων δενδρυλλίων ελιάς.

Η επίθεση των εποίκων, που έγινε βεβαίως με την πλήρη κάλυψη του ισραηλινού στρατού, πραγματοποιήθηκε σε μία περιοχή που είχε δεντροφυτευτεί στα μέσα Δεκέμβρη στη μνήμη Παλαιστίνιου υπουργού που είχε δολοφονηθεί από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές στις 10 Δεκέμβρη στη διάρκεια ειρηνικής δεντροφύτευσης.

Οι έποικοι κατέστρεψαν με λύσσα τα περισσότερα από τα 8.000 δενδρύλλια ελιάς σε μία προσπάθεια να αναγκάσουν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη γη τους και να την κατασχέσουν μετατρέποντάς την σε ένα νέο εποικισμό. Ωστόσο, ο Τζαμίλ αλ Μπαργούτι, πρόεδρος της «Αντιστασιακής Επιτροπής κατά του Τείχους και των Εποικισμών», διαβεβαίωσε ότι η περιοχή θα δεντροφυτευτεί ξανά και ότι οι Παλαιστίνιοι θα διεκδικήσουν το δίκιο τους, εντείνοντας τον ειρηνικό τους αγώνα κατά των κατοχικών αρχών.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση και με φασιστικές παρελάσεις

ΚΙΕΒΟ.--

Με ευχολόγια και υποσχέσεις για «ειρηνική διευθέτηση της κρίσης» ξεκίνησε η νέα χρονιά στην Ουκρανία για την κυβέρνηση που στηρίζουν οι ευρωτλαντικοί ιμπεριαλιστές, την ίδια στιγμή που, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, το εθνικιστικό κόμμα «Σβόμποντα» και οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» διοργάνωσαν στο Κίεβο παράτες και παρέλαση με φασιστικά λάβαρα και πυρσούς για να τιμήσουν το συνεργάτη των Ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Στεπάν Μπαντέρα, που πολέμησε σθεναρά μαζί άλλους δοσίλογους ενάντια στον Κόκκινο Στρατό και την ΕΣΣΔ. Αυτό το φασιστικό συνονθύλευμα, που ήταν και η αιχμή του δόρατος στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που έγινε στην Ουκρανία την περασμένη χρονιά με την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, τίμησε και τον δήθεν «εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της πλατείας "Μεϊντάν"» και απαίτησε να επιστρέψει ο τίτλος του «εθνικού ήρωα» στον Μπαντέρα, κάτι που είχε καταργήσει η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς. Οπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, δύο γυναίκες δημοσιογράφοι, που κάλυπταν για λογαριασμό τους τη συγκέντρωση, δέχτηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους.

Πάντως, στο μέτωπο των συγκρούσεων στις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, και παρά την εκεχειρία που είχε κηρυχθεί μονομερώς από τον ουκρανικό στρατό, συνεχίζονται οι σποραδικές συμπλοκές χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος τις προκαλεί, ο στρατός ή οι πολιτοφύλακες που ελέγχουν αυτές τις περιοχές. Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Αντρίι Λισένκο, κατηγόρησε τους πολιτοφύλακες για τουλάχιστον 8 παραβιάσεις της εκεχειρίας από την Πρωτοχρονιά και, επίσης, ανακοίνωσε ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν.

Επίσης, η κυβέρνηση του Κιέβου απειλεί ότι θα αφαιρέσει την άδεια σε ρωσόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο μετέδωσε μια συναυλία καλλιτεχνών βαριετέ της Ρωσίας που έχουν υποστηρίξει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο «Inter», το οποίο ελέγχεται από το φιλορώσο μεγαλοεπιχειρημάτια Ντμίτρο Φίρτας που είναι και βουλευτής της αντιπολίτευσης, αλλά και το «Πρώτο Κανάλι» της ρωσικής τηλεόρασης χαρακτήρισαν αυτήν την απειλή μια «πρόκληση και άσκηση πολιτικής πίεσης στα μέσα ενημέρωσης». Ωστόσο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ (και συνιδρυτής μαζί με τον πρωθυπουργό Α. Γιατσενιούκ του λεγόμενου κόμματος «Λαϊκό Κίνημα»), απαίτησε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) της Ουκρανίας να «αφαιρέσει την άδεια από το δίκτυο "Inter", διότι διεξάγει έναν πόλεμο προπαγάνδας εναντίον της χώρας μας».

Επικοινωνία υπουργών ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ανήμερα την Πρωτοχρονιά, όπου, όπως αναφέρουν πηγές και από τις δύο πλευρές, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή (Συρία, Παλαιστινιακό), δύο μέτωπα όπου εκδηλώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει, ειδικά τον τελευταίο καιρό, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και με αφορμή τη διεύρυνση των κυρώσεων, ότι επιδιώκει την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία. Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι δύο χώρες έχουν αντίθετη στάση, τόσο για τη Συρία όσο και για το Παλαιστινιακό, που οι μεν ΗΠΑ ψήφισαν κατά του σχεδίου ψηφίσματος για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους και η Ρωσία υπέρ. Την ίδια ώρα, υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι η ουκρανική «Ναφτογκάζ», όπως πρόβλεπε ο συμβιβασμός Ουκρανίας - Ρωσίας - ΕΕ για την Ενέργεια τουλάχιστον μέχρι το Μάρτη του 2015, προπλήρωσε για φυσικό αέριο το ρωσικό κολοσσό «Γκαζπρόμ» για το μήνα Γενάρη, ποσότητας 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων.
ΚΙΝΑ
Νέα υπόθεση διαφθοράς

Νέα υπόθεση διαφθοράς αποκαλύφτηκε στην Κίνα, όπου ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Ζιανγκ Κουνσένγκ, παύτηκε από τα καθήκοντά του. Το υπουργείο ανέφερε, σε μια σύντομη ανακοίνωσή του, ότι ο Κουνσένγκ είναι «ύποπτος ότι παραβίασε την πειθαρχία και διεξάγεται σε βάρος του έρευνα», φρασεολογία που έχει συνδεθεί με έρευνες για κατηγορίες διαφθοράς.

Ο Ζιάνγκ θεωρείται ο ανώτερος από τους τέσσερις βοηθούς υπουργούς Εξωτερικών. Το BBC μετέδιδε ότι η υπόθεση σχετίζεται με άλλη πρόσφατη υπόθεση που αποκαλύφτηκε, με την εμπλοκή του Λινγκ Τζιχουά, πρώην ανώτατου στελέχους της κυβέρνησης και μέλους της ΚΕ του ΚΚ Κίνας.

Οι υποθέσεις διαφθοράς, που τα τελευταία χρόνια έρχονται στην επιφάνεια όλο και πιο συχνά, συνδέονται άμεσα με την επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στην κινεζική επικράτεια. Η αποκάλυψή τους αποτελεί αντικείμενο ενδοαστικής αντιπαράθεσης, ενώ δυτικά ΜΜΕ τις αξιοποιούν ως απόδειξη της «έλλειψης διαφάνειας» στην Κίνα. Πρόκειται βέβαια για προκλητικό ενδιαφέρον, αφού αντίστοιχες υποθέσεις πυκνώνουν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, καθώς η διαφθορά είναι φαινόμενο σύμφυτο της κοινωνίας όπου το κυνήγι του κέρδους είναι ο υπέρτατος νόμος, με ή και χωρίς τη βούλα του νόμου.

Ποδοπατήθηκαν κυνηγώντας ψεύτικα χαρτονομίσματα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουλάχιστον 36 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν την Πρωτοχρονιά στην πλατεία Τσεν Γι στη Σαγκάη. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι όλα ξεκίνησαν όταν πολλοί ανάμεσα στο πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί για τις εορταστικές εκδηλώσεις, προσπάθησαν να μαζέψουν χαρτονομίσματα που έπεφταν από ένα κτίριο και τελικά αποδείχτηκαν ψεύτικα. Ενα ακόμα περιστατικό, ενδεικτικό των αξιών που επεκτείνονται στην καπιταλιστικά «αναπτυσσόμενη» Κίνα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org