ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Το ημερολόγιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για το 2015, που είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης

Με πλούσιο και μοναδικό φωτογραφικό - αρχειακό υλικό και ιστορικά στοιχεία για την τεράστια προσφορά του ηρωικού Κόκκινου Στρατού και του λαού της ΕΣΣΔ αλλά και των αντιστασιακών κινημάτων των λαών της Ευρώπης, στα οποία πρωτοστάτησαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, κυκλοφόρησε, ήδη, το Επετειακό Ημερολόγιο του 2015 της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), αφιερωμένο στα 70 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου προβάλλουν βασικά ιστορικά γεγονότα - σταθμοί και παρατίθενται στοιχεία για το Επος που έγραψε ο Σοβιετικός Λαός με τον Κόκκινο Στρατό του στον τιτάνιο αγώνα για την ήττα του φασιστικού τέρατος, καταδιώκοντας τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα μέχρι τη «φωλιά» του ναζισμού, στο Βερολίνο, και τη συνθηκολόγηση.

Παράλληλα με το μοναδικό φωτογραφικό υλικό που περιέχεται στο Ημερολόγιο 2015 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και άλλα στοιχεία, παρουσιάζεται και η προσφορά των αντιστασιακών κινημάτων που έδρασαν στα μετόπισθεν των κατεχόμενων χωρών της Ευρώπης, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Και, πρώτα απ' όλα, παρουσιάζεται η μεγάλη συνεισφορά του ελληνικού αντιστασιακού κινήματος - το μεγαλύτερο αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας - του έπους του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ κ.λπ. την περίοδο της τετράχρονης τριπλής κατοχής της χώρας. Του ΕΑΜικού αντιστασιακού έπους, που οργανωτής, καθοδηγητής και ραχοκοκαλιά του ήταν το τιμημένο ΚΚΕ.

Καθημερινά, θα διατίθεται:

  • Στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: Μαυρομματαίων 12, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210.8222.952, Φαξ: 210.8834.093.
  • Στα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΪΝΙΔΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΪΝΙΔΟΥ
φωτό 1

Την Κυριακή 11 Γενάρη γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο της σ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΑΪΝΙΔΟΥ, στον Ιερό Ναό Αγ. Ανδρέα, στο Λαύριο.

Στη μνήμη της, συντροφοί της και η οικογένειά της προσφέρουν στο ΚΚΕ 600 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΕΝΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΕΝΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
φωτό 1

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΣΟΦΙΑΣ ΣΦΑΝΤΟΥ η οικογένειά της προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 1.100 ευρώ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγωνιστή του ταξικού εργατικού κινήματος και στελέχους του ΚΚΕ ΗΛΙΑ ΜΕΝΤΗ προσφέρω το ποσό των 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Λαυρίου και την αφιέρωση, όπως ακριβώς γράφεται στο «ΟΔΟΣ ΑΒΥΣΣΟΥ»:

«Ο κομμουνιστής άμα πεθάνει δεν χάνεται, χάνεται, όμως - και να μην πεθάνει - άμα παραδείγματος, κλέψει ή ατιμάσει ή σκαρτέψει το χαρακτήρα του».

Ο ανιψιός του Α. Μ.

***

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας συντρόφου ΑΥΓΕΡΗ ΑΥΓΗΤΙΔΗ προσφέρουμε 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, μέσω της ΚΟ Εργαζομένων Δήμου Περάματος.

Αγγελική Πρεκετέ, Μυρσίνη Πρεκετέ και Σταύρος Μπούνταλης

***

φωτό 1

Ο Γιάννης Κεφαλάς, μέσω ΚΟΒ ταξί, στη μνήμη του αδελφού του ΝΙΚΟΛΑ (ΚΕΦΑΛΑ), στελέχους του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ - γραμματέα της ΚΟ ΕΛΤΑ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη της αγαπημένης μας μάνας και γιαγιάς ΕΛΕΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, από το Ζερβοχώρι Παραμυθιάς, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ρ».

Ντίνα, Ελένη, Γιάννης

***

ΦΩΤΟ (χαρτί) 1

ΓΙΑΝΝΕΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΕΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ο ΛΑΖΑΡΟΣ Κ. ΔΑΧΛΥΘΡΑΣ (3/3/1928 - 17/12/2014) καταγόταν από τη Δεσκάτη. Ο πατέρας του γνώρισε τις σοσιαλιστικές ιδέες στην Αθήνα, τις μετέδωσε στα παιδιά του. Στην Κατοχή, με όλη την οικογένεια στον αγώνα, οργανώθηκε πρώτα στα Αετόπουλα και μετά στην ΕΠΟΝ. Καταδιώχτηκε και κατέφυγε στο Βόλο για δουλειά. Το 1948 συνδέθηκε και δούλεψε στην παράνομη Οργάνωση του ΚΚΕ. Μετά από χτυπήματα της Ασφάλειας επέστρεψε στη Δεσκάτη. Εντάχθηκε στην 33η Μονάδα, με έδρα την Τρικοκκιά, σε τμήμα μεταφορών - σαμποτέρ με δράση στις περιοχές Θεσσαλίας και Χασίων. Στα τέλη του Μάη 1949 στο Γράμμο, στη Σχολή Μηχανικού - Σαμποτέρ. Συμμετείχε στο Επίλεκτο Απόσπασμα 1ης Μεραρχίας - 123ης Ταξιαρχίας των Φλωράκη - Μπελογιάννη - Παπαγεωργίου (14/8/1949 - Σεπτέμβρης 1949) στη διείσδυση μέχρι Τζουμέρκα - Αγραφα. Αιχμαλωτίστηκε, γνώρισε τις φυλακές Λάρισας, Τρικάλων, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας, μέχρι το τέλος του 1953. Δούλεψε στην ΕΔΑ. Στη δικτατορία φυλακίστηκε από στρατοδικείο. Μέλος του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του. Τελευταία προσφορά του, 100 ευρώ στην ΚΟ Δεσκάτης και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

***

φωτό 1

Στη μνήμη της αγαπημένης μου αδελφής, ΚΛΟΤΙΛΔΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ, που αταλάντευτα στήριξε όλη της τη ζωή, 20 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης.

ΓΙΑΝΝΕΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΕΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Τιτίκα Σκουλή

***

φωτό 1

Στη μνήμη των κομμουνιστών γονιών της, ΧΡΥΣΑΦΟΥΛΑΣ και ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ΑΡΜΑΟΥ, η κόρη τους, Ελένη, προσφέρει στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αμφισσας.

***

Στη μνήμη του κομμουνιστή - αγωνιστή ΦΩΤΗ ΣΕΡΓΟΥΝΙΩΤΗ, η σύζυγός του, Φωτεινή, προσφέρει στο ΚΚΕ, για την Οικονομική Εξόρμηση, 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αμφισσας.

***

φωτό 1

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΑΓΙΟΓΛΟΥ, που πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή, ήταν βιοπαλαιστής από μικρό παιδί, ευθύς κι αληθινός. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1987, έχοντας ήδη πλούσια δραστηριότητα σε σωματεία Λαϊκών Αγορών και στην αντίστοιχη Ομοσπονδία, την οποία συνέχισε μέχρι το θάνατό του. Δραστηριοποιήθηκε επίσης στη γειτονιά του για τα λαϊκά προβλήματα. Ηταν σταθερός στους στόχους του, στους στόχους του κινήματος, στους στόχους της επανάστασης.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, Αναστασία Νταγιόγλου, προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αμφιάλης.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του πατέρα μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΕΖΟΥ, αντάρτη του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ, πιστού οπαδού του ΚΚΕ, και του ξαδέρφου μου ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΕΖΟΥ, άξιου τέκνου του ΚΚΕ, επί 12 χρόνια Γραμματέα της ΝΕ Δωδεκανήσου, προσφέρω 50 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Μπραχαμίου.

Τάσος Γιαννέζος

***

Στη μνήμη των αξέχαστων αγωνιστών, γονιών μου ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, και των αξέχαστων θείων μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 80 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω της ΚΟ Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Οικογένεια Δημήτρη Γαλανόπουλου

***

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΑΡΜΕΝΗ που «έφυγε», προσφάτως, από τη ζωή, προσφέρω 500 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Πτολεμαίος Αρμάος
Πτολεμαίος Αρμάος
Ενας σύντροφος

***

*******

ΚΛΟΤΙΛΔΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΚΛΟΤΙΛΔΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΝΤΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΝΤΟΥ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΧΡΥΣΑΦΟΥΛΑ ΑΡΜΑΟΥ
ΧΡΥΣΑΦΟΥΛΑ ΑΡΜΑΟΥ
Παναγιώτης Νταγιόγλου
Παναγιώτης Νταγιόγλου
ΛΑΖΑΡΟΣ Κ. ΔΑΧΛΥΘΡΑΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ Κ. ΔΑΧΛΥΘΡΑΣ
ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, αδελφή, θεία, εξαδέλφη και φίλη

ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 12.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Ο σύζυγος: Θάνος. Οι αδελφοί: Δημήτρης και Βέρα Πολίτη, Υακίνθη Πολίτη. Τα ανίψια: Γιολάντα και Κώστας Ζαρμπαλάς, Δημήτρης και Μαρία Πολίτη, Γιώργος και Lee Πολίτη, Αλίκη Μαξούρη, Ιρις και Peter Pimm, Αρτεμις Smart, Χριστίνα Πολίτη. Οι εξάδελφοι, οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ