ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μακελειό από ρουκέτα του στρατού σε γάμο

Ο αφγανικός λαός «απελευθερώνεται» ...ακόμη
Ο αφγανικός λαός «απελευθερώνεται» ...ακόμη
ΣΑΝΓΚΙΝ.--

Μια ρουκέτα, που φαίνεται να εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια μαχών μεταξύ των δυνάμεων της αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν στη νότια επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, έπεσε την Τετάρτη στο χώρο μιας γαμήλιας δεξίωσης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 26 και τραυματίζοντας ακόμα 45 άτομα. Οπως αναφέρουν τοπικές αρχές, τα πυρά προέρχονταν από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, με πιο πιθανή την εκδοχή η ρουκέτα να έφυγε από τις δυνάμεις του αφγανικού στρατού.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς πολλοί τραυματίες εισήχθησαν στο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης στη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της επαρχίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των αμάχων θυμάτων στο Αφγανιστάν έχει φτάσει σε νέα υψηλά το 2014, με περίπου 10.000 νεκρούς ή τραυματίες άμαχους.

Την ίδια ώρα, οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, που έκαναν τη δήθεν ανθρωπιστική επέμβασή τους το 2001, αναπροσαρμόζουν την τακτική τους, με προμετωπίδα τη λεγόμενη αποχώρηση που υποτίθεται ότι ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή. Στην πραγματικότητα, στο Αφγανιστάν θα παραμείνουν το 2015 επίσημα συνολικά περίπου 17.000 ξένοι στρατιωτικοί με την «ομπρέλα» της λεγόμενης νέας ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Αποφασιστική υποστήριξη», που εμφανίζεται να έχει ως αποστολή της την «εκπαίδευση του στρατού και της αστυνομίας του Αφγανιστάν». Σε αυτή συμμετέχουν κατά πλειοψηφία Αμερικανοί στρατιώτες αλλά και από άλλες χώρες της λυκοσυμμαχίας.

Οπως και πριν 14 χρόνια έτσι και σήμερα, ο λόγος της επέμβασης ήταν ο έλεγχος μιας περιοχής γεωστρατηγικά σημαντικής και με τεράστιο φυσικό πλούτο, που προκαλεί το ενδιαφέρον ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και των μονοπωλιακών τους ομίλων. Πέρα από τους ΝΑΤΟικούς προστάτες, που φαίνεται να είναι αυτοί που αποτελούν την κύρια επιλογή της άρχουσας τάξης του Αφγανιστάν, και η Ρωσία και η Κίνα, με τους λεγόμενους «δρόμους του μεταξιού», εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Νέα ρατσιστική επίθεση

ΟΥΨΑΛΑ.--

Νέα εμπρηστική επίθεση σε τζαμί, η τρίτη μέσα σε μία βδομάδα, σημειώθηκε, χτες, στην πόλη Ουψάλα. Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή γρήγορα από περαστικούς και περίοικους, οι οποίοι πρόλαβαν να την σβήσουν πριν φτάσει η Πυροσβεστική. Υπάρχουν περιορισμένες υλικές ζημιές.

Η Πυροσβεστική ανέφερε πως η φωτιά ξεκίνησε από μολότοφ, ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία, στο κτίριο βρέθηκαν ρατσιστικά συνθήματα που γράφτηκαν με σπρέι. Δεν έχουν συλληφθεί ακόμη ύποπτοι για τον εμπρησμό.

Πρόκειται για το τρίτο τέτοιο περιστατικό σε μία βδομάδα: Τη Δευτέρα, εμπρησμός είχε προκληθεί σε τέμενος που βρίσκεται στο ισόγειο κτιρίου στο Εσλέβ, ενώ ανήμερα των Χριστουγέννων είχε γίνει εμπρηστική επίθεση σε τέμενος στην Εσκιλστούνα.

Η αστυνομία ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Svenska Dagbladet», ότι θα αυξηθούν τα μέτρα επαγρύπνησης για την προστασία μουσουλμανικών χώρων λατρείας.

Οι επιθέσεις γίνονται ενώ το πολιτικό σκηνικό στη Στοκχόλμη έχει περιπλεχθεί και η συζήτηση για τη μετανάστευση έχει αρχίσει να γίνεται με σκληρούς όρους. Το κόμμα της ακροδεξιάς, οι «Σουηδοί Δημοκράτες», ζητά μείωση του αριθμού των μεταναστών κατά 90% - σε μία χώρα που έχει παράδοση υποδοχής οικονομικών μεταναστών, προσφύγων και ανθρώπων που έπαιρναν πολιτικό άσυλο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έπειτα από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στη Σρι Λάνκα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Καταστροφών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Χιλιάδες εκτάρια από φυτείες ρυζιού καταστράφηκαν σε επαρχίες στα ανατολικά και βορειοκεντρικά της χώρας

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Την εκκένωση του σιδηροδρομικού σταθμού Ατόχα της Μαδρίτης προχώρησαν χτες οι αρχές, αφού ένας άνδρας με σακίδιο άρχισε να φωνάζει πως είναι βομβιστής αυτοκτονίας και απείλησε να ανατιναχτεί. Σύμφωνα με τις πρώτες, ανεπιβεβαίωτες, πληροφορίες, η αστυνομία κατόρθωσε να συλλάβει το δράστη.

ΚΑΪΡΟ.-- Στο πλαίσιο της διαφαινόμενης βελτίωσης στις σχέσεις Αιγύπτου - Κατάρ, το αιγυπτιακό ακυρωτικό δικαστήριο αποφάσισε την Πρωτοχρονιά να διεξαχθεί νέα δίκη για τους τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα», που εκτίουν πολυετείς ποινές κάθειρξης για τη φερόμενη υποστήριξή τους στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και για τη μετάδοση ψευδών ειδήσεων. Οι τρεις δημοσιογράφοι αναμένεται να παραμείνουν στη φυλακή μέχρι να παρουσιαστούν ενώπιον του νέου δικαστηρίου.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Γενικές εκλογές μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2015 θα διεξαχθούν στο Νότιο Σουδάν, ανακοίνωσε χτες κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρωτεύουσα της χώρας, Τζούμπα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Σάλβα Κιίρ θα δώσει αμνηστία σε όσους ενόπλους είχαν συμπαραταχθεί με το πλευρό του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ, συμμετέχοντας το Δεκέμβρη του 2013 σε επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του στρατού της χώρας.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Οκτώ βασικά άρθρα του νέου επίμαχου νόμου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Κένυα κατάργησε χτες ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηριου, Τζωρτζ Οντούγκα, κρίνοντας ότι συνιστούν κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν προσφύγει κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζοντας φόβους για δραματική αύξηση της αστυνομοκρατίας και της κρατικής βίας, με αφορμή τις αυξημένες επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» που εδράζει στη Σομαλία.

ΣΑΝΑΑ.-- Τις ζωές 49 Σιιτών πήρε προχτές αυτόχειρας βομβιστής στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής στην πόλη Ιμπ, στο κέντρο της Υεμένης. Από την ισχυρότατη έκρηξη τραυματίστηκαν άλλα 70 άτομα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Απεβίωσε χτες, σε ηλικία 80 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Ομάρ Καραμί στο Αμερικανικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βηρυτού, όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο του στομάχου.Ο Καραμί διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1990 - 1992 αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από έντονες διαδηλώσεις για την οικονομική κρίση που έπληττε τη χώρα, γνωστές ως η «Επανάσταση των φτωχών». Ανέλαβε εκ νέου την πρωθυπουργία το 2004 αλλά παραιτήθηκε ένα χρόνο μετά, έπειτα από τη δολοφονία του προκατόχου του, Ραφίκ Χαρίρι.

ΡΙΑΝΤ.-- Δύο Σαουδάραβες διακινητές ναρκωτικών, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, αποκεφαλίστηκαν την Πρωτοχρονιά στην πόλη Αλ Ιχσά στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- «Η Λιβύη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στο μεγαλύτερο τερματικό λιμάνι της χώρας, το Ες Σίντερ», ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Τρίπολη, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που μαίνεται για περίπου μία εβδομάδα μετά από πυραυλική επίθεση φανατικών ισλαμιστών ενόπλων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 82 ετών, ο Μάριο Κουόμο που είχε εκλεγεί τρεις φορές κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης και είχε απορρίψει αρκετές φορές προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος για να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Τζεμπ Μπους, γιος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, ανακοίνωσε χτες πως παραιτείται από τα διοικητικά συμβούλια διαφόρων εταιρειών και οργανισμών, στους οποίους είναι μέλος, για να ανοίξει το δρόμο υποβολής υποψηφιότητάς του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΡΩΜΗ.-- Ενας 50χρονος Ιταλός γιατρός που είχε προσβληθεί από τον ιό «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική ανάρρωσε μετά τη χορήγηση πειραματικής θεραπείας, μετέδωσαν χτες ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο γιατρός νοσηλευόταν στο Spallanzani Ινστιτούτο της Ρώμης που ειδικεύεται στις μολυσματικές νόσους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Το λεγόμενο Επαναστατικό Μέτωπο-Κόμμα Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP-C) ανέλαβε χτες την ευθύνη για επίθεση, που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, εναντίον αστυνομικών που φρουρούσαν το παλάτι Ντολμαμπαχτσέ, σε ένα παράρτημα του οποίου στεγάζονται τα γραφεία του Τούρκου Προέδρου στην Κωνσταντινούπολη. Σε προκήρυξή του, το DHKP-C κάνει λόγο για αντίποινα κατά της κυβέρνησης μετά το θάνατο του εφήβου Μπερκίν Ελβάν (τον περασμένο Μάρτη), ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που είχε από την ωμή καταστολή που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά τις διαδηλώσεις του Ιούνη του 2013.

Η επίθεση σημειώθηκε όταν ένας ένοπλος πέταξε δύο χειροβομβίδες, που ωστόσο δεν εξερράγησαν, προς το συγκεκριμένο κτίριο. Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Σελαμί Αλτινόκ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να επρόκειτο για απόπειρα εναντίον του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επέμεινε ότι στόχος ήταν οι αστυνομικοί της φρουράς.

ΗΠΑ
Αποκεφαλισμός μητέρας από τον άρρωστο γιο της

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενας 23χρονος Αμερικανός, που είχε διαγνωστεί ότι πάσχει από σχιζοφρένεια, αποκεφάλισε παραμονή της Πρωτοχρονιάς τη μητέρα του με τσεκούρι στη Φλόριντα γιατί τον ενοχλούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αστυνομικών αρχών, ο δράστης είναι ο Κρίστιαν Χοσέ Γκόμες, που συνελήφθη και απαγγέλθηκε σε βάρος του η κατηγορία της ανθρωποκτονίας, μετά την ομολογία του ότι σκότωσε τη μητέρα του, Μαρία Σουάρες - Κασάνι. Οπως ανακοινώθηκε, ο δολοφόνος άφησε το πτώμα κοντά στους κάδους απορριμμάτων του σπιτιού του και διέφυγε με μοτοσικλέτα πριν συλληφθεί από αστυνομικούς. Είναι άλλο ένα αποτρόπαιο έγκλημα από αυτά που καθημερινά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, με τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, την οπλοχρησία που διευρύνεται ανεξέλεγκτα (πριν από λίγες μέρες 2χρονος πυροβόλησε θανάσιμα τη μητέρα του) αλλά και με τα ρατσιστικά εγκλήματα αστυνομικών.

Ενα 24ωρο μετά, την Πρωτοχρονιά, δύο αστυνομικοί στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ τραυματίστηκαν από πυρά που έριξε εναντίον τους ο οδηγός κλεμμένου φορτηγού. Οπως ανακοινώθηκε, ο δράστης με το γιο του, οι οποίοι συνελήφθησαν, είχαν πριν διαρρήξει και βάλει φωτιά στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, είχαν κλέψει το αυτοκίνητό τους ενώ τα πτώματα των ηλικιωμένων βρέθηκαν στο φορτηγάκι, κάτω από ένα στρώμα, σε αποσύνθεση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ