ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Η συγκυβέρνηση επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση σε όλη τη χώρα

Ακάθεκτη προχωρά η κυβέρνηση στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, που αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες, να οδηγήσει στην ανεργία πολλούς εργαζόμενους και να εξοβελίσει την ανακύκλωση. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή των δέκα μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που υλοποιούνται με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για τις μονάδες σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Σέρρες και τις τέσσερις μονάδες της Αττικής.

Ηδη, την Παρασκευή 28 Δεκέμβρη υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για τη μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας, που είναι το πρώτο έργο το οποίο φθάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2013 θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για όλα τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι τρεις υποψήφιοι που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές είναι οι:

  • ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
  • Ενωση εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ
  • Ενωση εταιρειών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ - POLYECO.

Μέσα στο Γενάρη θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, το Φλεβάρη θα αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος. Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για χρονικό διάστημα 27 ετών. Αναθέτουσα αρχή είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) ΑΕ.

Για τα υπόλοιπα έργα οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ως εξής:

Πελοπόννησος: Εχει ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου και προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές εντός του α' τριμήνου 2013.

Ηλεία: Στις αρχές Γενάρη 2013 ξεκινά ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τεσσάρων προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α' εξαμήνου 2013.

Αιτωλοακαρνανία: Στις αρχές Γενάρη 2013 αναμένεται να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τριών προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α' εξαμήνου 2013.

Αχαΐα: Εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων η έναρξη του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Νομού Αχαΐας, η οποία αναμένεται στις αρχές Γενάρη 2013.

Σέρρες: Στις αρχές Γενάρη 2013 αναμένεται να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τεσσάρων προεπιλεγέντων υποψηφίων και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται εντός του α' εξαμήνου 2013.

Αττική: Ξεκίνησε η δημοπράτηση των τεσσάρων έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής με ΣΔΙΤ, με στόχο να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές στις αρχές του 2013.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, δηλαδή ακόμη και την καρκινογόνα καύση. Η επιλογή θα γίνει από τους ιδιώτες επιχειρηματίες που θα αναδειχθούν ανάδοχοι, με βάση την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία τους και όχι βέβαια τις ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα έργα θα κατασκευαστούν με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή και του Ταμείου JESSICA, δηλαδή οι κατασκευαστές θα συμμετάσχουν με όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό στη χρηματοδότηση των έργων, ενώ ο λαός θα πληρώνει πανάκριβα και για την κατασκευή και για τη χρήση.

Κύκλωμα ναρκεμπόρων με τη συμμετοχή αστυνομικών

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν χτες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης οι κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης εξάρθρωσης κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Σήμερα και αύριο αναμένεται να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις, ανάμεσα στους οποίους και οι τρεις αστυνομικοί, αλλά και οι τρεις Αλβανοί υπήκοοι, που θεωρούνται ως εγκέφαλοι του κυκλώματος, καθώς ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Χτες παρουσιάστηκαν στον ανακριτή 13 συλληφθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Οι απολογίες τους συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.

Συνολικά για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 35 άτομα σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αγρίνιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τον τελευταίο χρόνο το κύκλωμα διακίνησε τουλάχιστον 400 κιλά χασίς, 20 κιλά ηρωίνη και ένα κιλό κοκαΐνης, ενώ οι αστυνομικοί κατηγορούνται ότι ενοχοποιούσαν τρίτα πρόσωπα σε υποθέσεις ναρκωτικών και παρέδιδαν στη σπείρα ναρκωτικά που είχαν κατασχεθεί.

Στη δράση του πολυμελούς κυκλώματος περιλαμβάνονται ακόμα και σκηνοθετημένες συλλήψεις με ανταλλάγματα ποσότητες ναρκωτικών και εξαγορά ελαφρυντικών αντί μεγάλων χρηματικών ποσών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πρόταση για θέατρο

Πρόσκληση - πρόταση στους νέους να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Το φως που (πάντα) καίει» σε διασκευή, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού, απευθύνει η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των προτάσεων και πρωτοβουλιών της για τις μέρες των γιορτών. Οσοι ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Επιτροπής Φεστιβάλ μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση την Παρασκευή 4 Γενάρη και το Σάββατο 5 Γενάρη, στο «Θέατρο της Ημέρας» (Ν. Γεννηματά 20, στάση Μετρό Πανόρμου), στις 9 μ.μ., με είσοδο 7 ευρώ.

Στην εντατική σοβαρά τραυματισμένος

Σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και σοβαρό αιμάτωμα, μεταφέρθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Τζάνειο, ο Παναγιώτης Αργυρού, μέλος (όπως ο ίδιος έχει δηλώσει) της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι γιατροί προχώρησαν αμέσως σε χειρουργική επέμβαση λόγω κινδύνου για τη ζωή του και μεταφέρθηκε χτες στο «Θριάσιο», στην εντατική όπου σύμφωνα πάντα με πληροφορίες βρίσκεται σε κώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε όταν προσπάθησε ν' ανέβει στην κουκέτα, στο κελί του.

Προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στις απολύσεις των ΙΔΑΧ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Μνημόνιο 3 (Ν. 4093/2012) ως προς το σκέλος που αφορά την κατάργηση θέσεων κατηγορίας ΔΕ των ειδικοτήτων διοικητικού, διοικητικού - λογιστικού, διοικητικού - οικονομικού και διοικητικού γραμματέων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι περιφέρειες στρέφονται κατά του Ν. 4093/2012, της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της από 4/12/2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομες και αντισυνταγματικές (άρθρα 2, 4, 26, 72, 74, 76, 101, 102 και 103 του Συντάγματος). Επίσης, η εγκύκλιος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτηρίζεται «ψευδοερμηνευτική», καθώς παρόμοια θέματα ρυθμίζονται με προεδρικό διάταγμα και όχι με εγκύκλιο, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Οσον αφορά το Μνημόνιο 3 οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι είναι κατάφωρα αντίθετο στο άρθρο 60 του Συντάγματος, καθώς δεν μπορεί παρόμοια νομοθετήματα να ψηφίζονται από τη Βουλή με ένα μόνο άρθρο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org