ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2009
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αθωώνουν ουσιαστικά το Ισραήλ για τη σφαγή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σ' ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και παραπλάνησης του ελληνικού λαού έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού, αλλά την ίδια ώρα, ευθυγραμμιζόμενοι απόλυτα με τις ενέργειες και τις θέσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, εξισώνουν τους θύτες Ισραηλινούς με τα θύματα αμάχους Παλαιστίνιους.

Η ελληνική κυβέρνηση με «την παροχή 28 τόνων ιατροφαρμακευτικού υλικού» στα νοσοκομεία της Γάζας προσπαθεί να ...εξευμενίσει τη στάση της που εκφράζεται διά στόματος υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, η οποία αρνείται να καταδικάσει την ισραηλινή επιδρομή, επιρρίπτοντας ευθύνες στη «Χαμάς» για την έναρξη της σφαγής.

Το ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρό του, Γ. Παπανδρέου, δηλώνει ότι «στηρίζει την πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα». Ως πρόεδρος επίσης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γ. Παπανδρέου ζητά «την οργάνωση αποστολών στην περιοχή για την υποστήριξη κάθε μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας», για να συγκαλύψει ότι καταδίκασε γενικά και αόριστα «κάθε πράξη βίας» σπεύδοντας να αποδώσει «πράξεις τυφλής βίας και στις δύο πλευρές».

Στηρίζοντας αποστολές «ανθρωπιστικού υλικού» επιχειρούν να κουκουλώσουν τις πολιτικές τους ευθύνες και θέλουν να αποκρύψουν ότι έχουν συνυπογράψει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για την «ευρεία Μέση Ανατολή», επιχειρησιακό τμήμα των οποίων αποτελούν και οι δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του σχετικά με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό, σημειώνει τα ακόλουθα:

«Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει πιο αποφασιστικά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που δίπλα και μαζί με την ΕΕ αθωώνει ουσιαστικά το κράτος του Ισραήλ για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, προσποιούμενη ουδετερότητα.

Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις δηλώσεις συμπόνιας και τις φιλανθρωπικές εκκλήσεις της κυβέρνησης. Αυτά δεν έχουν καμία σημασία από τη στιγμή που δεν καταδικάζει ούτε στα λόγια την κατοχή, την επιθετικότητα, τον αποκλεισμό που υφίσταται επί χρόνια ο παλαιστινιακός λαός. Παρόμοια στάση έχει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, οι ΗΠΑ, είναι συνένοχοι και συνεργοί του Ισραήλ. Στηρίζουν και τροφοδοτούν την ιμπεριαλιστική πολιτική του στη Μέση Ανατολή. Τώρα το λόγο έχουν οι λαοί».

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης

Την Τετάρτη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Μεγάλη συναυλία συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό συνδιοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Πολιτιστική Παρέμβαση, την Τετάρτη 7 Γενάρη 2009, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (απέναντι από το δημαρχείο).

Στο πλαίσιο και της συναυλίας αυτής καλούν τους εργαζόμενους, το φιλειρηνικό κίνημα, το λαό, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους μετανάστες να εκφράσουν την καταδίκη τους για το σφαγιασμό του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, με τη στήριξη των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Να απαιτήσουν να σταματήσει τώρα η δολοφονία και να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα με την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, στα εδάφη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μεγάλη είναι η διάθεση που έχει εκφραστεί από καλλιτέχνες για συμμετοχή τους στη συναυλία αλληλεγγύης. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή οι εξής καλλιτέχνες (αλφαβητικά): Γιώργος Αλουπογιάννης, Γιώργος Ανδρέου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Θηβαίος, Magic De Spell, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Θάνος Μικρούτσικος, Μανώλης Μητσιάς, Μάνος Ξυδούς, «Οναρ», Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Χαρούλης.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να παρευρεθούν μαζικά στη συναυλία, να εκφράσουν και με αυτόν τον τρόπο την ταξική, διεθνιστική τους αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Η μαζική παρουσία των εργατών στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις είναι προϋπόθεση για να δοθεί μια αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της εξουσίας των μονοπωλίων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αποστολή στην Παλαιστίνη
  • Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα βρεθεί στην περιοχή την Παρασκευή
  • Κάλεσμα για τη μεγάλη συναυλία της Τετάρτης
  • Παραδίδεται τη Δευτέρα η πρώτη παρτίδα του φαρμακευτικού υλικού

Κορυφώνονται μέρα με τη μέρα οι πρωτοβουλίες που από την πρώτη ώρα ανέλαβε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο προκειμένου να εκφραστεί πολύμορφα η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της Ελλάδας στον σπαρασσόμενο παλαιστινιακό λαό.

  • Την Παρασκευή 9 του Γενάρη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα επισκεφτεί την Παλαιστίνη και θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Παλαιστινίων Εργατών, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση των Ελλήνων εργαζομένων στο λαό της Παλαιστίνης. Παράλληλα, συνεχίζεται από το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα η συγκέντρωση φαρμάκων για τον παλαιστινιακό λαό που δολοφονείται εν ψυχρώ από το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.
  • Τη Δευτέρα 5 του Γενάρη στις 12 το μεσημέρι, το ΠΑΜΕ θα παραδώσει στην πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα την 1η παρτίδα από το φαρμακευτικό υλικό που έχει ήδη συγκεντρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι φαρμακευτικό υλικό και χρήματα συγκεντρώνουν και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας μαζί με την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η παράδοση του φαρμακευτικού υλικού γίνεται στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (2ος όροφος, 8 π.μ. - 2 μ.μ.), ενώ η κατάθεση χρημάτων γίνεται σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, με αριθμό 397/29611051 (αντιστοιχεί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας).
  • Τέλος, το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που συνδιοργανώνει με την ΕΕΔΥΕ, την ΟΓΕ και την «Πολιτιστική Παρέμβαση», την Τετάρτη 7 του Γενάρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 6 το απόγευμα.
Βοήθεια αποστέλλει το ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την ανησυχία του ΑΚΕΛ για την «κλιμακούμενη βία από την ισραηλινή κυβέρνηση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού» εξέφρασε, χτες, με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, ανακοινώνοντας την αποστολή φαρμακευτικής βοήθειας στους Παλαιστινίους ύψους 5.000 ευρώ, καθώς και τη διοργάνωση σήμερα εκδήλωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία με πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.

«Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και στη Βουλή των Αντιπροσώπων», τόνισε, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως «απογοητεύει η αποτυχία του ΟΗΕ να διαδραματίσει το ρόλο για τον οποίο έχει συσταθεί, δηλαδή να αποτρέπει πολέμους τοπικούς ή περιφερειακούς», λέγοντας: «Την ώρα κατά την οποία η ανθρωπότητα ολόκληρη γιόρταζε την έλευση του νέου χρόνου, με αυξημένες προσδοκίες για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης και της ασφάλειας, δυστυχώς η μιλιταριστική μηχανή του Ισραήλ επέλεξε να σκορπίσει το θάνατο και τον τρόμο στα παλαιστινιακά εδάφη».

Ο Α. Κυπριανού μίλησε για «ασύμμετρη αλαζονεία» των Ισραηλινών, εκφράζοντας τη λύπη του για τη στάση των ΗΠΑ και άλλων χωρών «έναντι της ισραηλινής επίθεσης, στάση ανοχής και υπόθαλψης, στάση που καθοδηγείται, δυστυχώς, από απάνθρωπα αισθήματα. Ανησυχώντας το ΑΚΕΛ από όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή του στον παλαιστινιακό λαό και απευθύνει για ακόμη μία φορά έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Ραμάλα

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μεταβαίνει στη Ραμάλα τη Δευτέρα 5 του Γενάρη 2009, για να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο λαό της Παλαιστίνης, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη νέα δολοφονική επίθεση του ισραηλινού κράτους. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ, ο βουλευτής Κώστας Καζάκος, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας και ο Ηλίας Λέγγερης από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ