ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
Σελ. /32
1990: Η επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παναμά

Αμερικανός πεζοναύτης σε κεντρικό δρόμο του Παναμά απέναντι από κτίριο ισοπεδωμένο από τις βολές των αμερικανικών τεθωρακισμένων
Αμερικανός πεζοναύτης σε κεντρικό δρόμο του Παναμά απέναντι από κτίριο ισοπεδωμένο από τις βολές των αμερικανικών τεθωρακισμένων
Μια από τις πρώτες επιδείξεις ισχύος της «νέας τάξης» ήταν η επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παναμά στις 19 Δεκέμβρη του 1989. Τα μεσάνυχτα εκείνης της μέρας αμερικανικές δυνάμεις, που στρατωνίζονταν στις βάσεις του Παναμά, επιτέθηκαν κατά του αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου πίστευαν ότι βρίσκεται ο Πρόεδρος της χώρας, Μανουέλ Νοριέγκα. Ομως, ενώ το Αμερικανικό Πεντάγωνο υπολόγιζε σε μια επιχείρηση -«αστραπή», η επέμβαση εξελίχτηκε σε πραγματικό πόλεμο, αφού οι εισβολείς συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από το στρατό και το λαό του Παναμά. Πριν κλείσουν 24 ώρες από την έναρξη της επέμβασης, ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνούσε τις 2.000.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι η επέμβαση έγινε, για να προστατευτεί η ζωή των 35.000 Αμερικανών πολιτών στον Παναμά, για να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη χώρα αυτή και για να δικαστεί ο Νοριέγκα, τον οποίο οι αμερικανικές αρχές κατηγορούσαν για συμμετοχή στο εμπόριο ναρκωτικών.

Πίσω από όλα αυτά, όμως, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η Διώρυγα του Παναμά και τα τεράστια κέρδη που έχει όποιος την ελέγχει. Οι Αμερικανοί, όπως προέβλεπε η παλαιότερη συμφωνία, κρατούσαν τα «κλειδιά» της Διώρυγας μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1989, οπότε και θα έπρεπε να τα παραδώσουν στην κυβέρνηση του Παναμά. Η συμφωνία Τορίχος - Κάρτερ προέβλεπε ότι εκείνη τη μέρα θα αναλάμβανε τη διοίκηση της Διώρυγας Παναμέζος διοικητής, ενώ ο πλήρης έλεγχος θα περιερχόταν στον Παναμά 10 χρόνια μετά. Ο Νοριέγκα, που έγινε το «μαύρο πρόβατο», για να δικαιολογηθεί η επέμβαση, ήταν στενός φίλος των ΗΠΑ, συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, «κατασκεύασμα» εξ ολοκλήρου αμερικανικό. Ομως, οι Αμερικανοί έπαψαν να έχουν εμπιστοσύνη στον «άνθρωπό τους» και έστησαν την κατηγορία για εμπόριο ναρκωτικών. Μια κατηγορία υποκριτική, αφού ήταν γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής ελεγχόταν από τμήματα του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο Νοριέγκα, μετά την εισβολή, κατέφυγε στην πρεσβεία του Βατικανού, όπου και έμεινε έως τις 3 Γενάρη του 1990, οπότε παραδόθηκε στα αμερικανικά στρατεύματα. Με την παράδοση του Νοριέγκα «αποκαταστάθηκε η τάξη».


ΠΡΟΣΩΠΑ

1926 Πεθαίνει ο Γιάροσλαβ Χάσεκ. Τσέχος συγγραφέας. Πρωτοδημοσίευσε έργο του στις αρχές του 20ού αιώνα με ταξιδιωτικά σκίτσα και χιουμοριστικές μελέτες. Στα κατοπινά σατιρικά του διηγήματα και άρθρα, ο Χάσεκ χτυπά τους Αυστριακούς στρατιωτικούς, την κρατική γραφειοκρατία, την αστική ηθική και κουλτούρα και την Εκκλησία και παρουσιάζει τη σκληρή μοίρα του λαού. Επιστρατεύτηκε στον αυστροουγγρικό στρατό κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα από λίγο παραδόθηκε στους Ρώσους. Υποστήριξε την Οχτωβριανή Επανάσταση, έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκων). Το 1920 γύρισε στη χώρα του. Το κορυφαίο έργο του είναι το μυθιστόρημα «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», που συνδύαζε ρεαλιστικές εικόνες της λαϊκής ζωής με οξεία σάτιρα. Ο Σβέικ είναι ο «ανθρωπάκος», φερέφωνο της λαϊκής διαμαρτυρίας κατά του πολέμου. Είναι, όμως, και ένας αδυσώπητος υπονομευτής του αστικού συστήματος. Ο Σβέικ διασκευάστηκε πολλές φορές για το θέατρο και τον κινηματογράφο.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1924 Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμόν, στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ.

1963 Η Γαλλία απορρίπτει την αμερικανική προσφορά πυραύλων «Πολάρις» και επαναλαμβάνει ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ανεξάρτητη πυρηνική δύναμη.

1967 Ο Τζακ Ρούμπι, ο μυστηριώδης άνθρωπος της νύχτας, που εκτέλεσε εν ψυχρώ το δολοφόνο του Προέδρου Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, πεθαίνει σε ηλικία 55 χρόνων από καρκίνο, ένα μήνα πριν από τη δεύτερη δίκη του.

1980 Αναστέλλονται οι εξεταστικές διατάξεις του νόμου 815/78, ο οποίος είχε προκαλέσει κύμα καταλήψεων των Πανεπιστημίων.

1985 Και το 1984 η Ελλάδα διατήρησε την πρωτιά ως προς τον πληθωρισμό στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΟΚ, για το 1984, η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού, ήτοι 18,1% όταν το ετήσιο ποσοστό για το σύνολο της Κοινότητας είναι 6,5%.

1994 Οι 124 επιβάτες ενός ρωσικού αεροσκάφους «Τουπόλεφ 154», χάνουν τη ζωή τους, όταν αυτό προσκρούει στο έδαφος, κοντά στο Μαμόνι της Σιβηρίας.


Καιρός
ΚΑΙΡΟΣ

Στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις που σταδιακά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις και στις νοτιότερες θαλάσσιες περιοχές θα πέσει χιονόνερο. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Παρασκευή θα επεκταθούν στην Κρήτη, τις κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί και από το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 10-1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από μείον 6 -5, στα νησιά από μείον 1-7 και στη Θεσσαλονίκη από μείον 5 έως μείον 1 βαθμούς. Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις τις βραδινές ώρες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Παρασκευή θα χιονίσει και μέσα στην πόλη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μείον 1-5, αλλά στα βόρεια του νομού θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ