ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Οργανώνουν απεργιακό αγώνα με αιχμή την πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση

Σε πλατιές συσκέψεις καλεί το ΠΑΜΕ στις 9/1 στην Αθήνα και στις 13/1 στη Θεσσαλονίκη

Από τα μαζικά συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη για το Ασφαλιστικό
Από τα μαζικά συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη για το Ασφαλιστικό
Με σχέδιο αγωνιστικής δράσης ξεκινούν τη νέα χρονιά συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ενισχύοντας την πάλη για αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, υποχρεωτική για όλους, με διασφάλιση των γηρατειών, της Υγείας, της Πρόνοιας κ.ο.κ., παίρνοντας αποφάσεις για οργάνωση απεργιακού αγώνα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για το νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα.

Για την οργάνωση της πάλης και την ενίσχυση του απεργιακού μετώπου με αιχμή τον αγώνα για τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έχει ήδη απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και συνδικαλιστές να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνει στην Αθήνα την Πέμπτη 9 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Αντίστοιχη σύσκεψη οργανώνει και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 13 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Υπογραμμίζοντας στο κάλεσμά του για τις συσκέψεις ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή το άθλιο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό μέσα στο Γενάρη», το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «στο επίκεντρο της επίθεσης που προετοιμάζει η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη και γκρεμίζοντας ό,τι δεν είχε προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διατήρηση των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης και οι συντάξεις φτωχοκομείου στο πλαίσιο μόνο της "εθνικής εγγυημένης σύνταξης". Το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων θα εκτιναχτεί, με στόχο τα δισ. ευρώ που είναι χρήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών και των συνταξιούχων, να περάσουν στα γεράκια της ιδιωτικής ασφάλισης», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στη νέα γενιά εργαζομένων μια εργασιακή κόλαση και μια διαρκή ανασφάλεια. Οι επόμενοι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα είναι ακόμα πιο μαζικοί, ακόμα πιο δυνατοί. Η καταστολή και τα σχέδια περιορισμού των διαδηλώσεων δεν μας τρομάζουν», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Νέες καταγγελίες των σχεδίων για περιορισμό των διαδηλώσεων

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Στις σχετικές ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών προστίθενται συνεχώς νέες καταγγελίες, μεταξύ άλλων από το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), την Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ
Μπροστάρηδες στην απεργιακή μάχη οι ταξικές δυνάμεις

Από τη χτεσινή περιφρούρηση στο κτίριο της Αχαρνών
Από τη χτεσινή περιφρούρηση στο κτίριο της Αχαρνών
Νέο κύκλο απεργιών ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, συμπληρώνοντας συνολικά δέκα μέρες απεργίας από τις 21 Δεκέμβρη, διεκδικώντας την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα.

Χτες, οι ταξικές δυνάμεις στον ΟΤΕ ήταν αυτές που για άλλη μια φορά πρωτοστάτησαν στη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας στο κτίριο της «COSMΟΤΕ» στην Αχαρνών. Παράλληλα, αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία ότι όρος για την επιτυχία της είναι η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση και την προβολή των κύριων αιτημάτων τους.

Σε 6 απολύσεις προχώρησε η εργοδοσία

Απέναντί τους οι εργαζόμενοι έχουν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία, με τις «πλάτες» της κυβέρνησης και του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, υλοποίησε την απόφασή της να κάνει έξι απολύσεις παραμονή Πρωτοχρονιάς, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι στις 30 Δεκέμβρη έληξε η ΣΣΕ που περιλάμβανε ρήτρα προστασίας της απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΚ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα (Γενικές Συνελεύσεις κάθε πρωτοβάθμιου σωματείου, συνεδρίαση ΔΣ της ΟΜΕ, απεργιακές επιτροπές κ.ά.), τα οποία «μπορούν να δώσουν πραγματική διέξοδο απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, αλλά και στα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία στην ΟΜΕ ΟΤΕ», οι οποίες ούτε θέλουν ούτε μπορούν να βάλουν «τα δίκαια αιτήματά μας και να διαμορφώσουν τους όρους για να αναγκάσουμε την εργοδοσία να τα ικανοποιήσει. Είτε υπονομεύοντας τις ίδιες τις αποφάσεις τους, είτε μην μπορώντας να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους, γιατί για χρόνια τούς εκπαίδευσαν ότι τα σωματεία είναι μηχανισμοί συνδιοίκησης».

Πολύμορφες δράσεις από τα σωματεία στη ΛΑΡΚΟ

Συλλαλητήριο στην Αθήνα, μέσα στον Γενάρη, οργανώνουν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της Στερεάς Ελλάδας, ενάντια στην εκποίηση της εταιρείας, στην επίθεση στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Στο μεταξύ, στις 8 Γενάρη θα συνεδριάσει το Συντονιστικό των σωματείων που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου και στις 12 Γενάρη θα γίνει ημερίδα, στον κινηματογράφο «Ιλιον», στον οικισμό στη Λάρυμνα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8/12/2019, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη με τη συμμετοχή 120 φορέων, όπου αναδείχθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της παραγωγής με συνολικό κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού και των εργαζομένων, εξαιτίας της χρόνιας απαξίωσης της επιχείρησης από τις κυβερνήσεις και την πολιτική τους, των στοχευμένων πιέσεων της ΕΕ για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, του διαχρονικού σχεδιασμού να παραδοθεί η ΛΑΡΚΟ στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από την ιδιωτικοποίηση - εκποίησή της. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι να δώσουν ενιαία αγωνιστική απάντηση σε αυτήν την πολιτική.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπερδιπλάσια συμμετοχή εργαζομένων στις αρχαιρεσίες

Με υπερδιπλάσια συμμετοχή εργαζομένων ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, για τη νέα Διοίκηση ψήφισαν 303 εργαζόμενοι από 133 στις προηγούμενες αρχαιρεσίες το 2017.

Για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής ψήφισαν 262 εργαζόμενοι (από 131) και αναδείχθηκαν 5 αντιπρόσωποι (από 3). Για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ψήφισαν 262 εργαζόμενοι (από 131) και εκλέχθηκαν 3 αντιπρόσωποι (από 1).

Η μαζική συμμετοχή αποτελεί μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία, που προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας για να την εμποδίσει. Κατά τις εκλογές του Σωματείου στην περιοχή της Μάνδρας, η διεύθυνση του «Praktiker» κάλεσε την αστυνομία για να ...ελέγξει την κάλπη, ενώ στην επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος» η εργοδοσία επιστράτευσε έναν στρατό από security και διευθυντικά στελέχη για να βάλει εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων.

Αυξημένη συμμετοχή και στο κλαδικό Σωματείο του Πειραιά

Με αυξημένη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι αρχαιρεσίες και στον Σύνδεσμο Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.

Στις εκλογές πήραν μέρος 392 εργαζόμενοι (από 359 το 2016).

Η ΔΑΣ, το μοναδικό ψηφοδέλτιο που συμμετείχε, κατέλαβε και τις 9 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ εξέλεξε 4 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στην ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους που δυνάμωσαν με την ψήφο τους το σωματείο, «ιδιαίτερα όσους συναδέλφους συμμετείχαν για πρώτη φορά, αλλά και εκείνους που αψήφησαν την τρομοκρατία και τις πιέσεις της εργοδοσίας και έκαναν το βήμα». Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «η αυξημένη συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτές τις εκλογές ήταν η καλύτερη απάντηση απέναντι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που προωθούν τον συμβιβασμό στο εργατικό κίνημα».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Για το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»

«Μας γεμίζει οργή το γεγονός ότι εν έτει 2020 οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κρέμονται στην κυριολεξία πίσω από τα απορριμματοφόρα, παρότι με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο έχουν χάσει τη ζωή τους ή τραυματιστεί σοβαρά πολλοί εργαζόμενοι πανελλαδικά», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Χαλκιδέων με αφορμή το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη στις 31 Δεκέμβρη, όταν ο Ευάγγελος Καραβασίλης, εργαζόμενος καθαριότητας του δήμου, που βρισκόταν στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου, χτυπήθηκε από τουριστικό λεωφορείο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου και επισημαίνει πως «αποτελεί πρόκληση ότι οι συγκεκριμένες συνθήκες εναρμονίζονται με το ισχύον νομικό καθεστώς για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, ενώ η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων θα συμβάλει στην ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των όρων εργασίας και αμοιβής.

Απαιτείται, ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, να εξασφαλιστεί άμεσα από το δήμο Χαλκιδέων η επιβίωση της πολυμελούς οικογένειας του εργαζόμενου.

Απαιτείται να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν πιθανές ευθύνες.

Παράλληλα, χρειάζεται να διεκδικηθεί η βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας και των όρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, να αντιστοιχηθούν με την εποχή που ζούμε και με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ