ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Γενάρη 1999
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ '99 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ευκαιρία αλλά και κίνδυνος

Δεν αποτελεί πλέον είδηση η διεξαγωγή μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης στην Ελλάδα. Με αποκορύφωμα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Στίβου το 1997, η χώρα μας έχει φιλοξενήσει "πρώτης γραμμής" διοργανώσεις με πιο πρόσφατο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ του 1998. Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων αναμένεται να δυναμώσει αυτή την τάση, αφού εκτός των άλλων υπάρχει ανάγκη για "οργανωτική προπόνηση" χώρας μας ενόψει του 2004 σε όλα τα αθλήματα. Η τάση αυτή όμως εμπεριέχει και κινδύνους να μας μετατρέψει σε ξενοδόχους, αλλά και να δημιουργήσει εστίες σκανδάλων. Δυστυχώς η μέχρι τώρα εμπειρία δεν έχει πείσει για το αντίθετο. Ούτε για το γεγονός ότι ορισμένοι παράγοντες χρησιμοποιούν τα χρήματα του ελληνικού λαού για την προσωπική τους αναρρίχηση στην ιεραρχία των διεθνών ομοσπονδιών αδιαφορώντας για το κόστος... Αν βέβαια αξιοποιηθούν σωστά αυτές οι μεγάλες διοργανώσεις, μπορεί να αποτελέσουν, εκτός από μιας πρώτης τάξεως οργανωτική εμπειρία, και μια μοναδική ευκαιρία για να μυηθούν οι Ελληνες φίλαθλοι στα μυστικά και στην ομορφιά των αθλημάτων μέσα από τις κορυφαίες στιγμές που θα ζήσουν στη χώρα μας. Στο 1999 τα μεγάλα διεθνή γεγονότα που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα είναι το Παγκόσμιο της Αρσης βαρών, το Παγκόσμιο της Ελληνορωμαϊκής πάλης και το Ευρωπαϊκό Μάστερ της Γυμναστικής.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
Η ελληνική "ντριμ - τιμ" στην έδρα της

Με τη διοργάνωση του 70ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανδρών και του 13ου γυναικών, θα τιμήσει το 1999 η ελληνική ομοσπονδία, την πολύχρονη προσπάθεια του Χρ. Ιακώβου και των αθλητών του, να φτάσουν την Εθνική ομάδα της άρσης βαρών στην κορυφή του Ολύμπου. Θα είναι η πρώτη φορά που οι Ελληνες Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές, θα εμφανιστούν μπροστά στο δικό τους κοινό. Μια μεγάλη γιορτή, από την οποία δεν πρόκειται να απουσιάσει κανένας σπουδαίος αθλητής, από καμιά χώρα και γωνιά του πλανήτη. Ο λόγος; Από 18 έως 29 Νοέμβρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα μοιραστούν τα "εισιτήρια" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν ένα χρόνο αργότερα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ακόμα και ο Ν. Σουλεϊμάνογλου, που απουσίασε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1998, είναι πολύ πιθανόν να δώσει το "παρών", στην ίδια πάντα κατηγορία με τους Λεωνίδη και Τζελίλη. Συνολικά από το πρωτάθλημα των Αθηνών θα μοιραστούν 170 "ολυμπιακά εισιτήρια" στους άνδρες και 70 στις γυναίκες. Αναλυτικά, οι έξι πρώτες χώρες του βαθμολογικού πίνακα, θα ταξιδέψουν το 2000 στο Σίδνεϊ με πλήρη ομάδα, δηλαδή με οκτώ αθλητές. Οι χώρες που θα καταλάβουν τις θέσεις από 7 έως 12, θα αποκτήσουν δικαίωμα για έξι εισιτήρια, από 13 έως 18 για πέντε, από 19 έως 24 για τρία και από 25 έως 31 για δύο. Τα υπόλοιπα εισιτήρια θα μοιραστούν στα ηπειρωτικά πρωταθλήματα, ώστε να εκπροσωπηθούν στην κορυφαία αθλητική γιορτή του πλανήτη, χώρες με μικρότερες διακρίσεις στο άθλημα των ισχυρών.

Οι γυναίκες

Η γυναικεία άρση βαρών θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000. Με δεδομένο ότι στο άθλημα κυριαρχούν οι αθλήτριες από την Ασία, η διεθνής ομοσπονδία έκρινε σωστό, καμία χώρα να μην πάει στο Σίδνεϊ με πλήρη ομάδα, προκειμένου να μην υπάρξει μονοπώληση των μεταλλίων, ειδικά από τις αθλήτριες της Κίνας, που είναι ασυναγώνιστες. Οι έξι πρώτες ομάδες του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Αθήνας θα αποκτήσουν δικαίωμα για τέσσερα εισιτήρια, οι επόμενες έξι ομάδες για τρία, κι εκείνες που θα καταταγούν από τη 13η έως την 18η θέση για δύο. Τέλος, από τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα θα ξεχωρίσουν οι δεκαπέντε χώρες (τρεις από κάθε ήπειρο) που θα εκπροσωπηθούν με μία αθλήτρια.

Στόχος της ελληνικής ομοσπονδίας, όσον αφορά στους άνδρες, είναι να κατακτήσει και πάλι την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Η εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες με πλήρη ομάδα είναι δεδομένη. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις γυναίκες. Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λάχτι της Φινλανδίας, η Εθνική ομάδα κατέλαβε τη 10η θέση με 237 βαθμούς, που εξασφαλίζουν τρεις συμμετοχές. Η απόσταση που τη χωρίζει από την έκτη θέση μετριέται σε 74 βαθμούς. Με λίγη επιπλέον προσπάθεια, τίποτα δεν αποκλείεται.

ΠΑΛΗ
Για μια νέα αρχή από την Αθήνα

Το 45ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής, ευκαιρία για ανάκαμψη στο πρώην άθλημα των Ολυμπιονικών

Το 45ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής πάλης θα φιλοξενήσει στις 23 - 24 - 25 και 26 Σεπτέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η ελληνική ομοσπονδία. Οι πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα πεπραγμένα των τελευταίων χρόνων, θέλουν να έρχονται στην Αθήνα περισσότεροι από 500 παλαιστές και οι χώρες που θα δηλώσουν συμμετοχή θα ξεπεράσουν τις 60. Η μεγάλη εκπροσώπηση οφείλεται στο γεγονός ότι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Στο Φάληρο θα ξεχωρίσουν οι Ολυμπιονίκες του 2000, καθώς οι πρώτες οκτώ χώρες στο βαθμολογικό πίνακα, θα αποκτήσουν δικαίωμα να στείλουν στην Αυστραλία, αθλητές σε όλες τις κατηγορίες. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελευθέρας, που θα φιλοξενηθεί 8 - 9 - 10 και 11 Οκτώβρη στην Αγκυρα.

Το άθλημα των Ολυμπιονικών, όπως χαρακτηρίζεται η πάλη στη χώρα μας, ελπίζει ότι από το Παγκόσμιο της Αθήνας θα επανέλθει σε τροχιά διακρίσεων. Τα περσινά αποτελέσματα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όσον αφορά την ελληνορωμαϊκή, όμως στην ομοσπονδία πιστεύουν ότι σύντομα θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς η δουλιά του κορυφαίου Ρώσου προπονητή Γκ. Σαπούνοφ, έστω και χωρίς αυτόν, μιας και η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε για το 1999. Αντίθετα, ο Ηρ. Δεσκουλίδης και ο Γ. Αθανασιάδης που έχουν την ευθύνη για την ομάδα της ελευθέρας, δεν έχουν λόγο να μην είναι αισιόδοξοι. Οι Καρντάνοφ, Ξανθόπουλος διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε σε διεθνές επίπεδο κι ελπίζουν ότι στην Αγκυρα θα κατακτήσουν όχι μόνο το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, αλλά ότι θα κάνουν την έκπληξη ανεβαίνοντας στο βάθρο των νικητών.

Οι Ελληνες παλαιστές θα δώσουν τις πρώτες εξετάσεις τους, την Ανοιξη στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στις 14 - 15 - 16 και 17 Απρίλη θα διεξαχθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελευθέρας και στις 12 - 13 - 14 και 15 Μάη, το αντίστοιχο της ελληνορωμαϊκής στη Σόφια της Βουλγαρίας. Η αυλαία των διεθνών διοργανώσεων, όπως κάθε χρόνο, θα ανοίξει το Μάρτη. Η ΕΟΦΠ θα διοργανώσει και φέτος το τουρνουά "Ακρόπολις", αλλά με μια ιδιαιτερότητα. Στην Αθήνα θα διεξαχθεί στις 20 και 21 του μηνός το τουρνουά της ελληνορωμαϊκής, ενώ τις ίδιες μέρες η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει τους αγώνες της ελευθέρας, με την επωνυμία "Αλεξάνδρεια". Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής ανδρών - γυναικών θα διεξαχθεί 6 και 7 Φλεβάρη, ενώ το αντίστοιχο της ελευθέρας στις 6 και 7 Μάρτη.

ΕΥΡΩΠΑ''ΙΚΟ ΜΑΣΤΕΡ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
Οι κορυφαίοι της Ευρώπης στην Πάτρα

Το 2ο Ευρωπαϊκό ΜΑΣΤΕΡ σε ενόργανη και ρυθμική γυμναστική θα φιλοξενήσει 19 - 20 Ιούνη η Πάτρα, τόπος διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ρυθμικής Γυμναστικής. Πρόκειται για μια διοργάνωση όπου παίρνουν μέρος επιλεγμένα οι κορυφαίοι αθλητές και ομάδες της γηραιάς ηπείρου, όπως προκύπτουν από την κατάταξη. Δύο χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση στο παρισινό στολίδι, το Μπερσί, το Ευρωπαϊκό ΜΑΣΤΕΡ στην Πάτρα αναμένεται να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για θέαμα, αλλά και για έντονο και ενδιαφέροντα συναγωνισμό. Το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων έχει μια πρωτοτυπία, αφού οι ομάδες σε ενόργανη ανδρών, ενόργανη γυναικών και στο ανσάμπλ της ρυθμικής συναγωνίζονται μεταξύ τους μέχρι να βγουν οι δύο ομάδες που θα συναγωνιστούν στον τελικό για το χρυσό μετάλλιο, αλλά και στον μικρό τελικό για το χάλκινο. Ετσι, εκτός από την ποιότητα του θεάματος εξασφαλίζεται και η ποιότητα του συναγωνισμού.

Για τους Ελληνες πρωταθλητές το ΜΑΣΤΕΡ της Πάτρας θα είναι ταυτόχρονα και ένα κρίσιμο τεστ ενόψει των μεγάλων υποχρεώσεών τους το 1999, που είναι τα παγκόσμια πρωταθλήματα σε ενόργανη (Κίνα 9-16/10) και ρυθμική (Οζάκα 28/9-3/10). Εκεί θα κριθεί η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Σίντνεϊ. Στόχος: να εκπροσωπηθεί η ελληνική αποστολή με πλήρεις ομάδες σε ενόργανη ανδρών και γυναικών, όπως βέβαια και η πρόκριση της ομάδας του ανσάμπλ.

Ευχή όλων των ελλήνων φιλάθλων είναι και το 1999 στο 70ό παγκόσμιο

Ευχή όλων των Ελλήνων φιλάθλων είναι και το 1999 στο 70ό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να βρεθεί η Εθνική ομάδα και πάλι στην κορυφή
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org