ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Γενάρη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το "αγωνιστικό" 1998

Πλούσιοι αγώνες αναπτύχθηκαν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε ενάντια στη σκλήρυνση της βαθιά αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης

Το "αγωνιστικό" ημερολόγιο του 1998 καταγράφει κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους, καθώς η αντεργατική μανία της κυβέρνησης ξεσπά σε πολλά μέτωπα, χωρίς να αφήνει στο απυρόβλητο κανένα τμήμα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στην Ιονική, οι ναυτεργάτες δίνουν το στίγμα για ένα αρκετό διάστημα, ευρισκόμενοι στο επίκεντρο αλλεπάλληλων επιθέσεων. Οι συνταξιούχοι "βομβαρδίζουν" με συλλαλητήρια. Επιμέρους κλάδοι κινητοποιούνται. Η κυβέρνηση ξεχνά τα περί "κοινωνικού διαλόγου" και όπου αντιμετωπίζει δυσκολίες, επιστρατεύει τα ΜΑΤ, την τρομοκρατία, την ποινικοποίηση. Νέα χαρακτηριστικά, έντονα ταξικά, δίνει στην πάλη των εργαζομένων η συγκρότηση απεργιακών επιτροπών ενόψει της τελευταίας 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, ενώ σε όλη τη διάρκεια του έτους έγιναν αρκετές προσπάθειες συντονισμού της δράσης από τα κάτω, καθώς οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έστρεψαν ακόμα πιο προκλητικά την πλάτη στα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Γενάρης

Στις 4 Γενάρη μια φονική έκρηξη συνταράσσει το εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας "DIANA" στην Ξάνθη, η οποία στοιχίζει τη ζωή σε δυο εργάτες, ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίζονται σοβαρά. Εγκληματική η αμέλεια της επιχείρησης. Στις 6 Γενάρη, έκρηξη στο χυτήριο της ΛΑΡΚΟ τραυματίζει σοβαρά έναν ακόμη εργάτη. Αιτία η μείωση του απαιτούμενου προσωπικού και η εντατικοποίηση της δουλιάς.

Αρχίζει η καταγραφή των αλλοδαπών από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, προκειμένου να πάρουν τη "λευκή" και "πράσινη κάρτα". Επικρατεί χαοτική κατάσταση στις υπηρεσίες, εκδηλώνεται "μαύρη αγορά" εγγράφων, ακόμη και καρτών λίγο καιρό αργότερα! Στο τέλος του χρόνου πολύ λίγοι αλλοδαποί έχουν κάποια από την πολυπόθητη κάρτα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Στη Βουλή κατατίθεται πολυνομοσχέδιο του ΥΕΝ, το οποίο κινείται στην κατεύθυνση της παραπέρα εκδίωξης των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία.Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι ναυτεργάτες στις 15 Γενάρη. Δυο ελληνικά πλοία, το ΦΛΕΡ και το ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ βυθίζονται, στέλνοντας στο βυθό 28 ναυτικούς, ανάμεσά τους 7 Ελληνες.

Στις 16 Γενάρη πραγματοποιείται το 25ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,το οποίο φέρει έντονα τη σφραγίδα της παραχάραξης των συσχετισμών με τη νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων.

Στη Χαλκίδα πραγματοποιείται συλλαλητήριο ανέργων από τη Βορειοκεντρική Εύβοια, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των χιλιάδων ανέργων και καταδικάζει την περιοχή στο μαρασμό.

Με 24ωρη απεργία στις 22 Γενάρη και με στάσεις εργασίας πρωτύτερα, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ απαντούν αγωνιστικά στην τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση για τον αποκλεισμό των σωματείων τους, από τη διαμόρφωση των κανονισμών προσωπικού. Νέες στάσεις εργασίας ακολουθούν και νέα απεργία με πανεργατικό συλαλλητήριο. Νέα επιχείρηση "λάσπης" από την κυβέρνηση για τους "προνομιούχους" εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

Στις 30 Γενάρη η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) λήγει χωρίς αποτέλεσμα.

Πραγματοποιείται το 18ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.Ενισχυμένη και πρώτη βγαίνει η ΕΣΑΚ.

Φλεβάρης

Στις 2 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ πραγματοποιούν δυναμικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, διαδηλώνοντας ότι "αυτή η τροπολογία θα μείνει στα χαρτιά", εννοούν την τροπολογία για τους κανονισμούς των ΔΕΚΟ, με την οποία η κυβέρνηση προετοίμασε το έδαφος για να φέρει τα πάνω κάτω και στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να διευκολύνει την επιχείρηση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Ανακοινώνονται από το υπουργείο Εργασίας "νέα" μέτρα για την ενίσχυση, δήθεν, της απασχόλησης, με τα οποία δίνονται στους εργοδότες 118 δισ. δραχμές, πριμοδοτείται η μερική απασχόληση και επιταχύνεται η γενικότερη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Στις 5 Φλεβάρη οι συνταξιούχοι προχωρούν στην πρώτη, από τις πολλές, πανελλαδική κινητοποίηση με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που τους οδηγεί στην εξαθλίωση.

Στις 6 Φλεβάρη άλλος ένας νεκρός εργάτης στη "DIANA"!

Ανένδοτοι οι εφοπλιστές, αρνούνται να δώσουν αυξήσεις στους ναυτεργάτες κατά την πρώτη συνάντηση με την ΠΝΟ για τη σύμβαση εργασίας του 1998. ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ παίρνουν την πρωτοβουλία για σύσκεψη ναυτεργατικών σωματείων, ώστε να απαντήσουν με νέους αγώνες στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ στη ΓΣΕΕ προτείνουν με επιστολή τους προς την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, αγωνιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει απεργιακές κινητοποιήσεις, συσκέψεις, συλλαλητήρια και συντονισμό δράσης με την ΑΔΕΔΥ.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" καταγγέλλει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ελαστικές μορφές απασχόλησης στο δημόσιο και ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας. Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ απορρίπτει πρόταση για σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Παρασκευή και 13 η δεύτερη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων για την ΕΓΣΣΕ. Οι εργοδότες προκαλούν, η ΔΑΣ προτείνει απεργιακές κινητοποιήσεις και τονίζει την ανάγκη για 8.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο και μονοετή σύμβαση.

"Οι ναυτεργάτες παλεύουν και θα νικήσουν, τα μέτρα του ΥΕΝ θα καταργήσουν", φωνάζουν οι ναυτεργάτες σε πορεία τους προς την ΠΝΟ, ύστερα από σύσκεψη που διοργάνωσαν οι ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Ακολουθεί σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στα δουλεμπορικά κυκλώματα παράνομης ναυτολόγησης, που θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.

Η διεύθυνση της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ στέλνει τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων στο δικαστήριο, επιχειρώντας να ποινικοποιήσει και να απαγορεύσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Στις 17 Φλεβάρη πραγματοποιείται συλλαλητήριο κατά της ανεργίας.Στις 23 φλεβάρη, οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ σχηματίζουν ανθρώπινο "τείχος", εμποδίζοντας τους Ειρηνοδίκες να σφραγίσουν το κατάστημα, που κηρύχτηκε σε πτώχευση. Πολύμηνος και τελικά δικαιωμένος θα είναι ο αγώνας τους.

Ανεργοι της Εύβοιας πραγματοποιούν πορεία προς τη Νομαρχία και καταλαμβάνουν συμβολικά τον ΟΑΕΔ. Συστήνεται Επιτροπή Αγώνα Ανέργων στην Αθήνα.

Μάρτης

Στις 5 Μάρτη πραγματοποιείται πανεργατικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες έξι πόλεις, από συντονιστικές επιτροπές σωματείων, ενώ η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αρνείται τις προτάσεις αγωνιστικού προγραμματισμού της ΕΣΑΚ.

Στις 10 Μάρτη απεργούν πανελλαδικά οι οικοδόμοι.Την ίδια μέρα, σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν για συλλογικές συμβάσεις και περιφρούρηση των εργατικών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ του Πειραιά πραγματοποιούν στάσεις εργασίας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφαίνεται ότι είναι νόμιμα τα Προεδρικά Διατάγματα που μετατρέπουν τους ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΛΘ, ΟΛΠ σε Ανώνυμες Εταιρίες. Οι εργαζόμενοι αρχίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στις 12 Μάρτη αρχίζει το 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.Από το βήμα του Συνεδρίου ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου εξαγγέλλει την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου, που λίγους μήνες αργότερα θα γίνει ο μνημειώδους αντεργατικότητας νόμος 2639/98.Οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Α. Π. νομιμοποιούν νόθους αντιπροσώπους. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρατηρούνται φαινόμενα εκφυλισμού της διαδικασίας από τη μη συμμετοχή των συνέδρων. Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας εγκρίνουν ένα συναινετικό πρόγραμμα δράσης, ενώ η ΔΑΣ διατήρησε τις δυνάμεις της, παρά τη νόθευση των συσχετισμών και τη μείωση των ψηφισάντων.

Πραγματοποιείται 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια,ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Συνέχεια των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, με "πολιορκία" του γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Στις 19 Μάρτη πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων όλων των ταμείων στην Κάνιγγος, κατά της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στο λαϊκό εισόδημα.

Στις 23 Μάρτη εργαζόμενοι και άνεργοι της Αθήνας δίνουν τη δική τους μαχητική απάντηση στην αντεργατική κυβερνητική λαίλαπα. Συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή.Την ίδια μέρα, εργαζόμενοι του ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, Κεντρικής Λαχαναγοράς, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων πραγματοποιούσαν συγκέντρωση υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα των οργανισμών και το δικαίωμα της μονιμότητας.

Συγκροτείται το νέο προεδρείο της ΓΣΕΕ. "Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης είναι μοναδικό κριτήριο της δράσης της ΔΑΣ", δηλώνει ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος.

Στις 26 Μάρτη παρουσιάζεται από την κυβέρνηση το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση",με κύρια στοιχεία του το χτύπημα του 8ωρου, την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, την ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, η ΕΣΑΚ προτείνει τρία σημεία - "κλειδιά" για την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων: Υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, με αιχμή την πλήρη απασχόληση, ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο, κατηγορηματική αντίθεση σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, αποχώρηση από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο".

Αύγουστος

Στις 5 Αυγούστου διοργανώνεται από πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά συλλαλητήριο στην Αθήνα,ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Συγκεντρώσεις γίνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ανακοινώνει διαθεσιμότητες, σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρά το σωματείο. Στο μεταξύ, αυξάνονται οι πρωτοβουλίες ενάντια στον αντεργατικό νόμο, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για τις ανατροπές στο ασφαλιστικό.

Τον Αύγουστο γίνεται και η πρώτη, αποτυχημένη, προσπάθεια ξεπουλήματος της Ιονικής.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες στα πορθμεία για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σεπτέμβρης

Στις 4 Σεπτέμβρη, Σωματεία Εργαζομένων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν συγκέντρωση καταδίκης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, ενόψει και των εγκαινίων της ΔΕΘ. Στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση φροντίζει να προετοιμάσει το έδαφος για την εφαρμογή των ΤΣΑ σε όλη τη χώρα!Στο εξής, ΤΣΑ θα μπορούν να εφαρμόζονται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα!

Στη ΛΑΡΚΟ γίνονται κινητοποιήσεις για τη στήριξη της επιχείρησης από την κυβέρνηση και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ,για την προστασία των θέσεων εργασίας, ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης.

Πανναυτεργατική συγκέντρωση με πρωτοβουλία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Οκτώβρης

"Ποδαρικό" με μια κατάπτυστη επιστολή του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, προς τον υπουργό Εργασίας, από τον οποίο ζητείται η διατήρηση και αναβάθμιση της λειτουργίας του ταμείου εργατοπατέρων.

Τελεσίγραφο της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ δίνει τρεις μέρες προθεσμία στους εργαζόμενους για αλλαγή ωραρίου, κάτι που δε γίνεται αποδεκτό.

"Αδειάζει" το ταμείο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και μένουν "ξεκρέμαστοι" 30.000 δικαιούχοι του ΟΕΚ για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

Η Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Ελλάδας εκβιάζει με ομαδικές απολύσεις και μείωση μισθών των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι αντιδρούν.

Παρουσιάζεται προσχέδιο τμήματος του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που αφορά την ενοποίηση των ταμείων αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων. Τσεκουρεύονται οι επικουρικές τους συντάξεις.

Νοέμβρης

Στις 2 Νοέμβρη ανακοινώνεται η παύση όλων των προγραμμάτων του ΟΕΚ με το πρόσχημα της κατάρτισης του απολογισμού. Στις 4 Νοέμβρη δίνεται στη δημοσιότητα το... πρώτο μέρος του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το δεύτερο μέρος δίνεται την επόμενη μέρα. Επιβεβαιώνεται το μέγεθος της ανατροπής που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πριν έρθει το νέο χρόνο να διαλύσει τα πάντα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται αποφασίζουν να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στο ξεπούλημα.

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ και της ΕΣΑΚ Δημοσίου σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε σύσκεψη Ομοσπονδίες και σωματεία της Αθήνας, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας που αποφάσισε η ΓΣΕΕ, με ένα πλαίσιο διεκδίκησης πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, ουσιαστικά στήριξης της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής.

Στις 18 Νοέμβρη συγκροτείται η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή Αγώνα,με στόχο τον ταξικό προσανατολισμό της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. Ανακοινώνεται απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Συγκροτούνται Απεργιακές Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Βόλο και αλλού, επιτυγχάνεται και ευρύτερη συσπείρωση εργαζομένων με άλλους φορείς.

Δίνεται στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του ΥΕΝ για το ξεπούλημα των δυο μεγάλων λιμανιών της χώρας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης.

Στις 24 Νοέμβρη οι συνταξιούχοι ξανά στο δρόμο του αγώνα με παναττικό συλλαλητήριο και ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Τέσσερις νεκροί στο ολοκαύτωμα του ρυμουλκού "ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ" στη Θεσσαλονίκη. Εγκληματικές ευθύνες στις λιμενικές αρχές, αλλά και στους αρμόδιους της εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιου του Ομίλου Βαρδινογιάννη.

Στις 25 Νοέμβρη σκοτώνεται ένας 36χρονος εργάτης στη ΛΑΡΚΟ, καθώς ακρωτηριάζεται και βρίσκεται από τους συναδέλφους του δυο ώρες αργότερα!

Πραγματοποιείται το 30ό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ,η ΕΣΑΚ Δημοσίου ανακοινώνει ότι δε θα αναλάβει θέση στο προεδρείο, καταγγέλλοντας τη γραφειοκρατική ελίτ ποδηγέτησης του κινήματος.

Πραγματοποιείται το 23ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Δεκέμβρης

Στη 1 Δεκέμβρη πραγματοποιείται παμπειραϊκή στάση εργασίας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στις 2 Δεκέμβρη πραγματοποιείται πανοικοδομική απεργία.Πενθήμερη απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων και η πρώτη αγωγή εναντίον της. Ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας τους θα καταλήξει στην πολιτική επιστράτευσή τους από την κυβέρνηση, η οποία δείχνει ξανά το αυταρχικό της πρόσωπο.

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Αυλίδας και στην Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Ελλάδος.

Πραγματοποιείται την Τρίτη, 15 Δεκέμβρη η πανελλαδική, πανεργατική και πανδημοσιοϋπαλληλική 24ωρη απεργία ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα με μαζικότητα και δυναμισμό, στα οποία συμμετέχουν και μαθητές και αγρότες μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους. Χιλιάδες οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έδωσαν ταξικά χαρακτηριστικά στην απεργία. Σε φιάσκο κατέληξε η συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, ενάντια στην απόφαση για διαθεσιμότητες όλου του προσωπικού και μείωση της παραγωγικής της δραστηριότητας...

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Απρίλης

Αλλεπάλληλες είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή Αεροπορία",ενάντια στο διαλυτικό νομοσχέδιο για τον Εθνικό Αερομεταφορέα.

Στις 9 Απρίλη γίνεται 24ωρη πανελλαδική πανεργατική, πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία,με συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων.

Μια ακόμη συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ, μετά από μεγάλη διακοπή. Ο ΣΕΒ προκαλεί προτείνοντας αυξήσεις 2%+2%! Η ΔΑΣ προτείνει στην ΕΕ της ΓΣΕΕ αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της υπογραφής ΕΓΣΣΕ με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η πλειοψηφία απορρίπτει την πρόταση, όπως και την ανάγκη ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Τη Μ. Τετάρτη, 15 Απρίλη, οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν μια ακόμη μεγάλη κινητοποίηση με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, απαιτώντας αύξηση των συντάξεων.

Σύσκεψη 16 Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και Θράκης καταλήγει σε απόφαση με στόχο το συντονισμό δράσης ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Εξι Εργατικά Κέντρα της Πελοποννήσου ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Προσπάθειες συντονισμού αναπτύσσονται και σε άλλες περιοχές.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου δηλώνει ότι η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων που εποπτεύει ο ΟΑΕ, (ΣΟΦΤΕΞ, ΜΕΛ, ΕΛΒΟ, Ελληνικές Αλυκές, ΛΑΡΚΟ, Ελληνικά Σιδηροκράματα και Ναυπηγεία Αυλίδας) θα προχωρήσουν με οποιοδήποτε τρόπο.

Μάης

Την Παρασκευή, 1η Μάη,χιλιάδες εργαζόμενοι τιμούν με την παρουσία τους στο Σύνταγμα τη γιορτή της εργατιάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΣΑΚ για προστασία των εργασιακών σχέσεων, ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο, καταδίκη των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις γίνονται σε όλη τη χώρα.

Στις 6 Μάη ανακοινώνεται επίσημα από την κυβέρνηση η πρόθεση πώλησης της Ιονικής Τράπεζας στους ιδιώτες. Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ για να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης.

Στις 7 Μάη οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ ξυλοκοπούνται από τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Εργασίας. Την ίδια τύχη έχουν και οι εργαζόμενοι της Ιονικής και της Εμπορικής, οι οποίοι έκαναν πορεία προς το Ζάππειο. Στις 8 Μάη χιλιάδες εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές πραγματοποιούν συλλαλητήριο ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Στη Θεσσαλία 53 συνδικαλιστικές οργανώσεις συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Από τις 12 Μάη οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα αρχίζουν απεργία διαρκείας. Στις 11 Μάη είχε πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία της ΟΤΟΕ. Αρχίζουν 24ωρες, διαδοχικές απεργίες από τράπεζα σε τράπεζα, ενάντια στο ξεπούλημα της Ιονικής, έως και τις 6 Ιούνη. Ολες οι κινητοποιήσεις που κηρύσσονται στην Ιονική οδηγούνται στα δικαστήρια και κρίνονται "παράνομες".Κηρύσσεται τριήμερη απεργία στην τράπεζα από την ΟΤΟΕ, η οποία πολύ σύντομα θα εγκαταλείψει τους εργαζόμενους της Ιονικής και τον αγώνα τους. Πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ εισβάλλουν ξημερώματα στο μηχανογραφικό της Ιονικής στον Πειραιά, συλλαμβάνουν δυο εργαζόμενους, χτυπούν άλλους που συγκεντρώνονται να διαμαρτυρηθούν. Τη Δευτέρα, 25 Μάη, πραγματοποιείται 24ωρη απεργία στις τράπεζες, 24ωρη παμπειραϊκή απεργία και στάση εργασίας στην Αθήνα, από το ΕΚΑ.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας, ενάντια στο ξεπούλημα των αστικών συγκοινωνιών και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Στις 14 Μάη γίνεται η τελευταία συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων για την ΕΓΣΣΕ. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συμφωνούν για μια απαράδεκτη διετή σύμβαση εργασίας. Ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος τη χαρακτηρίζει "συμφωνία της ντροπής" και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή καταγγελίας της στις επερχόμενες κινητοποιήσεις. Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι εργοδότες, αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος.

Οι εργαζόμενοι της ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ,απλήρωτοι για πέντε μήνες, κινητοποιούνται για να κρατήσουν ανοιχτό το εργοστάσιο, καθώς ο ιδιοκτήτης του το εγκατέλειψε.

Εργατικά συλλαλητήρια σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Αργος, Κόρινθο, Βόλο, Λάρισα, Πάτρα, Καρδίτσα, Τρίκαλα,ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις. Στις 20 Μάη τετράωρη πανελλαδική στάση της ΓΣΕΕ σε ΔΕΚΟ - τράπεζες.

Αρχίζει στις 22 Μάη το 23ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.Η ΔΑΣ βγαίνει ενισχυμένη από τις εκλογές, ενώ η ΠΑΣΚΕ διασπάται και υφίσταται βαρύτατη ήττα.

Απεργία στη ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Τα ΜΑΤ επιτίθενται ξανά στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο Εφετείο της Αθήνας.

Στις 27 Μάη πραγματοποιείται 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία,την οποία εξαναγκάστηκε να κηρύξει η ΓΣΕΕ, κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Η πορεία που ακολουθεί μετά τη συγκέντρωση στην Αθήνα χτυπιέται μπροστά στη Βουλή από τα ΜΑΤ. Αγριο ξύλο και συλλήψεις σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους στον Πειραιά!Οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ αποδίδουν τα επεισόδια σε σχέδιο του ΚΚΕ και της ΕΣΑΚ!

Δεύτερη επίθεση των ΜΑΤ έξω από το Μηχανογραφικό της Ιονικής στο Πειραιά! Η ΓΣΕΕ κρατάει... ίσες αποστάσεις μεταξύ ΜΑΤ και απεργών, ενώ η ΟΤΟΕ μπαίνει σε πορεία αποκλιμάκωσης, αποφασίζοντας να καλύψει την απεργία των εργαζομένων της Ιονικής μόνο μέχρι τις 6 Ιουνίου.

Ιούνιος

Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στην Ιονική, οι συνταξιούχοι ξαναβγαίνουν μαχητικά στους δρόμους όλης της χώρας, με το σύνθημα "δε θα επιτρέψουμε να μας αφανίσουν". Τα αιτήματά τους απορρίπτονται.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ συνεδριάζει για την κήρυξη απεργίας στην Ιονική, μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων και την άρνηση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην ΟΤΟΕ να καλύψουν παραπέρα τις κινητοποιήσεις! Οι εργαζόμενοι καλύπτονται με τις ψήφους της ΕΣΑΚ, της Α. Π., της ΔΑΚΕ και δυο συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ. Κατατίθεται αγωγή ενάντια και στην απεργία που αποφάσισε η ΓΣΕΕ!

Στις 10 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και στην αφαίρεση δικαιωμάτων τους.

Πραγματοποιείται παναθηναϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων, έξω από το κτίριο της Ιονικής στην Αθήνα, μετά την κήρυξη "εκτός νόμου" και της απεργίας της ΓΣΕΕ στην Ιονική!

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ματαιώνεται από την πλειοψηφία της ΠΝΟ η πανελλαδική 48ωρη απεργία που είχε κηρύξει για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία "κλείστηκε" όπως - όπως. Αρχίζει εξαήμερη απεργία στα λιμάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους. Σε εξέλιξη απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

Παρουσιάζεται προσχέδιο του αντεργατικού νόμου από το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο επιβεβαιώνονται οι επιχειρούμενες αντεργατικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Στις 19 Ιουνίου τα ΜΑΤ καταλαμβάνουν ξανά το κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας. Πραγματοποιείται μια διαδικασία αμφιβόλου νομιμότητας στα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία λήγει αργά το βράδυ με την έκδοση απόφασης ξεπουλήματος της Τράπεζας, ενώ έξω έχουν αποκλείσει τους δρόμους τα ΜΑΤ, σε ρόλο στρατού κατοχής.

Στις 24 Ιουνίου δίνεται στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο - τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο είναι χειρότερο και από ό,τι αναμενόταν. Σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Αργος, Κόρινθο πραγματοποιούνται εργατικά συλλαλητήρια ενάντια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδοσία.

Κατατίθεται στη Βουλή ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας - έκτρωμα, με σκοπό να καταστούν υποχείρια των εκάστοτε κυβερνήσεων οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας πραγματοποιεί πικετοφορία ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ το αντιμετωπίζει σαν "κατ' αρχήν θετικό"!

Ιούλιος

Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου αναπτύσσονται κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο σε Πειραιά, Λάρισα και Τρίκαλα,με πρωτοβουλία σωματείων. Παρουσιάζεται προσχέδιο του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, σχετικά με τις ενοποιήσεις ΤΑΕ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, το οποίο δείχνει τις κυβερνητικές προθέσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφασίζει να πραγματοποιήσει παναθηναϊκό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα, στις 16 Ιουλίου. Συλλαλητήριο οργανώνεται την ίδια μέρα και στη Θεσσαλονίκη. Η πρασινογάλαζη ηγεσία της ΓΣΕΕ επιχειρεί τον εξωραϊσμό του με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας.

Στις 23 Ιουλίου μια ακόμη πανεργατική, πανελλαδική απεργία.Τον τόνο ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα τον δίνουν τα συνδικάτα, που, ύστερα από προσυγκέντρωση, φτάνουν στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ.

Την τελευταία μέρα του Ιουλίου το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει και εγκρίνει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, του οποίου παρουσιάζονται μόνο βασικοί άξονες.

Για πρώτη φορά χτυπήθηκε πανεργατική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή το Μάη που πέρασε

Από τους αγώνες των ναυτεργατών

Τις ειδικές δυνάμεις παρέταξε η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους της Ιονικής Τράπεζας

Από τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων

Αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής"



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ