ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Γενάρη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

μέρος 2

... και στο δεύτερο εξάμηνο του 1998

Ι Ο Υ Ν Η Σ

11 ΙΟΥΝΗ: Το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πίστεως ν' αποκτήσει με... όρους και προϋποθέσεις την Ιονική Τράπεζα, δημοσιοποιεί ο Γ. Κωστόπουλος, από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. Αναφερόμενος μάλιστα σε αριθμούς για το 51% της τράπεζας, κάνει λόγο για "λογιστική αξία" 45 δισ. δρχ...

12 ΙΟΥΝΗ: Δημοσιεύεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση και των "Ναυπηγείων Αυλίδας". Οπως προκύπτει, ο Λελάκης, στον οποίο έχει ανατεθεί η διεύθυνση των ναυπηγείων από το 1989, κατάφερε να ανανεώσει το συμβόλαιο εκμίσθωσης που έληγε το Γενάρη το '97 για δύο ακόμη χρόνια.

18 ΙΟΥΝΗ: Δίνεται στη δημοσιότητα το "επικαιροποιημένο" πρόγραμμα "σύγκλισης" που παρατείνει την αντιλαϊκή πολιτική για δύο ακόμα χρόνια, μέχρι το 2001. Η κυβέρνηση ομολογεί τώρα τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η υποτίμηση της δραχμής και ότι το κόστος θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

19 ΙΟΥΝΗ: Πραγματοποιείται - στην κυριολεξία - νύχτα η γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, προκειμένου να παρθεί απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Οι εργαζόμενοι το πρωί είχαν αποτρέψει την πραγματοποίηση της συνέλευσης, που επαναλήφθηκε το βράδυ μετά από δικαστική απόφαση.

29 ΙΟΥΝΗ: Ο όμιλος Λάτση "πρόσφερε" 93 δισ. δρχ. για την απόκτηση της Τράπεζας Κρήτης. Εκθετοι οι κυβερνώντες που στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν μειώσει τις "απαιτήσεις" στα 30 δισ. και στον τελικό διαγωνισμό δεν είχαν προσδιορίσει καν ελάχιστο τίμημα, προκειμένου να την ξεφορτωθούν...

Ι Ο Υ Λ Η Σ

3 ΙΟΥΛΗ: Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει να προχωρήσει στην "απελευθέρωση" της ηλεκτρικής ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ΔΕΗ. Παράλληλα ανακοινώνονται αυξήσεις 3% στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

7 ΙΟΥΛΗ: Κατά 8,2%, ποσοστό διπλάσιο του πληθωρισμού, αυξήθηκαν τα επίσημα καθαρά κέρδη που εξασφάλισε η κυβέρνηση Σημίτη σε 3.370 επιχειρήσεις το 1997 σύμφωνα με έρευνα της ICAP που δόθηκε στη δημοσιότητα.

9 ΙΟΥΛΗ: Με νομοθετική ρύθμιση ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το ποσοστό των μετοχών του ΟΤΕ που μπορούν να πουληθούν σε ιδιώτες από 25% σε 45%, ανακοινώνοντας και την τρίτη φάση ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

17 ΙΟΥΛΗ: Κατά 15,5 δισ. δρχ. ή 14,7% αυξήθηκαν το 1997 τα υπερκέρδη των τραπεζών χάρη στην κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ICAP που δημοσιεύτηκαν.

24 ΙΟΥΛΗ: Την ενίσχυση της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" στην εκτέλεση δημοσίων έργων και στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, ζήτησε η κοινοτική επίτροπος Μ. Βουλφ Ματίες, η οποία επισκέφτηκε την Ελλάδα, πράγμα για το οποίο και δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε μαζί της.

31 ΙΟΥΛΗ: Υποβάλλονται τέσσερις προσφορές για την εξαγορά του 51% της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας. Προκρίνεται η πρόταση της Εγνατίας Τράπεζας με προσφερόμενο τίμημα 17,3 δισ. δρχ. Προσφορές επίσης κατέθεσαν η Aspis Bank, η Τράπεζα Αττικής και η Γενική Τράπεζα. Η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας κινείται στα 90 δισ. δρχ.

Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ. Ακολουθώντας την πεπατημένη, από τη μια έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση Σημίτη, από την άλλη ζήτησε σκληρότερη λιτότητα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Εκθετη αφήνει την κυβέρνηση, στο σίριαλ των "συμφωνιών κυρίων" για μειώσεις στις τιμές μιας σειράς προϊόντων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), αποκαλύπτοντας ότι οι "συμφωνίες κυρίων" μεταξύ εκπροσώπων του ΣΕΣΜΕ και της κυβέρνησης δεν ξεπερνούν το 5%, τη στιγμή που η κυβέρνηση διακήρυττε μειώσεις 6-10%.

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Δίνονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα φορολογικών ελέγχων του ΣΔΟΕ. Οπως προκύπτει, η μία στις τρεις μεγάλες επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 2 δισ., φοροδιαφεύγει.

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Ανακοινώνεται "συμφωνία κυρίων" με τις εταιρίες πετρελαιοειδών για μειώσεις στις τιμές των λιπαντικών για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: "Χαστούκι" στην κυβέρνηση το άνοιγμα των "προσφορών" για την Ιονική. Η Τράπεζα Πίστεως δεν υπέβαλε προσφορά. Ο όμιλος Λάτση - που ήρθε τρίτος - προσέφερε μόλις 135,7 δισ. δρχ., τη στιγμή που η "αγορά" προεξοφλούσε προσφορά τουλάχιστον 200 δισ. δρχ. Στην πρώτη και δεύτερη θέση βρίσκονται δύο προσφορές αγνώστων οίκων "από το πουθενά". Το προσφερόμενο τίμημα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά τα πάντα βοούν περί της αναξιοπιστίας των ενδιαφερομένων.

25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Ο Γ. Παπαντωνίου ανακοινώνει την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την Ιονική εντός τριών μηνών, αρκετές ώρες πριν η διοίκηση της Εμπορικής κηρύξει και τυπικά άγονο το διαγωνισμό.

26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η Τράπεζα της Ελλάδας τίθεται σε κατάσταση συναγερμού. "Αιμορραγία" 1,7 δισ. δολαρίων στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Ο πανικός προέρχεται από τη Ρωσία μέσω Γερμανίας.

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η κρίση, που μπορεί φαινομενικά να ξεκινάει από τη Ρωσία, αλλά αγκαλιάζει πλέον πολλές χώρες και ηπείρους, προσλαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις. Στη Σοφοκλέους επικρατεί πανικός και πλήρης κατάρρευση τιμών.

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Στη Σοφοκλέους ο δείκτης χάνει για δύο ώρες 7,9%. Οι "θεσμικοί επενδυτές" κάνουν αντεπίθεση μαζεύοντας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές μεγάλα πακέτα από τα "καλά χαρτιά".

Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Η Σ

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Προκηρύσσεται διαγωνισμός για το ξεπούλημα του 67% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ). Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα, καθώς η πρώτη είχε στεφθεί με παταγώδη αποτυχία.

2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Το υπουργείο Οικονομικών δίνει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο που προβλέπει μέχρι και πενταπλασιασμό ορισμένων τελών και παραβόλων.

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) δίνει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής του 1999: Σκληρή λιτότητα, συμπίεση των λαϊκών εισοδημάτων, δραστικές περικοπές των κοινωνικών δαπανών.

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Νέα εφιαλτικά στοιχεία για την παγκόσμια φτώχεια έρχονται στη δημοσιότητα από σχετική έκθεση του ΟΗΕ. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ανά την υφήλιο δεν έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν ακόμη και τις βασικότερες καταναλωτικές ανάγκες τους.

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Η πολυεθνική "J. P. Morgan" αναλαμβάνει το ξεπούλημα της Ιονικής.

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Ερευνα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών αποκαλύπτει ότι το 63% των ερωτηθέντων είτε δεν παίρνει θέση είτε εκφράζει αρνητική άποψη για το ΕΥΡΩ.

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Σε κινήσεις προεκλογικού χαρακτήρα με στόχο τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης προχωρά η κυβέρνηση, δίνοντας από τη μία στη δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα 20 φοροφυγάδων και ανακοινώνοντας από την άλλη δήθεν μειώσεις τιμών σε προϊόντα σούπερ μάρκετ.

30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Δέκα μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα λίστα με 250 περίπου προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, που "θα φτηνύνουν από 3% μέχρι και 33%". Στην πραγματικότητα, η φτήνια είναι "κάλπικη", καθώς οι παλιές τιμές που είχαν δώσει οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ ήταν "φουσκωμένες".

Ο Κ Τ Ω Β Ρ Η Σ

1 ΟΚΤΩΒΡΗ: "Φιάσκο" και η δεύτερη απόπειρα ξεπουλήματος των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών, καθώς η μοναδική προσφορά (αυτή της ελληνογαλλικής κοινοπραξίας "SARESKO - Παπαέλληνας - Σαράντης") που κρίθηκε νομότυπη, ήταν "προβληματική". Οι ενδιαφερόμενοι, πρόσφεραν 81,3 δισ. δραχμές, αλλά αντί για το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής κατέθεσαν... φωτοτυπία.

2 ΟΚΤΩΒΡΗ: Η κρατική εταιρία ΔΕΚΑ (ασχολείται με τις πωλήσεις δημόσιων επιχειρήσεων), ανακοίνωσε πως οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας SARESKO κατέθεσαν το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής.

2 ΟΚΤΩΒΡΗ: Ολοκληρώθηκε η διάθεση των δραχμικών προμέτοχων σε θεσμικούς επενδυτές και στο ευρύ επενδυτικό κοινό, συνολικού ύψους 170 δισ. δρχ.

2 ΟΚΤΩΒΡΗ: Προσφυγή της αραβικής ΑΡΑΜΚΟ κατά του Β. Βαρδινογιάννη, με την οποία αποκαλύπτεται ότι ο αγοραστής του 50% της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ διεκδικεί οφειλές 140 δισ. δραχμών από το γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία.

4 ΟΚΤΩΒΡΗ: Ερώτηση - καταγγελία του ΚΚΕ στη Βουλή για το ξεπούλημα των ΚΑΕ.

7 ΟΚΤΩΒΡΗ: Η κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες από τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση με τη σύναψη δανείου ύψους 700 δισ. δραχμών από το εξωτερικό.

9 ΟΚΤΩΒΡΗ: Μπήκε στην τελική ευθεία η πώληση της "Διώρυγας Κορίνθου". Το δημόσιο εξαγόρασε τις μετοχές της κρατικής εταιρίας "Διώρυγα Κορίνθου" - που κατείχε η Εθνική Τράπεζα - προκειμένου να τις πουλήσει σε ιδιώτες στην τιμή των 6.250 δραχμών ανά μετοχή.

21 ΟΚΤΩΒΡΗ: "Στην παρούσα συγκυρία είναι βέβαιο ότι οι χαμένοι των επόμενων εκλογών θα ήταν εκείνοι, που θα απέτρεπαν την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ". Με αυτή τη δήλωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαντά στο μήνυμα που προέκυψε από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, υποδηλώνοντας ότι καμιά αλλαγή της πολιτικής δεν πρέπει να γίνει.

23 ΟΚΤΩΒΡΗ: Στο εξευτελιστικό όριο του 2% προσδιόρισε την εισοδηματική πολιτική του 1999 η Κυβερνητική Επιτροπή.

Ν Ο Ε Μ Β Ρ Η Σ

1 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ο "Ρ" αποκαλύπτει τις σοβαρότατες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ της τελευταίας 20ετίας, παρουσιάζοντας την τελική κατάληξη που είχαν δύο μεγάλα βιομηχανικά έργα. Η μονάδα Πετροχημικών και η μονάδα Αλουμίνας.

3 ΝΟΕΜΒΡΗ: Με προπαγανδιστικές "ρουκέτες" για μειώσεις στο ΦΠΑ της ΔΕΗ και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης των ΙΧ, έκλεισε σύσκεψη υπό τον Κ. Σημίτη για τον προϋπολογισμό του 1999.

4 ΝΟΕΜΒΡΗ: Αυστηρή κριτική στην οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων ασκεί το ΚΚΕ, με σχετική Επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 9 βουλευτές του Κόμματος.

5 ΝΟΕΜΒΡΗ: Η Ομοσπονδία Εφοριακών (ΠΟΕ - ΔΟΥ) καταγγέλλει σε συνέντευξη Τύπου την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση τομέων δημόσιας δραστηριότητας (επεξεργασία, εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων κλπ.) και αποκαλύπτει ότι από τη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων και του αφορολόγητου ποσού θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις φόρου για τα λαϊκά εισοδήματα, που για τα χαμηλά φτάνει σε ποσοστά μέχρι και 140%!

11 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 1999, που προβλέπει εισοδηματική πολιτική μείωσης των μισθών και συντάξεων, νέες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, πρόσθετους φόρους για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και συνέχιση της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών.

13 ΝΟΕΜΒΡΗ: Τη θετική "ψήφο" του ΣΕΒ απέσπασε ο προϋπολογισμός του 1999. Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρεται πως ο προϋπολογισμός είναι θετικός "διότι επαναβεβαιώνει την εμμονή της κυβέρνησης σε μια πολιτική που μπορεί να οδηγήσει στη σύγκλιση"...

15 ΝΟΕΜΒΡΗ: Πολυσέλιδο αφιέρωμα του "Ρ" με αποκαλυπτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν πως ο προϋπολογισμός του 1999 είναι ένας από τους χειρότερους προϋπολογισμούς της μεταπολιτευτικής περιόδου.

16 ΝΟΕΜΒΡΗ: Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους ενέχονται σε ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις, με βάση τα συμπεράσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) τον Οκτώβρη.

18 ΝΟΕΜΒΡΗ: Οι βιομήχανοι "προβλέπουν" από τώρα πως θα συνεχιστεί και μετά το 2001 η πολιτική σκληρής και ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων.

23 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ο "Ρ" αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει υπέρογκες αυξήσεις στα διόδια, τα οποία θα δοθούν για μακροχρόνια εκμετάλλευση σε ιδιωτικές εταιρίες.

24 ΝΟΕΜΒΡΗ: Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο το πολυδάπανο έργο του φυσικού αερίου, που επί δύο δεκαετίες υπονομεύτηκε από τους εκάστοτε κυβερνώντες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, με αποτέλεσμα σήμερα σχεδόν όλοι να μιλάνε για ένα προβληματικό έργο. Στις μοιρασιές γύρω από το έργο, φαίνεται να έχουν μπει - εκτός των ελληνορωσικών ιδιωτικών συμφερόντων, που στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από τον όμιλο Κοπελούζου - και τα συμφέροντα της ιταλικής ENEL και της πολυεθνικής SHELL.

25 ΝΟΕΜΒΡΗ: Οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της χώρας διατρανώνουν - με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος που διοργάνωσαν 14 Ομοσπονδίες του Νομού Αττικής - την απόφασή τους να αντισταθούν στη λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής και της ΟΝΕ και δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να γίνουν θυσία στο βωμό των κερδών μιας χούφτας πολυεθνικών.

26 ΝΟΕΜΒΡΗ: Νέα περίοδο "χάριτος" 4 ημερών δίνει η κυβέρνηση στους υποψήφιους αγοραστές των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (της ελληνογαλλικής κοινοπραξίας ΣΑΡΕΣΚΟ) να φέρουν τα χρήματα για την απόκτηση του 67% των μετοχών των ΚΑΕ.

27 ΝΟΕΜΒΡΗ: Το όργιο κερδοσκοπίας, στο οποίο επιδίδονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες και όσοι έχουν το "πάνω χέρι" στη διαμόρφωση των τιμών, έρχεται πάλι στην επικαιρότητα. Για πρώτα φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος αποκαλύπτει με σαφήνεια τους μεγάλους κερδισμένους από την υποτίμηση και την ακολουθούμενη πολιτική.

28 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς εξαγοράζει το 37,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας XIOSBANK, δηλώνοντας έτσι και... υποψηφιότητα για την εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε ανάμεσα στον Μιχάλη Σάλλα (Τράπεζα Πειραιώς) και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη (XiosBank).

30 ΝΟΕΜΒΡΗ: Σε "ναυάγιο" οδηγήθηκε και η δεύτερη απόπειρα της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα ΚΑΕ. Η "ΣΑΡΕΣΚΟ - Σαράντης - Παπαέλληνας" τελικά δεν κατέβαλε τα 81,3 δισ. δραχμές κι έτσι ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος.

Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Η Σ

2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος και με συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, κορυφώθηκε η πρώτη φάση των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που είχε εξαγγείλει η ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας την ανάγκη να τερματιστεί η κυβερνητική πολιτική, που πλήττει βίαια τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υποβαθμίζει συνεχώς το βιοτικό επίπεδο των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

4 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Στο 4,2% έκλεισε τελικά ο πληθωρισμός το Νοέμβρη, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, σκιαγραφώντας έτσι την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης - παρά τα έκτακτα "αντιπληθωριστικά" μέτρα - να εκπληρώσει το στόχο της για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,5%.

7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: "Αγοράστε Ελλάδα"! Αυτό ήταν το μήνυμα του Γ. Παπαντωνίου προς επίλεκτα στελέχη Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Η Εθνική Τράπεζα προχωρά σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων στα διάφορα δάνεια. Τις επόμενες ώρες και μέρες ακολουθούν και οι άλλες τράπεζες.

16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Ο "Ρ" αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση πουλάει κομμάτι κομμάτι τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Εθνική. Αν δεν ανακοπεί αυτή η πολιτική τότε το 2001, είναι πολύ πιθανό οι ξένοι να ελέγχουν πάνω από το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.

17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Τους μεγάλους κερδισμένους, αλλά και τους μεγάλους χαμένους, από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική του μονόδρομου της ΟΝΕ, αποκαλύπτουν τα στοιχεία σχετικών ερευνών της εταιρίας ICAP AE, σύμφωνα με τα οποία: Τα επίσημα κέρδη των βιομηχάνων αυξήθηκαν τουλάχιστον 13% το 1997, ενώ σε σχέση με το 1991, η αύξηση των κερδών αγγίζει το αστρονομικό ποσοστό 3.314%! Για κάθε απασχολούμενο, οι βιομήχανοι καρπώθηκαν κέρδη τουλάχιστον 1,7 εκατ. δρχ. Την ίδια στιγμή πάνω από το 88% των ελληνικών νοικοκυριών (δηλαδή οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ) δηλώνουν ότι φέτος χειροτέρευσε, ή, στην καλύτερη περίπτωση, παρέμεινε στάσιμη, η οικονομική τους κατάσταση.

22 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Ανακοινώθηκαν οι όροι με τους οποίους η κυβέρνηση παραχωρεί τη ΣΟΦΤΕΞ στην πολυεθνική ΛΟΚΡΙΤΣ. Στην ουσία οι Αμερικάνοι κατάφεραν να επιβάλουν όλους τους όρους τους, να μη δεσμευτούν για τη διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης και να αποπληρώσουν το ψευτοτίμημα με προεξοφλητικό επιτόκιο 25%, δηλαδή περίπου 4 φορές πάνω από τα επιτόκια των αντίστοιχων τίτλων του δημοσίου.

Οι σημαντικότερες οικονομικές εξελίξεις στο α εξάμηνο...

Γ Ε Ν Α Ρ Η Σ

14 ΓΕΝΑΡΗ: Αρχισε η συζήτηση στη Βουλή του νέου αντιλαϊκού φορολογικού νομοσχεδίου, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται: αύξηση του φόρου παρακράτησης, μείωση του αφορολόγητου ορίου από ιδιοκατοίκηση στα 150 τ.μ., αύξηση μέχρι και 13,5% των τεκμηρίων για κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων, αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων κλπ.

23 ΓΕΝΑΡΗ: Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Αναδιοργάνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου", προετοιμάζοντας το έδαφος για την παράδοση στα ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα των ενεργειακών πηγών της χώρας.

27 ΓΕΝΑΡΗ: Η κυβέρνηση προωθεί Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο παραχωρείται η εκμετάλλευση της αστικής (οικιακής και εμπορικής) κατανάλωσης φυσικού αεριού σε ιδιώτες, με την παράδοση των "Εταιριών Παροχής Αερίου" στο έλεος των κερδοσκοπικών ιδιωτικών συμφερόντων.

Φ Λ Ε Β Α Ρ Η Σ

11 ΦΛΕΒΑΡΗ: Ο "Ρ" δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα την κυβερνητική απόφαση να περικοπεί η επιδότηση στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, μέσω νέου τρόπου υπολογισμού της. Σύμφωνα μ' αυτόν, η επιδότηση δεν παρέχεται πλέον για το 75% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, αλλά για το 100% της αντικειμενικής αξίας μέχρι τα 12 εκατ. δραχμές και το 80% της αντικειμενικής πέραν του εναπομείναντος ποσού... Οπως είναι γνωστό, οι "αντικειμενικές αξίες" υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών στα ακίνητα.

13 ΦΛΕΒΑΡΗ: Οι Ελληνες εργάτες κοστίζουν στο κεφάλαιο λιγότερο απ' όλο το "βιομηχανικό" κόσμο" επισημαίνει έκθεση των Ευρωπαίων βιομηχάνων, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

17 ΦΛΕΒΑΡΗ: Τουλάχιστον 15.000 μικρά καταστήματα τροφίμων έβαλαν οριστικά λουκέτο από το 1982 μέχρι το 1985! Την ίδια στιγμή τα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα αυξήθηκαν κατά 3.148. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης τροφίμων.

******* 20 ΦΛΕΒΑΡΗ: Σε ...εκσυγχρονισμό της τοκογλυφίας προχωρεί η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή για το περιβόητο θέμα των "πανωτοκίων". Σύμφωνα με αυτή, ο ανατοκισμός επί των οφειλόμενων τόκων θα γίνεται πλέον ανά... εξάμηνο, αντί ανά μήνα και τρίμηνο που γινόταν στο παρελθόν.

21 ΦΛΕΒΑΡΗ: Με έγγραφό του ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων προς την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, ζητά την παράδοση της ΣΟΦΤΕΞ στο μεγαλοεπιχειρηματία Ζερίτη. Ο τελευταίος απαιτεί να μην υπάρχει δέσμευση για διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά δεν δεσμευεται ουσιαστικά ούτε για το τίμημα...

25 ΦΛΕΒΑΡΗ: Δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης, χωρίς να προβλέπεται κατώτατο τίμημα εξαγοράς, ενώ το δημόσιο αναλαμβάνει την αποζημίωση του αγοραστή για όποιες διαφορές διαπιστώσει ο τελευταίος...

28 ΦΛΕΒΑΡΗ: Ο "Ρ" αποκαλύπτει με αριθμούς το σκάνδαλο της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Η κυβέρνηση προσέφερε στην Κοπελούζο πολλαπλάσια τιμή, γεγονός που αποδεικνύεται από σχετικό πίνακα, όπου φαίνεται ότι σε 23 αντίστοιχους σταθμούς στο εξωτερικό δαπανήθηκαν αισθητά χαμηλότερα ποσά.

Μ Α Ρ Τ Η Σ

6 ΜΑΡΤΗ: Στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου περνάει και η Γενική Τράπεζα, καθώς το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, πουλά το 33% των μετοχών στον ασφαλιστικό όμιλο "Ιντεραμέρικαν".

7 ΜΑΡΤΗ: Το ξεπούλημα των ξενοδοχειακών μονάδων του ΕΟΤ καλά κρατεί. Με απόφασή του το ΔΣ του Οργανισμού προωθεί την πώληση των ξενοδοχειακών μονάδων της Πάτμου και της Πάρου, ενώ θα εκμισθωθεί έναντι σκανδαλώδους τιμήματος το "Ξενία" της Βυτίνας.

8 ΜΑΡΤΗ: Στο πρώτο του θέμα ο "Ρ" αποκαλύπτει τη ληστρική πολιτική των τραπεζών, απέναντι στους μικροκαταθέτες, οι οποίες άρχισαν να βάζουν "χέρι" και στο κεφάλαιο των καταθέσεων. Οπως αναφέρεται στο άρθρο, καταθέτης ιδιωτικής τράπεζας με υπόλοιπο λογαριασμού 12.377 δραχμές το Σεπτέμβρη του 1995, βρέθηκε το Δεκέμβρη του 1997 με... 68 δραχμές! Οπως του εξήγησαν οι υπεύθυνοι, τα υπόλοιπα χρεώθηκαν σαν... έξοδα κίνησης λογαριασμού...

11 ΜΑΡΤΗ: Τη συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική προτείνει η μελέτη του αγγλικού οίκου "Μόνιτορ", η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της τελευταίας. Τη συγχώνευση των δύο τραπεζών είχε προτείνει και η "Morgan Stanley", σε αντίστοιχη μελέτη που είχε συντάξει το 1992.

12 ΜΑΡΤΗ: "Υποζύγια" του φορολογικού συστήματος αποδείχτηκαν και πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το έτος 1997, δήλωσαν το 65,6% του συνολικού εισοδήματος και πλήρωσαν το 56,8% του συνολικού φόρου.

14 ΜΑΡΤΗ: Μετά από πολύμηνες πιέσεις από τα διεθνή κερδοσκοπικά κέντρα, αλλά και από τους ντόπιους τραπεζίτες, η κυβέρνηση αποφασίζει να υποτιμήσει κατα 14% τη δραχμή. Σε μία ασαφή ανακοίνωσή της την Παρασκευή το βράδυ, επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση ζήτησε την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος. Οι διαδικασίες ένταξης άρχισαν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή".

15 ΜΑΡΤΗ: Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβερνητική απόφαση για ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών επισημαίνοντας πως με την απόφαση αυτή "Θύματα θα είναι και πάλι η εργατική τάξη και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου".

15 ΜΑΡΤΗ: Η κυβέρνηση ανακοινώνει σαρωτικά μέτρα, "συνοδευτικά" της υποτίμησης, στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης και του κρατικού προϋπολογισμού. Μεταξύ αυτών η ιδιωτικοποίηση τριών τραπεζών και 11 ΔΕΚΟ, περικοπές δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.

18 ΜΑΡΤΗ: Την πραγματοποίηση άμεσης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα την υποτίμηση της δραχμής και τα συνοδευτικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

19 ΜΑΡΤΗ: Η κυβέρνηση "διαρρέει" τις προθέσεις της να πουλήσει και νέο, τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ. Προκλητικοί οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ χαρακτηρίζουν "ανεπαρκή" τα μέτρα - καταιγίδα της κυβέρνησης και απαιτούν σκληρότερη λιτότητα. Ο πρωθυπουργός δηλώνει στη Βουλή ότι η υποτίμηση της δραχμής αποτελεί νίκη πρώτου μεγέθους!

22 ΜΑΡΤΗ: Τουλάχιστον 1,4 τρισεκατομμύρια δραχμές "ξάφρισαν" τη νύχτα της υποτίμησης μια φούχτα ομοτράπεζων της κυβέρνησης, που διατηρούσαν λογαριασμούς σε συνάλλαγμα, αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδο θέμα του ο "Ριζοσπάστης".

27 ΜΑΡΤΗ: Στο "σφυρί" βγάζει η κυβέρνηση και την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης. Στα πλαίσια αυτά δημοσιεύτηκε η προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση από τη μητρική Εθνική του 37% των μετοχών της προς πώληση Τράπεζας.

Α Π Ρ Ι Λ Η Σ

6 ΑΠΡΙΛΗ: Ερχεται στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία. Ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός επαναλαμβάνει αυτά που επί μία δεκαετία υποστηρίζει: Περικόψτε μισθούς, ιδιωτικοποιήστε ΔΕΚΟ - τράπεζες, ξεθεμελιώστε εργασιακές σχέσεις και κοινωνική ασφάλιση.

9 ΑΠΡΙΛΗ: Οι πρώτες επιπτώσεις της υποτίμησης της δραχμής έρχονται στην επιφάνεια με το "τέρας" του πληθωρισμού να ξαναφουντώνει. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει την αύξηση του πληθωρισμού στο 4,6% το Μάρτη από 4,3% που ήταν το Φλεβάρη πριν την υποτίμηση.

10 ΑΠΡΙΛΗ: Με 27 δισ. δραχμές η ιδιωτική Τράπεζα Πειραιώς γίνεται το νέο "αφεντικό" της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, αγοράζοντας το 36,98% των μετοχών της. Είναι η αρχή του ξεπουλήματος των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών που θα προωθήσει με ιδιαίτερη επιμονή στη συνέχεια η κυβέρνηση.

13 ΑΠΡΙΛΗ: Αρχίζει η βδομάδα των "παθών" με την τιμή του αμνού να "σκαρφαλώνει" στις 2.000 δρχ. το κιλό και να τις ξεπερνά τις επόμενες μέρες...

15 ΑΠΡΙΛΗ: Το ΚΚΕ καταθέτει στη Βουλή πόρισμα στο οποίο διατυπώνει 13 συμπεράσματα - "φωτιά" γύρω από το κυβερνητικό σκάνδαλο με τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

16 ΑΠΡΙΛΗ: Ανακοινώνεται αιφνιδιαστικά η συγχώνευση Εθνικής - Κτηματικής. Η δημιουργία του γιγαντιαίου ομίλου, που εξακολουθεί να ελέγχεται από το δημόσιο, διευκολύνει τα γενικότερα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.

23 ΑΠΡΙΛΗ: Η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου δηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει με κάθε τρόπο τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων που εποπτεύει το υπουργείο Ανάπτυξης (ΣΟΦΤΕΞ, ΜΕΛ, ΕΛΒΟ, "Ελληνικές Αλυκές", ΛΑΡΚΟ, "Ελληνικά Σιδηροκράματα" και "Ναυπηγεία Αυλίδας").

24 ΑΠΡΙΛΗ: Κοινοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος με τις οδηγίες για την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής 1998. "Υπό το μηδέν" οι πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για άλλη μια φορά.

27 ΑΠΡΙΛΗ: Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών μειώνονται κατά 100 δισ. δρχ. οι δαπάνες που προορίζονται για την πληρωμή νοσηλίων των δημοσίων υπαλλήλων, επιχορηγήσεων προς διάφορους φορείς, υπερωριών κλπ.

28 ΑΠΡΙΛΗ: Διακυμάνσεις, της τάξης του 16%, σημειώνουν δεκάδες μετοχές στο Χρηματιστήριο, όπου στην αρχή οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα, αλλά ο γενικός δείκτης έκλεισε με "κέρδη" 6,3%. Πολλοί είναι οι "θεσμικοί" που θησαύρισαν μέσα σε μία μέρα, αλλά πολύ περισσότεροι οι... "νέοι" παίχτες που είχαν ζημιά...

Μ Α Η Σ

6 ΜΑΗ: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει την Ιονική Τράπεζα - την παλαιότερη ελληνική τράπεζα - γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια ακόμα και τις σχετικές μελέτες που προτείνουν ως την καλύτερη δυνατή λύση τη συγχώνευση της τράπεζας με τη "μητρική" της Εμπορική.

7 ΜΑΗ: Το "σχέδιο νόμου" για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας ανέλαβε και κατάρτισε η... πολυεθνική NERA! Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη περιέχεται στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στη διοίκηση της ΔΕΗ ο βοηθός γενικός διευθυντής Μεταφοράς της Επιχείρησης, Ραφαήλ Μαϊόπουλος.

12 ΜΑΗ: Οι εργαζόμενοι της Ιονικής Τράπεζας ξεκινούν απεργία διαρκείας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να την ξεπουλήσει.

13 ΜΑΗ: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου δίνει στη δημοσιότητα τη "μαύρη λίστα" με 11 επιχειρήσεις και οργανισμούς, που μέχρι το φθινόπωρο του 1999 θα παραδοθούν σε ιδιώτες, χάριν της... ΟΝΕ και του κεφαλαίου.

20 ΜΑΗ: Νέες δεσμεύσεις για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και μείωση των φόρων που πληρώνουν, αξιώνουν οι μεγαλοβιομήχανοι κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

21 ΜΑΗ: Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της Ιονικής αποφασίζει να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τους εργαζόμενους της Τράπεζας. Καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας των εργαζόμενων, με αίτημα να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική.

22 ΜΑΗ: Ο "Ρ" αποκαλύπτει το περιεχόμενο της μελέτης της πολυεθνικής εταιρίας "Monitor" για το μέλλον της Ιονικής, που η κυβέρνηση κρατά σαν εφτασφράγιστο μυστικό. Ο λόγος; Η μελέτη προτείνει ως την πλέον βιώσιμη λύση για την Ιονική τη συνένωσή της με την Εμπορική..!

27 ΜΑΗ: Το Πρωτοδικείο κηρύσσει την απεργία των εργαζόμενων της Ιονικής παράνομη. Οι εργαζόμενοι απαντούν με ανοιχτή γενική συνέλευση στον Πειραιά για περαιτέρω αποφάσεις.

29 ΜΑΗ: Η κυβέρνηση της βίας και της τρομοκρατίας χτυπά τους απεργούς - εργαζόμενους της Ιονικής με εφτά διμοιρίες των ΜΑΤ που περικυκλώνουν την ομάδα περιφρούρησης στο Μηχανογραφικό Κέντρο στον Πειραιά και ξυλοκοπούν άγρια εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1998
Τα πάντα στους αντιλαϊκούς ρυθμούς της ΟΝΕ

Συνοπτική παρουσίαση του οικονομικού ημερολογίου της χρονιάς που πέρασε

Η γενικευμένη επίθεση της οικονομικής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ήταν αναμφισβήτητα το κύριο χαρακτηριστικό του 1998. Από τις πρώτες μέρεςκιόλας του χρόνου οι υπάλληλοι του ντόπιου και ξένου πολυεθνικού κεφαλαίου έπιασαν δουλιά προκειμένου να φέρουν σε πέρας τη βρώμικη - για τους λαούς - υπόθεση της ΟΝΕ και της καπιταλιστικής ενοποίησης στην Ευρώπη.

Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίζεται από την ένταση των ρυθμών επιβολής των διαφόρων μέτρων στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, όπως επίσης και την αναβάθμιση της μέχρι πέρσι - πρόπερσι "αναγκαιότητας της ΟΝΕ", σε δήθεν "εθνική υπόθεση". Εναν στόχο, στον οποίο οι κυβερνώντες υπέταξαν τα πάντα. Από την εισοδηματική και φορολογική πολιτική, μέχρι την πολιτική στα θέματα εργασιακών σχέσεων, κοινωνικής ασφάλισης, διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου χρέους. Από τις επιλογές πλήρους υιοθέτησης των αξιώσεων των ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών, μέχρι την ικανοποίηση των κερδοσκόπων των χρηματαγορών, που από τις αρχές του χρόνου σπεκουλάριζαν κατά της δραχμής και χάριν των οποίων έγινε η υποτίμηση του - για λίγα χρόνια ακόμα - εθνικού νομίσματος.

Το Οικονομικό Τμήμα της εφημερίδας επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει, συνοπτικά, τα βασικότερα γεγονότα που στιγμάτισαν την ελληνική οικονομία το 1998, όπως αυτά καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν από το "Ρ":



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ