ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Γενάρη 1999
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ έχει η Εθνική Επιτροπή Αγώνων όντως αποφασίστηκε από το

ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ έχει η Εθνική Επιτροπή Αγώνων όπως αποφασίστηκε από το ΔΣ της ΕΛΠΑ. Πρόεδρος ο κ. Σπαγόπουλος και μέλη οι κ.κ. Αναγνωστόπουλος, Κίλιας, Μανσόλας, Γεωργίτσης και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε Επιτροπή Αυτοκινήτου Βόρειας Ελλάδας η οποία θα εισηγείται για την ανάπτυξη του σπορ στο χώρο ευθύνης της και αποτελείται από τους κ.κ. Γεωργιάδη, Κωνσταντινίδη, Παρταλιό και εκπρόσωπο αγωνιστικού ΕΛΠΑ - Βορείου Ελλάδος. Αποφασίστηκε ακόμη η θητεία της ΕΘΕΑ να αρχίζει την 1η Οκτώβρη ώστε να υπάρχει χρόνος για το σχεδιασμό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

ΑΦΙΞΗ υψηλού προσκεκλημένου περιμένουμε στις 15 του Γενάρη. Πρώτα ο Θεός - έχει ήδη υπάρξει μια αναβολή - ο Μίχαελ Σουμάχερ θα βρίσκεται στην Αθήνα (για λίγες ώρες). Θα παραχωρήσει μάλιστα και συνέντευξη Τύπου με θέμα την ασφαλή οδήγηση. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής θα επιδώσει ειδικό βραβείο εκ μέρους των διεθνών οργανισμών ΑΙΤ και FIA στην ΕΛΠΑ, για την προσφορά της στην υλοποίηση της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης "10 δευτερόλεπτα που μπορεί να σώσουν τη ζωή σου".

ΣΥΜΦΩΝΙΑ πρωταθλητών - κλείστηκε μεταξύ της Mitsubishi και της Malboro, με αποτέλεσμα τη γέννηση της Malboro Mitsubishi Ralliant. Η κάτοχος του τίτλου των κατασκευαστών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, χάρη στα λεφτά των τσιγαράδων κρατά στην ομάδα τον μόνιμο παγκόσμιο πρωταθλητή Τόμι Μάκινεν, με αντάλλαγμα να βαφτεί στα ερυθρόλευκα. Νέος οδηγός στην ομάδα ο υποστηριζόμενος από τη Malboro, Φρέντι Λόιξ που θα τρέξει με Carisma GT.

Ο 28χρονος Βέλγος θεωρείται ελπιδοφόρος, και χάρη στα καλά του πλασαρίσματα - καλύτερη η 2η θέση στο ράλι Πορτογαλίας το '97 - κρίθηκε ως ιδανικός δεύτερος, αφού ο Μάκινεν με το Lancer θα χρειαστεί σίγουρα βοήθεια στο σκληρό σερί των 14 αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι. Η συμφωνία μεταξύ των Mitsubishi - Malboro είναι διάρκειας δύο χρόνων.

NISSAN COSMOS - VISA ονομάστηκε η πιστωτική κάρτα που δημιούργησε η Νικ. Ι. Θεοχαράκης και εκδίδει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ και προσφέρει νέο ελκυστικό τρόπο χρηματοδότησης. Η NISSAN - VIZA δίνει στον κάτοχό της τη δυνατότητα να αγοράσει όποιο μοντέλο επιθυμεί χωρίς προκαταβολή και να εξοφλήσει το αυτοκίνητο μέχρι και σε 60 μήνες με ετήσιο επιτόκιο 18,8%. Το ίδιο επιτόκιο ισχύει και για την αγορά οποιουδήποτε αγαθού με την κάρτα. Η έκδοση της κάρτας γίνεται μέσα σε μισή ώρα και ο πελάτης μπορεί να αποπληρώνει τις δόσεις με αυτόματη χρέωση στην Εγνατία ή μέσω ΕΛΤΑ.

ΚΑΤΑ 1,25% μείωσε το σταθερό επιτόκιο που προσφέρει στους πελάτες της η Ford Credit. Η μείωση διαμόρφωσε σε 17,5% το ετήσιο επιτόκιο για δάνειο διάρκειας 48 μηνών, ενώ για δάνειο 36 μηνών διαμορφώθηκε στο 17,8%. Η μείωση ισχύει για όλες τις χρηματοδοτήσεις καινούριου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ:

1. Πούλι των θερμών χωρών με πολύχρωμο φτέρωμα - Το ασημένιο συνηθίζεται. 2. Λεξικό μπορεί να είναι - Επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό. 3. Αόριστη αντωνυμία - Η εκμετάλλευση του δασικού πλούτου. 4. Τα θέλει ο πλεονέκτης - Χαρακτηρίζεται συγκρινόμενος - Ασφαλιστικός οργανισμός. 5. Είδος λιχουδιάς - Το βλέπουμε με μάτια ...κλειστά. 6. Υλικό συσκευασίας - Είναι το κάθε παιδί - Εδωσαν το όνομά τους σε μια σειρά. 7. Το "αηδόνι" της Αργεντινής - Ιταλική πόλη με πίστα αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων. 8. Μικρό γαλλικό νησάκι στη Μεσόγειο - Είδος γυαλιού για απομίμηση πολύτιμων πετραδιών - Ξένη λέξη για τον κινητήρα. 9. Ενίοτε, βγαίνουμε ...απ' αυτά - Οπου κοκκόρια κι αυτά. 10. Συνοδεύει το μπετόν - Διαθέτουν την τάξη τους - Ποίημα του Κίπλινγκ. 11. Αναφέρεται κι αυτό του Λόγου - Ελληνας κωμικός ηθοποιός. 12. Το όνομα του ηθοποιού Κατρανίδη - Ποιητικός ο καλπασμός του - Χαϊδευτικό γυναικείου ονόματος. 13. Ονομαστός Ολλανδός ουμανιστής - Συχνά αναφέρεται η υπέρβασή του. 14. Η Ομηρική "ροδοδάκτυλος" - Κόρη του βασιλιά της Τροίας Λαομέδοντα - Αρχικά στρατιωτικής σχολής.

ΚΑΘΕΤΑ:

1. Είδος ομαδικού αθλήματος (καθ) - Αρχικά εταιρίας. 2. Πιάνονται ευχάριστα - Διαμορφώνω, καλουπώνω. 3. Στις πλατείες είναι τεχνητός (καθ) - Μέσο προστατευτικό. 4. Αρχικά τράπεζας - Ολοκληρωτική, πλήρης. 5. Από το λίγο ...λίγο - Αξέχαστα (καθ) - Ερεθίζει κάποιο αισθητήριο. 6. Πάντοτε επώνυμη στο σκάκι - Παραπόταμος του Ροδανού - Μόριο παρακίνησης - Παρισινή λεωφόρος. 7. Θεατρικό έργο του Ναμπόκωφ - Ομηρική θάλασσα - Περίοδος ...στασιμότητας. 8. Χρονικό επίρρημα (καθ) - Τα Ταχυδρομεία, άλλοτε. 9. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας - Σκιά ...βασιλιάδων - Είδος καλλυντικού προϊόντος. 10. Λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση - Παλιός Νοτιοκορεάτης πολιτικός. 11. Το όνομα του ηθοποιού Κρουζ - Αυτοί υποδύονται - Εξάρτημα του αρότρου. 12. Απόστολος του Βουδισμού - Κλωστικό όργανο. 13. Ο,τι μολύνει - Η υπόσταση, η ύπαρξη. 14. Ακολουθούνται από μια εξουσιοδοτημένη υπογραφή - Είδος τροπικού φοίνικα - Είναι πάντα περιποιημένη.

ΛΥΣΗ

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ:

1. ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ - ΤΑΜΑ 2. ΕΠΙΤΟΜΟ - ΑΝΟΣΙΑ 3. ΤΑΔΕ - ΥΛΟΤΟΜΙΑ 4. ΟΛΑ - ΑΝΙΣΟΣ - ΤΣΑ 5. ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΟΡΑΜΑ 6. ΦΙΑΛΗ - ΑΚΑΚΟ - ΑΒ 7. ΣΟΣΑ - ΙΜΟΛΑ 8. ΙΦ - ΣΤΡΑΣ - ΜΟΤΕΡ 9. ΡΟΥΧΑ - ΛΕΙΡΙΑ 10. ΑΡΜΕ - ΑΣΤΟΙ - ΑΝ 11. ΜΕΡΟΣ - ΤΣΟΥΚΑΣ 12. ΔΑΝΗΣ - ΑΤΙ - ΝΤΙΑ 13. ΕΡΑΣΜΟΣ - ΟΡΙΟ 14. ΗΩΣ - ΗΣΙΟΝΗ - ΣΜΑ.

ΚΑΘΕΤΑ:

1. ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ - ΔΕΗ 2. ΑΠΑΛΟΙ - ΦΟΡΜΑΡΩ 3. ΠΙΔΑΚΑΣ - ΥΜΕΝΑΣ 4. ΑΤΕ - ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ 5. ΓΟ - ΑΛΗΣΤΑ - ΟΣΜΗ 6. ΑΜΥΝΑ - ΑΡ - ΑΣ - ΟΣ 7. ΛΟΛΙΤΑ - ΑΛΣ - ΑΣΙ 8. ΟΣΑΚΙΣ - ΤΤΤ 9. ΣΑΤΟ - ΑΜ - ΛΟΣΙΟΝ 10. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΡΗ 11. ΤΟΜ - ΡΟΛΟΙ - ΥΝΙ 12. ΑΣΙΤΑ - ΑΤΡΑΚΤΟΣ 13. ΜΙΑΣΜΑ - ΕΙΝΑΙ 14. ΑΑ - ΑΑΒΟΡΑ - ΣΑΛΑ.

Οικονομικότερο και πιο

ευχάριστο το νέο Vectra

Νέο Vectra ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Opel την άνοιξη. Οι πρώτες "ειδήσεις" αφορούν τους νέους κινητήρες, που είναι κατά 10% οικονομικότεροι, και το νέο πιο ευχάριστο χαρακτήρα του μοντέλου. Εμφανισιακά το νέο Vectra χαρακτηρίζεται από τη μάσκα του ψυγείου που έχει χρωμιομένο πλαίσιο, τα μονοκόμματα φωτιστικά φλας και τους νέους προφυλακτήρες.

Η Opel θεωρεί δυνατό χαρτί τους 100 ίππους που αποδίδει ο δεκαεξαβάλβιδος 1.600άρης, που καίει μόλις 7,2 λίτρα ανά 100 χλμ.

Στα 1.800 κ.ε.κ. οι ίπποι γίνονται 115 και εδώ η κατανάλωση είναι 7,41/100 χλμ. Η μείωση της κατανάλωσης είναι εμφανής αν γίνει μια σύγκριση με τον προηγούμενο κινητήρα της εταιρίας που "έκαιγε" 8,21/100 χλμ. Η Opel θα προτείνει στους πιθανούς αγοραστές του Vectra, συνολικά 5 βενζινοκινητήρες με ισχύ από 75 μέχρι 170 άλογα. Για τους Ευρωπαίους θα διατίθενται και δύο τετραβάλβιδοι τουρμποντίζελ με άμεσο ψεκασμό και ισχύ 82 ή 100 ίππων αντίστοιχα.

Βελτιώσεις υπάρχουν στην ανάρτηση που έχει νέα διάταξη και το τιμόνι μεγαλύτερης απόκρισης. Αυτό σε συνδυασμό με τις 15άρες ζάντες, τα νέα αμορτισέρ και τα νέα ελατήρια και τα σταμπιλιζατέρ και φρένα δίνουν ένα άλλο στήσιμο στο Vectra.

Το Vectra του 1999 διαθέτει αερόσακους οδηγού - συνοδηγού και πλευρικούς, προεντατήρες ζωνών, τετρακάναλ ABS, το σύστημα απελευθέρωσης της Opel και προσκέφαλα που μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

Τα φώτα διαθέτουν αντανακλαστικές ιδιοκτήτες και αποδίδουν 20% περισσότερο φως από τα προηγούμενα χάρη και στις λάμπες αλογόνου. Ακόμα και οι καθρέφτες έχουν βελτιωμένη ορατότητα που σε συνδυασμό με την περιστροφή τους διευκολύνουν το παρκάρισμα. Ακόμα και η χρήση κινητού τηλεφώνου έχει διευκολυνθεί, αφού συνδυάζεται με το στερεοφωνικό που ελέγχεται από χειριστήρια που βρίσκονται στο τιμόνι, ώστε ο οδηγός να μην υποχρεώνεται να το αφήσει. Για τους τυχερούς Ευρωπαίους θα υπάρχει και ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα το οποίο θα προσφέρει πληροφορίες για το κυκλοφοριακό, χάρη στο σύστημα προσδιορισμού θέσης, καθώς και πλαϊγησης.

Skipper ...της πόλης

και της εκδρομής

Νέο SKIPPER παρουσίασε η Piaggio. Πρόκειται για το LX 125, που σύμφωνα με την εταιρία συνδυάζει ασφάλεια, επιδόσεις, στιλ και ανταγωνιστική τιμή. Το νέο σκούτερ, που θυμίζει το SFERA, έχει στόχο την πόλη, αλλά δίνει και τη δυνατότητα απόδρασης, χάρη στις μεγαλύτερες διαστάσεις του, αλλά και στους 13 ίππους του, που του δίνουν τελική πάνω από 100 χλμ/ώρα.

Ο κινητήρας κινεί τα 105 κιλά του SKIPPER μέσω μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης μετάδοσης, ενώ, όπως πάντα, ο συμπλέκτης είναι αυτόματος. Στην εμφάνιση δεσπόζει το ρύγχος με τον διπλό προβολέα και τα ενσωματωμένα φλας. Χρήσιμα τα προστατευτικά των χεριών, καθώς και το - εξοπλισμένο με ολικό και μερικό χιλιομετρητή, βολτόμετρο, ενδείξεις για φλας, φώτα, δείκτες βενζίνης, μπαταρίας, λαδιού, ρολόι, ημεροδείκτη - ταμπλό.

Το σασί είναι ιδιαίτερα άκαμπτο, ενώ οι ζάντες μεγάλωσαν στις 12 ίντσες. Η εμπρός ανάρτηση διαθέτει "upside - down" πιρούνι και η πίσω υδραυλικό αμορτισέρ διπλής δράσης και ρυθμιζόμενης προφόρτισης που εδράζεται στο μονόμπρατσο ψαλίδι. Τα φρένα είναι δισκόφρενο 220 χιλ. εμπρός και ταμπούρο 140 χιλ. πίσω.

Η θέση φιλοξενεί άνετα οδηγό και συνοδηγό, ενώ υπάρχει από κάτω αποθηκευτικός χώρος, στον οποίο βολεύεται ένα "full - face" κράνος.

Το μπροστινό ντουλαπάκι διαθέτει κλειδί, ενώ για τις τσάντες υπάρχει ένα γαντζάκι όπου μπορούν να κρεμαστούν. Η τιμή του είναι 780.000 δρχ., ενώ για τους μερακλήδες διατίθενται βαλιτσάκι, φέρινγκ, μηχανικά αντικλεπτικά και συναγερμός.

Εκκίνηση με ντάλα ήλιο

το φετινό τηλεοπτικό "Ακρόπολις"

Με στόχο περισσότερο κόσμο στην εκκίνηση και μεγαλύτερη προβολή στην τηλεόραση, φαίνεται να σχεδιάστηκε το φετινό 46ο Ράλι Ακρόπολις.

Την Κυριακή 6 Ιούνη 1999, λοιπόν, όχι στις 8.00 το πρωί, αλλά στις 2 το μεσημέρι θα δοθεί, με ντάλα ήλιο, η εκκίνηση, φυσικά κάτω απ' την Ακρόπολη. Πρώτος σταθμός servise τα Μέγαρα, όπου στις 3 μ.μ. θα ξεκινήσει και η πρώτη ειδική μήκους 3 χλμ. σχεδιασμένη ειδικά για τηλεοπτική κάλυψη. Τα πληρώματα θα διανυκτερεύσουν στους Αγ. Θεοδώρους, όπου την επομένη στις 8 το πρωί θα ξεκινήσουν το μαραθώνιο των 7 ειδικών, και τη μεθεπομένη άλλων 8, με εκκίνηση και τερματισμό πάντα τους Αγ. Θεοδώρους. Το τρίτο σκέλος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9/6 με εκκίνηση στις 9.00, πρόγραμμα 5 ειδικών διαδρομών, ανασυγκρότηση στην Οινόη και τερματισμό στην Αθήνα. Το "Ακρόπολις" έχει μήκος 1.312 χλμ. εκ των οποίων τα 411 χλμ. αφορούν τις 21 ειδικές διαδρομές. Και το φετινό "Ακρόπολις" συμπεριλαμβάνεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ράλι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ