ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τρομοκρατικά διλήμματα που συσκοτίζουν την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής

Η ένταση του αποπροσανατολιστικού, για το λαό, καυγά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιείται για συνολική ενίσχυση του διπόλου της αστικής διαχείρισης

Eurokinissi

Η ένταση του αποπροσανατολιστικού, για το λαό, καυγά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιείται για συνολική ενίσχυση του διπόλου της αστικής διαχείρισης
Κλιμακώνει η ΝΔ τα εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα στο λαό, στο όνομα δήθεν της σταθερότητας και ομαλότητας, με στόχο να συσκοτίσει τη στρατηγική σύγκλισή της με το ΣΥΡΙΖΑ στην αντεργατική στρατηγική της ΕΕ και των μονοπωλίων και ταυτόχρονα να αποσπάσει τη λαϊκή συναίνεση στη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Αυτό το χαρακτήρα, άλλωστε, έχει όλη η αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, που εκδηλώθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες, σχετικά με τις προθέσεις της Κουμουνδούρου, π.χ., για τον τρόπο αποπληρωμής του δημόσιου χρέους ή τη διάθεση εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου στους Ελληνες καταθέτες προκειμένου ως κυβέρνηση να εξασφαλίσει κονδύλια. Αντιπαράθεση που αφορά διαφορετικά μείγματα αστικής διαχείρισης, απευθύνεται στο κεφάλαιο, απαντά στα ζητούμενά του για το ποιος μπορεί να είναι ικανότερος διαχειριστής της εξουσίας του και σε τίποτε δεν αφορά τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, κάλεσε το λαό «να μείνουμε μονοιασμένοι, στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης» με «ενότητα και σύνεση». Να στοιχηθεί, δηλαδή, ο λαός πίσω από τα προτάγματα των μονοπωλίων, να θεωρήσει δικά του τα συμφέροντά τους, αποδεχόμενος παραπέρα κατάργηση εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου στις σύγχρονες συνθήκες.

Χτες το απόγευμα, εξάλλου, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της ΝΔ, στα κεντρικά της γραφεία στη Συγγρού, ο Αντ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος και στην εκλογική του βάση, εξέπεμψε «μήνυμα νίκης», ποντάροντας στην ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, θέλοντας τις επόμενες μέρες να μειώσει όσο γίνεται περισσότερο τη δημοσκοπική διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκινά τις προεκλογικές περιοδείες του από τη Θεσσαλία, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις και ομιλίες του στην Πελοπόννησο και στο Ιόνιο.

Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν και αντιπρόεδρου της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλου, τη Δευτέρα, στην επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι αναζητά σημαντικότερο ρόλο εν μέσω της ευρύτερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάσεις οργάνων για ψηφοδέλτια και κυβερνητικό πρόγραμμα

Σήμερα συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την προετοιμασία για τις εκλογές και αμέσως μετά δίνει τη σκυτάλη στο Διαρκές Συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου ο Αλ. Τσίπρας θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Τις εργασίες και των δύο οργάνων αναμένεται να απασχολήσει η συγκρότηση των ψηφοδελτίων, καθώς, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για τις βουλευτικές θέσεις, εκφράζονται από μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ έντονες αντιρρήσεις για τις κολεγιές «με τα ορφανά του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ», όπως λένε. Να σημειώσουμε ότι τέτοια στάση δε διατηρεί μόνο η μειοψηφούσα «Αριστερή Πλατφόρμα» αλλά και στελέχη της λεγόμενης «προεδρικής» πλειοψηφίας, ενώ η «μάχη» δίνεται τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε τοπικό.

Σε ό,τι αφορά στο ναυάγιο της συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, αν και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται ένα παράθυρο ανοιχτό τουλάχιστον στις διατυπώσεις που δεν είναι απόλυτες, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί όροι από ένα κόμμα που δεν ανιχνεύεται πλέον ούτε στις δημοσκοπήσεις.

Ούτε κουβέντα για ανάκτηση των απωλειών του λαού

Την ίδια στιγμή, μπροστά στην κάλπη, η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί, υπηρετώντας την ψηφοθηρία, δίχως να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι δεσμεύσεις του απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά στελέχη του ανασύρουν εκ νέου ζητήματα που άπτονται σε μια άλλη εκδοχή της αντιλαϊκής αστικής διαχείρισης και αφορούν στο ευρώ, στη διακοπή πληρωμής του χρέους κλπ. Οι δηλώσεις τους τροφοδοτούν και τον αποπροσανατολιστικό, για το λαό, καυγά με τη ΝΔ, που ενισχύει και τους δύο θολώνοντας το κριτήριο του λαού.

Ο Αλ. Τσίπρας, με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, επιβεβαίωσε ότι μποναμάδες για το λαό δεν έχει το κόμμα του. Οπως είπε, «το 2014 φεύγει και μαζί του φεύγει και η κυβέρνηση Σαμαρά και τελειώνουν τα ψέματα, ο εκφοβισμός, ο αυταρχισμός, η κοροϊδία (...) η δημοκρατία επιστρέφει». Ούτε λέξη για τα μέτρα που τσάκισαν το λαό καταδικάζοντάς τον στην ανέχεια, παρά μόνο ανέξοδες υποσχέσεις για «τέλος στην εθνική ταπείνωση».

«Μαζί μπορούμε να πάρουμε πίσω τα κλειδιά της χώρας και να βάλουμε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβοντας ότι τα κλειδιά αυτά τα κρατάνε σφιχτά οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τους οποίους διεκδικεί το χρίσμα και ότι το πρόγραμμα που καλεί το λαό να υλοποιήσει αφορά στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας που θα πατήσει στα τσακισμένα του δικαιώματα.

ΠΑΣΟΚ
Κινήσεις στο έδαφος της «διάσπασης»

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του νέου κόμματος του Γ. Παπανδρέου

«Φυγή προς τα εμπρός» επιχειρεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με περιοδείες και ομιλίες του Ευ. Βενιζέλου σε Πελοπόννησο και Αθήνα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου ανακοινώνει σήμερα το κόμμα του, διεκδικώντας πιο ενεργό ρόλο στην υπόθεση αναμόρφωσης της εγχώριας κεντροαριστεράς.

Ο Ευ. Βενιζέλος σήμερα θα βρίσκεται στη Σπάρτη, αύριο σε Τρίπολη και Καλαμάτα. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται η πρώτη ομιλία του στην Αθήνα, στην Καλλιθέα. Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να δείξουν την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση του στελεχιακού δυναμικού τους και την τοποθέτησή του σε ... θέσεις μάχης, από το ΠΑΣΟΚ γίνονται ανακοινώσεις όπως ότι ο βουλευτής Επικρατείας, Π. Δήμας, θα είναι υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στη Β' Περιφέρεια Αθηνών ή ότι η πολιτική κίνηση «Πρωτοβουλία Κέντρου - για τον άνθρωπο, για την κοινωνία, για μια βιώσιμη Ελλάδα» προσχωρεί στη «Δημοκρατική Παράταξη», εκλογικό σχήμα όπου ποντάρει η τωρινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ολα αυτά δρομολογούνται ενώ ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ιδρύει νέο κόμμα, το όνομα και τα σύμβολα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στην Αθήνα, παρακάμπτοντας εκκλήσεις πολλών «ιστορικών» στελεχών του ΠΑΣΟΚ να μην το κάνει.

Συγκεκριμένα, χτες κυκλοφόρησε δήλωση του Γ. Παπανδρέου όπου τόνιζε: «Ηρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν (...) Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

Ηδη από την πλευρά της νυν ηγεσίας μιλούν για «διάσπαση του ΠΑΣΟΚ από το γιο του ιδρυτή του». Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια Παπανδρέου επιδέχονται διαφόρων προσεγγίσεων και ερμηνειών. Ενδεικτικά, σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα, οι «Financial Times» γράφουν πως το κόμμα του θα μπορούσε να χαρίσει τη νίκη στον Αντ. Σαμαρά. Επικαλούμενη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας, η εφημερίδα σημειώνει ότι ένα κόμμα Παπανδρέου μπορεί να φτάσει ως 5% ψαλιδίζοντας τα ποσοστά των ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Δέχτηκε ευχές στο Προεδρικό Μέγαρο

Τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος δέχτηκε το πρωί της Πρωτοχρονιάς, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από εκπροσώπους της κυβέρνησης, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, τη στρατιωτική ηγεσία, εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας.

Στον Πρόεδρο Παπούλια ευχήθηκαν, κατά σειρά, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στον Κ. Παπούλια ευχήθηκαν ακόμα οι υπουργοί Ν. Δένδιας, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Μητσοτάκης αλλά και ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Μ. Θεοχαρίδης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ, το μόνο σίγουρο κόμμα για το λαό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αν ρίξει κάποιος μια ματιά γύρω του, στις διεργασίες που γίνονται στα άλλα κόμματα, θα δει καθαρά ότι το ΚΚΕ είναι το ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ. Κόμμα εγγύηση, κόμμα εμπιστοσύνης ότι θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του. Δύναμη πάλης, ελπίδας για μια άλλη προοπτική».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ