ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΚΝΕ
Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
  • Ολους τους εργαζόμενους σε συμμετοχή καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν, αλλά και στην αύξηση των πολεμικών δαπανών καλεί το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ να διαδηλώσουν οι νέοι και οι νέες της Αθήνας, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, με την παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ταυτόχρονα, τους καλεί να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης στην επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Σε σχετική ανακοίνωση, το ΚΣ της ΚΝΕ επισημαίνει ότι η τελευταία διαταγή του ΓΕΣ που είδε το φως της δημοσιότητας, με βάση την οποία αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής και μη εθελοντών σε αποστολή στο Αφγανιστάν, αποτελεί μια ακόμα επικίνδυνη εξέλιξη. Ετσι, «επιβεβαιώνει τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης - που εκφράστηκε ούτως ή άλλως με την απόφαση για συμμετοχή ελληνικού εκστρατευτικού Σώματος στο Αφγανιστάν - στη συμμετοχή και την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».

«Φανερώνει και το γεγονός ότι παρά την προσπάθεια εξαγοράς που έχει ξεκινήσει στα στρατόπεδα τάζοντας υπέρογκα ποσά, τα σχέδια της κυβέρνησης δε βρίσκουν σημαντική ανταπόκριση τόσο στους εφέδρους όσο και στα μόνιμα στελέχη των ΕΔ», σημειώνει η ΚΝΕ.

«Με τη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων σε "ειρηνευτικές" αποστολές σε Βοσνία, Κόσσοβο, Αλβανία, με την παροχή στρατιωτικών βάσεων, με την παροχή των λιμανιών, των αεροδρομίων στους ιμπεριαλιστές δεν κέρδισε ούτε η ειρήνη, ούτε ο λαός και η νεολαία της χώρας μας», τονίζει η ΚΝΕ. Αντίθετα, «οι εξελίξεις γίνονται χειρότερες, η επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών έχει ενταθεί, έχει ξεκινήσει πόλεμος με στόχο τους λαούς, τους νέους και τα δικαιώματά τους. Την ίδια στιγμή που περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ποσό ύψους 1,7 δισ. για την ικανοποίηση των πολεμικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών».

Το ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τη νεολαία ακόμα πιο δυναμικά σήμερα να αντιταχθεί σε αυτά τα σχέδια. Να αρνηθεί το ρόλο του συνένοχου στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που θέλει να αναθέσει στους νέους η κυβέρνηση. Να αρνηθούν οι νέοι το ρόλο των φονιάδων των λαών. Να δυναμώσει η φωνή που αντιτάσσεται στην αποστολή ελληνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Συμμετέχουν και οι οικοδόμοι

Στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (Λεωφόρος Μεσογείων) συμμετέχει το Συνδικάτο Οικοδόμων και καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας αλλά και τη νεολαία να βρεθούν εκεί και να απαιτήσουν: «Κανένας φαντάρος, καμιά αποστολή έξω από τα σύνορα μας».

Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζόμενων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές, υπογραμμίζουν: «Η ελληνική κυβέρνηση, σαν το καλύτερο και υποδειγματικό μέλος της Αμερικανο-ΝΑΤΟικής και Ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, συμμετέχει ενεργά σ' όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ενέργειες που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της και ανεξάρτητα αν αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Τελευταία, υπογραμμίζεται αμέσως μετά, «αναβαθμισμένη η ελληνική κυβέρνηση, στη συμμετοχή στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξαπέλυσαν οι αρχιτρομοκράτες των λαών με πρόσχημα την τρομοκρατία, ενάντια στο Αφγανιστάν και τον αφγανικό λαό, αποφάσισε την αποστολή εκστρατευτικού σώματος».

Οι Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί, τονίζουν οι συνδικαλιστές, δεν έχουν καμιά απολύτως δουλιά έξω από τα σύνορά μας. Κλήθηκαν και είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν την πατρίδα και μόνο αυτή, πολύ περισσότερο δεν έχουν καμιά απολύτως υποχρέωση να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Αντιστεκόμαστε και ενισχύουμε το αντιπολεμικό κίνημα απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, επισημαίνουν με ιδιαίτερη έμφαση οι συνδικαλιστές.

  • Εξάλλου, με ανακοίνωση - καταγγελία του, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων και Συναφών Χωρών, υπογραμμίζει ότι «ο πειραματισμός με τους Ελληνες στρατιώτες, που δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντά μας είναι ατυχής και το μόνο που μπορούν να εξυπηρετήσουν είναι τη δουλικότητά μας απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η αντιπολεμική συγκέντρωση

Αντιπολεμική συγκέντρωση οργανώνει η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, αύριο Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στο χώρο της Καμάρας στη Θεσσαλονίκη.

Με σύνθημα «Κανένας Ελληνας φαντάρος στο Αφγανιστάν - Αλληλεγγύη στους λαούς που αντιστέκονται», η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλεί όλους τους νέους και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν μαζικά στη διαδήλωση και να απαιτήσουν απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

«Για μια ακόμη φορά, η ελληνική κυβέρνηση γυρνάει την πλάτη στις διαθέσεις του λαού και της νεολαίας, που αντιτίθενται στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων. Οχι μόνο δε στέκεται στο ύψος των απαιτήσεων της ελληνικής νεολαίας για καταδίκη της πολιτικής που γεννάει όλη αυτή η βία, αλλά παίρνει ενεργά μέρος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και, μάλιστα, στέλνει τα παιδιά του λαού σε εκστρατευτικά σώματα, προσδοκώντας τυχοδιωκτικά να εξαργυρώσει την υποταγή της στους ΝΑΤΟικούς. Η συμμετοχή Ελλήνων στρατευμένων στο Αφγανιστάν, η συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο μακέλεμα του παλαιστινιακού λαού, δεν είναι παρά δύο κρίκοι στην ίδια αλυσίδα της υποταγής στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Προετοιμάζεται το ταξίδι στην Ουάσιγκτον

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται, όσο αυτό είναι δυνατό, για να αντιμετωπίσει τις σκληρές αμερικανικές απαιτήσεις, οι οποίες αναμένεται να διατυπωθούν την επόμενη βδομάδα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Η τελική σύσκεψη της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 7 Γενάρη. Ωστόσο, σήμερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της κυβερνητικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει στους υπουργούς του το πλαίσιο της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των προετοιμασιών, χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος του πρωθυπουργού κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Κ. Σημίτης στην Ουάσιγκτον, εκτός από τα διμερή ελληνοαμερικανικά ζητήματα, περιλαμβάνονται επίσης δύο μεγάλες ενότητες θεμάτων: Η πρώτη έχει να κάνει με το γενικότερο πλέγμα των ευρωατλαντικών σχέσεων, στο οποίο - στην προκειμένη περίπτωση - εντάσσονται τα ελληνοτουρκικά, ως παράμετρος των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην προσπάθεια συγκρότησης των ευρωπαϊκών στρατιωτικών μονάδων ταχείας επέμβασης. Η δεύτερη ενότητα αφορά την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και μεταξύ άλλων προβλέπει συζήτηση για την προσαρμογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των αμυντικών δαπανών στα νέα δεδομένα.

Ασφαλώς, στην ατζέντα των συζητήσεων των κυρίων Σημίτη και Μπους περιλαμβάνεται και το Κυπριακό, καθώς ήδη έχει δρομολογηθεί η διαδικασία των απ' ευθείας συνομιλιών Κληρίδη -Ντενκτάς και έχει καταγραφεί η διάθεση της Ουάσιγκτον να πιέσει προς μια διευθέτηση. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μέρες μετά τον Κ. Σημίτη, την Ουάσιγκτον θα επισκεφτεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αίμα και δάκρυα στις όχθες του Ιορδάνη

Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε. Σε ποια ματωμένα νερά το βάπτισμα, σε ποια Ιερουσαλήμ, σε ποια ιστορικά χώματα, εκεί που σφαγιάζεται ένας λαός, που διεκδικεί το δικαίωμα να έχει πατρίδα.

Ποιος κλαίει άραγε και για ποιους εκεί, στο τείχος των δακρύων; Για τους θύτες ή για τα θύματα που αφορούν και τα δικά τους παιδιά και το δικό τους λαό;

Εκεί στην Παλαιστίνη, εκεί στην Ιερουσαλήμ, με πιτσιλισμένες τις πόρτες από το αίμα παιδιών και γυναικών και γερόντων. Οπως τότε που ήταν σημαδεμένα τα σπίτια, στα χρόνια του Ηρώδη με το σημάδι-προγραφή θανάτου.

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε», στο αίμα και στα δάκρυα.

Σ' αυτό το σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, στην Παλαιστίνη, αίμα και χαλασμός.

Παιδιά με τη σφεντόνα του αγώνα. Νεκρά παιδιά - νεκρά πουλιά, στα δόκανα των συρματοπλεγμάτων. Λαός της προσφυγιάς στο χώμα του, στα δόκανα των ξένων συμφερόντων και του πλανητικού πολέμου.

Μια διχάλα, μια σφεντόνα απόμεινε στα χέρια των νεκρών παιδιών με τα λαμπερά ολόμαυρα σαν κάρβουνα μάτια που πέφτουν νεκρά στην άγρια ανθρωποσφαγή.

Μια σφεντόνα, μια πέτρα. Και απέναντί τους ερπυστριοφόρα θηρία, διόπτρες κατόπτευσης, με λέιζερ για να σκοτώνουν και στο σκοτάδι. Απέναντί τους υπερσύγχρονα όπλα με συντεταγμένες δορυφόρων και με πληροφόρηση της κατασκοπευτικής αράχνης «Εσελον».

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε», εκεί στα νερά της ανθρωποσφαγής αυτών που ζητάνε το δικαίωμα να έχουν πατρίδα. Ποιος άραγε κλαίει στο τείχος των δακρύων, τη στιγμή που ο μπεζαχτάς των ισχυρών μετράει το αίμα των λαών στα σκοτεινά τα άδυτα των χρηματιστηρίων του πολέμου;


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ