ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στα χνάρια των ανταρτών στην Πάρνηθα

Την Κυριακή η πεζοπορία που διοργανώνουν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

Η αναψυχή, η σωματική άσκηση και η γνωριμία ιστορικών τόπων που αφορούν τη δράση του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ, συνδυάζονται στην πεζοπορία που διοργανώνει, την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιούνη, στα μονοπάτια της Πάρνηθας, το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η πεζοπορία θα αρχίσει από τη Μονή Κλειστών, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, θα κινηθεί δυτικά της κορφής Αρμα, στο μονοπάτι που οδηγεί στο οροπέδιο Σκούρτων και θα τερματίσει απέναντι από το αρχαίο φρούριο της Φυλής, στη θέση Αγ. Παρασκευή.

Η διαδρομή περνά από ένα μικρό μέρος από τα μονοπάτια που συνέδεαν την Αθήνα με την ηπειρωτική Ελλάδα, τμήμα ενός συμπλέγματος μονοπατιών που χρησιμοποιούνταν σ' όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, για το χτύπημα των δυνάμεων των ναζί. Αργότερα, τα ίδια μονοπάτια χρησιμοποιήθηκαν για το πέρασμα αγωνιστών από την Αθήνα στις περιοχές όπου είχε τον έλεγχο ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Το Δεκέμβρη του '44, στη Μονή Κλειστών, συνεδρίαζε η ΚΕ του ΕΑΜ, ενώ μάχες στην περιοχή δόθηκαν και το '43 και το '48.

Δηλώσεις για συμμετοχή γίνονται στις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και στη διεύθυνση της ΚΝΕ: kne@kne.gr. Η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο), στις 7.00 το πρωί. Οι διοργανωτές επισημαίνουν ιδιαίτερα πως τόσο η φύση της διαδρομής, όσο και η χρονική διάρκειά της, δεν είναι κατάλληλη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας

Με γενικόλογες διακηρύξεις για τη σημασία της Παιδείας σφραγίστηκε η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας. Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε το χώρο από τον οποίο γίνεται η μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και στη συνέχεια έγινε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανακοίνωσε πως ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου να υπάρχει προγραμματισμός σχεδίου δράσης και έλεγχος της πορείας του σε μηνιαία βάση, «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες δυσκολίες, αλλά και να οικοδομήσουμε ένα άλλο όραμα για την Ελλάδα της επόμενης μέρας». Βέβαια, δείγματα γραφής της πολιτικής για την Παιδεία έχει ήδη δώσει η κυβέρνηση, που δεν έχει θίξει σε τίποτα μέχρι τώρα τη στρατηγική που έχει χαράξει η ΕΕ για την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες αλλά και τη συνυπέγραψε, επικαλείται τους δημοσιονομικούς περιορισμούς απέναντι σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση, συνεχίζει και εφαρμόζει τελικά αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια των υποψηφίων κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες, όπως είπε, είναι «ένας θεσμός που πρέπει να εξετάσουμε, όχι σε ό,τι αφορά την εγκυρότητά του, αλλά να εξετάσουμε αν μπορούμε να τον καλυτερεύσουμε σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία αυτή καθ' αυτή». Αναφορά έκανε και σε ανάγκη ανάσχεσης του φαινομένου της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού από την Ελλάδα, ενώ για μια ακόμα φορά, δηλώθηκε από πρωθυπουργικά χείλη πως η Παιδεία είναι προτεραιότητα: «Προσωπικά δίνω πολύ μεγάλο βάρος. Θεωρώ ότι αυτό το υπουργείο ίσως είναι ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία. Ισως μαζί με το υπουργείο της Υγείας, είναι αυτό που θα κρίνει σε βάθος τετραετίας το αν αυτή η κυβέρνηση πέτυχε ή δεν πέτυχε τους στόχους της», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Τίμησε το ρόλο του ως κομμουνιστής δάσκαλος»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Γιώργου Σίσκου

Κηδεύτηκε το Σάββατο ο κομμουνιστής πανεπιστημιακός δάσκαλος Γιώργος Σίσκος, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη. Στην απώλειά του αναφέρεται το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε και τονίζει τα εξής: «Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Γιώργος Σίσκος "έφυγε" από κοντά μας, αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό. Η ζωή του ήταν δεμένη με τα ιδανικά και τις αξίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ως καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, τίμησε, με τους αγώνες και το ήθος του, τόσο την επιστήμη του όσο και το ρόλο του ως κομμουνιστής δάσκαλος.

Υπηρέτησε τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού από όποιο μετερίζι κι αν τον καλούσε το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες ποιότητες της σεμνότητας και σταθερότητάς του.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στους οικείους του».

Μέρες πολύμορφης δράσης της ΚΝΕ

Πρωτοβουλίες για νέους εργαζόμενους, μαθητευόμενους και άνεργους

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι πολύμορφες παρεμβάσεις που οργανώνει η ΚΝΕ για τους εργαζόμενους στα προγράμματα απασχόλησης, τους πρακτικάριους, τους σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Στόχος της πρωτοβουλίας της ΚΝΕ είναι να ανέβει η απαιτητικότητα της νεολαίας, να δυναμώσουν οι σύγχρονες διεκδικήσεις της, η κοινή δράση, η πάλη ενάντια στα παλιά και στα νέα μνημόνια και την αντιλαϊκή συμφωνία που «ψήνει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους εταίρους, για να στηρίξει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, στερώντας από τη νεολαία το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά και ζωή. Για να μην υπάρξει κι άλλος χαμένος χρόνος.

Πλούσια ήταν η πείρα από τη δραστηριότητα που οργανώθηκε την Παρασκευή 29 Μάη, που ήταν μέρα πολύμορφων παρεμβάσεων για τους ανέργους. Εκατοντάδες ήταν οι πρωτοβουλίες σε πάνω από 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Περιοδείες και κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 50 καταστήματα του ΟΑΕΔ, σε δεκάδες ΚΕΚ, σε λαϊκές γειτονιές και στέκια νέων ανέργων, απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα. Οι νέοι κομμουνιστές συζήτησαν με νέους ανέργους για το πώς θα δυναμώσουν η οργάνωση, η συμμετοχή και η διεκδίκηση για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Πώς θα δυναμώσει η απαίτηση για επιδότηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ με όχι λιγότερα από 600 ευρώ. Εβαλαν επιτακτικά το ζήτημα να μη χαθεί άλλος χρόνος, ότι η καταδίκη αυτής της κατάστασης πρέπει να εκφραστεί και με τη μαζική συμμετοχή των νέων και κυρίως των ανέργων στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη, ότι πρέπει να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των ανέργων, με Επιτροπές Αγώνα αλλά και στα σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές. Για να γίνει πράξη το σύνθημα «Ενας για όλους και όλοι για έναν»!

Η συνέχεια θα δοθεί την Παρασκευή 5 Ιούνη, μέρα πολύμορφης δράσης για τους εργαζόμενους στα προγράμματα απασχόλησης και τους πρακτικάριους στις δομές Υγείας.

Να γίνουν τώρα οι μετεγγραφές

Απαιτώντας να γίνουν οι μετεγγραφές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η Επιτροπή πρωτοετών φοιτητών Αρχιτεκτονικής, η Επιτροπή Γονέων και η Επιτροπή Αγώνα Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών συγκεντρώθηκαν, χτες το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Απρίλη, το ΣτΕ έκανε δεκτή προσφυγή που έκαναν η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του τότε υπουργού Παιδείας, Α. Λοβέρδου, όσο και ο σχετικός νόμος (4264/2014), που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών, προσκρούουν σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πρωτοστάτησαν σε αλλεπάλληλες και πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, απαιτώντας να ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές και να ενισχυθούν οικονομικά τα ιδρύματα. Παράλληλα, το ΚΚΕ στήριξε τους φοιτητές υπό μετεγγραφή με παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή.

Οι φοιτητές και οι γονείς ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με συγκέντρωση τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Αυτοδύναμη η ΔΑΣ στο Σωματείο ΕΤΕΠ

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ειδικού Τεχνικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) του ΕΜ Πολυτεχνείου, που διεξήχθησαν την Τετάρτη 27 Μάη, διατηρώντας την αυτοδυναμία στο Σωματείο. Συγκεκριμένα, στους 121 ψηφίσαντες (5 λευκά και άκυρα), η ΔΑΣ συγκέντρωσε 80 ψήφους και 5 έδρες (από 46 ψήφους και 5 έδρες) και ποσοστό 67,2%, η ΔΑΚΕ 16 ψήφους και 1 έδρα (από 13 ψήφους και 2 έδρες) και 20 ψήφους και 1 έδρα συγκέντρωσε ένας μεμονωμένος υποψήφιος. Για το συνέδριο της Ομοσπονδίας ΠΟΕΤΕΠ, η ΔΑΣ εξέλεξε 10 συνέδρους (από 5) και από 1 σύνεδρο εξέλεξαν οι άλλοι δύο.

Η ΔΑΣ χαιρετίζει τους εργαζόμενους του Σωματείου, που μαζικά υπερψήφισαν τα ψηφοδέλτιά της, αναδεικνύοντάς την, για άλλη μια φορά, πρώτη και αυτοδύναμη και καλεί τους εργαζόμενους του ΕΤΕΠ να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 11 του Ιούνη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org