ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΧΝΩΝ
Ενδείξεις αντιδραστικού περιεχομένου

«Τριφασική»... ανώτατη και δημόσια(;) Ακαδημία... με «χορηγούς» αλλά και - πιθανόν - δίδακτρα!

Σε μια Ακαδημία Τεχνών, που θα υπηρετεί τις νέες ανάγκες του κεφαλαίου στον πολιτισμό, ιδιαίτερα σήμερα που ισχυροποιούνται οι βάσεις για τη μετατροπή της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε εμπορεύσιμο «προϊόν», προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει ακόμη και από τα ελάχιστα, πλην όμως ενδεικτικά, στοιχεία που δόθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού, Π. Τατούλη, με αφορμή την ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» του εγχειρήματος.

Αν και η χτεσινή συνέντευξη, υποτίθεται, ότι έγινε για να παρουσιαστούν οι προτάσεις των θεματικών επιτροπών που σύστησε το ΥΠΠΟ, για να επεξεργαστούν τη μορφή και το περιεχόμενο της Ακαδημίας, το μόνο που δόθηκε ήταν μία σελίδα που συνυπογράφουν οι επιτροπές, όπου εμπεριέχονται κάτι σαν γενικές «αρχές» περί της Ακαδημίας. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, η δημιουργία μιας ελληνικής Ακαδημίας Τεχνών «πρέπει να συνδυαστεί απαραίτητα με τη χάραξη και τη συστηματική εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής στο πλαίσιο μιας μακρόπνοης εθνικής πολιτικής για τις Τέχνες». Πρόκειται για γενικόλογη πρόταση, που δεν αγγίζει καν το μείζον θέμα της κατεύθυνσης που πρέπει να έχει μια τέτοια πολιτική. Το μόνο συγκεκριμένο που αναφέρει το κείμενο είναι η διαπίστωση ότι «μία Ακαδημία Τεχνών είναι κατά βάση η τύχη των αποφοίτων της».

Ο υφυπουργός παρέπεμπε κάθε ερώτηση για το περιεχόμενο της Ακαδημίας στο νομοσχέδιο, που «θα» είναι έτοιμο μετά από 6 μήνες. Σύντομα θα συσταθεί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία, όπως ειπώθηκε, θα συνεργαστεί με τους σχετικούς «θεσμικούς» φορείς. Από τη συζήτηση ωστόσο προέκυψαν τα εξής: 1) Ο υφυπουργός δεν αρνήθηκε την «εμπλοκή» «χορηγών» (και) στην Ακαδημία, επικαλούμενος τη γνωστή σχετική κυβερνητική θέση, ενώ πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο για τις «χορηγίες» θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες. 2) Από ερώτηση για τη λειτουργία της Ακαδημίας και συγκεκριμένα αν θα υπάρχουν δίδακτρα, ο υφυπουργός είπε πως είναι «τεχνικό θέμα», που θα το δει η νομοπαρασκευαστική(!), σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι η Ακαδημία θα είναι «δημόσια».

«Χορηγοί», δίδακτρα και «δημόσιος» χαρακτήρας ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος δεν είναι πρωτοφανής αντίφαση, ωστόσο είναι άκρως ενδεικτική για το πού θα προσανατολιστεί και το ιδεολογικό περιεχόμενο των σπουδών.

Η Ακαδημία αφορά στις λεγόμενες παραστατικές τέχνες (οπτικοακουστικά, χορό, μουσική, θέατρο) εκτός των εικαστικών, αφού υπάρχουν οι Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών. Θα είναι ανωτάτου επιπέδου και η εισαγωγή θα γίνεται, μάλλον, κατά τα πρότυπα της ΑΣΚΤ. Για το πρόγραμμά της ορίστηκαν από το ΥΠΠΟ, το περασμένο καλοκαίρι, αντίστοιχες επιτροπές από ειδικούς κάθε χώρου. Το έργο του ολοκληρώθηκε, εκτός από την ομάδα για τα οπτικοακουστικά (δεν παραβρέθηκε καν για «τεχνικούς» λόγους), η δουλιά της οποίας, κατά τον υφυπουργό, θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες. Αυτή ήταν η «πρώτη φάση» κατά τον ορισμό Τατούλη (η δεύτερη είναι η νομοπαρασκευαστική).

Κατά τ' άλλα δήλωσε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, αναφέροντας τον «ειδικό λογαριασμό» του ΥΠΠΟ και «κλείνοντας» το «μάτι» στο κεφάλαιο. Προσεχώς, θα συσταθεί επιτροπή για την κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή της Ακαδημίας (προς το παρόν ισχύει η πρόταση για στέγαση στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στα Λιόσια), ενώ τον Οκτώβρη θα διοργανωθεί διεθνές συνέδριο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Την ίδια περίοδο, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει και η «πιλοτική» λειτουργία της Ακαδημίας, ενώ το 2007 αναμένεται η κανονική λειτουργία της (όλα αυτά είναι η ...«τρίτη φάση»).

Πληθώρα σημαντικών ευρημάτων

Μνημειακός τάφος στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας
Μνημειακός τάφος στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας
Νέα σημαντικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας Ν. Χανίων, όπου η ΚΕ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων ολοκληρώνει το έργο «Προστασία - ανάδειξη οχύρωσης αρχαίας Απτέρας / Στερέωση - συντήρηση μνημείων», που εντάχθηκε στο Γ` ΚΠΣ.

Οι εργασίες αποκάλυψαν, περιμετρικά, όλh την οχύρωση (3.480 μ.), η κατασκευή της οποίας χρονολογείται μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Στη δυτική πλευρά, από όπου ξεκινά το δυτικό νεκροταφείο της πόλης και επικεντρώθηκε το έργο, αποκαλύφθηκε μία από τις πύλες της πόλης και ορθογώνιος οχυρωματικός πύργος. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στρώματα με υπολείμματα των μαχών της ελληνιστικής περιόδου και ο ενταφιασμός νεογέννητων βρεφών, στο β` μισό του 4ου αιώνα π.Χ., δίπλα στον οχυρωματικό πύργο.

Επίσης, αποκαλύφθηκαν δύο μεγάλα ταφικά μνημεία, από τα οποία διασώθηκε το περισσότερο αρχιτεκτονικό υλικό. Το πιο εντυπωσιακό από τα δύο έχει υπόγειο χώρο ενταφιασμού, εξαιρετικής κατασκευής, στον οποίο οδηγεί κλίμακα και προθάλαμος. Στον κυρίως θάλαμο υπάρχουν τέσσερις κτιστές ταφικές θήκες. Το μνημείο συλήθηκε, εν μέρει, τον 6ο - 7ο αιώνα μ.Χ. Τα σωζόμενα ευρήματα είναι πήλινα ειδώλια Ερώτων και γυναικείων μορφών, λύχνοι, γυάλινα, πήλινα αγγεία και άλλα μικροαντικείμενα. Τα ταφικά μνημεία χρονολογούνται στον 1ο - 2ο αιώνα μ.Χ., παρότι τα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι τουλάχιστον το μνημείο με το υπόγειο, ίσως, κατασκευάστηκε στην ελληνιστική περίοδο.

Γενικά, η ανασκαφή απέδωσε μεγάλο αριθμό (κυρίως επιτύμβιων) επιγραφών, αγγείων, λύχνων, μολυβίδων (βλήματα για σφενδόνες) και άλλων όπλων, νομισμάτων και άλλων ευρημάτων.

Προϊσταμένη της ΚΕ ΕΠΚΑ είναι η Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, υπεύθυνοι του έργου η Βάννα Νινιού - Κινδελή (αρχαιολόγος) και ο Γιάννης Χριστοδουλάκος (αρχιτέκτονας) και επικεφαλής των τεχνιτών είναι ο Γιάννης Μπιτσάκης.

Γητευτές «Χαΐνηδες»

Με ένα νέο - διπλό - δίσκο τους ήρθαν στην Αθήνα για να μας παρασύρουν στα συναρπαστικά μουσικά ταξίδια τους. Οι «Χαΐνηδες» αρχίζουν από σήμερα (10.30 μ.μ.) τις συναυλίες τους, στο «House of art» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή, 210.3217.678), όπου θα εμφανίζονται όλα τα Παρασκευο-Σάββατα του Φλεβάρη. Θα παρουσιάζουν τον καινούριο δίσκο τους και τα τραγούδια που τους καθιέρωσαν ως ένα μουσικό σχήμα με ευδιάκριτο μουσικό στίγμα και πολλούς ένθερμους φίλους.

Πέντε χρόνια μετά τον τελευταίο τους δίσκο, οι «Χαΐνηδες» κυκλοφόρησαν ένα διπλό cd με τίτλο «Ο γητευτής και το δρακοδόντι» (MBI). Ο καλύτερος, ίσως, δίσκος του συγκροτήματος, αποτελεί ένα μωσαϊκό ήχων και ρυθμών προερχόμενων από πολλές και ετερόκλητες μουσικές παραδόσεις, που φιλτράρονται και συνδυάζονται αρμονικά με το αισθητικό κριτήριο και τη δεξιοτεχνία τους. Στο cd συμπράττουν ερμηνευτικά οι Σωκράτης Μάλαμας, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Χαρούλης, Κώστας Αβυσσινός, Ψαραντώνης, οι οποίοι δεν αποκλείεται να ανέβουν μαζί με τους «Χαΐνηδες» στη σκηνή του «House of art». Οι «Χαΐνηδες» είναι οι: Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα, τραγούδι), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (κιθάρα, τραγούδι), Μαρία Κώτη (ακορντεόν, τραγούδι), Γιώργος Μανωλάκης (μαντολίνο, λαούτο, μπουζούκι), Αλέξης Νόνης (αθάνατος, νταούλι, μπεντίρ, νταρμπούκα), Αντώνης Σκαμνάκης (κοντραμπάσο), Περικλής Τσουκαλάς (ούτι, τσουμπούς, άταστη κιθάρα, γυαιλί-ταμπούρ, ραμπάμπα). Ημερομηνίες παραστάσεων: 3-4, 10-11, 17-18, 24-25/2.

Εκδήλωση για τον Πολιτισμό

Εκδήλωση για τον πολιτισμό διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ, την Πέμπτη 9 Φλεβάρη, με εισηγητή τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, βουλευτή του Κόμματος και ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μμ, στο «Φρούριο» Τρικάλων.

Πρωτοπόρος εφευρέτης

Μία άλλη πτυχή της πολυτάλαντης προσωπικότητας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, έρχεται να φωτίσει η έκθεση «Λεονάρντο η μεγαλοφυία», που παρουσιάζεται στο κτίριο 5 του «Ελληνικού Κόσμου» (Πειραιώς 254). Σαράντα εκθέματα - μηχανές, που κατασκευάστηκαν με βάση τα χειρόγραφα του πολυπράγμονα δημιουργού της Αναγέννησης, ταξιδεύουν για πρώτη φορά από το Μουσείο «Ντα Βίντσι» της Φλωρεντίας. Σε φυσικό μέγεθος, κατασκευασμένες στο χέρι, με υλικά που πρότεινε ο δημιουργός (ξύλο, σχοινί κ.ά.), περιμένουν τους επισκέπτες να τις θέσουν σε κίνηση και να πειραματιστούν ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους.

Στην έκθεση οι κατασκευές χωρίζονται σε πέντε ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει τους μηχανισμούς που μελέτησε και επεξεργάστηκε ο Ντα Βίντσι, προκειμένου να τους ενσωματώσει σε πιο πολύπλοκες μηχανές. Ακολουθούν οι ενότητες των τεσσάρων στοιχείων της φύσης: γη, νερό, αέρας, φωτιά. Από τα εκθέματα αναφέρουμε το τανκ, ένα τεθωρακισμένο κινούμενο άρμα μάχης από ξύλο, που χωρά στο εσωτερικό του 25 άτομα. Εντυπωσιακές και περισσότερο δημοφιλείς είναι οι μηχανές - εγχειρήματα για την κατάκτηση των αιθέρων. Ανάμεσά τους, το μοντέλο αλεξιπτώτου και το «ορνιθόπτερο» - πρόδρομος του σημερινού αιωρόπτερου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μάρτη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.9834.775 και 212.5400.500.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org