ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Αντιμέτωποι με ατέλειωτα προβλήματα

Την Τετάρτη έκαναν στην Αττική κινητοποίηση με το Σύλλογό τους, το ΣΥΣΔΙΕΚ

Από την παράσταση διαμαρτυρίας των σπουδαστών στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης
Από την παράσταση διαμαρτυρίας των σπουδαστών στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη σπουδαστές στα δημόσια ΙΕΚ της Αττικής μετά από κάλεσμα του Συλλόγου τους.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) διεκδικεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο χώρο της κατάρτισης: Προκαταβάλλουν τα δίδακτρα στην αρχή κάθε εξαμήνου, επιβαρύνονται με το κόστος του εξοπλισμού και των αναλώσιμων που κυμαίνεται από μερικές δεκάδες μέχρι εκατοντάδες ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητά τους, υποχρεώνονται να φωτοτυπούν τα βιβλία και τις σημειώσεις τους. Ούτε το πάσο δεν τους έχει δοθεί, ενώ όσοι είναι μεγαλύτεροι από 22 ετών δεν το δικαιούνται. Τη λειτουργία πολλών ΙΕΚ δυσκολεύουν οι ελλείψεις σε υποδομή. Για παράδειγμα, για όλα τα δημόσια ΙΕΚ του δήμου Πειραιά υπάρχει ένα φωτοτυπικό, για το οποίο, όπως λένε οι καθηγητές στους σπουδαστές, υπάρχει «λίστα αναμονής». Στο ίδιο ΙΕΚ, στην ειδικότητα της αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής δεν υπάρχει εργαστήριο και η «λύση» που δόθηκε είναι να χρησιμοποιούν οι σπουδαστές τις εγκαταστάσεις ενός ζαχαροπλαστείου.

Πολλοί σπουδαστές που εργάζονται, στην προσπάθειά τους να συνδυάσουν το μεροκάματο με το μάθημα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απουσίες και τον κίνδυνο να μην περάσουν στο επόμενο εξάμηνο. Σοβαρό ζήτημα αποτελεί η πρακτική άσκηση στα πλαίσια ορισμένων μαθημάτων, που ισοδυναμεί με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Στη συνάντηση με την γενική γραμματέα, Ε. Καραντζόλα, η αντιπροσωπεία του Συλλόγου έλαβε γενικόλογες υποσχέσεις για τη διανομή των πάσο και τη ρύθμιση του ζητήματος των απουσιών για όσους εργάζονται. Σχετικά με το κόστος των σπουδών προτάθηκαν μόνο ημίμετρα που δε λύνουν το πρόβλημα, όπως η επέκταση του χρονικού περιθωρίου για την πληρωμή των διδάκτρων.

Να δυναμώσει ο συντονισμός με τα σωματεία

Στο πλευρό των σπουδαστών βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ενωσης Λογιστών Αθήνας και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ), καθώς μεγάλος αριθμός νέων σπουδάζουν σε μια σειρά ειδικότητες που αφορούν τους κλάδους αυτούς. Τους κάλεσαν να απευθύνονται στα σωματεία για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα της πρακτικής άσκησης ξεκαθάρισαν πως οι νέοι της κατάρτισης δεν πρέπει να αποτελούν τζάμπα εργασία για τους εργοδότες, αλλά να δουλεύουν με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ καλεί τους σπουδαστές να δώσουν συνέχεια σε κάθε σχολή, με συσπείρωση στο Σύλλογο, δημιουργία Επιτροπών σε κάθε ΙΕΚ και σε κάθε ειδικότητα. Με οργάνωση και δράση, ώστε να μη βρεθεί κανένας σπουδαστής μόνος του απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά του στη μόρφωση και στη δουλειά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση για δωρεάν μεταφορά ανέργων, σπουδαστών, μαθητών

Από την προχτεσινή κινητοποίηση

MotionTeam

Από την προχτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση για τη δωρεάν μεταφορά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη προχτές το πρωί το ΠΑΜΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Ανέργων, Σπουδαστές της ΑΕΝ, του ΟΑΕΔ, των νυχτερινών σχολείων, των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ και το ΜΑΣ.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, σπουδαστές και μαθητές, συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου και από εκεί επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ για να μεταβούν στα γραφεία της διοίκησης του Οργανισμού. Μέσα στα λεωφορεία, έκλεισαν τα εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα των εισιτηρίων και πέτυχαν τη δωρεάν μεταφορά όλων των επιβατών.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΣΘ, όπου κατέθεσαν δεκάδες πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε άνεργους, φοιτητές και σπουδαστές επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν το εισιτήριο και απαίτησαν να διαγραφούν.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων του ΟΑΣΘ και του ζήτησαν να πάρει απόφαση το σωματείο ότι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης, δεν θα επιβάλλουν πρόστιμα σε ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν το εισιτήριο. Ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) του Σωματείου απάντησε ότι το σωματείο δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση, κόντρα στη νομιμότητα και ότι οι ελεγκτές είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν το νόμο. Αλλωστε, η διοίκηση του Σωματείου στηρίζει την πολιτική που διασφαλίζει τα έσοδα του Οργανισμού και σ' αυτό το πλαίσιο έχει στηρίξει τα προηγούμενα χρόνια τις αυξήσεις στα εισιτήρια, αλλά και την πρόσληψη σεκιούριτι που συνοδεύουν τους ελεγκτές κατά το έργο τους...

Πάντως, ενδεικτικό του βάρους που έχει το κόστος μεταφοράς για τους σπουδαστές, είναι η περίπτωση των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, που καθημερινά καλούνται να πληρώνουν 4 ευρώ από την τσέπη τους για τη μετακίνησή τους, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση τους έχει κόψει και τη δωρεάν σίτιση και κατήργησε τις Εστίες.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Να μην εγκλωβιστεί ο λαός

Είναι γεγονός ότι οι λεγόμενες αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν ως στόχο την καταψήφιση των νέων βάρβαρων αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων και καλούν το λαό με τους αγώνες του να την επιβάλλει. Καλούν, επίσης, σε αντιμνημονιακή πάλη. Αλλά μέσα στην ΕΕ που μαζί με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών φτιάχνει τα μνημόνια ή εφαρμόζει την ίδια πολιτική και χωρίς μνημόνια. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Ας πούμε ότι τα μέτρα καταψηφίζονται. Ας πούμε ακόμη υποθετικά ότι καταργούνται μνημόνια και δανειακές. Που επίσης θα είναι μια νίκη για το λαό. Μετά τι γίνεται; Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά. Μια κυβέρνηση της «αριστεράς». Τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση; Που λένε μάλιστα ότι θα είναι «μια κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας». Θα δρομολογήσει πολιτική ως εξής: «Ανασυγκρότηση της χώρας, σε αναπτυξιακή και παραγωγική κατεύθυνση. Με ευρεία αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου». Τι λέει εδώ; Θα εφαρμόσει μια πολιτική ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς κ.λπ. Και καλεί το λαό να στηρίξει αυτήν την πολιτική ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά οι μεγαλοεπιχειρηματίες απαιτούν πολιτική ολοένα και μεγαλύτερης μείωσης της εργατικής δύναμης για να αντισταθμίσουν τις απώλειες κερδών σε συνθήκες κρίσης, για να τα αυξήσουν γοργά σε συνθήκες ανάκαμψης. Αλλωστε, αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ του κεφαλαίου εντός της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει την πολιτική του. Οσο για την αναδιανομή, και μάλιστα σε συνθήκες αντιμετώπισης της κρίσης που θα φέρει αναιμική ανάκαμψη, είναι απάτη. Σκοντάφτει στην ανταγωνιστικότητα, στην επιδίωξη των καπιταλιστών να αυξάνουν κέρδη και κεφάλαιο, επομένως να έχουν πάμφθηνη εργατική δύναμη. Λέει ότι θα φορολογήσει το ατομικό εισόδημα των πλουσίων. Το βάζει έτσι, γιατί δε θα φορολογήσει κέρδη επιχειρήσεων και κεφάλαιο. Αν το κάνει δε θα κάνουν επενδύσεις. Οι φόροι που θα εισπράξει από το ατομικό εισόδημα των πλουσίων είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου. Κανείς δε λέει να μην τους φορολογήσει, αλλά πρωταρχικά ας φορολογήσει το κεφάλαιο και τα κέρδη. Ασε που οι φόροι ως έσοδα του κράτους δίνονται βασικά για επενδύσεις.

***

Να γιατί λέμε: Δεν υπάρχει πολιτική που να συνδυάσει και τη διατήρηση των μονοπωλίων και την υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, όπως προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό λέμε, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα καταψηφίσουν τα μέτρα: Η καταψήφιση των μέτρων, ακόμα η μαζική καταδίκη των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης δίνει προοπτική στο λαό μόνο αν αυτός συνειδητοποιήσει ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σε βάρος του. Και δε φτάνει αυτό, χρειάζεται ο λαός να παλέψει σε ρότα ριζικής αλλαγής στην Ελλάδα, για σύγκρουση και ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων. Διέξοδος για το λαό είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η διαγραφή του χρέους και η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Το ζήτημα δεν είναι ποια κυβέρνηση ή ποιο κόμμα ξέρει να κυβερνά, ή είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Αυτό που κρίνεται είναι ποια είναι η ριζική εναλλακτική λύση που έχει ανάγκη ο λαός, ποια είναι η φιλολαϊκή διέξοδος απ' την κρίση. Υπάρχουν δύο δρόμοι διεξόδου απ' την κρίση: Ο καπιταλιστικός δρόμος που περνά βαθιά κρίση (η καπιταλιστική ανάπτυξη έφερε την καπιταλιστική οικονομική κρίση), ο άλλος είναι η διέξοδος απ' την κρίση υπέρ του λαού. Η διέξοδος θα είναι είτε υπέρ των μονοπωλίων είτε υπέρ του λαού. Δεν υπάρχει πολιτική που να υπηρετεί και τα δύο.

***

Λένε ότι το ΚΚΕ δεν έχει πολιτική διεξόδου για την οικονομία και την αντιμετώπιση της κρίσης. Εννοούν για την οικονομία των μεγαλοεπιχειρηματιών και την αντιμετώπιση της κρίσης σε όφελός τους. Αυτό προβάλλει και παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ δεν έχει πρόταση σωτηρίας των καπιταλιστών, αλλά αντίθετα πρόταση σωτηρίας του λαού. Το ΚΚΕ έχει πει ότι φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στα πλαίσια που την οικονομία την έχουν στα χέρια τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν υπάρχει. Το ΚΚΕ προβάλλει στόχους πάλης για την ανακούφιση των εργαζομένων, του λαού που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και βάζει το ζήτημα μαζί με την πάλη με τέτοιους στόχους να αποφασίσει η εργατική τάξη να πάρει από τους καπιταλιστές την οικονομία στα δικά της χέρια. Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται στην πολιτική διαχείρισης του κρατικού χρέους, αυτό θα το πληρώνει όποια τέτοια πολιτική και αν εφαρμοστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αναγνωρίζει. Το πρόβλημα είναι η καπιταλιστική οικονομική κρίση που δημιούργησε η τεράστια κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών από την εκμετάλλευση. Αυτά πρέπει να καταργήσει ο λαός, για να σωθεί και να ευημερήσει. Γιατί παίρνοντας την οικονομία στα χέρια του θα αναπτύσσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας έτσι που να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος, επομένως θα παράγει συνεχώς και πιο διευρυμένα για την κάλυψη όλων των αναγκών του, θα εξαλείψει την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση.


Ι.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org