ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Οξυμένα προβλήματα «σπρώχνουν» εκτός παραγωγής τους βιοπαλαιστές αγρότες

Νέες μεγάλες δυνατότητες οργάνωσης και διεκδίκησης ανέδειξαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στην περιοχή

Μια σειρά οξυμένα προβλήματα που επικρατούν στην Κορινθία τα τελευταία χρόνια και τα οποία επιδεινώνουν συνεχώς τη θέση των βιοπαλαιστών αγροτών, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης, ήταν η «σπίθα» που τους κινητοποίησε στους πρόσφατους μεγάλους αγώνες των αγροτοκτηνοτρόφων πανελλαδικά.

Ζητήματα που επιβαρύνουν την κατάστασή τους, «προστιθέμενα» στο μεγάλο κόστος παραγωγής, στις ανύπαρκτες ελάχιστες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και αφορούν καταστροφές στην παραγωγή από καιρικά φαινόμενα και αρρώστιες, ελλείψεις νερού, υποδομών άρδευσης, εργατικών χεριών κ.ά. παράγοντες, αναγκάζουν όλο και περισσότερους να αναζητήσουν δεύτερη δουλειά ή να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Τα παραπάνω οδήγησαν αρκετούς στους δρόμους, σε κινητοποιήσεις στη Νεμέα, αλλού στον νομό, όπως και σε συμμετοχή στο μεγάλο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ανέδειξαν, επίσης, την ανάγκη ακόμη μεγαλύτερου συντονισμού του αγροτικού κινήματος, για το δυνάμωμα των υπαρχόντων συλλόγων, τη συγκρότηση νέων, αλλά και τον συντονισμό τους σε επίπεδο νομού, Περιφέρειας, όπως και πανελλαδικά μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Πωλήσεις κάτω των εξόδων παραγωγής

Την προηγούμενη χρονιά, μεγάλο μέρος της παραγωγής σταφυλιού (κύριο προϊόν του νομού) καταστράφηκε από τα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχές, χαλάζι, ανομβρία, ασθένειες). Οσοι αγρότες κατάφεραν να πουλήσουν μέρος της παραγωγής τους, την έδωσαν στους μεγαλεμπόρους, σε εξευτελιστικές τιμές.

Στη Νεμέα υπήρξε μεγάλη καταστροφή της παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών από τον περονόσπορο και τα καιρικά φαινόμενα, ενώ ζημιές υπέστη και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών (σουλτανίνας), προϊόν εμβληματικό για την περιοχή, με τεράστια έξοδα παραγωγής, της οποίας μεγάλο μέρος που δεν καταστράφηκε ολοσχερώς, πουλήθηκε κοψοχρονιά για χυμοποίηση, στα 22-23 λεπτά/κιλό!

Τα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν προβλήματα και σε άλλες καλλιέργειες (κηπευτικά, μηλοειδή κ.ά.), αλλά και στην ελαιοπαραγωγή, η οποία ήταν εντελώς εξαιρετικά μειωμένη έως ανύπαρκτη.

Είναι χαρακτηριστικά της συνολικής κατάστασης όσα αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού, αναδεικνύοντας τα ολέθρια αποτελέσματα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν αμπέλια, «με αποτέλεσμα τα σταφύλια να μην μπορέσουν να ωριμάσουν και να είναι εμπορεύσιμα και συνεπώς να μη συγκομισθούν», αλλά και τις «ακραίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του Σεπτεμβρίου που αποτελείωσαν ό,τι ελάχιστη παραγωγή είχε μείνει».

Με βάση τα παραπάνω, «πλέον η επιβίωση των αγροτικών οικογενειών καθίσταται οριακά αδύνατη», σημείωναν, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα.

Και, αντί γι' αυτά, πρόσφατα, έφθασαν π.χ. οι καταστάσεις για τις ζημιές που είχαν υποστεί βερικοκοπαραγωγοί από πέρσι τον Μάρτη (!), όπου, στην πρώτη εικόνα των καταστάσεων, οι εκτιμήσεις ζημιάς είναι ελάχιστες έως μηδενικές!

Το νερό... νεράκι, αλλά μόνο για τους βιοπαλαιστές αγρότες και τον λαό!

Τεράστια είναι τα προβλήματα και με την άρδευση των καλλιεργειών, εξαιτίας ανυπαρξίας έργων υποδομών. Το φράγμα του Ασωπού έχει «στοιχειώσει» ως νέο «γεφύρι της Αρτας», παραμένοντας ανολοκλήρωτο εδώ και δεκαετίες με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. προηγούμενα), περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Πρόκειται για υποδομή που ακόμη και όταν και αν ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει πρόβλεψη για να φθάσει το νερό στα χωράφια! Το ίδιο συμβαίνει και με τη λίμνη Δόξα στον Φενεό, όπου εδώ και δεκαετίες έχει ολοκληρωθεί και δεν έχουν κατασκευαστεί αρδευτικά δίκτυα για τη μεταφορά του νερού σε περιοχές που έχουν ανάγκη!

Τα προβλήματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, στις γεωτρήσεις, ιδιαίτερα για τα ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ.

Στον δήμο Βέλου-Βόχας, σε πολλές περιοχές, οι αγρότες πληρώνουν γεωτρήσεις με πάνω από 100 ευρώ την ώρα (!), με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες που τις βλέπουν να ξεραίνονται και την παραγωγή τους να καταστρέφεται!

Κι ενώ οι αγρότες βάζουν το χέρι τους όλο και πιο βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουν το λιγοστό νερό, ή σε άλλες περιοχές αυτό καν δεν πίνεται, στην ορεινή Κορινθία δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες εμφιάλωσης και εμπορίας, που αντλούν τεράστιες ποσότητες από τα αποθέματα της περιοχής, άριστης και υψηλής ποιότητας. Είναι αυτές που συνέχεια ζητούν και παίρνουν με απλές, «πολυδιαφημιζόμενες» fast track διαδικασίες, αδειοδοτήσεις για νέες γεωτρήσεις, άντληση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων, αυγαταίνοντας τα κέρδη τους, ενώ ολόκληρες κοντινές περιοχές διψούν!

Υποδομές μακριά απ' τις ανάγκες

Πέρα των άμεσων προβλημάτων στην αγροτική παραγωγή ο αγροτικός πληθυσμός έρχεται αντιμέτωπος με την ερήμωση της υπαίθρου, την έλλειψη βασικών υποδομών σε Υγεία, Παιδεία κ.α. Είναι χαρακτηριστική η υποβάθμιση των δομών Υγείας, οι ελλείψεις γιατρών και εξοπλισμού στα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου, όπου πολλοί γιατροί που τα «στελεχώνουν» αποτελούν ταυτόχρονα και το ιατρικό προσωπικό των ΤΕΠ του νοσοκομείου! Εκδηλη είναι η ανυπαρξία ιατρικής φροντίδας στα χωριά, όπου τα τελευταία χρόνια στερούνται τις υπηρεσίες αγροτικού ιατρού, ενώ στην Εκπαίδευση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των αγροτικών οικογενειών είναι μεγάλα, με το κλείσιμο των περισσότερων σχολικών μονάδων στα χωριά και τους μαθητές να μεταφέρονται σε μακρινές αποστάσεις καθημερινά.

Επιπλέον, σειρά δομών εξυπηρέτησης πολιτών έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια ή πρόκειται να κλείσουν, όπως υποκαταστήματα τραπεζών, ΕΛΤΑ κ.ά. αναγκάζοντας τα λαϊκά στρώματα να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα.

Πρόκειται για ορισμένα μόνο στοιχεία που αποτυπώνουν τη χειροτέρευση όλων των δεικτών ζωής και δουλειάς και των βιοπαλαιστών αγροτών.

Εχουν διαλέξει... στρατόπεδο

Τα παραπάνω έχουν αναδειχθεί και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον περιφερειακό σύμβουλο, Γιάννη Κελλάρη, να επισημαίνει ότι «κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών έγκαιρα βάλαμε ζήτημα για να συζητήσει και να πάρει θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο, υπέρ των αιτημάτων τους, όμως με ευθύνη της περιφερειακής αρχής (ΝΔ) και τη συμβολή των άλλων παρατάξεων απέφυγαν για δύο συνεδριάσεις να συζητηθεί το θέμα, με διάφορα προσχήματα». «Η περιφερειακή αρχή, έχοντας διαλέξει εξαρχής ποιους στηρίζει και ποιους όχι, όχι μόνο καθυστέρησε σχεδόν έναν μήνα να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα, αλλά έφερε άλλο, που αφορούσε τα γενικά προβλήματα του "πρωτογενούς τομέα", ενώ ήταν σε εξέλιξη αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μπλόκα. Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού στηρίζει συνολικά τις πολιτικές που ευθύνονται για τα προβλήματα και των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, ούτε καν στήριξε τα αιτήματά τους! Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 19 Φλεβάρη, η περιφερειακή αρχή έφερε άλλο ψήφισμα που δεν απαντούσε βέβαια στην ικανοποίηση των αιτημάτων!».

Τώρα η ευκαιρία να δυναμώσει η οργάνωση του αγώνα!

Στον δρόμο που «άνοιξε» με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και στην Κορινθία για την ενίσχυση του αγροτοκτηνοτροφικού κινήματος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, υπογραμμίζοντας σχετικά με την οργάνωση των πρόσφατων κινητοποιήσεων:

«Τον Γενάρη πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στον νομό με τη συμμετοχή των διοικήσεων πέντε αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων. Ηταν το έναυσμα για την κλιμάκωση και με το παναγροτικό συλλαλητήριο στην Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Και ως Ομοσπονδία, στη συνέχεια, καλέσαμε τους συλλόγους να εκφραστούν με δράσεις στους νομούς τους, κάτι που έγινε».

Παράλληλα εξήγησε: «Είχαμε σταθερή επαφή με τον Σύλλογο της Νεμέας, έγιναν κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις και στη συγκεκριμένη περιοχή, σε συνεννόηση και κοινό προγραμματισμό. Μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, και στην Κορινθία δόθηκε "στίγμα" στην πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη, από βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους».

Και ειδικά για το μέλλον επεσήμανε: «Τώρα είναι ευκαιρία να δυναμώσει η Ομοσπονδία Πελοποννήσου και με νέους συλλόγους ανά νομό και από την Κορινθία, στη δύναμή της. Επίσης, να ενισχυθούν οι υπάρχοντες Αγροτικοί Σύλλογοι, να δημιουργηθούν νέοι. Αυτό έδειξε και η συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων από τον νομό στις κινητοποιήσεις και ειδικά από ορισμένες περιοχές, όπως η Νεμέα. Σε αυτόν τον δρόμο εμείς θα συμβάλουμε ως Ομοσπονδία. Τα προβλήματα που μας ενώνουν, που εκπορεύονται από την ΚΑΠ της ΕΕ με τη συμβολή των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της (ανεξάρτητα από το ποια κόμματα κυβερνούν και σε αυτές) είναι κοινά. Η δράση μας και μέσω της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων δείχνει τον δρόμο για το ποια θα πρέπει να είναι η συνέχειά μας».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ
Διεκδικούν μέτρα για να μη μένουν ξεκρέμαστοι σε περίπτωση ασθένειας

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 3 Απρίλη

Να κατοχυρωθεί με νόμο η προστασία των επαγγελματιών σε περίπτωση ασθένειας, απαιτούν πλήθος συνδικαλιστικές οργανώσεις επαγγελματιών με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 3 Απρίλη στη 1.30 μ.μ., κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) και έχει συναντήσει μεγάλη ανταπόκριση από Σωματεία και Ενώσεις, καθώς το πρόβλημα αγγίζει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, που όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας μένουν ξεκρέμαστοι, χωρίς εισόδημα και επίδομα ασθενείας.

Η κινητοποίηση οργανώνεται με αφορμή τη συνάντηση αντιπροσωπείας των Ομοσπονδιών με εκπροσώπους του υπουργείου, η οποία ορίστηκε «μετά από συνεχόμενες ενοχλήσεις στο υπουργείο Εργασίας», καθώς και μετά από πρόσφατη διαμαρτυρία με αφορμή την περίπτωση καρδιοπαθούς ιδιοκτήτη καθαριστηρίου ο οποίος δεν δικαιούται να πάρει επίδομα ασθενείας - όπως όλοι οι επαγγελματίες - παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να παραμείνει εκτός εργασίας για πάνω από έναν μήνα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά η κινητοποίηση είχε ανακοινωθεί να γίνει σήμερα Παρασκευή, όμως προέκυψε αναβολή και εκ νέου οργάνωσή της για τις 3 Απρίλη, ύστερα από ενημέρωση που έκανε η ηγεσία του υπουργείου.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματιών έχουν αναδείξει επανειλημμένα την αναγκαιότητα να επιλυθεί νομοθετικά το ζήτημα, ωστόσο οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει πράξη τα αιτήματά τους. Αντιθέτως, επιβαρύνουν διαρκώς τους μικρούς επαγγελματίες, φορτώνοντας στην πλάτη τους την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (4% από 1/1/2024) και τον νέο τρόπο φορολόγησης που λεηλατεί το εισόδημά τους, στερώντας τους την ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση χρεών προς τον ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να ρυθμιστούν με βάση το ασφυκτικό πλαίσιο των 24 δόσεων.

Το κάλεσμα των τριών Ομοσπονδιών συνυπογράφουν μια σειρά συνδικαλιστικοί φορείς: Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Ταπητοκαθαριστηρίων, η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Αθήνας «Η Αναγέννηση», το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Πειραιά «Η Αργώ», το Σωματείο Ταπητοκαθαριστών «Η Αττική», το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Πάτρας «Ο Πολιτισμός», το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Ιωαννίνων «Ο Πύρρος», το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Φθιώτιδας, το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Κιλκίς, το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Ημαθίας, η Συντεχνία Επιπλοξυλουργών Αθήνας και η Ενωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών - Εμπόρων Περιστερίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ